Šta je novo?

GPS satovi (Garmin, Sunto, Coros, Polar...)

Prešao sam u Suunto ekipu nabavkom Race S Titanium. Posle nedelju dana korišćenja mogu samo da kažem da se mnogo više razlikuje od Garmina nego što sam mislio. Neke stvari su dosta lošije, kao npr. tasteri i kombinacija istih dok su neke neuporedivo bolje, pre svega brzina reagovanja na promenu Pace-a. Jedva čekam da mi definiše HRV pa da probam Zonesense. Ako radi kao što su objasnili onda je to definitivno prava stvar za one koji treniraju na osnovu zona. Ima li nekoga da je već probao Zonesense?
imam i ja sunnto race s, ali ne vidim neko poboljasnje u odnosu na garmin...jednostavno sunnto daje dve stavri od aplikacija da se mere

imam i ja sunnto race s, ali ne vidim neko poboljasnje u odnosu na garmin...jednostavno sunnto daje dve stavri od aplikacija da se mere
Nisam rekao da je Suunto bolji od Garmina nego da je drugačiji. Ne mislim da je bolji, bar ne za sada. Još uvek kontam šta i kako. Od Garmina pravim pauzu zato što sam dugo bio u zabludi da me Garmin dobro proučava i usmerava u dobrom smeru. Ustvari, ja sam počeo da razmišljam kao on. Kada sam to shvatio rešio sam da od.... m sve te statistike, savete, sugestije... i da se bacim na trening na "ljudski" način. Ne kažem da ne treba da imamo sprave koje nam pomažu ali sigurno ne treba da prepustimo njima da upravljaju i vode glavnu reč. Zato mi treba samo sat da dobro meri parametre a sve ostalo ću ja sam.

... Ne kažem da ne treba da imamo sprave koje nam pomažu ali sigurno ne treba da prepustimo njima da upravljaju i vode glavnu reč.
Ja i juce i danas šetam solidno bolestan samo da mi ne propadne walking streak, još 5 dana do bedža 😂🙈

Prilozi

• 20250201_111959.jpg
    20250201_111959.jpg
    291.8 KB · Pregleda: 92
Prešao sam u Suunto ekipu nabavkom Race S Titanium. Posle nedelju dana korišćenja mogu samo da kažem da se mnogo više razlikuje od Garmina nego što sam mislio. Neke stvari su dosta lošije, kao npr. tasteri i kombinacija istih dok su neke neuporedivo bolje, pre svega brzina reagovanja na promenu Pace-a. Jedva čekam da mi definiše HRV pa da probam Zonesense. Ako radi kao što su objasnili onda je to definitivno prava stvar za one koji treniraju na osnovu zona. Ima li nekoga da je već probao Zonesense?

Ako prelistaš gore temu, naći ćeš bar dva moja posta u kojima sam napisao da Suntu priznajem samo real-time pace. Sve ostalo mi se nije svidelo. Nisam ga koristio, već trčim sa ljudima koji ga koriste.

Niko od njih mi nije pomenuo Zonesense, a zvuči kao nešto što meni može da koristi. Javi kako si zadovoljan.

Zonesense određuje u realnom vremenu tj. dok treniraš u kojoj si zoni u odnosu na trenutno stanje, ne na osnovu već definisanih zona. Ima samo 3 zone aeobnu, anaerobnu i Vo2max. To meri na osnovu trenutnog HRV - a tako da ako si npr. hteo da trčiš u Zoni 2 a kačiš zonu 3 koja je definisana na osnovu klasične podele od 5 zona, on meri u odnosu na tvoju trenutnu kondiciju. Ako si u dobroj kondiciji tvoja klasična zona 3 se tretira kao aerobna tj. ne umaraš se previše iako si uleteo u pogrešnu zonu. Isto tako, ako si u lošijoj trenutnoj kondiciji zbog slabog spavanja ili cirkanja noć pre treninga, sveukupna aerobna zona će biti kraća i moraš sporije da trčiš da bi ostao u željenoj zoni. Ukratko, možeš da odradiš bolje trening koji si planirao iako si npr. malo prehlađen, velika je vrućina i slično.

