Šta je novo?

Google Nexus 10

Pa ima internacionalnu garanciju samo ces morati da ga saljes nazad u slucaju problema...

Samo par kratkih utisaka o Nexusu 10.

Pre par dana je donet iz USA, verzija od 16GB, narucen preko GooglePlay-a (399$ + Shipping 13.99$ i Tax od 19.95$, znaci sve ukupno =432.94$).
Prvi utisci su prilicno pozitivni. Evo samo nekih, ima ih mnogo pa cu sada samo nekoliko bitnijih:
-ekran je fascinantan, PLS tipa sa rezolucijom 2.560x1.600 koja ostavlja bez daha....primetno bolji od iPad-a (ali i jako trosi bateriju), brightness sam stavio na oko 40% i slika je neopisivo dobra
-baterija (ono sto je meni najbitnije) je od 9000mAh, juce je pri intenzivnom radu izdrzala oko 8 sati (namerno sve aktivirano radi testiranja skoro sve-surf, gledanje filma, igrice, slusanje muzike, aktiviran Bluetooth....)
-baterija se puni prilicno sporo, izmedju 6 i 7 sati, punjenje preko standardnog micro-USBa koji se dobija uz uredjaj
-bonus sadrzaj koji je dobijen: E-knjige “Great Expectations”, “The Three Musketeers” , “Pride and Prejudice” , “Treasure Island” i “Alice’s Adventures in Wonderland” . Muzika- The Rolling Stones, Cat Power, M. Ward, The Lumineers, Bob Mould, Eskmo. HD verzija full-length filma“Ice Age” i fantasticne BBC TV serije “Planet Earth", zaista vredi
-Cist Google Android 4.2.2 (krajem nedelje ocekuje se azuriranje na 4.3)....ko vec ima ovu verziju zna da ima vise unapredjenja...dosta poboljsanja u vezi softvera kamere.
-Prednja kamera od 1.9MP je za video-pozive i nista vise, a zadnja od 5MPixel... Skype radi savrseno...zadnja kamera jos nije testirana
-ono sto me je prijatno iznenadilo su zvucnici, oni su ugradjeni sa prednje strane tableta i daju prilicno glasan i ostar zvuk, koliko se to na tabletim vec moze i postici...bolji je kvalitet zvuka nego na mom laptopu HP
-tablet je izradjen od jako fine glatke plastike, zadnji deo je reljefni i vrlo lepo lezi u ruci....tezina je oko 600gr i nije za duze koriscenje jednom rukom definitivno. Prilicno dobro je uradjen, nema krckanja plastike, ili nekih propusta u izradi
-primetio sam da se pri intenzivnijem radu tablet greje intenzivnije sa zadnje strane, po sredini, izmedju kamere i donjeg dela
-pored USB-a, tablet ima i MicroHDMI port (nisam probao da li radi), izlaz za slusalice, sa gornje strane tastere Power i Volume...to je sve
-uz njega je kupljen i Finite Slim Fit Stand Case...nije lose za zastitu tableta ili za njegovo postavljanje u horizontalan ili uspravan polozaj

DSCF0188.jpg
DSCF0198.jpg
DSCF0199.JPG
DSCF0204.jpg
DSCF0197.jpg

Poslednja izmena:
Da li neko ima informaciju gde u Beogradu (ili Srbiji) ima da se kupi ovaj tablet? Proslo je jako puno vremena, a jos uvek ga nema u prodavnicama. Bio bih zainteresovan i za polovan.

Da li neko ima informaciju gde u Beogradu (ili Srbiji) ima da se kupi ovaj tablet? Proslo je jako puno vremena, a jos uvek ga nema u prodavnicama. Bio bih zainteresovan i za polovan.

Nemaš ga kod nas, niti će ga biti. Juri varijantu preko, ili sačekaj par meseci na naslednika koji će biti jacie, a isto će koštati...

Zna li neko razlog zasto se nije pojavio kod nas?

Napolju oba distribuira Google preko svojih kanala. Pošto ovde nama Googla ostavljeni je OEMu da radi distribuciju Asus je to uradio za 7cu, Samsung nije naša interes za 10ku.

Cenim jedan od razloga što neće Samsung raditi sledeći, ukidaju prodaju nekih svojih baznih modela

Daj boze da asus radi novi nexus 10.

Ja se bas nadam da nece. Super je sto Asus pravi budzetske modele, koji imaju solidan hardver za ulozen novac, ali ga bas stede na dizajnu i kvalitetu izrade. Google nikako ne bi smeo da dozvoli da im flagship uredjaji budu tako socijala napravljeni, ne moraju da budu na nivou ipad-a, ali ne treba ni bas da budu ovako skrnavo jeftini.

Ja se bas nadam da nece. Super je sto Asus pravi budzetske modele, koji imaju solidan hardver za ulozen novac, ali ga bas stede na dizajnu i kvalitetu izrade. Google nikako ne bi smeo da dozvoli da im flagship uredjaji budu tako socijala napravljeni, ne moraju da budu na nivou ipad-a, ali ne treba ni bas da budu ovako skrnavo jeftini.
Зар је N7, било стари било нови, "скрнаво јефтин" :D

Није квалитетан као iPad, Toshiba Excite или Xperia Tablet Z, али је премија у односу на већину "кинеза". А мало који таблет нуди толико за ту цену.

Nexus 7 je budzetski model, ali nexus 10 nije tako da bi se potrudio tu asus oko kvaliteta izrade. A to da znaju da naprave tablet sa fantasticnim kvalitetom izrade su vec pokazali mnogo puta.

Zar ideja nexus uredjaja nije da bude pristupacan sto vecem broju korisnika, a da ponudi za te "skrnavo jeftine" novce maksimum,a ne da ga imaju samo "odabrani"?U cemu je onda fora kad bi neksusi kostali po 500-700e?

Mislim da je Googlu više u interesu baš da Asus odradi baš zbog same prodaje jer kao što rekoste Samsung ne distrubuira kod nas i bog zna sve u kojim sve još zemljama. m,ože im se jer imaju minimum dve vrste tableta te dijagonale koje furaju po višoj ceni a opet su dosta lošiji po specifikacijama od N10. Tako da go go Asus :D

Kucajte samo Nexus 10 problems i kucajte Nexus 7 problems, pa onda vidite zasto bi vise ljudi volelo ozbiljnije nesto, a ne ASUS da pravi. Svi se secaju N7 i problema sa ekranom koji malo iskoci iz kucista, pa bleeding-om, pa raznim problemima. Evo novi N7 2013 izasao. Multitouch problem, GPS problem, ovo problem, ono problem. Nije jos posteno krenuo na ostala trzista, a vec ima problem.

samsung nije nista ozbiljniji od asusa...to sto neko naplacuje ime(koje opet nije krem kremova) ne znaci da je dobar

Au sta covek moze ovde da procita. Pa asus je za samsung pojam i jos ce oni da jedu pure da dostignu asus. Pa na sta bi licilo da je Samsung pravio budzet tablete za njih. Verovatno bi se raspao posle 10 dana. Pa njihovi premium modeli izgledaju kao najgori kinezi. Pa i ovaj nexus 10. Bas kao i note 10. Majko Bozija pa ono je tuga od kvaliteta. Asus infinity i prime su premium modeli i sa punim pravom je tako. Ko ih je imao zna o cemu pisem. Voleo bi tako nesto sa nexus logom. Da se asus odrekne dela zarade i prihvati malu proviziju i eto vam ono sto bi svi voleli.

Kucajte samo Nexus 10 problems i kucajte Nexus 7 problems, pa onda vidite zasto bi vise ljudi volelo ozbiljnije nesto, a ne ASUS da pravi. Svi se secaju N7 i problema sa ekranom koji malo iskoci iz kucista, pa bleeding-om, pa raznim problemima. Evo novi N7 2013 izasao. Multitouch problem, GPS problem, ovo problem, ono problem. Nije jos posteno krenuo na ostala trzista, a vec ima problem.
Gle cuda, svi pomenuti problemi kod novog Nexusa nestaju sa najnovijom verzijom firmware-a, koji za Nexus uredjaje pravi Google. Hardverski novom Nexusu nista ne fali. Zakljucke izvuci sam ;)

Au sta covek moze ovde da procita. Pa asus je za samsung pojam i jos ce oni da jedu pure da dostignu asus. Pa na sta bi licilo da je Samsung pravio budzet tablete za njih. Verovatno bi se raspao posle 10 dana. Pa njihovi premium modeli izgledaju kao najgori kinezi. Pa i ovaj nexus 10. Bas kao i note 10. Majko Bozija pa ono je tuga od kvaliteta. Asus infinity i prime su premium modeli i sa punim pravom je tako. Ko ih je imao zna o cemu pisem. Voleo bi tako nesto sa nexus logom. Da se asus odrekne dela zarade i prihvati malu proviziju i eto vam ono sto bi svi voleli.

Upravo to i govorimo, Asus ZNA da napravi odlične uređaje, kad hoće. Zato i čudi to što su Nexus i Memopad seriju tako skrnavo napravili. Ponavljam, fantastično je to što nude tako dobar hardver za tako nisku cenu, ali je šteta, da ne kažem sramota, što su dizajn toliko podbacili, kao i kvalitet izrade kod tih modela.

Hardverski novom Nexusu nista ne fali.

Osim par dobrih dizajnera, i značajno kvalitetnija izrada.
U svakom slučaju, skidam kapu za fullHD na 7", i još po toj ceni, fantastično je.
Jedino, ostaje malo kiseo ukus svega toga, što se nisu još samo malo potrudili da cela stvar i izgleda dobro, kada su već hardver i cena tako moćni.

Ja opet ponavljam da bi bilo ko drugi a narocito samsung odradili posao dosta gore. Ne velicam asus al je tesko napra iti nesto dobro a jeftino u bilo kojoj bransi a narocito u svetu IT-a.

Osim par dobrih dizajnera, i značajno kvalitetnija izrada.
U svakom slučaju, skidam kapu za fullHD na 7", i još po toj ceni, fantastično je.
Jedino, ostaje malo kiseo ukus svega toga, što se nisu još samo malo potrudili da cela stvar i izgleda dobro, kada su već hardver i cena tako moćni.
Imas ga? Testirao si ga? Ili kvalitet procenjujes na osnovu slika? Sto se dizajna tice, novi Nexus 7 izgleda mocno. Ako mislis na velicinu okvira, to je subjektivna stvar, ali to kritikuju uglavnom oni koji ga nisu drzali u ruci, a evo i zasto. Kada se drzi u Portret orijentaciji, savrseno lezi u ruci jer je uzak i cak ga i manje sake lako obuhvate. Kada se drzi u Landscape polozaju, naravno da ga nije moguce obuhvatiti. Postavlja se pitanje kako ga drzati, a odgovor je - sa palcem odozgo. E sad zamisli kako bi izgledalo koriscenje kada bi okvir bio mali i palac stalno dodirivao deo ekrana. Jednostavno, dizajn je takav da bi koriscenje bilo udobnije.

Upravo to i govorimo, Asus ZNA da napravi odlične uređaje, kad hoće. Zato i čudi to što su Nexus i Memopad seriju tako skrnavo napravili. Ponavljam, fantastično je to što nude tako dobar hardver za tako nisku cenu, ali je šteta, da ne kažem sramota, što su dizajn toliko podbacili, kao i kvalitet izrade kod tih modela.

Pa kada rade na uredjaju koji kosta ispod 150€ naravno da ce biti los kvalitet izrade. Ali svaki asusov flagship ima fantastican kvalitet izrade (prime i infinity no. 1). I jos nesto da kazem, moj brat ima tf300 koji kao treba da ima jako losu izradu ali za te pare dobar hw. Zapravo, sto se tice dizajna tablet izgleda predivno zbog koncentricnih krugova i one prelepe plave boje, a sto se tice izrade ne treba meni tablet da orem sa njim, ispadao mu je par puta sa 50-100cm visine i nista mu nije bilo. Jedinu zamerku ima zato sto se ledja malo brze grebu ali to mozes i da ocekujes od tableta koji daju dobar hw za neverovatno mali novac. A novi Nexus 7 uopste nema los kvalitet izrade a ni stari nije imao. Licno mislim da prave nexusa 7 kao uredjaj sa dobrim kvalitetom izrade (nije ni los a nije ni nesto ultra-dobar), sto je ustvari i najbitnije na tabletu. Retko kad ce da ispada on i to na beton, najvise ispada na tepih tako da tu i ovi sa losim kvalitetom izrade (kao tf300 npr.) prolaze dobro a ono sto samo treba da bude, to je da se ne grebe zadnja strana. Daleko od toga da nexusi imaju los kvalitet izrade.

