Šta je novo?

Gothic 3?

Ma Gothic je jednostavno kompletnija, a samim tim i bolja igra!

Ovo sve bas lepo zvuci, ali nazalost, u najavama je i Oblivion bio dobra igra. Ali samim tim sto je ilustrovan primer, umesto kripticnih zagonetki Oblivionovih developera imam razloga da verujem da ce stvarno tako biti.

Verujem Piranha Bytes-u :) (za sada)

I dalje se teše...

Zadrzan je osnovni koncept koji se pokazao izvanrednim. Zapravo mi ni kontrole ni sistem borbe nikada nisu bili problem jer igra je toliko dobra, toliko uvlaci igraca u sebe, AI je izvanredan.. Nadajmo se da nece nista upropastiti. Meni je ,sto se izgleda tice, sasvim dovoljno da bude cak i ista kao Gothic 2. A bice daleko bolja sudeci prema slikama...
Pitanje za sve: sta bi voleli da vidite da je unapredjeno tj promenjeno u novom Gothicu?J a bih voleo da glasovna podloga bude kvalitetnija (izgleda da ce i biti), muzika je sasvim ok. Sistem borbe jeste pomalo neudoban u dosadasnjim nastavcima ali navikne se covek na sve. Zapravo mi smeta jako malo toga :)

@Minja
Sto se mene tice, ja ne bih nista menjao!Ne znam sto se dosta ljudi zale ne glumu/glasove, meni su odlicni i voleo bih (a kako rekose i bice) da stari (glavni) likovi imaju svoje orignilane glasove (iz dvojke)

@filipenko
Ti se tesis da se mi (fanovi Gothica) tesimo :D

Shobe je napisao(la):
@filipenko
Ti se tesis da se mi (fanovi Gothica) tesimo :D

Pogledaj ponovo ko se teši...
Minja je napisao(la):
ni kontrole ni sistem borbe nikada nisu bili problem jer igra je toliko dobra, toliko uvlaci igraca u sebe...
...time da dva osnovna elementa igre sa kojima je igrač u neposrednom kontaktu i ne moraju biti na nekom nivou. Upravo ti elementi moraju biti na najvišem nivou. Ali da ne dužim, ja sam reagovao na iznenadnu potrebu mnogih da izjave kako je Gothic biti neuporedivo bolji od one igre. Lično se nadam da će Gothic biti veoma dobar, a ohrabren sam filmićima koje sam gledao i po kojima mi deluje da je očajna interakcija stvar prošlosti. Nadam se da ne grešim, pošto ne volim da se pretvaram da je sve u igri dobro. Šta ću, razmazila me ona igra...

Ma ne Voodoo, ona igra! :D

Minja je napisao(la):
Zadrzan je osnovni koncept koji se pokazao izvanrednim. Zapravo mi ni kontrole ni sistem borbe nikada nisu bili problem jer igra je toliko dobra, toliko uvlaci igraca u sebe, AI je izvanredan.. Nadajmo se da nece nista upropastiti. Meni je ,sto se izgleda tice, sasvim dovoljno da bude cak i ista kao Gothic 2. A bice daleko bolja sudeci prema slikama...
Pitanje za sve: sta bi voleli da vidite da je unapredjeno tj promenjeno u novom Gothicu?J a bih voleo da glasovna podloga bude kvalitetnija (izgleda da ce i biti), muzika je sasvim ok. Sistem borbe jeste pomalo neudoban u dosadasnjim nastavcima ali navikne se covek na sve. Zapravo mi smeta jako malo toga :)

Meni je smetalo malo slobode u prvim questovima. Nikako mi se nije svidelo sto su u oba dela ti prvi questovi totalno banalizovani - "iako su nam ispred vrata armije orkova i zmajeva, iako si ti jedini super-heroj koji nas moze spasiti, necemo ti dati da prodjes kroz ovu metalnu kapiju, jer moras da impresioniras ni manje ni vise nego 5 ljudi radeci poslove u domacinstvu".

Jednostavno resenje, dobrog bluff/persuasion dijaloga, sunjanja/akrobacije, podmicivanja i sl, bi bas dobro doslo. Primera radi, da se uz neki visok skill vezan za dijalog dobiju razne dodatne opcije u dijalogu koje bi omogucile prolazak do nekog bitnog lika pre resavanja tih silnih questova. Ili recimo neka kanalizacija ili tajni put prepun cudovista gde se uz borbu moze skratiti put...

Malo veci svet bi isto dobro dosao, nikako mi nije lezalo u dvojci sto je xargasova (ili kako se vec zove) kula na pljunometar od glavnog grada. Dakle, i sa istom kolicinom lokacija bilo bi ok da su razdaljine malo vece, mada bi se onda mozda smorio od silnog trcanja, kao sto bih se u g1 i g2 smorio bez koriscenja "jedi force speed" napitka.

Ovo su mi jedine zamerke za gothic, jer je, za divno cudo, igrica prilicno ok sama za sebe, za razliku od morrowinda i obliviona koje sam stalno kunuo tokom igranja - zasto nisu u ad&d sistemu ili u fareunu.

