Ok, posle jedno 10, 14 dana korišćenja telefona, mogu da napišem malo detaljnije utiske o telefonu. Podsećam da sam pre ovog imao xiaomi mi 10.
1. Ergonomija
Kao što rekoh u prvom utisku, u beloj boji, pixel ostaje najlepši telefon koji sam imao. Bela pozadina sa invictus staklom izgleda perverzno i u kombinacili sa aluminijumskim lajisnicama, a i sviđa mi se kombinacija kamera po celoj širini, mnogo više nego samo u ćošku. Ono što mi se ne sviđa je raspored tastera. Power dugme je jako malo, i nekad bukvalno treba malo napora da se pritisne. Mislim da je bolji raspored da je power dugme ispod. Za razliku od prošlog upisa, saživeo sam se i sa izgledom od napred koji mi je u startu delovao previše ortodoksno, ekran je velik, prostran, edge ivice u korišćenju jedva primećujem da su edge ali pod prstima odaju lepši utisak od grubih ivica. One priče po klipovima "raspored težine" nisu fraza, telefon je masivan i nije ga baš lagodno koristiti duže vrmena, pogotovu jednom rukom.
2. Display Bukvalno kategorija prema kojoj sam nekako neodređen. U prvom opisu sam rekao da mi je mi 10 amoled izgledao lepše, sa živopisnijim bojama i uopšte slikom, ali pošto sam prodao moj xiaomi bliskoj osobi, kada sam ga sređivao za nju, stavio sam jedan do drugog i... Pixel mnogo oštriji, definisaniji, XIaomi kao da se razliva, čudan osećaj. Ne mogu da kažem da je ekran na pixelu loš ali definitivno nemam onaj wow osećaj pri korišćenju tj pri smaom gledanju u home telefona kao što sam imao sa nekim drugim telefonima. Taj osećaj se nekad javi u zavisnosti od wallpapera i kombinacija boja, ali mi je i dalje nekako teško da se kategorično izjasnim. Mislim da se može slobodno reći da Pixelov ekran verovatno nije ponajbolji na premium uređajima što ne znači da je loš i sl.
3. Baterija Usled silnog pljuvanja, možda i karakteristika koje sam se najviše bojao. Ispostaviće se - neopravdano. Ono što je meni bitno kod baterije je da mi u svim uslovima i maksimalnom korišćenju izgura dan. Drugi dan me ne zanima, jer kontam da ne postoje telefoni koji će vas ostaviti na 60+ % posle prvog dana sa čime bi mogli opušteno u drugi dan bez dodatnog punjenja. Stavljam svako veče fon na punjenje, bilo 30, 40, 45%, zato mi je bitan samo taj jedan dan. Na planinarenju sam ga palio rano ujutru, snimao trekove po 6-8 sati i ostajao sa 60ak%, možda malo manje kada siđem što je oko 15-17, u zavisnosti kad smo krenuli i to je po meni sasvim ok. Baterija nije najbolja ali definitivno nije ni najgora, i omogućiće vam uz normalno korišćenje lagano dan trajanja, pa čak i uz malo /ali ne previše/ gaženja. Jedno veče sam neke storije kačio na insta, tu se baterija gulila kao besna. Ali pretpostalvjam da je isto i sa durgim zahtevnijim radnjama. Ono što takođe mogu da potvrdim je da baterija u stand buy-u ne troši paktično ništa. Više puta sam ga ostavljao po par sati i uglavnom ne potroši ništa.
Ono što moram da napomenem kao i prva VELIKA mana telefona koja je po meni sramota za google, neopisiva sramota je brzina punjenja od 1.30-2h. Tek sam uzeo onaj xiaomi punjač i uskro ću baš da probam 0-100% ali koliko god da je, google, zakopaj se u vnaGo kada 2022 izbaciš telefon koji se puni 2 sata. Slepci, nemam šta drugo da kažem. Naravno, da ne spominjem činjenicu da punjač ne ide sa telefonom. To ko je smislio, treba ga poslati u zatvor.
4. Hardver i Software Telefon se definitivno dosta greje. Ne mogu da ocenim da li ej to puno,previše, nenormalno ali uz zahtevnije operacije, javiće se ta toplota koja, ako nemate case (kroz silikon se isto oseti, doduše manje) i ako je jako toplo, može da bude iritirajuća. Ne znam da li to ostalvja mogućnost da se nešto pregreje, sprži ili rikne, ali definitivno bi bilo bolje da toga nema...
