Šta je novo?

Google Nexus One

Kome li je palo na pamet da ne popuni search polje, a klikne na pretragu :d
Meni se čini da broji do nove godine. Fali mu mnogo sekundi do 5. januara.

suvishe sumnjivo da google pravi counter, samo zbog nove godine .. :)

Kod:
[I]The biggest point of clarification might not be what's included in the handset, [B]but what's missing: multitouch[/B]. 
She confirms, [B]"no multitouch support in the browser or in Google Maps,"[/B] just like Verizon's Droid (but available on its European
Milestone brother). 
The unit she tested included a 4GB microSD card, 1400mAh battery, works on T-Mobile's 3G only (AT&T is limited to EDGE), 
and was "super snappy! Faster than the Droid." She also noted "gold contacts" along the bottom edge presumably for a 
docking port thus jibing with whispers of a Nexus One Car Dock accessory.[/I]

Izvor: Engadget

Prica se da je 199$ retail a 99$ ako uzmes s popustom/kreditom za market...

Btw. jedna prica, malo SF, malo senzacionalisticka, ali ko zna... Google's evil plan :-devil-:

Nisam pročitao ceo tekst sa tog linka, ali po prvom pasusu, to nije ništa drugo nego ovo što smo mi dobili na Telenoru uz Galaxy. Plaćam svoj paket, a 6 meseci imam 5GB internet protoka mesečno. Ja bih rađe uzeo 24 meseca (koliko i ugovorna obaveza) 1GB ili čak 300MB....samo da je moglo :)

Ocito je potrebno "realno sagledavanje cinjenica" a to je da su cene mobilnih usluga preskupe. Google je odavno ponudio izbor univerzalnog broja telefona. Verujem da ce ova sprava imati nekih dodira sa tim projektom. Google bi izbacivanjem svog telefona sa ugradjenim servisima za telefoniranje mogao da poremeti stanje na trzistu mobilnih operatera.

Ako se sagleda bandwidth potreban za telefoniranje i najgora cena interneta preko mobilnog ispada da je telefoniranje preko interneta bar 6-10x jeftinije od klasicnog telefonskog razgovora preko mobilnog telefona. Za cenu jednog SMS-a moguce je poslati 1MB podataka, a to je preko 6500 SMS poruka.

word!

kao i dranje tipa MMS vs email.

Poslednja izmena:
Mali off.. Jeftinije je posetiti facebook, procitati nove poruke, pregledati nove slike, procitati vesti pa cak i malo visiti na forumu nego poslati 3 SMS poruke.

Glasina koju je onaj lik napisao da google planira free data plan za Nexus One je veoma moguca opcija. Google je vec radio takve stvari (podela zarade od reklama) i ranije.. mislim da youtube tako funkcionise.
Takodje, kada se pojavio HTC Hero, O2 u UK je ponudio paket od 40 funti mesecno, gde dobijes 300 minuta ka svim mrezama, 1200 SMS poruka i free net. Androide ima smisla koristiti sa internet paketom bez limita, jer jedino tako mogu da se iskoriste svi servisi koje Android nudi.

Bice zanimljivo kako krajem 2010 gledati Microsoft pokusava da uradi isto ovo.. da ponudi WM telefon sa Bing servisima.

Mali off.. Jeftinije je posetiti facebook, procitati nove poruke, pregledati nove slike, procitati vesti pa cak i malo visiti na forumu nego poslati 3 SMS poruke.
uh, al pretera... 3 sms poruke su 9 dinara u najskupljoj tarifi, za te pare imas 180KB... jedino ako imas 2 prijatelja, posetjujes forum ljubitelja civava a vesti citas na nekog bangavom wap portalu... :d

Takodje, kada se pojavio HTC Hero, O2 u UK je ponudio paket od 40 funti mesecno, gde dobijes 300 minuta ka svim mrezama, 1200 SMS poruka i free net. Androide ima smisla koristiti sa internet paketom bez limita, jer jedino tako mogu da se iskoriste svi servisi koje Android nudi.
40 funti je ogromna tarifa i za UK... pri tom postoji fair usage policy od 1GB... nije sve to bas tako lepo kao sto izgleda...

Poslednja izmena:
ali se zaokruzuje na 100KB... a i taj paket je internet only... doduse, moze se slati sms i tada je 2 din bez poreza...

opet kazem, ne treba to uzimati zdravo za gotovo i uvek treba citati i sitna slova... :)

Telenor ima internet tarifni dodatak. Istu SIM karticu koristis i za telefoniranje i za internet. To mu dodje nesto kao postpaid telefoniranje + prepaid internet mix. U zavisnosti kakaov telefon imas on ce ili drzati stalno vezu ili ce je raskidati i ponovo uspostavljati u zavisnosti koju aplikaciju pokreces. Ukoliko cesto raskida i uspostavlja vezu, brzo ces potrositi placeni paket.

