Šta je novo?

Google Nexus One

kriket

Slavan
Učlanjen(a)
22.04.2008
Poena
360
Google telefon

HTCPassiongooglephone.jpg

Google Nexus One - coming soon :)

Definitivno je da će u H1 2010 Google izbaciti Google brendiran telefon.

trenutni tračevi:
- 5. januar početak prodaje
- 2.1 Android
- proizvodi HTC
- U USA će se verovatno prodavati i bez ugovora
- [totalno nepouzdan, ali prijatan za čuti trač]199$ bez ugovora[/totalno nepouzdan, ali prijatan za čuti trač]
- 1GHz procesor
- 5MPix kamera
Ono što se vidi sa slika je solidnoizgledajuće kućište, tanad dosta. Ima trackball (jeeee).

Ne znam rezoluciju ekrana niti njegove karakteristike.

Google telefon, a istih spec kao i HTC Bravo koji će da se pojavi u martu/aprilu, totalno bezveze

Taj telefon će prodavati ime, a pogurati druge da zapnu još malo jače.

Google je rešio da na brzinu napravi ogromno tržište za plasiranje svojih reklama na telefonima...

Sto je najsmesnije, T Mobile G1 aka HTC Dream (aka prvi android) je za mnoge vec Google Phone :)...

@jorgovan:
Upravo, ali je glupo nazvati telefon svojim kad će HTC isti takav ponuditi za 2 meseca. Zamisli da je 2-3 meseca nakon lansiranja iPhone-a FoxConn (ako se ne varam oko firme) predstavio svoj "iPhone".

Google je trebalo da, ako su već postizali dogovor sa HTC-om, da ih uslove da taj telefon bude ekskluziva. Naravno, nemam ništa ni protiv Androida koji je odličan sistem, ni protiv ovog telefona, koji će sigurno da bude hit sa svojim specifikacijama. Ako kojim čudom bude 200 dolara, on nikako neće imati konkurenciju (i biće mi žao što sam kupio HD2 :D)

Biće zanimljivo kako će drugi proizvođači reagovati...

Google ih je upalio da ulože u razvoj i ulete u priču o izbacivanju desetina i desetina telefona zasnovanih na Androidu... Ako Google izbaci znatno jeftiniji telefon... sa 1GHz procesorom... teško će im biti da to isprate, niti će im se to imalo dopasti. A kako su kupili i prilično ozbiljnu VOIP kompaniju... jasno je da će u jednom trenutku pustiti neku VOIP uslugu, a to se neće svideti operaterima.

2010 i 2011 će definitivno biti godine velikih promena u svetu mobilnih telefona.

Ocito je potrebno "realno sagledavanje cinjenica" a to je da su cene mobilnih usluga preskupe. Google je odavno ponudio izbor univerzalnog broja telefona. Verujem da ce ova sprava imati nekih dodira sa tim projektom. Google bi izbacivanjem svog telefona sa ugradjenim servisima za telefoniranje mogao da poremeti stanje na trzistu mobilnih operatera.

Ako se sagleda bandwidth potreban za telefoniranje i najgora cena interneta preko mobilnog ispada da je telefoniranje preko interneta bar 6-10x jeftinije od klasicnog telefonskog razgovora preko mobilnog telefona. Za cenu jednog SMS-a moguce je poslati 1MB podataka, a to je preko 6500 SMS poruka.

Svidja mi se sto kamera ima svoj dedicated mikrofon :)

GN-1.jpg

Also, ekran je navodno 3.7" AMOLED. Oce li biti WVGA rezolucije? ~400*800 ???

Ocito je potrebno "realno sagledavanje cinjenica" a to je da su cene mobilnih usluga preskupe. Google je odavno ponudio izbor univerzalnog broja telefona. Verujem da ce ova sprava imati nekih dodira sa tim projektom. Google bi izbacivanjem svog telefona sa ugradjenim servisima za telefoniranje mogao da poremeti stanje na trzistu mobilnih operatera.

Ako se sagleda bandwidth potreban za telefoniranje i najgora cena interneta preko mobilnog ispada da je telefoniranje preko interneta bar 6-10x jeftinije od klasicnog telefonskog razgovora preko mobilnog telefona. Za cenu jednog SMS-a moguce je poslati 1MB podataka, a to je preko 6500 SMS poruka.

