Šta je novo?

Google StreetView u Srbiji (Beogradu)?

dzonihsv

Čuven
Učlanjen(a)
18.11.2007
Poena
725
Original odakle sam izvukao info - http://www.beobuild.rs/forum/viewtopic.php?f=13&t=2913&p=208326

streetview-800x481.jpg

E sad. Da l' je to zaista nešto vezano sa Guglom, ili Geoput snima ''interno''. Inače, fotka je snimljena danas u 10 do 3 u ulici Patrijarha Pavla, a kasnije je vozilo još viđeno i u Kumodraškoj.

Takođe, što se tiče kamere i opreme, navodno se radi o ovoj.

edit: izgleda moša, ima kao ovde objašnjenje o čemu se radi.

Sry. :p

Poslednja izmena:
nedavno je u zagrebu predstavljen streetview za neke veće hrvatske gradove, plitvička jezera itd. takođe nisu bila kola na kojima je igde pisalo google ili tako nešto jer je rađeno u saradnji sa HAK-om (Hrvatski Auto Klub) ali kamera je definitivno bila totalno drugačija od ove.

Teško je reći. Ja bih pošao od pitanja da li Geoput ima sredstva da obavi snimanja, a onda potrebnu pamet, ljude i softver da to sklopi u "Street view". Rekao bih da to mora da bude plaćeno iz inostranstva. A može da bude i Microsoft, ne samo Google. :) Za opremu bih rekao da je slična, ali to i jeste za očekivati. Ako nekoga zanima, evo kako izgleda vozilo iz kog je snimana oblast Trsta za Google. :)
E, ne može, kaže nemam permission da postavim sliku. :( Ali slična je konstrukcija.

Kakav permission ?

A jel' skeniraju i WiFi mreze po ulicama i skidaju sifre? Da gasim moju kucnu mrezu.

A jel' skeniraju i WiFi mreze po ulicama i skidaju sifre? Da gasim moju kucnu mrezu.

Kako misliš skidaju šifre? o_O
Naravno da skupljaju gde se koji wifi nalazi, tako su i unapredili geolociranje za mobilne telefone.
Ali, ako ne želiš da tvoj zabeleže, ima fora, doddaje se nešto na kraj ssida. Izguglaj, meni nije bilo bitno.

Ne bih da zvučim paranoično, ali zar i ta _nomap wifi mreža u jednom trenutku ne dođe do sniffera? I kada je on pročita, on će je flagovati, ali će i dalje imati njenu poziciju.

To radi malo drugacije. Svaki uredjaj koji ima GPS i wifi u sebi moze da posalje googleu svoju lokaciju (ako korisnik pristane). Google testira paket i sazna MAC adresu routera. Znaci da se router nalazi u blizini GPS uredjaja i veze MAC adresu za GPS lokaciju koji je uredjaj poslao.
Kada skeniraju etar iz automobila, pronalaze wifi routere i njihova imena i MAC adrese. Ukoliko u ime sadrzi _nomap, MAC adresa i lokacija ce biti obrisani iz google baze.

Ukoliko u ime sadrzi _nomap, MAC adresa i lokacija ce biti obrisani iz google baze.

Naravno, pod pretpostavkom da to Google zaista i radi. Ne mogu da verujem korporaciji kojoj su informacije najbitniji deo poslovanja. :)

Verujes joj svaki dan, hteo to ili ne, osim ako ne koristis internet. Mislim da je najmanja briga ovo, pored ostalih podataka koje imaju.

Kakav permission ?

Izvinjvam se na velikom kašnjenju.
Otvorim stranu za novu poruku. Kliknem na ikonu za postavljanje slike. Browse, izaberem sliku, kliknem na Upload i izađe JavaScript poruka da nemam permission za to. Naravno, prethodno se uredno ulogovao. Kad me vrati nazad, i dalje sam ulogovan. Mogu da linkujem slike sa drugog sajta.

