Šta je novo?

GPS satovi (Garmin, Sunto, Coros, Polar...)

Nisam uspeo da pronadjem podatak, pa ko pita ne skita :) Da li matori Garmin Instinct mozda ima mogucnost Garmin Pay-a?
Ne. Mislim da nema ni i2 klot, vec su ukljucili od I2 solar.

Šteta, dobio sam ga na poklon odavno, i pored toga što mi je drag, sat je tako lagan, kompaktan, ima većinu funkcija koja mi je potrebna, a bateriju zaboravim kad poslednji put punim, traje ± 3 nedelje.

Pozdrav svima, počinjem polako da trčkaram, pa mi zapao za oko Garmin forerunner 55 (prvenstvo zbog cene), a funkcije su i više nego dovoljne za moje potrebe, jedini prethodni nazovimo smartwatch koji sam posedovao je xiaomi mi band 4, valjda se tako zvao, i nisam bio oduševljen, pa ne bih pucao neke velike novce, ako mi se ne dopadne, vraćam seika na ruku i trčim na osećaj. Pitanje je zapravo da li je neko bio u dodiru sa ovim modelom, i ako je, kakav je utisak za te novce? I da, veličina mi odgovara, bar na papiru.
Bivsi cimer koji je daleko bolji/ozbiljniji trkac od mene ima Forerunner 55 i nema plan da ga menja. Kad sam mu se pohvalio da sam kupio Forerunner 955 samo me je pitao zasto?
Od "mana" mogu istaci da ima Elevate V3 senzor za otkucaje srca(najnoviji je V5, ali je on samo na skupim satovima), nema multi band GPS(pisacu ispod vise o ovome) i nema altimetar za merenje nadmorske visine pa ti sat ne broji koliko si se spratova popeo taj dan i mozda malo losije procenjuje brzinu na traci za trcanje, ali to se da "stelovati" na kraj treninga(uneses broj predjenih km sa masine).

Sto se multi band GPS-a tice, to satu omogucava da tacnije prati GPS poziciju sata, posebno u otezanim uslovima(grad ili gusta suma). Ja sam imao Forerunner 955 koji sam na zalost izgubio kad mi je pukao/popustio kais prilikom lopatanja snega i zamenio sam ga sa Venu Sq 2 Music koji nema multi band GPS i po mojoj proceni radi i vise nego dovoljno dobro. Nije uvek 100% tacno, nekad me postavi da sam sa suprotne strane ulice, ali to nije strasno. Dakle Forerunner 55 bi ti pruzao isto iskustvo sto se tice samog GPS-a, jedino sto ne znam koliko je dobar taj stariji HR senzor. Razlog sto sam uzeo ovaj sat a ne Forerunner 55 ili neki drugi malo stariji sat jeste sto mi treba mogucnost

Malo moderniji satovi od Forerunner 55 koje mozes razmotriti su sledeci:
-Venu Sq 2(jedini upgrade u odnosu na Forerunner 55 jeste to sto ima AMOLED ekran i Elevate V4 senzor, razlicit je po tome sto je kockast umesto okrugaonema music u osnovnoj verziji, ali ima music verzija sata)
-Vivoactive 5(isti kao Venu Sq 2 samo sto je okrugao, ima bolju bateriju i ima music storage u osnovnoj verziji)
-Forerunner 165(isti kao Vivoactive 5 samo verovatno ima vise trening "metrika", nema music u osnovnoj verziji, ali ima music verzija sata)
-Venu 2 ili 2s(Elevate V4, multi band, altimeter, ekran je AMOLED tipa, ima music storage u osnovnoj verziji)
-Forerunner 255(isto kao Venu 2, samo verovatno ima vise trening "metrika", nema touchscreen i ekran je MIP tipa, nema music u osnovnoj verziji, ali ima music verzija sata)
-Forerunner 265(AMOLED verzija Forerunner 255 sata, ima touchscreen i sa software strane ima training readiness metriku koja moze ljudima da bude zanimljiva, ima music storage u osnovnoj verziji).

Evo ga jos jedan model u najavi :)

Ocekujem: i3 solar, bez naranzastog akcenta!! Ako su duplirali memoriju sa 128 na 256mb= take my money. Staa kosta duplo u odnosu na narandzasti? Onda nista :)
Pa skupi su memorijski cipovi, bankrotirali bi kad bi bila manja cena :D

Problem kod i3 solar je sto na 128mb, uz postojece podatke, ne moze da stane firmware update na sat. Za update mora prvo factory reset i da se obrisu svi podaci sa sata, kako bi jedva stao firmware update. Prosto neverovatno za 2025.g.

Problem kod i3 solar je sto na 128mb, uz postojece podatke, ne moze da stane firmware update na sat. Za update mora prvo factory reset i da se obrisu svi podaci sa sata, kako bi jedva stao firmware update. Prosto neverovatno za 2025.g.
Znam, kad sam video vest nisam znao da li da placem ili da se smejem. Stvarno je grozno kako se Garmin ponasa.