Nasi operateri jos uvek misle da su jeftini (pa se takmice ko ce vise poskupiti). Tj uglavnom Vip misli, a ostali su u fazonu "kad mogu oni, sto ne bi i mi" :)

tesko da tje google to da uradi jer bi time udario i na sebi vredno trziste... drugo, mora postojati neka infrastruktura za to, a nju drze mobilni operateri... i na kraju ne bi ni oni stajali mirno vetj zestoko odgovorili... LTE je vetj tu ;)

Evo jos malo slicica telefona :)
88797-nexus_2.jpg
,
88797-nexus_6.jpg
,
88797-nexus_main_2.jpg

Inace glasine sa druge strane su da ce tel imati snapdragon procesor,WVGA kapacitivni ekran i da ce cena biti 199 dolara u usa zato sto ce google subvencionisati cenu telefona :)

Poslednja izmena:
već vidim dovijanje kako kupiti u USA i gomilu nexus one na oglasima na mobilnomsvetu :)

Here is what I have found so far. I will update with more as I find it. UPDATE: Snapdragon Specific Libraries found.

* Proximity Sensor/Light Sensor: Capella CM3602 per sensors.mahimahi.so in Nexus One ROM Dump.
* Accelerometer: BMA150 3-axis Accelerometer per sensors.mahimahi.so in Nexus One ROM Dump.
* Magnetic Compass: AK8973 3-axis Magnetic field sensor/AK8973 Orientation sensor per sensors.mahimahi.so in Nexus One ROM Dump.
* Wifi Radio / Bluetooth / FM: BCM4329 in lib/modules
* In libaudio.so I found “Routing audio to Speakerphone with back mic” reference.
* In libaudio.so I found “Stereo FM speaker” also referenced.
* Audience A1026 Noise Canceling Chip – No link but here is the A1024 found in libaudio.so
* Qualcomm QSD8K Specific hardware libs in lib/hw (QSD8250 Probably)
* Adreno 200 Graphics Core with OpenGLES 2.0 – Part of Snapdragon?
* Camera Info Vague, found some references to auto focus, flash, white balance and anti-banding in libcamera.so

http://www.thesearethedroids.com/2009/12/14/nexus-one-hardware-running-list/

Totalno je bespotreban na ts telefonima novih generacija gde je sve user f.

btw, zaboravih na ovo da odgovorim.

Google telefon, a istih spec kao i HTC Bravo koji će da se pojavi u martu/aprilu, totalno bezveze

passion koji je isti bravo samo za US izlazi u januaru kao Nexus one :)

Poslednja izmena:
Passion je najavljen kao CDMA, a Nexus One ce biti GSM, koliko sam ja video

ja mislimda sa ovim ima veze onaj kaunter na google kad na prazno polje kliknesh "im feeling lucky"

nije tachno, snapdragon je budzevina postojeceg ARM-a, u izradi Qualcomm-a, dok ARM holdings vec duze vreme radi na ARM Cortex koji bi trebao da radi na 1Ghz, i da se ponasha daleko bolje nego snapdragon, a najave su da samo shto nije izashao.

Da li je budzevina ili ne, nije pitanje, vec cena...

ja mislimda sa ovim ima veze onaj kaunter na google kad na prazno polje kliknesh "im feeling lucky"

Kome li je palo na pamet da ne popuni search polje, a klikne na pretragu :d
Meni se čini da broji do nove godine. Fali mu mnogo sekundi do 5. januara.

199$ zvuči super, ali mi deluje vrlo nerealono u slobodnoj prodaji :(

Eventualno varijanta da platiš 299$, a da dobiješ 100USD kreditia za kupovnu na marketu...ili kredit za onaj njihov VoIP...i slično...

100 ljudi, 100 cudi.

Mislim da se ovde sve vrti oko cene.

Kome li je palo na pamet da ne popuni search polje, a klikne na pretragu :d
Meni se čini da broji do nove godine. Fali mu mnogo sekundi do 5. januara.

199$ zvuči super, ali mi deluje vrlo nerealono u slobodnoj prodaji :(

Eventualno varijanta da platiš 299$, a da dobiješ 100USD kreditia za kupovnu na marketu...ili kredit za onaj njihov VoIP...i slično...

Prica se da je 199$ retail a 99$ ako uzmes s popustom/kreditom za market...

Btw. jedna prica, malo SF, malo senzacionalisticka, ali ko zna... Google's evil plan :-devil-:

Vrh Dno