Posle malo cimanja u početku sa klot androidom i podešavanjem nekih stvari i navikavanjem, posle to prelazi u očekivano "rajsko" isksutvo. Telefon radi poprilično "snapy" tj brzo i bez bilo kakvog laga i seckanja te su mi poređenaj sa Mi10 koja smo imali na nekim prošlim stranama a koga sam imao stvarno komedija. Mi10 je meni jako drag telefon, ali nemojmo se *****avati, Pixel radi duplo tečnije. Na softveru sve nekako radi kako treba, notifikacije i slično, nemam nikakvih problema sa bilo čim, za sada. Ipak, suludo mi je da ne može da se skloni At Glance, to mi je takođe van pameti, korisnik koji plati 700, 800 nečega za telefon treba da bira kako će da mu izgleda telefon i šta želi da koristi, a šta ne. Gledajući neke klipove i poređenja, možda nije baš pohvalno za google da drugi proizvođači sa svojim verzijama androida imaju širi spektar opcija i mogućnosti. Sve u svemu, utisak korišćenja pixela sa softverskog aspekta je fantastičan. Dodao bih da mi je mnogo lepše sve u svetlijoj temi koju koristim poslednjih par dana.
Voleo bih da ima 256GB, i to je još jedno polje gde google ima ******sku politiku da platiš tipa 150, 200$ da dobiješ 128GB više a toliko imaju duplo jeftiniji telefoni od pre dve, 3 godine... Još jedan pokazatelju u kakvom haosu je scena telefonska 2022.
Zvučnici mi zvuče odlično, glasno i jasno, dobrim balansom visokih i niskih tonova. Nije mi to uopšte toliko bitno (osim da su stereo), za ove nemam primedbe, tj zvuče mi odlično.
5. Kamera Nisam previše fotkao za sada, opalio sam par nekih snepova, možda 40-60 fotki, eventualno 100 u nekim različitim uslovima, i u odnosu na Mi 10 kome je kamera po meni najveći problem - ovo je dupe glava, tj fantastično iskustvo. Čitam one komentare kako Mi 10 ume da kida i pravi do jaja fotke, ne bih hteo nekoga da uvredim, ali to nema veze sa istinom ili ti ljudi ne znaju šta je dobra fotografija... Mi 10 kao i svaki drugi telefon od 150 eura će u situaciji lepog svetla napraviti ok fotke, na momente i odlične ali će toliko da izmaši svetlo i balans belog u nekim drugim slučajevima da je to strašno. Uglavnom preeksponira, oštrine nema nešto preterano, boje su isprane i blede. Ne uvek, ali često mogu da budu. Pixel od koga svakako očekujem samo dobre rezultate me posle nekih škljocova dodatno iznenadio. Brutalno dobro izgledaju neke fotke.
6. Čuveni "Bagovi" Prvo, skener prsta radi odlično od prvog dana. Mi 10 je imao taj trip da zabaguje pa da moram npr da ga otključavam pinom i slično. Brzina otključavanja mi nije super brza, ali je dovoljno brza da mi ne smeta. Nisam siguran da li bi menjao brzinu za procenat uspešnosti, a isti mi za sada deluje sasvim ok. Osim toga, nisam priemtio bilo kakav bag niti problem u radu o kome se toliko priča/lo. Verujem da ih je možda i bilo u startu, ali moj komad za sada ne pokazuje naznake bilo kakvih problema.
Juče mi se desilo doduše da nije hteo ekran da mi se pali na tap kao i na podizanje, obe opcije su mi uključenje, ali sam ga vucarao po BG-u ceo dan po džepu, možda se malo zbunio, ne znam.
***** li ga, valjda nisam ništa propustio. Globalni utisak mi je pomalo pomešan, tj zadovoljan sam sa telefonom, neke stvari me poprilično iritiraju kao što je nedostatak punjača i sporo punjenje kao i zagrevanje, ali mora se imati na umu i cena Pixela koja u poređenju sa modelima sa kojim ga uglavnom porede (S22U i Apple 13pro) jeste značajnije niža nego što su ti telefoni toliko "bolji". Hoću da kažem da je pixel za pare koje košta (ja sam ga dobio za 620e praktično novog), verovatno odlična kupovina bez obzira na tih par nedostataka a oni su, da ponovim, nedostatak punjača, sporo punjenje, malo jače zagrevanje i verovatno ekran koji nije na nivou konkurencije.