Šta je novo?

gitara i komp

Hm, pazi stvarno da mi nisi rekao ja ni ne bi probao ponovo, a nije mi radilo ranije, snimao mi samo cist zvuk, ko zna sta sam bio cackao. Hvala.

PoisonFree je napisao(la):
ma sb live je vise nego dovoljan za takve stvari. stavis mu kx drivere i uzivas.

koliko je delta 1010, jesi razmisljao o emu 1212m?

ma dobar je SB samo zavisi koliki su ti apetiti :)
na nekim forumima (necu da pominjem kojim) kad pomenes SB napadaju odma
ja nisam pristalica takvog razmisljanja jer najaci kompozitor je kad uzme papir i olovku i notalno zapise ideju na papir za recimo 20 instrumenata!!!

pa neznamkoliko je nova 1010 ali ja bih uzeo polovnu...
emu 1212m je odlicna karta ali nisam siguran,sta ja znam misim da je delta 1010 bolja
evo je emu 1212m
1212M_DAS-89cfc3334ba25fa4752fffb44944811c.jpg

dobra je to kartica,cak sta vise odlicna je za kucne uslove
ali delta 1010 ima 10 ulaza i 10 izlaza i karta je profi definitivno
Delta1010-large.jpg

ima i ova verzija delta 1010ltb bez ovog eksternog reka
delta_1010_lt.jpg

ja trenutno jasim deltu66 i audigu(za midi) i to mi je za gajbu dosta za sada

Mislim ipak da je software jako bitan tu prednjace Cubase i Logic.Cubase se kod nas koristi vise jer je jeftiniji (oko 400e) dok je Logic skuplji duplo i vise.
Koriste jos Cubase zato sto ima knjiga za njega na srpskom...
Ipak rekao bih da Logic prednjaci po kvalitetu pa i zvuku!Bio sam u dosta studija u Engleskoj i Logic je svuda prisutan.Dovoljno je reci da jedan Piter Gabrijel koristi Logic.E sad zadnja verzija za PC je 5.51 a dalje verzije(6.7...) su dozivele ekspanzije na MAC racunarima.
Da li ste primetili da oni shabani na pinku imaju zvuk (produkciju) do jaja.Nije to samo zbog skupe opreme i oni koriste Logic.Cubase je u maloj prednosti jer svi noviji Stainberg-ovi software su uglavnom optimizovani za njega i Nuendo,mada vecina radi u Logicu isto tako dobro...

E da terratec karte su odlicne,sve zavisi od modela ali su uglavnom strava!!!
preporucujem EWS88MT mislim(nisam siguran) da moze da se nadje sad za negde oko 200e
main.jpg

ima je moj drugar i prezadovoljan je

obric je napisao(la):
Ljudi sta kazete na Terratec PHASE 22 imam je i prodajem je

Bolja je od sve ijednih napucanih novijih Audigy-ja koje dostizu i do 300e i samim tim je bolja sto je i jeftinija a da nedavim sad o kvalitetu AD/DA konvertora
Kad kazem bolja mislim za kucne uslove snimanja i rada u profesionalnom softweru.Ponavljam treba obratiti paznja da su SB gejmerske karte...

terratecPhase22sm.jpg

Meni ne treba nista specijalno za produkciju, ali treba mi LL( low latency :d )
Koju biste mi karticu preporucili posto nemam para za dobro pojachalo ali mi se ne daju pare za neki shugavluk...
(koristio bi za Guitar Rig 2 )

obric je napisao(la):
Ljudi sta kazete na Terratec PHASE 22 imam je i prodajem je

obric prodaje Terratec PHASE 22 mogao bi da proba gitaru sa tim Guitar Rigoletom :) pa da okaci na net snimak da cujemo kako zvuci
sve gore navedene kartice bi mogle
mada nista brez dobrog preampa za gitaru ;)

Pa ogisha007 rekosmo vec da audigy ima dovoljno mali latency, ako ces da se zezas kuci kao i mi ostali nista ti bolje ne treba. Ja sam se malopre zezao kod burazera sa asio4all i losom integrisanom i radi i tako, malo veci latency ali sljaka, probaj i ti sa svojom. Ako hoces i 5.1 i igre to ti je jedini izbor. Ako hoces vise onda vidi ove karte o kojima se prica ovde.

