Šta je novo?

Google StreetView u Srbiji (Beogradu)?

Прорадило и код мене, комшија ми је пре неколико дана рекао да је видео гугл ауто како пролази нашом уличицом ... али сад видим да је сликано још јесенас. Да ли ће да апдејтују снимке или само пролазе да прикупе још неке податке ... ко би то могао да зна.

Fotkaće tokom ove godine i ostatak Srbije. Neće biti update-a, nego će da dodaju mesta koja nisu odrađena u prvom talasu.

Ladno su došli i do ove moje nedođije i ulazili u male slepe uličice, svaka im čast! Lepo izgleda.

Jutros sam probao i moram da priznam da jako lepo izgleda. Cak se i ja vidim kako stojim na prozoru i slikam njih :d

Koliko sam primetio, lica ljudi kao i tablice na kolima su zamagljeni. To je verovatno uradjeno da bi izbegli tuzbe. E sad, fazon je sto je moj auto ispred moje zgrade i sva kola imaju zamagljene tablice osim kola do mojih i mojih. Ovom do mene se vidi pola registarskog broja a mom se vidi sve. Dal da tuzim, sta mislite? :D

Ne možeš da tužiš, nemaš zakonskih osnova. Da su tebe fotkali na ulici i da se tvoje lice vidi, a pritom si ''izašao'' na Street View-u, onda bi zakonski mogao da tužiš. Da su fotkali unutrašnjost tvoga stana, gde se jasno vidi dobar deo stana (ne plafon i slično), opet možeš da tužiš. Da li bi uspeo protiv Google-a iz Srbije... pitanje je. Da su te fotkali sa leđa (ne vidi ti se lice), ne možeš da tužiš. Auto su ti fotkali na javnoj površini, opet ne možeš da tužiš. Tablice zamagljuju jer iako to ne moraju, mnogo ljudi ih je mračilo da im se to ne sviđa i postalo je default (zamagljivanje tablica).

Imaš dole u desnom uglu opciju ''Report a problem'' kad uđeš u foto-sferu. Izaberi opciju za zamagljivanje tablice, nacentiraj sferu na tvoj auto i podnesi ''report''... ako hoćeš da zamagle istu.

Poslednja izmena:
Kod mene se vide likovi koji sede u kolima sa security majcama, vide im se face, vidi se moja faca na prozoru gajbe, tip na ulici zamucen :p

I kod mene u starom kraju se vidi coveku faca jasno ko dan.

To valjda automatski softver prepoznaje lica i zamagljuje. Negde naravno promaši. Na jednom forumu sam video sliku čoveka koji gura kolica ali bebu nosi u ruci. Njemu faca blurovana a bebi nije ali zato kolica zamrljana gde bi otprilike trebalo da bude beba. :D

Ma nema veze, taj SW sjajno radi obzirom koliko posla ima.

Ha ha,ja ga jurio da ga uslikam,ali nije se dao prevariti,uslikao je i on mene :)
street view.jpg

kako nisu? sad sam ,,prosao'' da vidim i svi su mutni :).

Ja sam ga video na Trgu Republike, stajao je nekako poprečno u odnosu na Knez Mihajlovu, ali nije u tom trenutku snimao, nema me na slikama.

hehe, gle stvarno :). nisam ni obracao paznju na lutke i izloge...

Izvinjavam se sto upadam u temu ali samo stvar koja mi zestoko bode oci... Knez po kome je ulica dobila naziv je Mihailo, nemojte to da gresite inace cu dobiti ospice, a to nije prijatno.

To valjda automatski softver prepoznaje lica i zamagljuje. Negde naravno promaši. Na jednom forumu sam video sliku čoveka koji gura kolica ali bebu nosi u ruci. Njemu faca blurovana a bebi nije ali zato kolica zamrljana gde bi otprilike trebalo da bude beba. :D

da... software prepozna da je na fotografiji neki broj (ili lice) i to zatim zamagle a dalje, kako bi utvrdili sta je to tacno pisalo (tj da potvrde OCR i upisu u bazu), te iste fotografije sa Google Street-a koriste kao Captchu za svoje servise*:

google-captcha-street-view.png

...i tako milioni ljudi pomozu Googlu da dokumentuje svet oko nas a te iste podatke zatim selektivno dele sa nama (uglavnom u slucaju kad imaju neki interes).

*(ako ste primetili nekad mozete pogresiti Captchu a Google ce je opet prihvatiti!)

Poslednja izmena:
Slika od malo pre. Pa jednog dana da vidim kako sam ispao :)

5erugu4a.jpg

Zašto ponovo snimaju?

Ko je rekao da tu snimaju? Mozda odradjuju delove grada koje do sada nisu radili pa ide na drugu lokaciju.

Ko je rekao da tu snimaju? Mozda odradjuju delove grada koje do sada nisu radili pa ide na drugu lokaciju.
Možda je krenuo u TC UŠĆE u šoping?
Tako sam se i ja vozio zimus niz Nemanjinu ulicu iza tog vozila ali očigledno nije tad snimao (bilo lepo vreme a ne ona provala oblaka koja se vidi na Street view).

Негде сам прочитао да понављају лоше снимке, нешто баш нису били како би требало. Мало је глупо да се иде улицом по сунчаном времену и одједном прелази на кишно или да снимају одмах после кише. Ако снимају, нека све буде са сличним временом, никако са мокрим улицама или тешким облацима.
Овде су прошли пре неколико дана а чујем да су и пре дан-два опет, нешто не верујем да иду оваквим забаченим уличицама случајно. Или "снимају" па да се не примети. ;)

Odgledah i bio sam ubedjen da me je snimio jer je bukvalno prosao pored mene dok sam cekao da predjem ulicu. A sada se vidi tramvaj koga nije bilo ni u tragu (krug dvojke). E sad jedino ako neke deonice nisu ponavljali.

Poslednja izmena:
Meni je na kolima koja su stajala na ulici zamutio tablicu, ali i farove. Nesto su mu bili sumLJivi... :D

Моја таблица може да се види када је баш поред аута, мало укосо али читљиво. Таблица на аутомобилу 100м од мене није замућена.

Juce prepodne na putu Novi Sad - Zrenjanin...

Prilozi

• 20140901_094136[1].jpg
    20140901_094136[1].jpg
    1 MB · Pregleda: 275
Update-ovan je Google Street View u Srbiji. Vršac, Loznica, Šabac, Vranje, Pirot...

Poslednja izmena:
I Beograd novi snimci iz jula 2014-te, ponegde. Jedna strana zgrade iz novembra 2013-te a druga iz jula 2014-te :)

Nazad
Vrh Dno