Pa zbog par prijavljenih problema neko stekne utisak da su sada svi felericni,
A koliki je procenat nezadovoljnih defektnim uredjajima u odnosu na one koji su zadovoljni i koji nisu imali nikakvih problema?Kada bi i svi zadovoljni kacili kako njihov aparat nema problema, videli bi da je procenat losih zanemarljiv.Uostalom da je to tako lose, ne bi se ni prodavalo ovoliko.
Na kraju krajeva fererican uredjaj odes i zamenis normalnim, samo sto je lakse odmah prvo objaviti kako si dobio mrtve piksele, odvaljen ekran i sl..a cudo da su svi koji su se zalili otisli i zamenili za drugi, al nekako uvek problem izbije u prvi plan..na zapadu uredjaj vracaju cak i kad je pakovanje osteceno, a ne da ima nesto na uredjaju.
Za dizajn ne znam sta tu jos moze da se uradi na uredjaju koj ima dva tastera, veliki ekran i sa zadnje strane masku.Sve sto preostaje je reljef te maske pozadi, boja i zaobljenost ivica.Tablet je sam po sebi minimalisticki uredjaj.

nije mi jasno zasto ljudi pisu da za ispod 200 treba da se ocekuje slab kvalitet izrade...znate li vi koliko je 200e? uzmimo apple za primer...proizvodnja ekrana za apple uredjaj kosta 2 dolara u foxconu...oni sa tih 200e mogu da isplate celu proizvodnju,da zarade duplo i jos da se prodavac ugradi...
mozda je nekom od vas 200e smesna cifra,ali 90 posto ljudi u srbiji nije,a i u svetu...tamo gde se dobro zaradjuje se pogotovo vodi racuna o trosenju i svaka para se pazljivo trosi,jer ljudi imaju svest sta znaci steci i kolika je vrednost tog novca...

nije mi jasno zasto ljudi pisu da za ispod 200 treba da se ocekuje slab kvalitet izrade...znate li vi koliko je 200e? uzmimo apple za primer...proizvodnja ekrana za apple uredjaj kosta 2 dolara u foxconu...oni sa tih 200e mogu da isplate celu proizvodnju,da zarade duplo i jos da se prodavac ugradi...
mozda je nekom od vas 200e smesna cifra,ali 90 posto ljudi u srbiji nije,a i u svetu...tamo gde se dobro zaradjuje se pogotovo vodi racuna o trosenju i svaka para se pazljivo trosi,jer ljudi imaju svest sta znaci steci i kolika je vrednost tog novca...

O cemu ti to pricas? Kojih bre 2 dolara? Poenta je price da se sa nexus uredjajima sam proizvodjac malo ugradi i da za to pruzi maximum. To je asus sa svojim modelima i uradio. Taj famozni apple u kog se svi kunete a kosta boga oca ima isto felera i problema. Te wifi problem te los signal te lepak oko ekrana... A ako je tebi puno 200e kao i meni i vecini necu ni da ga kupim. Al mogu da budem objektivan. Za te pare nema bolje. Pogotovo kod nas. Asusova garancija je validna i ostvariva kao kuca. Koliko ja znam a i bio sam ispostovan od njih kao i vecina ima samo reci hvale. A da je sam google bio zadovoljan sa samsungom angazovo bi ga opet. Ovako cao zdravo i za tablet i za telefon. Ima ko hoce da ga napravi i bolje i jeftinije.

Gle cuda, svi pomenuti problemi kod novog Nexusa nestaju sa najnovijom verzijom firmware-a, koji za Nexus uredjaje pravi Google. Hardverski novom Nexusu nista ne fali. Zakljucke izvuci sam ;)
Znao sam da cete se javiti ;) Ja znam da je ispravljen multitouch bug sa ovim novim malim update-om, ne znam za GPS jel sredjeno (?). Frustrirajuce je kad kupis uredjaj i kad je felerican, pa se stalno nesto ceka. Hoces da ga koristis, a imas probleme. Lepo je sto je brzo otklonjeno. Nadam se samo da nece imati problema kao proslogodisnji Nexus 7. Znate i sami koliko je imao problema. Pisalo se i ovde siroko o tome.
A da je sam google bio zadovoljan sa samsungom angazovo bi ga opet. Ovako cao zdravo i za tablet i za telefon. Ima ko hoce da ga napravi i bolje i jeftinije.
Ovde je malo sira slika, nego ono sto ti mislis. Google nece monopol. Samsung mlati toliko para da ostale kompanije mogu samo da sanjaju (mislim na android). HTC propada, LG je propadao, pa su mu dali N4 da pravi, Sony se nekako izvukao sa Xperiama... Da Google da Samsungu i telefon i tablete da pravi, konkurencija bi nestala. Ostao bi samo Samsung i Apple na tom polju.

Nece da jedini android igrac bude Samsung.

Vrh Dno