Ma *****i igrice,dobro one rade i na ovim kartama
Audigy plauer je dzaba ko i sb live
ja bih uzeo Terratec PHASE 22 i onda dodao Audigy
tako da onda imas sve

SomiKnight je napisao(la):
@PoisonFree
Svojevremeno sam probao kx drajvere i odustao sam od njih. Inace oni su verovatno ok za one kojima bas treba malo cistiji zvuk ali pitanje je da li se i to dobija sa obzirom da novi creative drajveri imaju dobar rejting. U svakom slucaju sa njima se gubi EAX i 3D zvuk u igrama sto je jedina prednost creative kartica u odnosu na druge tako da je onda u startu bolje uzeti drugog proizvodjaca. Inace creative drajveri imaju ok ASIO drajver, kao sto smo rekli 7-10ms radi bez problema.

pazi, kx drivere koristim iskljucivo zbog low latency-ja. bez problema radi na 5ms. ni jedni drugi drajveri ne mogu to sa sblive-om, sa audigy ne znam i necu da pricam. eax i 3d zvuk me ne zanimaju jer igre igram jako retko.

Sto se tice terratec-a phase 22, to je jako dobra karta za te pare. bila je nesto jako povoljna kada sam ja razmisljao da je uzimam, sada verujem da je jos jeftinija. rekao bih da je u rangu sa jeftinijim terratec EWX/EWS karticama. u svakom slucaju, dobra za te pare. konacno je i terratec malo popravio svoju podrsku sto se tice drajvera... ranije je to bilo katastrofa, takodje neke karte su bile prilicno izbirljive po pitanju maticnih ploca sa kojima su radile kako treba.

znaci, terratec phase 22 je super;
* 2 balanced analog inputs, ¼" (6,3 mm) TRS jack
* 2 balanced analog outputs, ¼" (6,3 mm) TRS jack
* 24 Bit/96 kHz signal processing of the analog inputs and outputs
* Coaxial digital interface for S/PDIF, AC3 or DTS formats
* MIDI interface
* Multiplatform (MAC & PC)
* Low latency ASIO 2.0, GSIF and WDM kernel streaming support

@ stanley

dobar je sb live, ako ti treba da zabodes nesto i nasnimis za sekund i ne zanima te kakav ce zvuk biti vec samo da zabelezis ideju. :)

u gornjem postu sam se greskom napisao 1212m umesto 1820m.
Ako ti treba 10 in/out onda je delta dobro resenje, ali mislim da ovaj Emu ima kvalitetniji zvuk, prvenstveno zbog digi design AD/DA konvertera. doduse malo je i skuplja od m-audia.

pa da
nisam imao prilike da probam ali to oko zvuka je diskutabilno i pitanje koliko mi to cujemo
naviko sam na m-audio i njene veoma stabilne drajvere

a nesvidja mi se kako je resena sama karta posebno zato sto zauzima 2 pci slota
E_MU_1820M.jpg

Poslednja izmena:
ako si navikao na m-audio onda nastavi sa njim. ;)

sto se tice low budget varijanti zaboravio sam na EMU 0404, to moze da bude pravo resenje a za male pare (oko 100e).

Doduse samo da podsetim da ja za audigy kao sto sam rekao koristim drajver i software za audigy4, tako da za originalne drajvere ne mogu da tvrdim koliki imaju latency. E sad nije problem staviti te drajvere ali ja mislim da ne rade na audigy ls modelu tako da ako neko koristi audigy sa originalnim drajverima neka kaze koliki on ima latency, da znamo, da ne bi neko uzeo ls model i ispalo da sa originalnim drajverima ne sljaka kako treba a ne mogu da se stave ovi modovani.

