Šta je novo?

Google StreetView u Srbiji (Beogradu)?

Mogu da zamislim koliko je traumaticno iskustvo za stranca da vozi po beogradskim ulicama gde niko nista ne postuje i svako vozi kako hoce.

Nije on juče dobio vozačku i počeo da vozi po vukoyebinama Evrope.

Plus, znaš kako se ljudi smire kad znaju da je moguće da se u tom trenutku snimaju/fotkaju? Dosta. :)

Zar nisu rekli da su angažovali lokalne vozače?

Bila je priča da su namerno uzeti stranci kako ih ljudi ne bi smarali.

Pa vrtelo se po vestima/novinama par dana, dosta njih je videlo.

Možda ste već načuli, Google pušta online street view za BG, NS i NI 10.07.2014. Biće neki event kojem ću prisustvovati u vezi toga pa javim utiske.

Iz relevantnih izvora sam doznao da su imali brdo problema oko daljeg snimanja Srbije. Taman ću ih pitati zašto na onoj stranici gde piše gde trenutno snimaju više nema Srbije na listi, što znači da verovatno nisu snimali ništa tokom 2014.
http://www.beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=288751#p288751

A baš sam se pre neki dan pitao kad će pustiti street view kod nas, jer je prošlo dosta vremena kad su počeli snimanje.

Samo da ne budu tmurne i nikakve fotografije, nisu najbolje vreme odabrali da dođu.

A fasade su nam inace vedre i vesele kada je vreme lepo? :)
Gledam pre neki dan onaj film sa Kevin Kostnerom sto se snimao kod nas, tacno se vidi sivilo, prljavstina i grafiti na sve strane.

Krenu li taj Street View?

Ma nije to street view, to je photo sphere, obične 360 fotografije.

Kompanija Google predstavila je 10. jula u Beogradu Street View servis, koji omogućava korisnicima virtuelne šetnje ulicama gradova Srbije, da pronađu određenu lokaciju u nekom mestu i da pogledaju kako izgleda okolina mesta koje žele da posete.

Novom aplikacijom Googlea u Srbiji su potpuno pokriveni gradovi Beograd, Niš i Novi Sad, a novi servis će u našoj zemlji biti dostupan za nekoliko dana.

Predstavnici Googlea su na prezentaciji najavili da će za tri do četiri meseca specijalni automobili te kompanije obići oko 70 gradova i sela u Srbiji da bi snimili lokacije i tako ih učinili dostupnim na Street View servisu za pregledanje na računarima, tabletima, smartfonima...

Ostatak teksta - http://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?yyyy=2014&mm=07&nav_id=875008

Znači tol'ko *****ju od 10. i onda moša - za nekoliko dana? Spor upload? Ma daj... :D

Info od člana Kartograf sa BeoBuild-a; http://www.beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=289246#p289246

Dakle, pored ovoga što su mediji preneli, evo i par info iz neformalnih razgovora sa Googlerima :)

BG, NS i NI, sa bližom okolinom, će biti dostupni online ne pre sredine sledeće nedlelje. Prikazali su demo snimke nekih delova grada, kvalitet slika (onoga što su predstavili, npr. Miletićev trg u NS, ili Hajdučka česma u BG, deo ispred tvrđave u Nišu) je odličan.

Ovo sa 70 gradova i sela uzmite uslovno. Pitao sam njihovog PM-a za ovu rgiju šta možemo da očekujemo u SRB po pitanju obuhvata snimanja i on je rekao da će ići gde god mogu. Ja sam ga pitao da li će obuhvatnost biti na nivou HRV, ROM, BUL, SVN i on je rekao da hoće. Dakle biće puno više od ovih 70.

Pitao sam ih, off the record, gde je bilo zapelo i što im je trebalo tolio vremena, ali nisam dobio nikakvu info o tome ko im je i da li je uopšte pravio probleme. Hvalili su Šabića na sva usta, a i ostale državne organe. Mo'š misliti.

Pitao sam i za ostale zemlje regije - kažu kurtoazno da ima puno interesa da uđu, naročito u MNE i BIH, i da je pitanje vremena kad će ući. Nažalost, nikakve prognoze nisu hteli da daju.

Još sam ih malo davio, pa me zanimalo da li će kroz SRB samo voziti auto, ili će ići i sa onim Trekkerom na leđima. Kažu, ići će i sa trekkerom, prioriteti su lokacije tipa Knez Mihailova, Kalemegdan, itd, ali da za to moraju tražiti posebnu dozvolu. Mada ne vidim zašto, KMH je javna ulica baš kao i svaka druga.

Kao i svuda, ko god želi moći će da podnese zahtev i zamagli svoju kuću.

Na kraju, najviše me zanimalo kakvi su rokovi za Srbiju, kada će završiti snimanje i kad će ostatak zemlje biti online. Rekli su da kreću sa tri vozila odmah, i da će snimanje završiti vrlo brzo, ali niko nije hteo ni da nagovesti tačan datum puštanja servisa online. Naslućuje se da bi to moglo biti u kasnu jesen, najkasnije do kraja godine.

eto, toliko od specijalnog izveštača sa lica mesta

Cvrc, ima još dosta da se načekamo dok ovo ne bude spremno.

Nigde ne zurimo, tacnije stojimo u mestu vec dugo vremena.

samo sto je po blicu 'Dom narodne skupštine Srbije na Street view' ustvari photo sphere: LINK

Ali to je Blic, zašto te to čudi :)

ne cudi me... samo komentarisem netacne informacije... da se neko ne zbuni... :p

Rekoše ne pre sredine ove nedelje. Znači može posle sredine ali može i nikad :D.

Proradio. Lepe su sfere tj. fotke u BG-u (jesen, sunčano, nije previše jako Sunce... taman). :)

Nekome ne radi sa novim Google Mapama, već samo sa Classic verzijom (kao meni). Tako da, kome ne radi, zna šta da radi.

Poslednja izmena:
Odlično. Ajde sad na traženje svoje zgrade/kuće :d Kod mene u ulicu nisu ulazili, zato što to moje parče koje je drugi deo ulice zapravo i ne postoji na Google Maps :D

lol

To sam prvo i uradio (potražio svoju kuću). :D

Nazad
Vrh Dno