Šta je novo?

Google Pay/Wallet Srbija

Meni je vazda uključen od 7-22h preko Bixbi routine.

U 7h se sam uključuje, u 22h se sam isključuje...

Pa valjda moras i NFC da ukljucis? Ili ti je vazda ukljucen?
Bio uključen odranije, nisam primetio neki efekat na bateriju.
Nego sam koristio aplikaciju banke koja je morala prvo da se pokrene, pa onda izabere beskontaktno plaćanje iz toolbara.

Ovako jeste mnogo lakše i ušteda vremena (na hiljade plaćanja). 😉
Za svaki slučaj sam Wallet izbacio iz optimizacije baterije i ubacio ga u Never Sleep da bi to uvek radilo.

Nfc bude uključen ali se ipak plaćanje ne obavlja samo što prineses kao što radiš sa karticom već mora svaki put da se otkluca tako da ipak treba malo navika.

Mene nervira što aplikacija nema posebno dodatno zaključavanje kao što svaka app od banke ima.

Ekran se sam otključa po vađenju, neka Samsung Smart funkcija valjda prepozna da je blizu smartwatcha, pa se samo prinese na 2-3 cm dok bipne i to je sve.
(Bar u Maxiju, u Lidlu mi je beše tražio i otisak prsta za veću sumu... videćemo.)

Bio uključen odranije, nisam primetio neki efekat na bateriju.
Nego sam koristio aplikaciju banke koja je morala prvo da se pokrene, pa onda izabere beskontaktno plaćanje iz toolbara.

Ovako jeste mnogo lakše i ušteda vremena (na hiljade plaćanja). 😉
Za svaki slučaj sam Wallet izbacio iz optimizacije baterije i ubacio ga u Never Sleep da bi to uvek radilo.
NFC ne trosi bateriju, to ti je kao da ukljucis na dugma svetlo sam taj potez ne trosi struju, ali sijalica trosi, tako i nfc dok ga ne koristis ne trosi bateriju, kad je u funkciji trosi a koliko ti je aktivan shvatas da ne utice nfc na potrosnju baterije i moze stalno da ti bude ukljucen.

Ekran se sam otključa po vađenju, neka Samsung Smart funkcija valjda prepozna da je blizu smartwatcha, pa se samo prinese na 2-3 cm dok bipne i to je sve.
(Bar u Maxiju, u Lidlu mi je beše tražio i otisak prsta za veću sumu... videćemo.)
Nije baš tako...
Otključa se za koriscenje ali moram kliknuti na power Button da potvrdim placanje bar za xiaomi.

Pri tom nfc ne upali ekran pa nije očigledno što treba da uradiš, karticu samo prislonis

Sad razmišljam da li bi bilo drugačije bez sata

Je l tel mora da ima zastitu zakljucavanjem da bi koristio GP, unesem Intesinu karticu, sve prodje ok i posle kad udjem u wallet nema kartice trazi opet da unesem. Nikad nisam imao zastitu ni na jednom na telefonu.

... karticu samo prislonis
Meni dođe isto. :) Potrebno je da:
  • izvadim novčanik iz džepa / uzmem telefon iz futrole
  • otvorim novčanik i uzmem karticu / otključam ekran
  • prislonim karticu / prislonim telefon
  • ... vratim sve nazad istim putem.
Je l tel mora da ima zastitu zakljucavanjem da bi koristio GP
Tako je bilo i sa bankarskim aplikacijama.
GP radi proveru i trebalo bi da upozori ako security nije odgovarajući.
Sve to radi naše bezbednosti, a brojeve kartica i ostale lične podatke skuplja samo Google. ;)

Meni dođe isto. :) Potrebno je da:

• prislonim karticu / prislonim telefon;)
Telefon jos moras na "klik" da otkljucas

Ta operacija jeste neprimetna i ne obracamo paznju jer se mozda telefon automatski otkljucao u ruci
ali ako to ne odradis placanje nece biti izvrseno za razliku od kartice koju je dovoljno prisloniti

Tako da ako vam placanje NFC ne prolazi 99% niste otkljucali telefon

Jel moram da otvaram google wallet na galaxy watch 4 ili je dovoljno samo da ga prislonim na terminal, jel probao neko?

Telefon jos moras na "klik" da otkljucas
Možda je tako podešeno kod većine. :unsure:
Meni telefon po izvlačenju iz futrole ili podizanju sa stola odmah pređe iz "Always On" u "Lock Screen" a u većini slučajeva se posle sekundu-dve i otključa (pomenuta Smart funkcija) ili prislonim otisak ako se joguni. Manje posla nego otvaranje novčanika i izvlačenje jedne od nekoliko kartica (većina bez pokrića, radije bih samo jednu AmEx Centurion Black. ;)).

Nebitno... krajnje je vreme da se batale prljave zgužvane hartijice (tačnije krpice) i zajedno s metalnim kovanicama odu u istoriju... 🙄

Uređaj ti nije sertifikovan? 🤔 Čudno. Instaliraj "drm info" i proveri widevine security level, trebalo bi da stoji "L1" ali u tvom slučaju verovatno nije. Koji telefon je u pitanju i koja verzija androida ako nije tajna?
uključi ove dve stavke ako eventualno nisu..Pogledajte prilog 353604
Te dve stavke su mi uključene...

Evo u prilogu šta pokazuje drm info.

