Šta je novo?

gitara i komp

MIO

Čuven
Učlanjen(a)
17.03.2003
Poena
619
imam gitaru nemam pojacalo, a planiram uskoro da kupim audigy tako da mi treba preporuka koji audigy(izgubih se u modelima) jeftiniji naravno, i dal postoji posebno da se kupi onaj rack sto ide spreda od jacih audigy kartica, da se moze kaciti sve napred, posto neda mi se uvek ici pa spajati cas mikrofon cas gitaru, ako je to izvedivo molio bi nekoga da mi pomogne? Dali ce Audigy poboljsati kvalitetu zvuka? :guitar:

Ako oces gitaru da snimas zaboravi audigy ili bilo sta slicno. M-Audio Fast track ti je najjeftinije resenje i donja granica za to (govorim iz iskustva, sve sam to prosao o cemu govoris i sta nameravas da radis). Za dobar zuvk ti je neophodan preamp koji Fast Track ima kao i beskompromisna ASIO podrska za nisku latenciju zvuka.
Moja preporuka za software - Guitar Rig 2.

kakav je guitar rig 2? 1 mi je bio super, uglavnom bolji od amplitube-a.

predpojacalo imam, daje jako cisti signal bez ikakvog suma, tako da sam tu obezbedjen, ali takodje imam i integrisanu zvucnu, taj maudio je skup, dali audigy 4 bulk nesto valja ili neki stariji model? Znam da oni imaju asio podrsku, jel ko probao to i kakvo je?

Skoro sam sto posto siguran da nece kupiti m-audio, tako da uzmes audigy player, ja imam onaj sa firewire prikljuckom. ASIO od creative-a sljaka ok, ja ga drzim na 10ms i ne oseca se kasnjenje. Inace gitaru prikljucuj na line ulaz, e sad nisam probao jer nemam papucicu ali kapiram da je dovoljna neka najjeftinija koju ces posle da ukljucis u line ulaz zbog prilagodjenja impedanse gitare i linijskog ulaza. Inace imam i YuoP software za audigy4 i drajvere YouP-Pax_2.31, cisto kazem zbog onih 10ms jer ne znam kako radi sa original drajverima.
Od software-a najbolji je Guitar Rig, Amplitube je isto ok, ima i RTPlayer ali meni nije nesto specijalno, meni je nesto distorzija imala puno suma.

ok, a kako da spojim na line in, koja je razlika u odnosu na mic ulaz, jel neko moze da mi kaze koja je razlika izmedju audigy4 bulk, i audigy2zs bulk? Probaj guitar fx, ima mnogo efekata, a mozes i sam da kombinujes i radis presete.

Cek malo, ako imas predpojacalo sa gitarskim ulazom, onda njegov izlaz vodis valjda na line-in kartice a ne na mic ulaz?
Onaj guitarfx nisam probao, rekao bih da je amaterski program, nije bolji od GuitarRig-a sigurno pa me mrzelo.
http://www.asio4all.com/ odes ovde i skines drajver pa probas i sa integrisanom zvucnom koliko ce ti biti kasnjenje, mada meni nije jasno posto ti preporucujes program izgleda da ti radi ok, da li tebe interesuje da li ce sa audigy biti bolji zvuk samo? Pa hoce sigurno, i latency od audigy-ja je manji, e sad da li ces ti to primetiti...

kacim to predpojacalo na mikrofonski ulaz, guitar rig cu da skinem prvom prilikom da probam nisam znao za njega pa sam ovaj guitarfx iskopo preko googla, samo mi nije jasno to kacenje na line in, posto je to stereo ulaz, dali onda moram da koristim onaj pretvarac? A sto se tice audigya pitao sam zbog kvalitete zvuka? I jos mi nije jasna razlika izmedj dva modela gore navedena?

A koje to pretpojacalo imas? Inace bi bez obzira trebalo da ga kacis u line in iz prostog razloga sto je to ulaz nize osetljivosti i manja je sansa da dobijes izoblicenja.Verovatno volume na p.p.-u drzis na minimumu cime onda imas losiji odnos signal sum?Za pretvarac ne bi trebao da brines,ako ti je izlaz iz p.p-a mono bananica automatski ti se prespaja jedan od line in ulaza sto nije problem posto je u pitanju ulaz a kasnije ces zapis lako duplirati vec nekim programom.O audigi-ju ija razmisljam jedino sam procitao u s.k. da ima ineka golden serija sa posebnim ulazom za el gitaru ida je i naj skuplja u seriji koliko se secam oko 300e.I ja se patim sa int. zvucnom pa ni ne pokusavam nista drugo sem prostog belezenja ideja. pozz. Eh da a sta su ti univerzalni asio drajveri? dali bilo nekog boljitka na zvuku na mojoj integrisanoj,imam dosta brz proc. ako to moze pomoci(koliko sam shvatio latencija verovatno znaci kasnjenje od okidanja zice do reprodukcije na zvucnik ?)

Poslednja izmena:
jel izvodljivo uopste da nema primetnog kasnjenja? ono, da lupis zicu i ona se odmah cuje, bar sto se ljudskog uha tice. :)

jeste izvodljivo je
uspevao sam to sve sa SB live i Aydigy player
ali treba i preamp
ali MAD_MUzzY dobro kaze M-audio je mnogo bolja
posebno preporucujem od softwera Logic ili Cubase

e da
nikako ali nikako davati 300 e za novije Audigy verzije
za manje para moze recimo m-audio delta 66 da se uzme ali je daleko bolja od sve i jedne Audigy

skinuo sam asio4all, al jos nisam probao. jel ima neka alternativa da ih probam sve odjedared?

za preamp bi koristio izlaz iz roland cube 60 pojacala. to je ok jel da?

prvo obrisi stare

"za preamp bi koristio izlaz iz roland cube 60 pojacala. to je ok jel da?"

nije,pazi da ne sjebes racunar

koji je to izlaz,za dodatni zvucnik ili za slusalice?

"Dobro" resenje je da ako imas neki procesor koji ima izlaz za slusalice i iz njega ubodes u komp i izbegnes pojacalo...

probao sam asio4all i super je! stvarno lag moze da se spusti na veoma pristojan nivo, tek onako da naslutis da nesto nije 100% u redu i to kad obracas paznju. dok sviras, posebno nesto sa bar malo distorzije nikako se ne provaljuje. super! :)

na cube-u ima recording out/phones - jedini stereo izlaz na pojacalu.

ima odvojeno za dodatni zvucnik, line out i tuner.

mada... sad kad sam cuo i video ovo cudo, ne znam kol'ko ce se jos zadrzati kod mene :d

"na cube-u ima recording out/phones - jedini stereo izlaz na pojacalu."
trebalo bi da moze
mozes ukljuciti i u mikrofonski ulaz kad snimas ali iskljuci boost
samo oprezno

Pa da , asio4all je super, makar nesto da se izvuce iz losijih kartica. Sa audigy i njegovim asio drajverom radi super na 7ms mada ja drzim na 10ms, tek negde na 20ms se oseca kasnjenje, sto znaci 10 je ok, jedino nisam probao da li radi kad se koristi vise efekata u cubase-u da li bi izdrzalo.
Sta god da povezujes na mic ulaz postoji sansa da sprziz karticu, procitao sam skoro na nekom forumu da je lik samo sa gitarom to izveo, a kamoli iz nekog pojacala.
Gitaru kad povezes na stereo ulaz dobijes samo jedan kanal, ali u guitar rig-u imas da biras da li koristis levi, desni ili oba kanala, cinimi se da je cak po defaultu namesten samo jedan, tako da to nije problem.

Nevezano za prethodno, prosto ne mogu da verujem da guitar rig nema opciju za snimanje, znaci jedino sto uradi je da snima cistu gitaru. Tako da jedina varijanta je da se koristi u cubase-u kao directx i snimi onda. Jako glupo izvedeno od strane native instrumentsa.

meni sad guitar rig radi na 3ms sa integrisanom zvucnom na dfi ultra-d, mada ja stvarno nemam pojma zasto bi brzina zavisila od zvucne. nekako mi logicno da se sve radi softverski, a zvucna samo pusta gotov zvuk, za sta je valjda sposobna. :)

sa'cu malo da se informisem oko toga.

mislim da se obradjen zvuk snima drugim dekom, tj. ja sam tako uspeo malopre. svakako se razlikuju medjusobno.

ako vam treba preamp(mikrofon/gitara) za muzicku kartu a da nekosta mnogo,preporucujem alternativno resenje sa ovako nekim ekvilajzerom Home Audio > Equalizers ... ja imam Sansui RG-707
images

koliko sam video na netu veoma su jeftini 20-30$
znaci nema vise bodenja gitare na suvo i paljenja muzickih karti

ja imam ovaj Sansui i snimao sam akustaru,radi perfektno na delti 66
moze da sljaka dobro i na jeftinijim kartama(Auigy i sl.) samo treba ukljuciti u mikrofonski ulaz i iskljuciti boost(probao sam i na Aydigy plauer)

@Stanley

Cek, jel taj sansui ima gitarski ulaz na sebi? I zasto ide u mic ulaz zvucne a ne na linijski, nemoguce da nema toliko jak izlaz? Ako moze daj link gde si video oglase da neko prodaje? Hvala.

A i slika ti je najjaca :)
Evo valjda je to taj uredjaj:
http://zdjecia.swistak.pl/00/01/00/90/1009050_1_b.jpg
http://zdjecia.swistak.pl/00/01/00/90/1009050_2_b.jpg

He, editujem post vec 3 puta, prvo sam napisao ono gore, pa onda dao linkove za slike, pa ih tek onda pogledao... i nema gitarski ulaz tako da ne znam sta je to bolje od direktnog prikljucivanja gitare u line ulaz zvucne, moja akusticna daje dovoljnu jacinu signala za line ali nije to to sto se tice impedanse. Zato mislim da je bolje kupiti papucicu za gitaru i nju bosti u line ulaz ali kazem nisam probao, mozda ako skupim kintu za neku jeftinu polovnu.

Poslednja izmena:
ha ha
da slika je sou,nisam nasao bolju
SomiKnight
pogledaj
1009050_1_b.jpg

malo bolje
ima gitarski tj.mikrofonski ulaz ;) cak sta vise ima dva ulaza,ovaj sansui je dvokanalni i za svaki kanal ima poseban mali ekvilajzer
cak ima prekidac da mu odredis dali si ukljucio gitaru ili mikrofon
Gitara daje prejak signal za comp jer su magneti prejaki,znam jednog lika koji je tako napravio rupu u hardu!

NAJGORA VERZIJA je papucicu neku ubosti u komp to je gore nego samu gitaru
pedala(papucica) je predpojacalo i pojacava signal!

sta je to bolje od direktnog prikljucivanja gitare u line ulaz zvucne, moja akusticna daje dovoljnu jacinu signala za line ali nije to to sto se tice impedanse. Zato mislim da je bolje kupiti papucicu za gitaru i nju bosti u line ulaz

ja neznam sta je gore
ovo nikako ne raditi!

e da

nemora da bude ovakav ekvilajzer
ima dosta HI-FI ekvilajzera koji imaju mikrofonski ulaz na sebi i koji rade posao
doduse na kao ovaj sansui jer on je optimizovan i za gitaru i za mic.

ako neko ima zelju postavicu snimke gitare na Audigy plauer karti preko ovog ekvilajzera pa u mic. ulaz
Gitara je Ibanez sa Zoom procesorom(dosta losim)

Neznam gde kod nas ima da se nabavi ja sam ovaj dobio skoro dzabe.Ali sam video na ebay da su 20-30$.ima toga kod nas treba naci.Ovo je Ipak alternativno resenje ali je mnogo jeftinije od preampa za comp.

SB karte su gejmerske kartice mada moze da se budzi svasta i dobre su da "pokrenes ideju" kod kuce...

E pa sad bas rupu u hardu tesko mada je moguce da se sprzi zvucna. Jedino mi nije jasno zasto u mikrofonski ulaz zvucne, on je osetljiviji od linijskog tako da bi pre on pravio problem kad se na njega prikljucuje ovako predpojacalo i sto se tice osetljivosti i impedanse.
E nisam video ranije gitarski ulaz, to je onda super stvarcica, samo ja i dalje mislim da treba da ide na line ulaz zvucne, valjda je to isto kao da prikljucujes bilo koji drugi uredjaj , npr. tuner, dakle line izlaz na line ulaz. Koliko vidim sa zadnje strane sansui ima jedan blok line ulaz i izlaz,znaci to je to.
E sad mi se bas svidja, moracu da nadjem negde da nabavim makar i nesto slicno.

@Bahati
Ja kad ukljucim onaj drugi dek meni poiskljucuje sve efekte i snima a i cuje se samo cist signal. Nesto sam gledao na njihovom forumu i zale se ljudi na to, uglavnom preporucuju kroz cubase da se snima. Mada mi ne deluje da se bas nesto potresaju zbog toga, ja licno da dam 500e za takvu stvar i da moram da dam jos toliko za drugi program samo da bi snimio to...potresao bih se :).