*edit*

Dodje mi da ponovo odigram dvojku, jer se stvarno ne secam da mi je combat zadavao neke glavobolje, a igrao sam prvi put (greskom) kao sirovi fajter (mercenary) i drugi put kao mag.

Poslednja izmena:
To sto je rat u toku ne znaci da ne treba da se zna neki red.

Slozices se da je malo glupo? Dobro, nije toliko glupo kao kad bi ti neko dao neku mocnu, jedinstvenu djindjuvu, poput recimo, ogrlice, i nalozio da nadjes neku smotanu budalu i da joj je poveris na cuvanje, ali opet...

voodoo_nbgd je napisao(la):
Aj probaj Night of the Raven kao mag pa javi utiske :d ;)

Sto voodoo?Jesi probao?Ja sam presao dvojku nekoliko puta(expanziju samo jednom) ali nijednom sa magom.Mada,mislim da kada dobijes holly arrow igra postaje prilicno laka.

Ma Gothic pwnuje TES (bilo koji) samim tim sto je igra mnogo igrivija i fokusiranija na uvlacenje igraca u svet. Daleko od toga da je Oblivion (ili nedaj boze Morrowind) los! To su odlicne igre, fantasticne igre ali mi nekako ni ne mogu prismrdeti Gothicu :) Sta cu kad sam fan :D
BTW meni su i KotOR 1 i 2 bolji od Obiviona. Prvi deo pogotovo!
Kako su tim prvim delom oduvali sve nacinom naracije i razvoja fabule, dali su domaci zadatak svim RPG-ovima.
Pogotovo mi je u pomenutom delu bilo extra jaka fora to sto si jaci javljaju ti se novi dijalozi like "Go away fool or i'll squash u like a bug" etc etc. AAAAA 'ocu KotOR 3!!!!

Poslednja izmena:
Brate potpuno se slažem sa tobom osim da je Oblivion fantastična igra. Gothic stvarno ima ono nešto što ti ne da da se odlijepiš od monitora. Nikada nisam igrao igru koja te toliko uvuče u svoj svijet kao Gothic serijal.

Ja se isto slažem sa svima vama, osim što nijedna od navedenih igara ne može prismrdeti TES serijalu. Upravo nijedna igra ne može da igrača na takav način uvuče u svoj svet i nagrađuje ga na svakom koraku ukoliko igrač želi da malo više istražuje. Ipak, Morrowind, Gothic 1 i 2, Oblivion i slične igre koje neki ne vole da zovu RPG-ovima imaju jednu ogromnu prednost u odnosu na te stare igre - pošto je izvođenje iz 1. ili 3. lica, igrač stvarno ima osećaj da je bio tamo, pošto sve može da vidi i "oseti" modelirano u 3D okruženju, za razliku od onih buđavih sprajtova koje treba skrolovati i koji se gledaju iz perspektive poletelog galeba, pa onda kompletno okruženje treba zamišjati. I naravno da, kao takve, u određenim situacijama prosto oduzimaju dah i teraju igrača da tačno pamti divote od lokacija na kojima se nalazio, kao i ljude koje je ubijao i protiv kojih se borio. Mislim da znam imena više od polovine raznoraznih baja koje sam pobio u tim igrama, dok se npr. sećam samo imena glavnog baje iz Baldura. Takođe, pričanje je u tim igrama neuporedivo bolje nego u matorokonceptualnim igrama, pošto se ne svodi sve na gomilu nabacanog teksta u žurnal.

goran.rs je napisao(la):
Sto voodoo?Jesi probao?Ja sam presao dvojku nekoliko puta(expanziju samo jednom) ali nijednom sa magom.Mada,mislim da kada dobijes holly arrow igra postaje prilicno laka.
Nisam probao al sam čuo da je ekspanzija krajnje neizbalansirana po tom pitanju i da je s magom neuporedivo teže igrati nego s fajterom.

Teze? Uopste nije. Pitanje je samo taktike. Ja sam npr koristio sledecu: napravim desetak kostura - oni lepo napadnu neprijatelja (cak i zmaja) a ja ga iz daljine przim munjama ili cime vec. Sve zmajeve sam na taj nacin poubijao bez ikakve stete po sebe (osim utrosene mane) ;). cak ni poslednji neprijatelj mi nije skinuo ni 1 hp healtha. Kada igras kao warrior malo se smoris od sistema borbe, kao mag igrati je neuporedivo zanimljivije...
@filipenko: TES serijal jesu kompleksne i dobre igra ali sam svet je pomalo mrtav za razliku od sveta koji nam predstavlja Gothic. AI NPC-ova je smesan u TES, za razliku od Gothica. Gothic JESTE manja igra ali mislim da mu je to samo pednost. Jedino sto bi zaista trebalo promeniti je da kada recimo pada kisa (pljusak) NPC-ovi se setkaju kao po divnom danu. Mogli bi da potraze neki zaklon od kise npr ili da se sklone sa ulice. Pronaci ih kada stane kisa bi bilo mnogo zanimljivije ili dok traje kisa na alternativnoj lokaciji.
@pailhead: Slazem se da bi neke lokacije u Gothicu trebale da budu udaljenije - ovako sve ipak izgleda premalo i ne doprinosi "realnosti".. Ipak nema periodicnog ucitavanja sto je meni bar znacajna prednost u odnosu na TES. Zamisli nesto super zanimljivo treba da se desi a onda sledi ucitavanje podnivoa od 3-5 minuta :)

Poslednja izmena:
Slažem se, u TESu je svet totalno mrtav, dok u Gothicu NPCovi igraju fudbal svaki dan i zezaju se.
BTW beše u Gothicu može da se dobije kvest tako što stojiš i slušaš razgovor NPCova, bez ikakve interakcije sa njima, jel tako?