Zonesense određuje u realnom vremenu tj. dok treniraš u kojoj si zoni u odnosu na trenutno stanje, ne na osnovu već definisanih zona. Ima samo 3 zone aeobnu, anaerobnu i Vo2max. To meri na osnovu trenutnog HRV - a tako da ako si npr. hteo da trčiš u Zoni 2 a kačiš zonu 3 koja je definisana na osnovu klasične podele od 5 zona, on meri u odnosu na tvoju trenutnu kondiciju. Ako si u dobroj kondiciji tvoja klasična zona 3 se tretira kao aerobna tj. ne umaraš se previše iako si uleteo u pogrešnu zonu. Isto tako, ako si u lošijoj trenutnoj kondiciji zbog slabog spavanja ili cirkanja noć pre treninga, sveukupna aerobna zona će biti kraća i moraš sporije da trčiš da bi ostao u željenoj zoni. Ukratko, možeš da odradiš bolje trening koji si planirao iako si npr. malo prehlađen, velika je vrućina i slično.
deluje zanimljivo i bas nesto sto bi meni koristilo, ali mi se ne menja Garmin samo zbog toga :D

Misliš sat će bolje da zna od tebe kako se osećaš u toku treninga? Ja nesto te zone precizno više ni ne gledam, imam treninge kad se razvaljujem i imam lagane, to je to.

Misliš sat će bolje da zna od tebe kako se osećaš u toku treninga? Ja nesto te zone precizno više ni ne gledam, imam treninge kad se razvaljujem i imam lagane, to je to.
Ispade da tebi sat i ne treba. Ne znam što se mučiš sa njim. Mada jeste lep, stalno ga slikaš 😂

Ma kako ne treba, odakle puls i pejs makar. Da ne spominjem dalje šta je moguće izvući od informacija, posebno ako imaš i pod i strap.

Uzmi sa rezervom sva ova ostala nagađanja i ne treba ih stavljati ispred slušanja svog tela. Najčešće možeš više, puno više.

Podeli šta budeš postigao sa Suunto, mene jedino to raduje, ne piskaram da bih bio u pravu.

Ma kako ne treba, odakle puls i pejs makar. Da ne spominjem dalje šta je moguće izvući od informacija, posebno ako imaš i pod i strap.

Uzmi sa rezervom sva ova ostala nagađanja i ne treba ih stavljati ispred slušanja svog tela. Najčešće možeš više, puno više.

Podeli šta budeš postigao sa Suunto, mene jedino to raduje, ne piskaram da bih bio u pravu.
Ja dok sam imao Forerunner 955 maltene sam ga samo za to(puls i pejs) i za muziku koristio. Njegovi predlozi za treninge su bili uzasno losi, ali zaista, neverovatno je koliko su bili losi.
Krivo mi je sto nisam nikad isprobao da trcim trail i da ga koristim za navigaciju.

Probah danas Live Pacer. Dobro je što možeš u toku trčanja tasterima da dodaješ i oduzimaš pa ako ti je npr. 5.25 brzo jednim klikom ideš na 5.30, klik opet 5.35, 5.40 itd. E sad, toliko brzo reaguje na Pace da je praktično neupotrebljivo na bilo kom terenu osim kada je baš ravno jer udavi sa notifikacijama da je neadekvatan Pace. Pretpostavljam da je to dobra fora ali samo za ljute profesionalce i to na stazi. Za nas obične smrtnike je ipak bolje kada napraviš varijantu od - do tako da imaš malo lufta.
Ja dok sam imao Forerunner 955 maltene sam ga samo za to(puls i pejs) i za muziku koristio. Njegovi predlozi za treninge su bili uzasno losi, ali zaista, neverovatno je koliko su bili losi.
Krivo mi je sto nisam nikad isprobao da trcim trail i da ga koristim za navigaciju.
Meni je na 955 mnogo smetalo što na mapama ima toliko podataka pa je sve bilo natrpano i nepotrebno. Koga briga kako se zove pumpa dok trči pored nje? Užas. Probao sam nekoliko puta da uprostim mapu i nisam uspeo. I kompas mu je bio kilav pa se mapa nije okretala glatko pa se dešavalo da imaš krivinu za krivinom i brzo shvatiš da si promašio. Treba samo da buljiš u njega ako hoćeš da ideš rutom al onda glavu slomiš ne gledajući put ili stazu. Na Suunto-u kažu da radi super. Nisam još probao.