Geoput ima prilicno drugaciji sistem od googla....
Uglavnom se bave inzenjerskim poslovima, i mobile mapping sistem im treba za to (snimanje trenutnog stanja puteva pre pocetka radova npr.)...
Ja licno znam da su mapirali celu Suboticu pocetkom ove godine (imali su narucioca posla). Tako da sumnjam da pokusavaju da budu konkurencija googlu :)

poz

E našli su da snimaju po ovakvom kilavom vremenu. :(

Ne rade oni tako.

Čekaju relativno dobro svetlo (sunčano vreme mahom). Jedino je ''problem'' što fotkaju sad tokom jeseni, pa neće biti zelenila (žutila posebno, oduvaće to vetar kroz par dana).

Danas videh Google Maps vozilo na Vidikovcu, blizu pijace. Naravno, ne znam da li je aktivno snimao. A verovatno koriste GMaps za navigaciju, jer se jadničak unedogled vrteo na jednom parkingu, tražeći ulice koje ne postoje (GMaps ima običaj da izmisli ulice ili bar postojanje neke veze između njih). Ipak, moram da pohvalim vozača - veoma kulturno je stao ispred pešačkog prelaza, da pređem ulicu, mada nije bilo potrebe. Malo niže je napravio kompletan haos, isto tako uljudno čekajući da prođu vozila iz suprotnog smera, dok je on bio delimično blokiran stokom koja parkira gde god poželi, bilo to na trotoaru ili kolovozu.

Ja sam malopre u preticanju nekog taksiste utripovao da je street view vozilo, koliko mu je velika firma/antena na krovu :)

Bio je juče na zrenjanincu, kod Metroa.

Ako je u tom trenutku fotkao, onda ''ću da izađem na televizor'' (naravno, na bajsu sam bio). :)

Treba imati u vidu da sâm Street view neće da se pojavi za mesec dana. Ne pušta se ulica po ulica ili grad po grad, nego se prvo snima sve što je zamišljeno (obično, dobar deo zemlje), pa obrada podataka, možda još neko političko pitanje, itd. Na kraju ide zvanično puštanje u rad. Mislim da je u Hrvatskoj to sve trajalo 2-3 godine, ako ne i više.

Danas sam googleovo vozilo video kako se kreće Pančevom.

Ja ga pre 2 dana video na 3cem semaforu od pancevca ka Pancevu, islo je u smeru ka Beogradu.

Pre desetak dana su prosli i kroz moju ulicu, tako da verujem da su sa Zarkovom zavrsili ;)

NIJE NJUZ: Gugl vozilo se izgubilo u Kaluđerici! (FOTO)

Ista priča kao na Vidikovcu. Desetak minuta je stajao na parkingu, tražeći ulicu, odnosno vezu koja nikada nije postojala. A takvih primera na GMaps je stvarno puno. Sećam se kako sam prošle godine išao biciklom kroz šiblje i njive oko jezera Pariguz u Resniku, jer je Google tamo izmislio neku stazu/ulicu. Valjda će posle ovog snimanja biti bolje. Inače, situacija uopšte nije bolja ni sa Garminom. Više puta me je slao na ulice koje ne postoje ili ulice koje prolaze maltene kroz dvorišta i bašte. A pre mesec dana nas je navigacija, negde u bespućima Novog Beograda, slatko nasmejala, navevši nas da skrenemo na - podzemni prolaz za pešake.

P.S. Meni je Kaluđerica bila prilično laka za snalaženje. Jesam jednom pitao kako da pređem autoput, ka Jajincima, ali to samo zato što me mrzelo ponovo da gledam navigaciju. A i štedeo sam bateriju za V.M.Lug, Kumodraž i Jajince. :) I dobro sam uradio!

Evo jedna ulica pored mene je u nasim kartama postojala pre 25 godina a tek pre 6-7 je napravljena i jos uvek nije asfaltirana. Puna je Srbija toga da se projekti rade cetvrt veka ako ne i vise :d
Htedoh da kazem da google ne moze proterati vozilo svuda pa negde preuzmu od nas informacije.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno