Šta je novo?

GLOBALTEL - virtuelni mobilni operator

^ Hvala na informaciji, putujem uskoro u Mađarsku i troumio sam se između Globaltela, Airalo ili Orange Flexa - sada se samo dvoumim :)
Madjarska provereno radi globaltel i to bolje od yettela, i esim i sim uvek kada sam u budimpesti nema jeftinije varijante 300din gigabajt gore kolega ko zna u cemu ima problem pa ne radi, takodje u berlinu ista prica lepo radi tako da proveri malo vise izvora pre odluke poz
Imam i vodafon grcki opet bi pre na globaltel dao pare

Treba mi kartica za mobilni net u Izraelu. Niko od tri glavna operatera ne nudi ni jedan roming paket u pripejdu. Video sam da je kod Globaltela Izrael u zoni 1 za Roming net.

Nikad nisam imao Globaltel broj, pa ne znam mnogo stvari o mreži i dodatnim aplikacijama koje nudi operater. Ono što sam čitanjem foruma zaključio u vezi rominga je da nekada telefon neće da se poveže, pa treba ponovo uneti APN, a izgleda da nekada treba i ručno pretražiti mrežu, mada ne znam zašto se savetuje nekakav SIM toolkit za to, jer sam ja uvek to radio iz samih podešavanja telefona, te uopšte ne znam ništa o aplikaciji SIM toolkit.

Ja bih se svakako povezao ručno na mrežu Partner ili Pelephone, jer Globaltel sa njima ima ugovore. Tako da, mislim da mi je glavno pitanje, mogu li na trafici da kupim karticu, ubacim je u telefon kada krećem, na aerodromu (BEG) aktiviram roming paket i koristim kad stignem?

Vidim da Freepaid paket daje 1GB u romingu, ali mogu li uzeti Roming net paket da aktiviram sa običnom pripejd karticom? Naravno, korisna bi bila i informacija od nekog ko je koristio Globaltel za roming u Izraelu, mada znam da je malo takvih.

@Globaltel Support

niko ne moze da me dobije ako primam pozive u aplikaciji. samo dobiju poruku da sam nedostupan a meni stize poruka da imam propusten poziv i onda njima ubrzo stize poruka da sam opet dostupan.

ako drzim aplikaciju otvorenu onda mogu da primim pozive ali ako je zatvorena onda sam "nedostupan" ...

koristim iphone 11 pro max i ios 16.3 , aplikacija 2.4.14 , sve sam permissions is background refresh itd dozbolio. isto se desava bilo wifi ili LTE.

zvao sam i slao mailove ali i dalje imam problem i putujem uskoro pa ce bas biti zeznuto ...

@Globaltel Support

niko ne moze da me dobije ako primam pozive u aplikaciji. samo dobiju poruku da sam nedostupan a meni stize poruka da imam propusten poziv i onda njima ubrzo stize poruka da sam opet dostupan.

ako drzim aplikaciju otvorenu onda mogu da primim pozive ali ako je zatvorena onda sam "nedostupan" ...

koristim iphone 11 pro max i ios 16.3 , aplikacija 2.4.14 , sve sam permissions is background refresh itd dozbolio. isto se desava bilo wifi ili LTE.

zvao sam i slao mailove ali i dalje imam problem i putujem uskoro pa ce bas biti zeznuto ...
Na pogrešnu adresu se obraćaš, ne rešavaju oni ništa. Globaltel koristiš takav kakav je, ako postoji problem navikneš se na njega i ne nadaš se da će rešiti, i budeš srećan što još uvek imaju neograničeni pozivi na pripejdu za 900 din.

Ne znam gde putuješ, ali u dobrom delu zemalja je dolazni poziv putem kartice 2-3 dinara po minutu, zatim i prihvatljivih 10-15-20. Naravno, ima i onih nenormalnih po 100-200-500.

Rešenje može biti i da isključiš prijem poziva u aplikaciji, kad te neko zove odbiješ, a onda uzvratiš poziv iz aplikacije.

