Šta je novo?

Google Pay/Wallet Srbija

Koja je poenta da stoji GPay ako usluga nije podržana u Srbiji? Jedini je zaključak da će usluga uskoro biti omogućena jer sigurno nisu stavili to polje da bi omogućili nekome iz inostranstava gde je GPay podržan da kupi nešto a to nešto se samo šalje dostavom na prostoru Srbije. Dakle definitivno rade na implementaciji.

• Like
Reagovanja: uji
Poenta je da Raiffeisen ima payment rešenje koje je preuzeo iz Austrije i totalno ih boli uvo da izbacuju dugmiće za tržišta kao što je naše jer nešto nije podržano. Ne bi me čudilo da je i Apple Pay dugme tu samo za ukras, pitanje je da li bi prošla transakcija da je neko pokušao da plati tako

OK, to je već nešto onda. U tom slučaju verovatno i Google Pay radi regularno ali to ne mora da ima veze sa lokalnom podrškom

Ok ali mi onda objasni koja je poenta da tu stoji GPay polje? Varijanta da tu stoji jer ih mrzi da ga sklone jer je rešenje preuzeto iz Austrije pada u vodu, to nije opcija. Da stoji tu da bi neko platio GPay-om u Srbiji gde GP nije podržan pada u vodu. Da tu stoji da bi neko platio iz inostranstava pada u vodu. Jedina opcija je da rade na tome. Apple Pay polje radi provereno. Inače gledao sam na drugom sličnim sajtovima gde se nešto prodaje i gde je umesto Raiffeisen-a banka Intesa nema ni Apple Pay-a ni GPay-a.

Ranije ih je bolelo uvo da detaljnije srede ecommerce pa je pisalo Raiffeisen Austria, sad vidim je to prepravljeno na ecommerce.raiffeisenbank.rs ili kako god već

To. RFB nudi uslugu procesiranja online transakcija koristeći rešenje iz inostranstva i osim lokalizacije na srpski sumnjam da su dužni da ispoštuju bilo šta drugo što se tiče UI-a. Viđao sam i ja AliPay dugme na pojedinim domaćim sajtovima pa opet nismo nikad dobili AliPay kod nas niti neko "radi" na tome. Dugme tu stoji zato što verovatno niko nije ni obratio pažnju na njega i pitanje je da li njihov backend sistem uopšte dozvoljava izbacivanje dugmića tek tako za različite zemlje

Sve to stoji ali na dnu stranice stoji ecommerce.raiffeisenbank.rs tako da mislim da ih i te kako zanima da sve bude kako treba i da ne bude suvišnih dugmića.

Ne možeš ni da zamisliš koliko ih sve to zanima, naročito da aktivno rade na dovođenju direktne konkurencije za njihov sopstveni RaiPay.

Sve zavisi kako se to posmatra. Neće više morati da ulažu u svoju app..njima isti đavo a uštedeće.

Naravno. Banke inače vole da dele profit od transakcija sa drugima, naročito dobrovoljno i još da im pomognu da uđu na neko tržište

Za tvoju info GPay radi besplatno i koristi podatke koje skupi za plasiranje oglasa i prikupljanje informacija o korisnicima.

Link je sa Twitter-a i svako ko prati @applepaydude ga je mogao postaviti a i lično se uveriti posetom sajta geekshop.rs
Nema potrebe da se ubeđujemo ko je ko a ti ako misliš da sam ja @applepaydude drago mi je zbog tebe.

Ne znam, iskreno mislim da je ovo vrlo, vrlo mali razlog da se misli da se radi na uvođenju Google pay-a u Srbiji. Voleo bih da nisam u pravu, ali slična priča se ponavljala i u Revolut temi.

To što neki random sa tvitera koji ima stav da je najpametniji i sa najboljim informacijama ikada, ne znači da je u pravu.

Naravno..slažem se...ali da GPay polje stoji na zvaničnoj payment stranicu Raiffeisen banke to niko ne može da ospori...e sad...da li je neki propust ili ih mrzi da to sklone ili zaista rade na implementaciji videćemo.

