Šta je novo?

Gigabyte M55plus-S3G utisci ?

Imam ovu ploču, Semp2800+ i 1GB modul Apacer 533Mhz (+integrisana grafika)

Malko sam se igrao i trenutno mi je FSB na 250MHz, memorija radi na 800Mhz 5-5-5-12, procesor je na 2000Mhz.

Imate li neki predlog šta bih još mogao da "čačkam" da ubrzam mašinu.
Koliko sam shvatio, ako hoću viši FSB, trebalo bi da namestim memoriju u BIOSu na 533 ili 400 (pre će biti 400).

Mene interesuje šta mi je bitnije za brži rad sistema, pri tom ne mislim na generičke testove. Koji je optimalan odnos između rada procesora, magistrale, memorije? Ovako FSB radi na 250, memorija na 400. Da li je to ok? Ili neka druga kombinacija?

Hvala, poz.

Imam ovu ploču, Semp2800+ i 1GB modul Apacer 533Mhz (+integrisana grafika)

Malko sam se igrao i trenutno mi je FSB na 250MHz, memorija radi na 800Mhz 5-5-5-12, procesor je na 2000Mhz.

Imate li neki predlog šta bih još mogao da "čačkam" da ubrzam mašinu.
Koliko sam shvatio, ako hoću viši FSB, trebalo bi da namestim memoriju u BIOSu na 533 ili 400 (pre će biti 400).

Mene interesuje šta mi je bitnije za brži rad sistema, pri tom ne mislim na generičke testove. Koji je optimalan odnos između rada procesora, magistrale, memorije? Ovako FSB radi na 250, memorija na 400. Da li je to ok? Ili neka druga kombinacija?

Hvala, poz.

Apacer bi trebalo da radi sa svim deliocima. Prema tome, mislim da bi za pocetak bilo najbolje da stavis HTT 300 i mem. delilac 533 (ovako bi memorija trebala da radi na 800, na koliko ti radi i trenutno), Procesor u tom slucaju radi na 2.4GHz. Ukoliko ovo prodje bez dizanja napona (a trebalo bi, velika vecina Semprona to moze) mozes da se zadrzis na tome (50% OC). Eventualno probaj i HTT 325 ili 350, ali tada ces morati da dizes i napon na CPU, pa kontrolisi temperaturu procesora.

Meni se najvise dopada 8*325 (tj. 2.6GHz), sa naponom na 1.4 i mem. deliocem 400 (sto znaci da efektivno radi kao 667). Nisam tacno merio, ali trebalo bi da je brze nego ona gore opisana kombinacija (8*300, DDR533).

Da li bi mogao da objasnis kako taj memorijski delilac utice na brzinu memorije. Tj. interesuje me formula po kojoj si izracunao da ako je delilac 533, htt 300 i multiplier 8, da ce memorija raditi na 800. Trazio sam malo po netu, ali ne uspevam da nadjem objasnjenje kako su tacno povezane ove velicine. Hvala unapred.

p.s. narezao sam ti one diskove, ali trenutno imam ispitni rok, javicu ti se sredinom sledece sedmice na mob da ih konacno razmenimo ;)

Da li bi mogao da objasnis kako taj memorijski delilac utice na brzinu memorije. Tj. interesuje me formula po kojoj si izracunao da ako je delilac 533, htt 300 i multiplier 8, da ce memorija raditi na 800. Trazio sam malo po netu, ali ne uspevam da nadjem objasnjenje kako su tacno povezane ove velicine. Hvala unapred.

p.s. narezao sam ti one diskove, ali trenutno imam ispitni rok, javicu ti se sredinom sledece sedmice na mob da ih konacno razmenimo ;)

Jel dobijam ja diskove ako odgovorim :D ?
Frekvancija memorije se racuna po sledecoj formuli: (cpu mnozilac x htt) /x, gde se broj x menja u zavisnosti od cpu mnozioca i izabranog mem delioca u biosu(400, 533, 667, 800), imas detanje u tabeli.
Evo objasnicu na njegovom primeru:
Sempron 2800+ ima mnozilac 8x, mem delilac stavimo npr 533, iz tabele vidimo da je x=6 za ovu kombinaciju. Ako je htt 250, onda je cpu frekvencija 8x250=2000Mhz a mem frekvencija 8x250/6=333, tj 667Mhz.

Prilozi

• am2allmultipliers8009sg copy.jpg
    am2allmultipliers8009sg copy.jpg
    456.1 KB · Pregleda: 156
Probao sam sa magistralom na 300 i 270, ali neće. Memoriju sam pri tom spustio na 533. Prvi put mi je izbacio SafeMode, a drugi put je samo par puta zapištao i restartovao se.
Naravno, pošto sam zentara, odustao sam od daljeg ekperimentisanja :D
Bar dok se ponovo ne okuražim ;)

Inače, 2GHz, memorija na 800MHz, prošao je SuperPi sa 32MB za oko 40min. Temperatura u Idle je oko 35 stepeni. Znači nema naprezanja. Verovatno ga ovako i ostavim.