Na pogrešnu adresu se obraćaš, ne rešavaju oni ništa. Globaltel koristiš takav kakav je, ako postoji problem navikneš se na njega i ne nadaš se da će rešiti, i budeš srećan što još uvek imaju neograničeni pozivi na pripejdu za 900 din.

Ne znam gde putuješ, ali u dobrom delu zemalja je dolazni poziv putem kartice 2-3 dinara po minutu, zatim i prihvatljivih 10-15-20. Naravno, ima i onih nenormalnih po 100-200-500.

Rešenje može biti i da isključiš prijem poziva u aplikaciji, kad te neko zove odbiješ, a onda uzvratiš poziv iz aplikacije.
razumem i koristim ih godinama ali imam brojeve koje placam mesecno na primer inostrane. mora da se popravi. ne mogu sada da menjam brojeve zato sto neko ne moze da popravi aplikaciju.

Treba mi kartica za mobilni net u Izraelu. Niko od tri glavna operatera ne nudi ni jedan roming paket u pripejdu. Video sam da je kod Globaltela Izrael u zoni 1 za Roming net.
Od trenutka aktivacije roaming net paket važi tačno 168 sati (u sekund tačno). Ako pre isteka aktivnog roaming paketa aktiviraš novi (za istu zonu), preostali saobraćaj će se sabrati.
Nikad nisam imao Globaltel broj, pa ne znam mnogo stvari o mreži i dodatnim aplikacijama koje nudi operater. Ono što sam čitanjem foruma zaključio u vezi rominga je da nekada telefon neće da se poveže, pa treba ponovo uneti APN, a izgleda da nekada treba i ručno pretražiti mrežu, mada ne znam zašto se savetuje nekakav SIM toolkit za to, jer sam ja uvek to radio iz samih podešavanja telefona, te uopšte ne znam ništa o aplikaciji SIM toolkit.
Globaltel SIM kartica u sebi ima 2 profila - praktično dve SIM kartice od kojih je samo jedna aktivna u nekom trenutku.
Tehnički detalji:
  • Globaltel iako nema svoju fizičku mrežu ima svoj MCC/MNC kod: 220 (Srbija) 11 (Globaltel)
  • Prvi profil na SIM kartici se koristi u Srbiji i ima IMSI koji počinje sa 22011 i telefon se kači uvek u nacionalni roaming na A1 SRB mrežu kad si u Srbiji.
  • Drugi profil na SIM kartici se koristi u roamingu i ima IMSI koji počinje sa 22005 (05 je MNC za A1) i roaming partneri tebe vide kao korisnika A1 SRB mreže koji gostuje kod njih.

Ovo kao posledice ima sledeće:
  • Trebalo bi da se SIM kartica sama prebaci u profil za roaming kada vidi da u okolini postoje samo strane mreže, ali se to ne desi baš uvek.
  • Ako se SIM kartica sama prebaci u profil za roaming, telefon će se povezati na mrežu roaming partnera, moći ćeš da primaš pozive i pozivaš, ali nije sigurno da će internet raditi odmah.
  • Ako se SIM kartica ne prebaci sama u roaming profil, telefon će napisati emergancy calls only, a tada treba kroz SIM toolkit aplikaciju ručno promeniti profil na roaming.
  • Kad si na jedan ili drugi način povezan na mrežu roaming partnera, ali ti internet ne radi, treba proveriti APN podešavanja odnosno koji je APN aktivan, jer praktično imaš novu SIM karticu u telefonu.
  • Validna podešavanja za APN-ove su:
  • APN: vipmobile, user: vipmobile, password: vipmobile
  • APN: internet, sve ostalo ostaviš prazno
  • APN: globaltel, sve ostalo ostaviš prazno
Iz iskustva sa Globaltel roamingom (ne iz Izraela), mogu da kažem da sa nekim APN-ovima radi samo EDGE/3G, dok sa nekim radi i 4G i 5G - ovo ćeš morati da vidiš na licu mesta. U Izraelu se 2G/2G mreža gasi 31.12.2025. tako da još imaš 2G/3G pokrivenost čak i za pozive (VoLTE ne radi sa Globaltel-om). Cena za dolazni poziv je 6.15 din za minut, odlazni 68.13 din, a odlazni SMS je 15.07din.
Ja bih se svakako povezao ručno na mrežu Partner ili Pelephone, jer Globaltel sa njima ima ugovore. Tako da, mislim da mi je glavno pitanje, mogu li na trafici da kupim karticu, ubacim je u telefon kada krećem, na aerodromu (BEG) aktiviram roming paket i koristim kad stignem?
Preporucujem da roaming paket za internet aktiviras pre polaska na put, te da u aplikaciji vidiš da je sve aktivirano kako treba.
Vidim da Freepaid paket daje 1GB u romingu, ali mogu li uzeti Roming net paket da aktiviram sa običnom pripejd karticom? Naravno, korisna bi bila i informacija od nekog ko je koristio Globaltel za roming u Izraelu, mada znam da je malo takvih.
Ne moraš da imaš ništa od domaćih paketa. Nema potrebe za freepaid-om. Možeš jednostavno da aktiviraš kolko ti GB treba u roamingu i da imaš samo to.

Zdravo svima!
Imam broj na Uzbudljivoj kombinaciji (iz MTS numeracije).
Mogu li iz MTS mreže da prenesem još jedan broj, na moj postojeći nalog, da se vodi kao virtuelni, da dobijem SIM za njega (ili samo eSIM?), i da troši isti kredit (plan) koji već ima moj postojeći broj? Njega bih koristio za Smart Watch (data + pozivi). Njihova podrška nema pojma. :rolleyes:
Hvala! ;)

Zdravo svima!
Imam broj na Uzbudljivoj kombinaciji (iz MTS numeracije).
Mogu li iz MTS mreže da prenesem još jedan broj, na moj postojeći nalog, da se vodi kao virtuelni, da dobijem SIM za njega (ili samo eSIM?), i da troši isti kredit (plan) koji već ima moj postojeći broj? Njega bih koristio za Smart Watch (data + pozivi). Njihova podrška nema pojma. :rolleyes:
Hvala! ;)
Ne moze to.jedino da je samo virtualni preko iste app kao glavni pre je moglo tako ali za sad nisam siguran.
Pozdrav

Ne moze to.jedino da je samo virtualni preko iste app kao glavni pre je moglo tako ali za sad nisam siguran.
Pozdrav
Šta je uopšte virtuelni (eSIM) broj koji može da se doda iz aplikacije (i naplati 300din)? Koja je svrha toga?
Meni su objasnili da mogu da imam beskonačno virtuelnih brojeva, ali samo jedan može biti primatni, to onda biram iz app, i samo taj koji je primarni može da troši paket. Kad ih pitam šta onda virtuelni troše i da li su dostupni ostali virtuelni -- ne zna operaterka. Ne zna ni da li virtuelni (eSIM) mogu da zamenim za SIM.

Brojevi koji se dodaju kao virtuelni troše isti paket kao i primarni broj, ali se mogu koristiti samo kroz aplikaciju. Takođe, virtuelni se u 2 klika može promeniti u primarni (SIM) broj.

Brojevi koji se dodaju kao virtuelni troše isti paket kao i primarni broj, ali se mogu koristiti samo kroz aplikaciju.
E to mu ja nisam bio siguran pa nisam hteo da odgovaram secam se i ja da sam to tada primetio.Drago mi je da je onako kako sam i ja mislio.

Brojevi koji se dodaju kao virtuelni troše isti paket kao i primarni broj, ali se mogu koristiti samo kroz aplikaciju. Takođe, virtuelni se u 2 klika može promeniti u primarni (SIM) broj.
Hvala lepo, jasno, da li virtuelni broj mora biti nužno eSIM ili takav eSIM može da se prebaci i na SIM? Verovatno ne, jer si rekao da može samo iz aplikacije.
I u jednom trenu samo jedan broj može biti aktivan (tzv. "primarni")? Šta se tada dešava sa drugim brojevima? Nisu dostupni?
(Hteo sam svoj paket da podelim sa pametnim satom, a onda pomislio da ga podelim i sa majkom, ocem, da koriste moje minute na drugim brojevima, što bi bilo previše dobro da bi bilo moguće, verovatno.)

Virtuelni brojevi ne mogu biti niti sim niti esim, već se "vezuju" za primarni broj. Svi virtuelni brojevi su dostupni (ako se tako označe u aplikaciji) i koriste se isključivo kroz aplikaciju (nastranu to što je aplikacija nepouzdana).

Znaju, ali nikako da reše.
(Pogledaj post 154 i 155.)
da video sam to, danas su zvali programere i rekli su da resavamo i jedan lik ima isti telefon kao i ja. potvrdili su problem na licu mesta itd itd itd. mnogo bolje nego nista ... svakako moraju da rese, sta da rade ljudi koji su se pretplatili na strane brojeve kao ja na primer.

da video sam to, danas su zvali programere i rekli su da resavamo i jedan lik ima isti telefon kao i ja. potvrdili su problem na licu mesta itd itd itd. mnogo bolje nego nista ... svakako moraju da rese, sta da rade ljudi koji su se pretplatili na strane brojeve kao ja na primer.
Ukoliko ti posao zavisi od toga, savetovao bih ti da tražiš i pripremaš tranziciju na neki alternativni servis kod kojeg nema iznenađenja sa funkcionisanjem.

@poglavicas, hvala puno na svim informacijama iz objave #5,169. Zavidno znanje, svaka čast.

Ja imam Xiaomi Redmi Note 9 Pro i u APN podešavanjima za A1 karticu sam upravo video MCC/MNC vrednosti koje spominješ (220/05). Razumem da ovim ciframa počinje IMSI roming profila Globaltel kartice. Međutim, čak i nakon tvog objašnjenja, nije mi bilo jasno je li SIM toolkit nativna aplikacija (deo Android OS) ili se mora instalirati preko prodavnice (pa sam mislio da se možda takva podešavanja mogu raditi iz Globaltel aplikacije). Nakon mnogo traganja po telefonu, jedino što sam uspeo da je vidim na spisku aplikacija, ali ne mogu nikako da je pokrenem. Možda je to servis koji radi u pozadini, nema UI, već se podešavanja kače na taj servis.

Video sam na JT kako neki američki operateri imaju mnogo nekakvih aplikacija preko tog SIM toolkita za iOS telefon, pa se nadam da kada budem ubacio Globaltel karticu, negde u podešavanjima pojaviće se neka od opcija za biranje profila.
U telefonu mi je dozvoljen roming (u Data roaming podešavanju), ali to nema veze sa profilima, mada možda pomogne da se Globaltel kartica automatski prebaci u roming profil. Trenutno su mi u telefonu A1 i MTS kartice, te ukoliko one nemaju profile kakve Globaltel ima, onda verovatno zbog toga ne vidim dodatne opcije u podešavanjima.

Prošle godine sam išao na ostrvo Reunion, koje pripada Francuskoj i integralni je deo EU. Mislio sam da će mi raditi A1 prepaid roming paket, ali nije mi radila ni kartica, tj. nije se povezivala na mrežu. U prepiskama sa podrškom sam dobio neke beskorisne odgovore. Znaš li možda šta može biti razlog? Da li MTS i A1 nemaju ugovor sa njihovim operaterima? Mada sumnjam da svaki operater potpisuje sa svakim, verovatno su deo neke grupacije, pa tako dobijamo one tarife po zonama. Može li se negde naći spisak zemalja gde naše kartice ne mogu da koriste tuđe mreže, kako bih sledeći put bio pripremljen?

Virtuelni brojevi ne mogu biti niti sim niti esim, već se "vezuju" za primarni broj. Svi virtuelni brojevi su dostupni (ako se tako označe u aplikaciji) i koriste se isključivo kroz aplikaciju (nastranu to što je aplikacija nepouzdana).
Hvala najlepše na objašnjenju. Sada mi je jasno.
Ali tu postoji jedan problem. kupio sam novi telefon i na njega instalirao globaltel aplikaciju i aktivirao je pre nego što sam prebacio sim karticu. Na starom telefonu globaltel aplikacija više nije radila.

pitao sam podršku da li globaltel aplikacija može istovremeno da bude instalirana na dva uređaja i odgovor je bio - ne. Meni bi baš značilo da je na više uređaja jer onda bi neko drugi kroz aplikaciju mogao da koristi moj paket.