Niko nije ni osporavao da to dugme tu stoji, to može da utvrdi svako ko ima pristup Internetu. Problem je što ti tvrdiš da se radi na dovođenju Google Pay-a na osnovu jednog dugmeta na jednoj stranici na jednom sajtu, usput iznoseći netačne informacije da Google ne uzima procenat od Google Pay transakcija pri čemu se vidi iz aviona da nemaš osnovnu predstavu o tome kako funkcionišu kartičarske transakcije na Internetu, koje su međuzavisnosti između banaka, kartičarskih kompanija, prodavaca i krajnjih potrošača i ko kome šta naplaćuje i koliko košta razvoj i održavanje payment processing sisteme a ceo izvor ti je neki random lik sa Tvitera koji ni po čemu ne odaje utisak da zna o čemu priča.

Moram da priznam da mi nije jasno zasto se zeljno ocekuje google pay i zasto bi on bio boljni od rai pay-a ili wave to pay od npr inteze.
Rade identicnu stvar ma manje vise identican nacin ?

RaiPay je pouzdan, ali Wave2Pay na primer ne dozvoljava nove registracije, AIK je prestao sa razvojem eWallet-a, Kombank Pay radi na Samsungu, ne radi na Xiaomi-ju, itd. pa bi mnogim bankama koje nisu načisto, Google Pay koji sigurno radi na svakom telefonu i razvijaće se kako Android bude napredovao, biti mnogo bolje rešenje.

Kako zašto se željno iščekuje? Pa Raiffeisen Grupa je potrošila desetine miliona EUR u razvoj sopstvenog payment rešenja, plaća stotine hiljada EUR godišnje na poštovanje PCI DSS standarda od kojih uši otpadaju da se sprovedu kako treba, plus još toliko na ljudstvo koje drži ceo sistem funkcionalnim i sada hoće da pomognu Google - u da uđe na još više tržišta i budu im direktna konkurencija, prebace procesiranje transakcija na njih da bi uštedeli par hiljada EUR godišnje na održavanje RaiPay aplikacije :D

Google je dobra duša, pa ako nisi znao, čak ni ne naplaćuje transakcije kao neke druge zle kompanije :D

• Like
Reagovanja: uji
Moram da priznam da mi nije jasno zasto se zeljno ocekuje google pay i zasto bi on bio boljni od rai pay-a ili wave to pay od npr inteze.
Wave2Pay ne podržava Intesine kreditne Master kartice, I zato ja ne koristim W2P

Pa recimo Google Pay nativno podržava i WearOS pametne satove, pa je plaćanje još lakše, što koliko ja znam ne podržava niti jedna od tih bankarskih aplikacija. Neka me ispravi neko ako grešim.

To nije RaiPay nego Garmin Pay, to je kao da si rekao da je Apple Pay ili Google Pay isto šta i RaiPay to nije njihov sistem nego Garminov lični sistem plaćanja. 😀

Ja i dalje mislim da GPay polje na ecommerce.raiffeisenbank.rs nije slucajnost ili njihova ne zainteresovanost da sklone to polje jer je resenje preuzeto od Raiffeisen banke iz neke druge GPay podrzane zemlje...
Verujem da rade na implementaciji.

Ne koristim android telefon, ali pretpostavljam da kada se koristi RaiPay nije moguce platiti nesto bez otkljucavanja samog telefona?
Takodje pretpostavljam da je kod Google Pay ovako nesto moguce (jer je moguce i kod Apple Pay).

Ako su ove dve pretpostavke tacne, onda svakako krajnji korisnik ima razloga da iscekuje da Google Pay dodje na nase trziste. Jer mnogo je zgodnije samo prisloniti telefon sa prstom na senzoru, nego otkljucavati telefon, pokretati app i slicno.
Naravno, ako pretpostavke koje sam izneo nisu tacne, onda i nema neke preterane koristi od Google Pay (mozda eventualno placanje preko sata).

Koliko znam da bi se platilo RaiPay-om mora se uci u app tako da je sam proces placanja usporen i otezan u poredjenju npr sa Apple Pay-om, GPay-om..i druga stvar RaiPay za razliku od GPay nije podrzan za Android Watch..tako da mogu oni razvijati sopstveni sistem placanja ali GPay je daleko bolji i zato verujem da ce ga uskoro i omoguciti.

RaiPay radi i bez otključavanja telefona, za manje iznose. Za veće mora da se otključa telefon.
Pozdrav

Nazad
Vrh Dno