@ostali:
Mulitouch postoji u Androidu 2.1. Moguce je prekompajlirati A2.1 sa opcijom za multitouch i ubaciti na uredjaj... i trebalo bi da radi.

Poslednja izmena:
Androide ima smisla koristiti sa internet paketom bez limita, jer jedino tako mogu da se iskoriste svi servisi koje Android nudi.

Nema potrebe za flat paketom. Dok sam koristio Symbian (E51), za 10+ sati dnevno online (mail, fring, rss, lite surf) koristio sam WiFi i 3G kombinovano, ne znam da sam jedan mesec izbio 100MB, a da nisam koristio mob kao modem.

Od početka oktobra koristim Android, WiFi gotovo da ne uključujem, uglavnom ne gasim konekciju noću i oktobar 157MB, novembar 220, decembar do sada imam 60ak mb....a stavrno koristim sve što mi je potrebno...i po nešto što mi nije potrebno i što može da sačeka ili je čak besmisleno :)

Paket od 300MB je meni sasvim OK, ali kao add-on na moj paket od 10€ + porezi, voleo bih da mu cena ne bude veća od 5€ sa svim porezima.

Meni zaokruživanje nije preterano važno, jer imam duge konekcije. Naravno, ne bi valjalo da ga povećaju na 1MB....mada, dok imam 5GB besplatno, može i na 1MB :d

Naravno.. ali kad na red dodju navigacija, mape, youtube i ostalo, onda itekako treba flat :)

Androide ima smisla koristiti sa internet paketom bez limita, jer jedino tako mogu da se iskoriste svi servisi koje Android nudi.
E stvarno si ko pokvarena ploča. Ovo si spomenuo jedno 200x do sad na forumu :D.

100-200mb mesečno je puna kapa. Jer eto, koristim android preko 3 meseca, dobio sam 30gb da potrošim za 6 meseci, kada odem da proverim koliko mi je ostalo i dalje mi stoji 30xxx mb... nikako da se prebaci na 29xxx mb :). I tako ću u februaru baciti jedno 29gb i to iz razloga što, bez obzira što telefon može da uradi svašta, gledam da kad god mogu radim na PCu, a ne na telefonu i što kad god mogu da se kačim na WiFi, jer ima bolje pingove i obično protok od 3g, koji neretko i nemam, nego samo edge koji radi na nivou gprsa :).

I ne, ne mogu bez naprednog telefona, jer sam bio 3 meseca na telefonu bez nekog naprednog modularnog sistema i bio je smor žešći :).

Poslednja izmena:
Naravno.. ali kad na red dodju navigacija, mape, youtube i ostalo, onda itekako treba flat :)

Navigacija ne troši protok, a i kada uporedim navigaciju na najjeftinijem PNA i na Samsung Galaxy, ostajem na PNA.

Youtube sam koristio koliko mi je bilo potrebno i sve je u ovom protoku :)

Ne kažem da veći protok/jeftiniji paket nisu potrebni, ali imam utisak da ima i prečih stvari koje bi mobilni operateri mogli da nam pruže...

@Bane R:
100-200MB mesecno.. ocito se stiskas.

@PJ:
Navigacija kroz google maps trosi za download delova mape koji prolazis.

Šta to znači? Je l ti lepo kažem da imam 5gb mesečno. Zašto bi se stiskao :).

Navigacija kroz google maps :)? Ko to koristi u Srbiji i zašto :)?

Mnogo puta su ti postovi odvojeni od realnosti skroz, već zvučiš kao PR nekih firmi :).

^^ I ja trošim u tom rangu. Nemoj da na kraju ispadne da se Bane i ja stiskamo zajedno, jer bez obzira na široka shvatanja, moja porodica slabo oprašta takve uvrede :trust:
;)

Google maps je simpatičan, ali relativno beskoristan servis, bar u Srbiji. Nema turn by turn navigaciju,... a i kada je bude imao, zašto bih ga koristio, kada imam NDrive, a evo biće i iGo ovih dana....ali ponavljam, PNA sa iGo (MioMap) je keva za ove navigacije na telefonima...valjda se prijatnije osećam kada znam da mi je telefon u funkciji telefona, a veliki ekran za navigaciju mi služi samo za to i neće mi se desiti da mi navigacija pozvoni, ja otvorim vezu i promašim skretanje....banalizujem, ali kapiraš...