I dajte malo budite realniji kad preporucujete te skuplje karte, vecina nas je ovde amatera, cini mi se da prestrogo ocenjujete kvalitet snimljenog zvuka preko audigy i slicnih kartica, daleko je to od loseg, nije profi, ali je ok. Mozemo i da se dogovorimo da odsvira svako od nas neku odredjenu temu, snimi i postavi ovde da se uporedi kako zvuci na razlicitim karticama. Mada ja ne verujem da kada bi neko od nas snimio na istom instrumentu sa 2 razlicite kartice i postavio ovde, da bi 90% ljudi primetilo razliku.
Zato sam ja preporucio da covek uzme audigy jer garantujem da mu treba i za igre ili mozda 5.1 zvuk. Voleo bih i ja doduse obe kartice u kompu ali skupo je to :) .

Meni se cini da najveci problem predstavlja bas povezivanje gitare sa karticom, jer vecina nas kaci direktno, tako da prva stvar u koju bi ja ulozio pare nije kartica vec nesto poput onog sansui-ja.
pozdrav

a ja bas ne razumem cemu ulaganje u dodatnu opremu kad kvalitet zvuka neces poboljsati. Slazem se sa tobom da je zvuk sa sb live-om ili audigy-jem sasvim dobar, i za vecinu amatera, potpuno zadovoljavajuc. Sve preporuke koje se ticu skupljih karti (ako se minimum od 100e moze nazvati skupljim, jer ipak je audigy blizu te cifre) idu ljudima koji zele kvalitetniji sound. Sa jeftinom kartom uz amplitube, guitar rig, green machine, ili neki slichan simulator pojacala moguce je napraviti sasvim dobar zvuk i cak snimiti solidan demo. Sa jos malo truda i umeca, uz odgovarajuce kvalitetne pluginove moguce je napraviti "chudo od 30 eura".

ako vec treba uzimati neku dodatnu opremu onda je definitivno najbolja i najkorisnija stvar neki Direct Box. A i cena ne bi trebala da predje nekih 30ak eura. Evo objasnjenja:

"In Electronics terms DI Boxes act as High Impedance active buffers enabling low or high impedance unbalanced equipment or instruments to be connected to low impedance balanced signal lines by providing two output signals of equal amplitude or level but opposite in phase. When these two signals are recombined in a mixing console's Balanced Microphone input stage, any Hum or R.F interference which may have been introduced into the preceding cabling is effectively cancelled out or removed from the signal."

Ja imam jedan di box , ali je pasivan, tako da mi signal bude mali, neupotrebljiv je. Cuo sam da aktivni bas i nisu nesto, makar ova jeftinija serija , tako da se bas i ne isplati, ako neko ima aktivan nek napise koliko je para i kako ga sluzi, cini mi se da je neki usb od m-audia bolje resenje, opet skupo.
Ponavljam se ali meni onaj sansui deluje super resenje, 2 gitarska ulaza, znaci mogu 2 gitare u isto vreme da sviraju, ekvilajzer i jos izgleda smekerski :).

Chekaj, znachi naprimer ako ja uzmem taj terratec, moram imati nesto poput onoga Sansuija ili cje mi djitra ili bilo koji instrument zvuchati djubrastichno, jel tako?
Obricu, ozbiljno cu da razmislim o Terratecu, pa ti javim za dan-dva, OK? A koliko kosta neki DI box posto sam trenutno tanak sa parama :D\

Poslednja izmena od urednika:
ma gitara ce ti zvucati strava sa tim terratecom, cak i kad je zabodes direktno. phase 22 ima izbalansirane ulaze, tako da nemoj da brines. ja ponavljam, gitara direktno zabodena u sb live zvuci veoma dobro.

di box je oko 30e. eno video sam da ima u sky music-u DOD za 24e, ali ne znam kakav je. pogledaj u artistu, mitrosu i ostalim radnjama, sigurno ima nesto. takodje, kad budes uzimao, pogledaj kakvo je napajanje. uglavnom se svi napajaju fantomski a pored toga imaju i opciju za bateriju od 9v.

Nije jos izasao.