Poslednja izmena:
Ubacis rutu u garmin sati i on signalizira unapred gde da se skrene, i da li si ispao iz rute. I na ekranu sa mapom i na ostalim ekrannim , ne mora se puno gledati u sati i ne mora se kretati ruta od pocetka, mozes uskociti u sredini rute npr.

Garmin share je isto kul stvar, jednostavno posaljes drugu pored tebe rutu (ili workout) ili primis - sve preko sata bez telefona.
Samo ga treba iskljuciti kada se ne koristi posto trosi bateriju, kao i incident detection.

Meni je vise problem kako jednostavno sam kreirati rutu. A kad hocu da kreiram workout ili izmenim postojeci, otelim se.

Probah danas Live Pacer. Dobro je što možeš u toku trčanja tasterima da dodaješ i oduzimaš pa ako ti je npr. 5.25 brzo jednim klikom ideš na 5.30, klik opet 5.35, 5.40 itd. E sad, toliko brzo reaguje na Pace da je praktično neupotrebljivo na bilo kom terenu osim kada je baš ravno jer udavi sa notifikacijama da je neadekvatan Pace. Pretpostavljam da je to dobra fora ali samo za ljute profesionalce i to na stazi. Za nas obične smrtnike je ipak bolje kada napraviš varijantu od - do tako da imaš malo lufta.

Meni je na 955 mnogo smetalo što na mapama ima toliko podataka pa je sve bilo natrpano i nepotrebno. Koga briga kako se zove pumpa dok trči pored nje? Užas. Probao sam nekoliko puta da uprostim mapu i nisam uspeo. I kompas mu je bio kilav pa se mapa nije okretala glatko pa se dešavalo da imaš krivinu za krivinom i brzo shvatiš da si promašio. Treba samo da buljiš u njega ako hoćeš da ideš rutom al onda glavu slomiš ne gledajući put ili stazu. Na Suunto-u kažu da radi super. Nisam još probao.
Ne znam zasto bi bilo ko koristio instant pace, apsolutno mi nikad nije bio koristan/precizan. Lap pace je sve sto treba, uz mozda overall pace.

Sad stigao, kao i gumena zaštita i screen protector. Sad podešavanja.

1000021708.jpg

Veoma lep sat i ružan taj crni poklopac. Ne znam kakvo staklo ima, ali imaj na umu da je rok upotrebe tih uređaja relativno kratak i teško ćeš ga uništiti za to vreme, ako ne radiš na gradilištu. Na kraju krajeva, neki normalni tragovi nošenja sata su sasvim ok.

Verovatno necu ni stavljati jer je vise kao neka plastika, klasican kineski fus.

Imao sam Suunto Race (all black) nekih 2 meseca, često sam ga nosio paralelno sa Garminom (Fenix 7) pa sam mogao i da ih upoređujem. Meni je taj sat veoma lep, baterija mu je fantastična i generalno se pokazao kao izuzetno zanimljiv izbor. Primetio sam (a mislim da sam i ovde pisao o tome) da mi, kada trčim oko fudbalskog terena, Suunto pokazuje značajno manju razdaljinu od Garmina. Kada sam trčao na otvorenom pravcu, razdaljina se na oba sata poklapala gotovo u metar. HRV je na Suunto satu bio niži u odnosu na Garmin, ali je postojala pravilnost, te manje vrednosti uvek su bile unutar 4-5%, pa je možda i do drugačije metodologije računanja.