Poslednja izmena:
E pa sad,slabo mislis.
Nema razloga da mi neverujes.Kada iskljucis boost na mikrofonskom ulazu on nije vise tako osetljiv.Dali si to znao?
E sad
Ja radim uglavnom u Logic-u mozda jedino da je on kvalitetnije snimao sa mikrofona nego sa linen-in u sta veruj mi cisto sumnjam.Snimao je doduse i sa line in ali dosta losije.Muzikom se bavim dvadesetak i vise godina tako da nema razloga da sumnjas u ono sto ti kazem.
Ima tu dosta uticaja sama gitara,njeni magneti,procesor,pedale posebno ako je akustara pa dali je sa magnetom akustara ili je ozvucena mikrofonom...
Smorio sam se naglabajuci/kucajuci.
Moram da primetim da ste dosta lose "muzicki" potkovani na ovom forumu dok su ostale delatnosti puni korisnih informacija.Nisam nigde ni primetio "naostrenog" moderatora na ovom delu foruma.Mada nemoze se imati sve :)
Ja sam dosta naucio i pokupio korisnih informacija sa bencha pa ovim savetima pokusavam da opravdam svoje prisustvo ovde i uzvratim koliko mogu.
E da.
Skupim postova 100 pa udri po oglasima.Salim se.Uglavnom kupujem hardver odavde.
Pozdrav

ne znam sta ce vam predpojacalo, kad sve ide preko integrushe. u svakom slucaju se nece dobiti nesto bolji zvuk.
da se radi o nekoj boljoj zvucnoj, sa nebalansiranim ulazima pa jos i da razumem. ali ovako je totalno svejedno. u toj situaciji, najjednostavnije je cisto provuci gitaru kroz neku mikseticu ili di box i onda u komp. druga varijanta je uzeti neku kartu sa balansiranim ulazima i onda mozes da bodes gitaru direktno u line-in i uzivas.

Dobro rece,integrusa
kako sam uzeo deltu 66 zaboravio sam sve ostale kartice
ustvari sad ciljam na deltu 1010
mada ko nema kintu moze makar da uzme Audigy player ili SB Live
Bolje je nego integrusa i lakse je ostvariti neke zahtevnije ideje vise VST kanala...itd...itd..

ma sb live je vise nego dovoljan za takve stvari. stavis mu kx drivere i uzivas.

koliko je delta 1010, jesi razmisljao o emu 1212m?

@Stanley
Pa muzicki smo sigurno manje potkovani od tebe, meni sa tehnicke strane nije jasno zasto line izlaz treba da se prikljucuje na mic ulaz a ne line. Jedini slucaj gde je to ok je da kartica ima kvalitetniji mic ulaz sto u slucaju audigy kartice sigurno nije slucaj. I sto bi gitara bila jaka, pa ima level potenciometar da se smanji jacina. E, ali nebitno lako se usteka u drugi dzek, sad samo treba naci takav uredjaj koji ima gitarski ulaz, ako neko naleti na neki ili prodaje nek se oglasi ovde.

@PoisonFree
Svojevremeno sam probao kx drajvere i odustao sam od njih. Inace oni su verovatno ok za one kojima bas treba malo cistiji zvuk ali pitanje je da li se i to dobija sa obzirom da novi creative drajveri imaju dobar rejting. U svakom slucaju sa njima se gubi EAX i 3D zvuk u igrama sto je jedina prednost creative kartica u odnosu na druge tako da je onda u startu bolje uzeti drugog proizvodjaca. Inace creative drajveri imaju ok ASIO drajver, kao sto smo rekli 7-10ms radi bez problema.

SomiKnight je napisao(la):
Ja kad ukljucim onaj drugi dek meni poiskljucuje sve efekte i snima a i cuje se samo cist signal. Nesto sam gledao na njihovom forumu i zale se ljudi na to, uglavnom preporucuju kroz cubase da se snima. Mada mi ne deluje da se bas nesto potresaju zbog toga, ja licno da dam 500e za takvu stvar i da moram da dam jos toliko za drugi program samo da bi snimio to...potresao bih se :).
evo zakacio sam primer i screen. ukljucis program, stisnes new, on sam ukljuci rec i ti stisnes play. sve na drugom deku. kad sam zavrsio stop i save. :)

http://bahati.users.sbb.co.yu/rig.mp3
http://bahati.users.sbb.co.yu/rig.jpg

Nazad
Vrh Dno