LJudi shvatite da ako hocete da snimate gitaru na PC-u bilo amaterski/poluprofi sta god, morate imati kartu sa instrumentskim ulazom i preampom. U protivnom zvuk koji snimite nece biti ono sto zaista izlazi iz instrumetna (da ne sirim pricu). Ovaj M-audio fasttrack je najjeftinije resenje.

http://muzzy.projectlc.org/UpinSkywip2LQ.mp3 - evo kako to zvuci (mada je 64k mp3 :) ) Guitar Rig 2 naravno :)

Naravno da nece biti bas isto.
Zato i sluze plugin-ovi ,tipa Izotope Ozone, za sminkanje snimka.
Ne treba navlaciti ljude da kupuju nesto sto im nije neophodno,
ako ce samo da eksperimentisu.
Btw, GRig2 ima sjajan NoiseReduction, tako da i sa obicnim mic/line-in-om
dobijate dosta dobar zvuk i na obicnom SBlive-u, za audigy2 da i ne govorim.

Sminjkanje posle snimanja je ok ali pre je potpuno nebulozno. Konkretno GR ma sta ljudi da pricaju moze jako lepo da radi ako je ulazni signal kvalitetan i hvata ono sto instrument salje (naravno kvalitet instrumenta se podrazumeva :) ), a to preko line-in a na live-u i sl. igrackama necete dobiti. Znam iz iskustva.

Otvaramo Pandorinu kutiju.
Ako ce covek da snima kao demo onda mu stvarno ne treba vise od audigy2.
Sto se tice sminkanja, moze to i direktno pre miksa, ako imate malo jacu masinu.Ima li to smisla...neka proba sam.
A64 3000+,NF4, 1GB RAM,Audigy2, tera fino GRig2 + pluginove - real time u Sonaru 5 + nekoliko traka sa soft synthovima uz latency 2ms - provereno.
Kvalitet je daaaaleko bolji od mnogih demo snimaka sa zapada.
E, sad, ne pricamo o profi/poluprofi produkciji vec kucnoj radinosti.

Pa da ako je GR pa onda efekti za obradu (raznorazni ekvilajzeri, multiband kompresori, sonic maksimajzeri itd.). Veruj mi da znam o cemu pricas.
Ovo sto sam predlozio i jeste namenjeno kucnoj radinosti i demo snimcima. Mislim, ko bi u studio koristio GR ili bilo sta drugo "simulativno" sredstvo umesto pravog pojacala? (nje ni to nemoguce ali stigurno ne sa ovim Fast Trackom ili sl. igrackama)
Mislim imam i ja projekat koji u realtime-u gura 7 GR-a (i to sa HiQuality modom koji intertno duplira rezoluciju a to sve naravno CPU smori) sa sve efetima i master efektima ali to ne menja cinjenicu da to zvuci bezveze na ulazu kao sto je klasican line-in.
Lepo poslusaj(te) ovo sto sam snimao. Imate tacan uvid kako radi ako hocete da ono sto probate ima nekog efekta.
Line in moze, ali toplo preporucujem da to izblegnete.

Sorry....
preslusao prilozeni mp3...
nisam bas odusevljen zvukom,mislim nije nesto bolji,
ali neka bude po tvome.
Ne mogu da nakacim mp3, za sada, pa da uporedimo snimke.
Najvaznije je da se svira;)
Sve najbolje!
:guitar:

MAD_MUzzY je napisao(la):
Nije jos izasao.

LJudi shvatite da ako hocete da snimate gitaru na PC-u bilo amaterski/poluprofi sta god, morate imati kartu sa instrumentskim ulazom i preampom. U protivnom zvuk koji snimite nece biti ono sto zaista izlazi iz instrumetna (da ne sirim pricu). Ovaj M-audio fasttrack je najjeftinije resenje.

http://muzzy.projectlc.org/UpinSkywip2LQ.mp3 - evo kako to zvuci (mada je 64k mp3 :) ) Guitar Rig 2 naravno :)

Meni ovo super zvuci...
Ako ti nije problem navedi sta si sve tacno koristio. Gitara, zvucna kartica, programi sve, ama bas sve :)

Pozdrav...

A jel' neko "probao" drzac za Gibson-a sa sajta Ampli-tube 2? ,)

A sada ozbiljnije, gde bi mogao da se pazari softver (tipa guitar-pro), naravno legalan. Ili nesto slicno, samo da nije krekovano, pecovano, pa u zemlji Srbiji (BG npr.).

Poz.

Vrh Dno