Bivsi cimer koji je daleko bolji/ozbiljniji trkac od mene ima Forerunner 55 i nema plan da ga menja. Kad sam mu se pohvalio da sam kupio Forerunner 955 samo me je pitao zasto?
Od "mana" mogu istaci da ima Elevate V3 senzor za otkucaje srca(najnoviji je V5, ali je on samo na skupim satovima), nema multi band GPS(pisacu ispod vise o ovome) i nema altimetar za merenje nadmorske visine pa ti sat ne broji koliko si se spratova popeo taj dan i mozda malo losije procenjuje brzinu na traci za trcanje, ali to se da "stelovati" na kraj treninga(uneses broj predjenih km sa masine).

Sto se multi band GPS-a tice, to satu omogucava da tacnije prati GPS poziciju sata, posebno u otezanim uslovima(grad ili gusta suma). Ja sam imao Forerunner 955 koji sam na zalost izgubio kad mi je pukao/popustio kais prilikom lopatanja snega i zamenio sam ga sa Venu Sq 2 Music koji nema multi band GPS i po mojoj proceni radi i vise nego dovoljno dobro. Nije uvek 100% tacno, nekad me postavi da sam sa suprotne strane ulice, ali to nije strasno. Dakle Forerunner 55 bi ti pruzao isto iskustvo sto se tice samog GPS-a, jedino sto ne znam koliko je dobar taj stariji HR senzor. Razlog sto sam uzeo ovaj sat a ne Forerunner 55 ili neki drugi malo stariji sat jeste sto mi treba mogucnost

-Venu Sq 2(jedini upgrade u odnosu na Forerunner 55 jeste to sto ima AMOLED ekran i Elevate V4 senzor, razlicit je po tome sto je kockast umesto okrugaonema music u osnovnoj verziji, ali ima music verzija sata)
-Vivoactive 5(isti kao Venu Sq 2 samo sto je okrugao, ima bolju bateriju i ima music storage u osnovnoj verziji)
-Forerunner 165(isti kao Vivoactive 5 samo verovatno ima vise trening "metrika", nema music u osnovnoj verziji, ali ima music verzija sata)
-Venu 2 ili 2s(Elevate V4, multi band, altimeter, ekran je AMOLED tipa, ima music storage u osnovnoj verziji)
-Forerunner 255(isto kao Venu 2, samo verovatno ima vise trening "metrika", nema touchscreen i ekran je MIP tipa, nema music u osnovnoj verziji, ali ima music verzija sata)
-Forerunner 265(AMOLED verzija Forerunner 255 sata, ima touchscreen i sa software strane ima training readiness metriku koja moze ljudima da bude zanimljiva, ima music storage u osnovnoj verziji).

Sad vidim da sam pojeo recenicu. Hteo sam da kazem da mi treba mogucnost pustanja muzike na bluetooth slusalice bez telefona, dakle sa interne memorije sata.

Pazario sam Forerunner 55, za sad što mogu da vidim ja sam jako zadovoljan, ovih dana ću se angažovati malo napolju pa ću da ispratim i GPS, svakako, mislim da nisam pogrešio, a nisam ni zahtevan korisnik(čitaj ozbiljan sportista), dosta sam aktivan na poslu, tako da će zadovoljiti potrebe da ispratim 3x sedmično po 5km za početak, toliko znam da mogu u startu, videćemo gde će me to odvesti.
Oblik i veličina su mi odlični, a i izgled sam koliko toliko prilagodio, za sad mi se sviđa sve ukupno.
Muzika mi nije bitna, volim da sam svestan okruženja.

Prilozi

• 20250213_125825.jpg
    20250213_125825.jpg
    171.4 KB · Pregleda: 77
@Solesoslav: Takvih satova ima ali uz neke kompromise, zato sam kupio slusalice sa microSD karticom i resio problem.

1739448043418.png

@Solesoslav: Takvih satova ima ali uz neke kompromise, zato sam kupio slusalice sa microSD karticom i resio problem.

Pogledajte prilog 480485
Uff, drago mi je da tebi to vrsi posao, ali meni bi bas problem bio da slusam muziku na slusalicama koje su tako jeftine. Drugo je tek pitanje komfora. Ranije sam koristio slsualice koje se plastikicom kace na usnu skoljku, ali sam onda od istog proizvodjaca probao drugi model, Koss Porta Pro i iako su samo par hiljada bile skuplje od prethodnih koje sam koristio, razlika u kvalitetu zvuka, ali i izrade je bila nebo i zemlja.

Pazario sam Forerunner 55, za sad što mogu da vidim ja sam jako zadovoljan, ovih dana ću se angažovati malo napolju pa ću da ispratim i GPS, svakako, mislim da nisam pogrešio, a nisam ni zahtevan korisnik(čitaj ozbiljan sportista), dosta sam aktivan na poslu, tako da će zadovoljiti potrebe da ispratim 3x sedmično po 5km za početak, toliko znam da mogu u startu, videćemo gde će me to odvesti.
Oblik i veličina su mi odlični, a i izgled sam koliko toliko prilagodio, za sad mi se sviđa sve ukupno.
Muzika mi nije bitna, volim da sam svestan okruženja.
Nek te dugo i dobro sluzi. Ako vec nisi, molim te ulozi u neke patike za trcanje inace rizikujes da povredis zglobove.