Drugim rečima ja ove virtuelne brojeve doživljavam korisnim za samo jednu osobu, recimo nekog prodavca, koji želi jedan broj za jednu vrstu proizvoda, drugi broj za drugu vrstu proizvoda, treći broj za nešto treće - jer koliko sam razumeo uvek može da prima pozive preko aplikacije sa svih virtuelnih brojeva, bez obzira koji je primarni.

A kada hoće da pozove onda samo promeni primarni broj. i razgovor ide preko neta što nikada nisam probao sa globaltel aplikacijom i ne znam koliko se to sve kvalitetno čuje.

* * *

Za ono što meni treba (pametni sat koji ima esim), to onda opet nije rešenje jer želim da mi i telefon i sat imaju internet konekciju istovremeno, ne mogu prosto da se bavim time Koji broj je primarni.
Da bih otišao na trčanje recimo moram najpre iz globaltel aplikacije da prebacim primarni broj na virtuelni koji mi je u pametnom satu, zatim ostavim svoj telefon kod kuće i idem na trčanje, i posle treba opet da se setim da treba da prebacim primarni broj na onaj koji je u telefonu - ako sam dobro razumeo. Cimanje.

Hvala veliko još jednom i nadam se da nisam ugnjavio. 😜

Sve si razumeo. Jedino ne mora da se menja primarni broj, samo odabereš u aplikaciji sa kog ćeš da obavljaš poziv. Kvalitet zvuka je perefektan kad radi, međutim često se dešavaju kašnjenja, seckanja, aplikacija zvoni, pa ne zvoni, prebacuje na spikerfon umesto na slušalicu, itd.
Mogu li da prenesem broj iz MTS mreže da mi bude virtuelni broj? I da ga ne izgubim posle?
Sve ovo sam pitao kontakt centar i pojma nemaju, ama baš ništa. :unsure:
Imao sam ja dva prenesena broja na jednoj kartici. Procedura je bila da preneseš jedan, zatim drugi, dakle imaš dve sim kartice i onda tražiš da ti prebace broj sa jedne na drugu. Ono što ćeš morati, jeste da dokupiš još jedan njihov broj i postaviš kao primarni na tu karticu koja ostaje bez broja.

Napominjem da je ta varijanta meni prošla, ali da li će opet, e to kod sa globaltelom niko ne može da garantuje.
Ali toliko je bilo nesrećno rešenje da sam ih odmah raskačio i prebacio u drugu mrežu. Razočaraćeš se kako je sve vrlo jednostavno i zanimljivo kao opcija, a koliko može da ne radi i pravi glupe probleme.

Globaltel SIM kartica u sebi ima 2 profila - praktično dve SIM kartice od kojih je samo jedna aktivna u nekom trenutku.
Tehnički detalji:
  • Globaltel iako nema svoju fizičku mrežu ima svoj MCC/MNC kod: 220 (Srbija) 11 (Globaltel)
  • Prvi profil na SIM kartici se koristi u Srbiji i ima IMSI koji počinje sa 22011 i telefon se kači uvek u nacionalni roaming na A1 SRB mrežu kad si u Srbiji.
  • Drugi profil na SIM kartici se koristi u roamingu i ima IMSI koji počinje sa 22005 (05 je MNC za A1) i roaming partneri tebe vide kao korisnika A1 SRB mreže koji gostuje kod njih.
koji je je ovde roaming profil? :)

index.jpg

Ukoliko ti posao zavisi od toga, savetovao bih ti da tražiš i pripremaš tranziciju na neki alternativni servis kod kojeg nema iznenađenja sa funkcionisanjem.
Koristim sve i svašta od MobileVOIP do zadarme do callcentric itd. Sve je postavljeno kako i kada je bilo potrebno. Imam i 0677 broj koji sam koristio u apr pa mi je isto bitan da radi. Obećali su rešiti ali hajde da vidimo. Možda i kupim neki android da imam samo za te globaltel brojeve koliko god glupo bilo jer je veća muka menjati brojeve na 10 mesta.

Nazad
Vrh Dno