Prilozi

• 5-mCi8Od.jpeg
    5-mCi8Od.jpeg
    57.5 KB · Pregleda: 64
  • T3VRP8Yh.jpeg
    T3VRP8Yh.jpeg
    77.8 KB · Pregleda: 63
@Nightmaster

Tebi je widewine L3 a treba L1, verovatno custom rom u pitanju.
Idi na about phone i vidi koja je verzija roma u telefonu pa izguglaj za vise detalja.
Možda je tako podešeno kod većine. :unsure:
Meni telefon po izvlačenju iz futrole ili podizanju sa stola odmah pređe iz "Always On" u "Lock Screen" a u većini slučajeva se posle sekundu-dve i otključa (pomenuta Smart funkcija) ili prislonim otisak ako se joguni. Manje posla nego otvaranje novčanika i izvlačenje jedne od nekoliko kartica (većina bez pokrića, radije bih samo jednu AmEx Centurion Black. ;)).

Nebitno... krajnje je vreme da se batale prljave zgužvane hartijice (tačnije krpice) i zajedno s metalnim kovanicama odu u istoriju... 🙄
Otkljuca se i meni telefon dovoljno da mi vidi lice i aktivirace se face unlock, ali ostane lock screen
tako da mora prst na ekran ili prst na finger sensor da se zavrsi placanje.

Mislim da lock screen ostaje na svakom telefonu i ne moze da se iskljuci,
to prakticno zahteva jos jednu interakciju korisnika posto je telefon vec otkljucan.

Te dve stavke su mi uključene...

Evo u prilogu šta pokazuje drm info.
Nažalost, poseduješ model koji ne tako često ima problema sa sertifikatom.. ako ti već nije rutovan telefon ili flešovan custom onda ti je jedina šansa da čekaš sledeći apdejt ili da pokušaš ručno da skineš sertifikat.. nisam posedovao nikad xiaomi ali pretpostavljam da se može naći "tutorijal" na netu.

Ide uskoro neka zamena telefona pa će nadam se doći neki sertifikovan. :ROFLMAO:

Do tada koristim otp app za plaćanje telefonom :D

Neverovatno mi je kad procitam da je nekome isto da li prisloni telefon ili vadi karticu iz novcanika. Mozda zavisi i od samog novcanika i koliko osoba drzi telefon u ruci, ali recimo kod mene je cesto u ruci dok jos cekam na kasi, pa samo platim. I kad je zakljucan, samo otisak prsta odradi posao. Neuporedivo mi je lakse telefonom, najvise me mrzi da vadim i vracam karticu. Nesto mi stoji u glavi da mi je pre par godina radilo i bez otkljucavanja telefona, moram da pogledam da li ima opcija da se to iskluci (intesa).

pa kartica se ne vadi već samo prisloni novčanik, ja karticu držim u futroli gde su mi dokumenta i samo je prislonim. nikakvog vađenja nema

... meni je lista za kupovinu u shared OneNote koji supruga daljinski dopunjava ;) pa mi je telefon takođe već u ruci.

pa kartica se ne vadi već samo prisloni novčanik, ja karticu držim u futroli gde su mi dokumenta i samo je prislonim. nikakvog vađenja nema
Kako da prislonim kada ima nekoliko kartica koje podrzavaju beskontaktno placanje? Takodje, novcanik je na preklop, nije onaj tanak samo za kartice. Ja drzim u torbici novcanik zbog dimenzija, samo telefon u dzepu. Svakako, koji god da je novcanik, mobilni se mnogo lakse izvadi, barem je meni tako dojam. Kao sto rekoh, zaista zavisi dal korisnik ima jednu karticu i onaj sleeve ili ima vise kartica, debeli novcanik, itd.
U krajnjem slucaju, X puta mi se desilo da nemam novcanik kod sebe a telefon je tu uvek, njega ne zaboravljam.

Rezime: jeste praktično.
Danas sam plaćao 7-8 puta, čak i sitne račune u pekari.
Trgovci su uglavnom obavešteni i ne čude se, a drago im da ne petljaju s kusurom.

(Ali se i dalje zbune kada im loyalty kupone pružim na satu. 🤭 "Milkaa... vidi gde ovaj ima aplikaciju!")

Trgovci su obavešteni - bezkontaktna plaćanja u Srbiji rade već nekoliko godina, što putem kartica, što putem telefona i smart satova. Nije GPay doneo ništa suštinski novo - nova je samo još jedna strana u procesu koja uzima svoj deo.
Pozdrav

Tačno. A nova je jednoobraznost i praktičnost.
Imam par bankarskih aplikacija za plaćanje telefonom ali sam ih koristio samo par puta da dobijem one nagrade. ;)
A Google Pay ima beše i podršku za Internet plaćanja, transfer drugoj osobi, download propusnica za avion direktno sa check-in strane.... i svašta nešto.

Za stariji Samsung Tizen smartwatch koristim aplikaciju PassHolder.
Instalira se glavni deo za unos na Android telefon, a deo na sat koji posle povlači bar/QR kodove na ekran.

Radi mi lepo sa 15tak vrsta kartica, ali je korisnički interfejs za unos na telefonu nešto najzapetljanije što sam video... :eek:
Mislim, vrši posao ali ko želi da uredno unese i složi sve podatke (OCD?) šiznuće...

Mislio sam da sve to unesem prostim skeniranjem bar koda na kartici ali ne znam da li bi to u praksi funkcionisalo kako treba.

Ma loyaliti card deo je užas već sam ga pominjao

Ma cela aplikacija je samo na osnovnom nivou funkcionalnosti sramota

Mislio sam da sve to unesem prostim skeniranjem bar koda na kartici ali ne znam da li bi to u praksi funkcionisalo kako treba.
U principu možeš da slikaš bar/QR kodove i ubaciš ih u galeriju, ali je zapetljano nalaziti ih i sat se gasi kako ga okreneš ka skeneru.
Ovaj sve složi u sortiranu listu i drži sliku sve dok ne izađeš iz aplikacije.

Ne bih ih koristio na satu već na telefonu pošto što se sata tiče ostajem veran klasici... 😎

Nazad
Vrh Dno