Kad se toliko oznojim, bio bi mi greh staviti skuplje slušalice. :)
Kvalitet zvuka mi nije toliko važan, samo bas da gruva. 😁

Screenshot_2025-02-14-09-00-16-025_com.garmin.android.apps.connectmobile.jpg
Screenshot_2025-02-14-09-01-00-253_com.garmin.android.apps.connectmobile.jpg

Ako ga aktiviram preko VPN , neće svaki put proveravati region?

Koliko se secam da sam citao, treba ti samo VPN prvi put kad aktiviras.

Ima li to veze sa GarminPay, jer kapiram da obmanjujem Connect aplikaciju, a preko nje vršim plaćanja, tj. preko sata , whatever.
Na šta još može uticati fake region?

Vi ste na konju ako VPN rešava. Apple-ovci su išli na granicu sa hrvatskom da aktiviraju ECG.

Koja je to budalaština.

@Syntaur
Treba ti android telefon i instaliran app fake gps. U control panel - developer options telefona, podesis fake gps za mock location app.
Startujes fake gps kliknes da si negde u americi, prebacis garmin nalog na ameriku i aktiviras.
Posle iskljucis mock location u podesavanjima i to je to.

H
@Syntaur
Treba ti android telefon i instaliran app fake gps. U control panel - developer options telefona, podesis fake gps za mock location app.
Startujes fake gps kliknes da si negde u americi, prebacis garmin nalog na ameriku i aktiviras.
Posle iskljucis mock location u podesavanjima i to je to.
Hvala za info, ali svakako uskoro idem u EU, pa ću ga aktivirati, mada je upitno koliko ću i koristiti ECG.

H

Hvala za info, ali svakako uskoro idem u EU, pa ću ga aktivirati, mada je upitno koliko ću i koristiti ECG.
Dzaba ti EU, Epix Pro ima zvanicno ECG u Murici, Kanadi i ne znam gde, u EU jos nema. Fenix 8 da, Epix pro ne.
uradi ovo sto je Joojant napisao, nemas drugog nacina.

dobro je, bar nesto. bilo je 50 postova na Garmin forumu kako je moguce da je Fenix osmica dobila ECG a Epix i Fenix 7 koji su stari vec koliko ne. bas su postali klosari
Pa valjda mora da se ima Elevate v5 senzor za ECG, a on se nalazi u Fenix 7 Pro seriji, ne i u obicnoj Fenix 7 seriji.

Pa valjda mora da se ima Elevate v5 senzor za ECG, a on se nalazi u Fenix 7 Pro seriji, ne i u obicnoj Fenix 7 seriji.
ma na njih sam i mislio, kontao sam da se podrazumeva da mislim na Pro jer oni imaju ECG, base serija ne.

Дошло је време да заменим свој хуавеи гт2 нечим озбиљнијим, доста ми маши гпс при трчању, најчешће кроз град.

Таман се некако поклопило да видим ову акцију, занима ме да ли је то добра цена, чини ми се да јесте? И да је добар увод у ове сатове?

Сем плаћања телефоном, што није имао ни гт2, чини ми се да има овај суунто. Добар изглед сата, издржљивост, батерија. Ценим да је гпс одличан?
А највише ме занима трчање без телефона и после повезивање са апликацијама, адидас, асикс, па и страва можда, колико је лагано и тачно? И наравно изглед апликације и подаци из ње.

У принципу можда је и оверкил сат, требаће ми за трчање, праћење тренинга у теретани, чисто због времена и пулса ништа озбиљније. Плус нека већа пешачења, ништа пливање бицикл.

1000017702.jpg

Bolje idi na race, ili race S titanium (obican race s preskoči), noviji su satovi, imas na KP nove sa garancijom.

Slazem se, 9Peak Pro je prevazidjen sat.

Što da preskoči običan Race S? Po čemu je bolji titanium osim materijala?
Race S ima problema sa digitalnom krunicom, dosta se teze okrece nego na Race. Imao sam 3 primerka na kojima je bila takva a na jednom je bukvalno i otpala sa sata. Za sva 3 mi je uvazena reklamacija, a vidjao sam i na netu da se ljudi zale na krunicu. Naravno da nije bas svaki primerak takav ali ja bih ga izbegao kao model, iako je model sam po sebi odlican. Ja sam na kraju zavrsio na Race Titanium. Na reviewima retko ko primeti da je bolja krunica na Race S Titanium modelu, ali sam negde cuo da je dosta bolje odradjena, trebalo bi da su ispravili problem.

Prilozi

• PXL_20240903_150806217.jpg
    PXL_20240903_150806217.jpg
    531 KB · Pregleda: 37
Nazad
Vrh Dno