ja potrosim 50tak MB mesecno uz maksimalno stiskanje na 064!
i za tih 50MB me oderu ko malog majmuna :mad: :mad:

Mislim da će ovo biti moj sledeći telefon! :)

Mogao bi mi biti donet iz USA aprila-maja, mada bih ga kupio online ako bude moguće već januara. Da mi je znati koliko će na tih $200 naši da dodaju carine i ostalih gluposti, tj. koliko bi telefon ukupno koštao dok stigne u Srbiju... :S:

Malo slicica i filmica :)
nexus-one-pictures-1.jpg
nexus-one-pictures-12.jpg
nexus-one-pictures-4.jpg
nexus-one-pictures-5.jpg
nexus-one-pictures-8.jpg
nexus-one-pictures-6.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=1CJFdG-MARw&feature=player_embedded

Poslednja izmena:
Specifikacija Nexus-a

Potvrdjene specifikacije Nexus-a , a to su :
nexus-one-specs-1-2.jpg
nexus-one-specs-1-2-1261582023.jpg

nexus-one-specs-2.jpg
nexus-one-specs-3.jpg

:guitar::,,::cigar:

Telefon ima da kida, shteta sto ce u pocetku moci da ga nabave samo oni sa invite-om.

Moje neko razmisljanje je da s' ovim telefonom (ako uopste ikad izadje) ,Google zeli ozbiljno da se upusti u preuzimanje telekomunikacija na sebe i to na globalnom nivou.

Ovo je recimo prvi test telefon i probni balon da se vidi hoce li i kako ce se prihvatiti sve to. Ne znam gde sam procitao ali negde je napisano da ce google sav phone land/mob saobracaj routirati na svoj voip, tj google voice. Bas zbog toga mi se cini da ce ovaj telefon za hardverski deo koji nudi biti prejeftin, jer ko hoce da prica, morace da kupi neki paket na google voice-u... da bi pricao dosta jeftinije nego sto to radi danas preko brojnih mobilnih provajdera, a google ce tu imati svoju enormnu zaradu i pokriti vecinu troskova koje gubi na hardver strani jer slozicemo se telefon ako bude 250 dolara za ovakve specifikacije ...... dzabalesku :)

Isto tako kapiram da ce mobilni provajderi ograniciti na neki nacin da se to rutiranje vrsi preko 3g-a, edga, gprsa ili kako vec ... ali i tome ce neko da do'aka ;) Jos jednom glasno razmisljam da ce zbog toga primarno biti wifi (i ovde google ima opake planove) routing poziva na google voice a isto tako sa google voice na nexus (sto ce u nekoj buducnosti moci cak i da zameni sim karticu :) )

To je cisto moje laicko misljenje. Ili moje zelje :)
A o specifikacijama telefona ne treba trositi reci, sam vrh ;)

a google ce tu imati svoju enormnu zaradu i pokriti vecinu troskova koje gubi na hardver strani jer slozicemo se telefon ako bude 250 dolara za ovakve specifikacije ...... dzabalesku :)

Kad se iPhone 3G pojavio, kostao je ~170$ da se napravi i jos 50$ za royalties. Mislim da ce Google biti savrsheno zadovoljan ako bude prodavao ovaj telefon po istoj ceni po kojoj ga pravi. Cisto da ugrabe koliko mogu marketshare-a.

Google ne zanima zarada od prodaje telefona. Google zanima zarada od reklama.

Istina, ali zbog čega se svi lože sad posebno na taj telefon? ja na taj Nexus gledam kao na još jedan dobar HTC sa Androidom i to je sve. Android ima tona modela, po čemu je ovaj toliko poseban? Ima noviji Android (koji će imati posle njega svi telefoni koji izađu) ili je ekstra kvalitetan? (a neki HTC iz te klase nije?). Prosto, na Nexus ne može da se gleda na taj način. To je samo još jedan model telefona sa Androidom i to je sve...

da...samo sa vise nego duplo manjom cenom (ako se ostvari pretpostavka o ceni od 199$).....eto tu je loženje....

Loženje je opravdano samo ako bude niska cena, slažem se sa maxom skroz

Na papiru sve to izgleda sjajno, videcemo sta ce biti u realnosti (ovde pre svega mislim na cenu, to je sustina koja bi ovaj telefon izdvajala od ostalih). U svakom slucaju, predstoji mu dug put da bi uopste mogao da ozbiljno konkurise ajFonu, narocito na americkom trzistu...

Vrh Dno