Šta je novo?

Google Nexus 7 - model 2013.

Uvek razmisljaj o garanciji, ali uvek.
Posebno kod uredjaja koji imju probleme OOTB.

ja sam manje vise u fazonu da ne razmisljam nikad o garanciji kad kupujem stvari (kola, fotaparat, telefon sta god i koja god je cena)
tako da u pravu si ja mislim isto da ne vazi...ali nadam se da nije fabricki kvaran
ima li nesto da se proveri da znate da ne radi na nekim modelima
da kazem tamo coveku odma da isproba kuci sve i vidi jel radi

Ako nista drugo,neka obrati paznju na mrtve piksele. Ja sam tek treci uredjaj uzeo bez ijednog (dva puta vracao) tako da...

Zanimljivo je da npr. memo pad HD7 u Americi kosta 149 dolara, a kod nas 17600 dinara, sto mu dodje 210 dolara... A prosecna plata u Srbiji je ispod 500 dolara, a u Americi preko 3000 dolara...:)
Cak se i u EU taj tablet prodaje za 150 evra, sto je opet manje nego kod nas...
Pa nemoj da porediš "babe i žabe". U Americi je cena za većinu proizvoda u USD a u Evropi isti iznos u EUR, sa uključenim PDV, bez obzira na visinu PDV u zemlji u kojoj se prodaje. Takav je standard i tržišta i tako će uvek biti. I stalno o tome diskutujete a nikako da shvatite.

Znači u Americi 149 dolara i dodaj prodajnu taksu 6-7%, zavisi od države. Kod nas je 17600:118=149,15 EUR!!!

Znači ista cena i jel' opet nešto nije jasno?

Pa nemoj da porediš "babe i žabe". U Americi je cena za većinu proizvoda u USD a u Evropi isti iznos u EUR, sa uključenim PDV, bez obzira na visinu PDV u zemlji u kojoj se prodaje. Takav je standard i tržišta i tako će uvek biti. I stalno o tome diskutujete a nikako da shvatite.

Znači u Americi 149 dolara i dodaj prodajnu taksu 6-7%, zavisi od države. Kod nas je 17600:118=149,15 EUR!!!

Znači ista cena i jel' opet nešto nije jasno?
Sve je jasno! :smash:
Samo srednji kurs je 114, ne 118... :d

Sve je jasno! :smash:
Samo srednji kurs je 114, ne 118... :d
Pa vidiš da ti nije jasno :) Kakve veze ima srednji kurs sa cenom uvozne robe? Kada uvoziš robu dobavljaču plaćaš obično u EUR valuti, znači za dinare koje prihoduješ MORAŠ od BANKE da kupiš devize, a banka ne prodaje po srednjem kursu već po prodajnom. A prodajni kurs iz menjačnice za tebe i mene i onaj za firme nije isti, naravno, za firme je viši... onda ti naplate razno-razne provizije, takse i slično pa te 1 EUR košta oko 118 dinara, trenutno.

Poslednja izmena:
Amerika je posebno trziste i nema smisla uporedjivati sa evropskim.Obicno onoliko koliko je u dolarima u Americi, toliko je u Evropi u evrima
Primer Kindle
Paperwhite verzija je sada 120 dolara, dok je u Nemackoj 130 evra.
Tako je i sa cenom Neksusa u Americi i u Evropi.

Cena benzina u USA je 0,97 USD /litar. U Srbiji je oko 1.8USD. U UK je 2.17USD. U nemačkoj je 1.96USD.
Cena za Colgate Triple Action Original Mint Fluoride u USA je 1.54USD, kod nas je 2.75USD.
Cena odeće u USA je oko 2.5-4x manja nego ista ta roba kod nas, i 2x niža nego u večini zemalja evrope.
Da ne nabrajam, sve to se lako može proveriti i videti. To je činjenica.
Isto kao i činjenica da su u americi plate 5x veće nego ovde. I to je to, šta reći, nepravda?

Ali iako svi to znamo, nekako se stalno pojavljuje pitanje zašto je neki računar ili tablet skuplji u srbiji nego u americi. A u stvari je sve skuplje, i to mnogo.

Sad, ako bi neko hteo da se bavi time u detalje, ima tu zaista mnogo razloga zašto je tako, ali to je pitanje makro ekonomije, poreza, i tržišta.
Meni je samo glupo što se stalno vodi polemika o tome na stranicama ovog foruma.
A u praksi, uglavom ove glavne galamdžije u stvari ne znaju baš mnogo kako to funkcioniše, koji su uslovi kupovine, garancije, poštarine itd.,..

Moze li mi neko pomoci?
Naime, koristim aplikaciju Feedly za citanje blogova/sajtova, itd, i imam mali problem sa cirilicom. Ne prepoznaje mi slova Ј,Ћ,Њ, i slicno, kada su u pitanju naslovi nekih vesti, ili kad otvorim stranicu pa se negde navode kao podnaslovi ili nesto veci font nego u celom tekstu, tu fali par cirilicni slova. Zna li neko sta se povodom toga moze uraditi?
Ima li negde neka opcija na Nexusu, da se stavi potpuno raspoznavanje cirilice? (Pada mi na pamet BS player i fore sa prevodima na pc-u, kad stavite recimo East European, itd), pa me zanima ima li nesto slicno i ovde?

EDIT: Pronasao sam resenje!
Ako nekome bude trebalo slucajno...udjete u podesavanja aplikacije, onda u Font i tamo umesto Soho izaberite Roboto ili Sans Serif font, i prepoznavace sva slova cirilice.