Filipe stvarno pokusavas da dokazes da je svet u TES-u zivlji nego onaj u Gothicu?Nemoj vise molim te...

filipenko je napisao(la):
Slažem se, u TESu je svet totalno mrtav, dok u Gothicu NPCovi igraju fudbal svaki dan i zezaju se.
BTW beše u Gothicu može da se dobije kvest tako što stojiš i slušaš razgovor NPCova, bez ikakve interakcije sa njima, jel tako?
Ne znam sa kim se slazes jer pisalo je POMALO a ne TOTALNO :) U pravu si, ne moze se dobiti quest na taj nacin a ne bi bilo lose.. Ipak NPC-ovi se ponasaju realnije u Gothicu i to je (subjektivno) ;) fakat.

@voodoo
Ja sam kao mag presao, tNotR cini mi se 2-3 puta, i samo u pocetku je malo tesko dok se dovoljno ne razvijes (pre svega mislim na kolicinu mane)! A posle je sve manje vise livada! Ali dobro, nije svima isto, jer ipak sam je presao 10ak puta, a onome koji igra po prvi put moze biti prilicno zzbz!
@filipenko
Ma daj covece! Nacin na koji se to odvija (dobijanje questa "slusajuci" tudje razgovore) je tako los, da je bolje da ga nema!

Stanmar je napisao(la):
@filipenko
Ma daj covece! Nacin na koji se to odvija (dobijanje questa "slusajuci" tudje razgovore) je tako los, da je bolje da ga nema!
Ti si prešao Oblivion sa herojem na levelu 2 ako se ne varam, pa nisi dovoljno shvatio mogućnosti. Taj konkretan kvest o koji sam dobio npr. na taj način može da se dobije na barem još 3 načina - u razgovoru sa stanovnikom nekog grada, roumor ukoliko uradiš dobar persuade na vojnicima koji patroliraju stazama van grada, ili pak direktno od nekog zvaničnika. A možeš i ovako. Znači to je jedan od 4 načina za dobijanje kvesta, ne i jedini. Reći da je bolje da toga nema je u rangu kada bi se pojavio neko ko bi sada tvrdio da je glupo da NPCevi noću ne rade, jer to smara i usporava igru.

Poslednja izmena:
Stanmar je napisao(la):
@filipenko
Jeste da se nisi meni obratio ali: nije lose kada imas neki quest koji treba resiti da slusanjem NPC-ova saznas neke novosti i tako ti se cilj promeni - nesto slicno je vidjeno jos u Thiefu 1 iako to nije rpg. Ili ide prica o nekom problemu ili potencijalnom dolazenju do novca, uticaja, nekom predmetu od vrednosti - nije uopste lose "dobiti" quest na taj nacin..

Filipenko, bas bih voleo da mogu da uzivam u igricama kao ti :)

Kakva je razlika da li ces neki rumor u RPG-u cuti tako sto ti pitas NPC-a, ili cujes jednog NPC-a kako pita istu stvar drugog NPC-a....?

Osim zakljucka da su u Oblivionu svi nevaspitani jer vicu jedni na druge, jer bi jedino to objasnilo kako mozes da cujes dva tipa kako pricaju skroz na drugom kraju ulice.

filipenko je napisao(la):
roumor ukoliko uradiš dobar persuade na vojnicima koji patroliraju stazama van grada, ili pak direktno od nekog zvaničnika.

Sta dodjavola ovo treba da znaci? "Ako brzo i nasumice ispritiskas onu pitu par puta"?

Stvarno me zanima zasto ovo kazes, jer u Oblivionu nije izvodljivo uraditi drugaciji persuade, jednostavno svakome moze da se digne dispozicija na max, bilo kad, bilo gde, bez obzira na bilo sta.
Dobro, osim kod bandita, nekromancera, conjurera, mythic dawna i sl. sa njima je kao sto bi rekao Gavin Carter, stvarno malo teze sprijateljiti se.

@filipenko
Prvi put sam slistio main quest sa lvl2 (jer nisam znao da se spavanjem daje lvlup, sto je inace glupost), a posle sam igrao i presao sve guildove i main quest i bio neki brdo velik lvl! A jel' ti se desilo da dobijes quest slusajuci tudji razgovor, a oko tebe nema nikog!?
Inace gore si rekao 4 nacina, a 3 su razgovorom, a cela poenta je "slusajuci"!

Poslednja izmena:
Vrh Dno