Zonesense je bio osnovni razlog zbog kojeg sam i hteo da probam Suunto sat i, na osnovu mog iskustva, ta stvar je radila veoma dobro- zaista mi je davala odličan uvid u realnom vremenu. Važno je samo da se zone otkucaja srca manualno postave kako treba (mislim da ima detaljno objašnjeno na Suunto sajtu) i stvar će raditi gotovo nepogrešivo. Naravno, još jedan veoma važan uslov je da se prilikom trčanja koristi pouzdan grudni pojas/traka (HRM Prp plus u mom slučaju), jer je optički senzor na Suunto Race satu veoma nestabilan- prilikom većeg broja otkucaja srca je gotovo neupotrebljiv, dok je na manjem broju barabar sa Garminom. Čitao sam da je na Race S modelima optički senzor otkucaja poboljšan, ali mislim da je i dalje neophodna ispomoć eksternog merača pulsa.

P.S. Sat sam na kraju prodao jer nisam mogao nositi 2 sata istovremeno i koristiti 2 aplikacije (Suunto aplikacija mi je, inače, bolja) i ostao u Garmin taboru, prešavši na Fenix 8. Iskustvo sa Suunto Race modelom je bilo veoma prijatno, a Zonesense mu je sigurno najjači adut. Ah, da, jedan od ključnih razloga za ostanak na Garminu je nemogućnost Suunto sata da se u isto vreme na njega priključi više od jednog eksternog BT uređaja, što je meni bilo prilično važno.

Poslednja izmena:
Prvi utisci za Amazitfit T-Rex 3 odlicni. Fluidnost sata je neverovatna, mape lako ubacio, GPS odmah locira. Neko pametan je dodao tastere sa strane za navigaciju kroz meni, ne samo touch opciju.

Pozdrav svima, počinjem polako da trčkaram, pa mi zapao za oko Garmin forerunner 55 (prvenstvo zbog cene), a funkcije su i više nego dovoljne za moje potrebe, jedini prethodni nazovimo smartwatch koji sam posedovao je xiaomi mi band 4, valjda se tako zvao, i nisam bio oduševljen, pa ne bih pucao neke velike novce, ako mi se ne dopadne, vraćam seika na ruku i trčim na osećaj. Pitanje je zapravo da li je neko bio u dodiru sa ovim modelom, i ako je, kakav je utisak za te novce? I da, veličina mi odgovara, bar na papiru.

Ok je.

Da li možeš da dobaciš do 255?

Ako imaš budžet i imaš pristup inostranstvu, Coros Pace 3 moja topla preporuka za bazni sat.

Dokle vise sa novim modelima, nisu normalni koliko stancuju.
idu bukvalno ka tome da ako hoces nove softverske stvari, moras da uzmes novi sat jer prethodne modele ubacuju u mod odrzavanja a ne azuriranja.

Epix Pro i Fenix Pro su stavili u isti kos sa Epix Gen2 i Fenix 7 serijom, a jedina razlika izmedju Epix Pro i Fenix 8 serije je ono za ronjenje.
HR senzor isti, procesor i ram isti, sve isto.

Bas se lepo igraju sa nama

Prilozi

• Screenshot_20250212_180000_Edge.jpg
    Screenshot_20250212_180000_Edge.jpg
    75.3 KB · Pregleda: 68
Već neko vreme se ide u tom pravcu. Hardware isti, drugačije kućište i software opcije.

Većina nas prihvati besmisleno veliku razliku u ceni, za minorna unapređenja. Sistem funkcioniše, pa zašto da ga ne eksploatisati do daljnjeg.

Ok je.

Da li možeš da dobaciš do 255?

Ako imaš budžet i imaš pristup inostranstvu, Coros Pace 3 moja topla preporuka za bazni sat.
Ceo dan refrešovah stranicu dok sam bio na poslu, i naravno, nisam odoleo, pazario sam satić na svoju ruku, za 100e i više nego dobra kupovina(valjda), nov, bez garancije, odnosno 7. dana da budem precizniji.
20250212_211027.jpg

Nisam uspeo da pronadjem podatak, pa ko pita ne skita :) Da li matori Garmin Instinct mozda ima mogucnost Garmin Pay-a?

Instict.jpg

Nazad
Vrh Dno