Poslednja izmena:
Ako nista drugo,neka obrati paznju na mrtve piksele. Ja sam tek treci uredjaj uzeo bez ijednog (dva puta vracao) tako da...

ok...jel se lako vide ako ih ima...davno sam na nekom monitoru imao ja to jedva primetih
ne znam na tabletu jel se primeti lepo bas ili mora neki test da se uradi ...hvala na upozorenju

Posle ovog update - a od 8 Mb jel se gubi root?

^
Gubi se root.

ok...jel se lako vide ako ih ima...davno sam na nekom monitoru imao ja to jedva primetih
ne znam na tabletu jel se primeti lepo bas ili mora neki test da se uradi ...hvala na upozorenju

Ja nisam radio nikakav test,video sam ovako,prvi kad sam dosao kuci a drugi odmah u prodavnici. U sustini,otvoris novi tab u browseru i pogledas malo bolje. Visok ppi ima ekran tako da se ne vide bas tek tako.

imam pitanje..sa otg kablom radi mi sve sem dzojstika? jel ima nekom problem sa tim i kako da resim :)

Evo i ja da se prijavim. Dobio sam danas Nexus 7 na poklon za rodjendan, doduse 20ak dana ranije :)

Odusevljen sam. Koliko je bolji od Samsungovih tableta, to je strasno. Uzet je u comtrade po standardnoj ceni 31.500. Imaju i 16gb verziju za 28.500

Jedno pitanje, vidim da mu je punjac output 1.35A. Da li ce mu smetati ako ga punim sa Galaxy S4 punjacom koji 2.0A?

Hvala

Stigla oprema sa DX-a :banana:

Jedino i od Asus-a sam dobio Touch Cover posle poručivanja sa DX-a, al' sad imam crnu i plavu futrolu pa mogu da biram.

Prilozi

• N7-oprema.jpg
    N7-oprema.jpg
    223.8 KB · Pregleda: 273
Pošto me je više ljudi pitalo, lakše da ovde odgovorim nego da svima pojedično pišem. Stvari su poručene sa DX-a 1. septembra, stigle juče.

Dve futrole, pakovanje od tri folije, 2 x auto punjač i jedan slimport kabl su izašli ~60$ ako se dobro sećam. U pošti su naplatili 300 dinara prilikom preuzimanja i to je sve.

Folije su ove:
http://dx.com/p/protective-matte-fr...or-google-nexus-7-ii-transparent-3-pcs-239603

Nisu loše, mada sam jednu upropastio dok se nisam malo uvežbao, druga je odlično nalegla, bez mehurića i sl. Pošto je mat, malo je slika zrnastija nego bez nje, ali zato skoro da nema nikakvog odsjaja i stvarno je mnogo bolji tablet za upotrebu napolju. Nikakvih problema nema sa touch-om, naigrao se Temple Run 2 danas, bez problema.

Punjač za auto:
http://dx.com/p/car-cigarette-power...-cable-set-for-google-nexus-7-ii-black-239721

Deluje OK, probao na kratko danas dok sam išao kući, puni tablet. Nisam probao još ono što me najviše zanima - punjenje dva uređaja istovremeno - Garmin navigacije napred i tableta pozadi kod deteta. Videću kad budem išao negde da probam. Sam kvalitet izrade deluje OK, gornja površina punjača gde su USB portovi diskretno svetli plavo, pa ga je lako naći u mraku.

Futrolu nisam ispobao, više mi se sviđa originalni Asus Travel Cover za N7 koji već imam, mnogo je tanji i nema otkrivenih delova tableta kao kod ove futrole. Kolega je stavio svoj N7 u futrolu, OK deluje, nije loša, ali meni je jednostavno višak pored Travel Covera.

Slimport na HDMI adapter je ovaj:
http://dx.com/p/cy-mh-040-slimport-...xus-4-optimus-g-pro-qh582-asus-padfone-231675

Nažalost ja nisam uspeo da ga nateram da radi, mada mislim da je problem do konkretnog primerka. Tablet se bez problema puni preko kabla kad je USB kraj kabla uključen na komp ili punjač. Međutim sliku sam na TV-u i monitoru uspevao da dobijem samo na kratko, par sekundi i čim bih i za mm pomerio tablet ona bi nestajala. Na kratko sam puštao na TV-u i Youtube i video sadržaj Chrome browser-a, ali to je sve bilo na po nekoliko sekundi.

Probaćemo sutra sa koleginim N7, čisto da utvrdimo da nije do slimport-a na mom tabletu, ali meni liči na neispravan/loš kabl.

Takođe, moguće i da je problem do dužine mog HDMI kabla, nemam neki kraći, moji su 3m, mada su prilično kvalitetni i nisam imao problema s njima.

Poslednja izmena:
Koja ce cena na CE&HA sajmu biti ovog uredjaja ? Vidim da ce biti popust od 3000 din. ali ne znam na koju cenu.
Da znam da li mi se isplati da dolazim iz NS-a ili da ga kupim ovde u gigatonu/comtrejdu

Najava u okt verovatno izlazi u novembru(mislim na n5) Inace pc practic mi ubacio reklamu u sanduce,bacim pogled kad ono n7 2013 ali sa 16gb 28500 ali za kes.. Ne znam koliko je ta cena povoljna

Poslednja izmena:
Znaci manje vise svuda su iste cene..

Nazad
Vrh Dno