Jel dobijam ja diskove ako odgovorim :D ?
Frekvancija memorije se racuna po sledecoj formuli: (cpu mnozilac x htt) /x, gde se broj x menja u zavisnosti od cpu mnozioca i izabranog mem delioca u biosu(400, 533, 667, 800), imas detanje u tabeli.
Evo objasnicu na njegovom primeru:
Sempron 2800+ ima mnozilac 8x, mem delilac stavimo npr 533, iz tabele vidimo da je x=6 za ovu kombinaciju. Ako je htt 250, onda je cpu frekvencija 8x250=2000Mhz a mem frekvencija 8x250/6=333, tj 667Mhz.

Hvala :) Najveca fora je to sto sam iz nekih tvojih ranijih postova provalio da bi formula mogla biti oblika (multiplier x fsb) /x, ali nikako nisam mogao da skontam zasto za x nekad uzimas 6, nekad 5...i td. Sada je misterija konacno razresena :) Da li postoji slicna tabela i za ddr?

p.s. Sto se tiche diskova mogu i tebi da narezem ako ti trebaju stare avanture ;)

Hvala :) Najveca fora je to sto sam iz nekih tvojih ranijih postova provalio da bi formula mogla biti oblika (multiplier x fsb) /x, ali nikako nisam mogao da skontam zasto za x nekad uzimas 6, nekad 5...i td. Sada je misterija konacno razresena :) Da li postoji slicna tabela i za ddr?

p.s. Sto se tiche diskova mogu i tebi da narezem ako ti trebaju stare avanture ;)

Za ddr1 i amd skini Lukijin A64info, odlican program koji ce ti odraditi posao.

Hvala na ponudi za diskove ali slabo pikam avanture ;) .

Edit: Probaj i ovu beta verziju.

Poslednja izmena:
Ima li neko iskustvo sa KingMax Mars 512MB DDR2-800 sa cipovima KKA8FEBXF, QFP-25A sa GIGABYTE M55PLUS-S3G

Da, A64 Info zavrsava posao, cak i ukoliko imas DDR2 memoriju. Sve vrednosti mnozi sa cetiri i dobijas tacno ono sto ti treba. To je verovatno i najlaksi nacin da se snadjes za pocetak.

Koristi li neko KINGMAX MARS DDR2-800

Da li neko koristi Transcend memoriju i doticnu plocu?

Citiram korisnika: Srdjan : "Danas sam zamenio memoriju, uzeo sam 512mb PQI ddr533 i ploca je poletela.... Zaustavio sam se prime stabilno na 330mhz*8 sto je sasvim fin rezultat"

Citiram korisnika dzzel@: "Меморија GeIL 2x512 533 код мене иде до магистрале 328мхз сетована на 5-5-5-5-16."

kako postizete ove magistrale. ja imam ovu plocu, A3000+ i kingston vr pc533 512MB. Magistrala nece preko 244, htt244x4 za memoriju stavljam ddr400 ili 533 ili 667 i nece. zablokira ili pri butovanju ili pri pokusaju ulaska u Win. probao sam i minimalno da povisim napon procesoru, ali bez rezultata :wall:

hteo bih jos da dodam da integrusha na ploci krade dovoljno memorije da mi fotoshop radi bar 5x sporije neke operacije. Na 3dmark03 rezultat je kod mene 1200 poena a na prethodnom kompu sa fx5200 rezultat je bio 1034.
Moracu da uzmem neku graf. kartu i imam veliku dilemu, GA 7300GT 256mb ili ATI X1600PRO 128mb, imaju potpuno istu cenu, ali neznam koja je bolja i koja bi se bolje uklopila sa plocom? Dali neko ima kakvog iskustva sa ovim karticama?

x1600pro сам пробао и нисам задовољан како ради. У обливиону није лоша али је у Хитмену и Треинцу изузетно лоша. Хехе ко хоће може и обливион да игра са интегрисаном графиком али је то само за мазохисте.

Poslednja izmena:
nije me mrzelo da skinem pasivne hladnjake i ocistim im fabricku "pastu". Bolje je da neznate kakva je. I naravno stavio sam provereno dobru, naspricao sam ih dobro, probacu sad o/c.

Ljudi kakva je razlika izmedju Gigabyte M55plus S3G i Gigabyte M55plus S3G-RH ? Jel to ista ploca ili su razlicite u pitanju ?

Druga je 'zelena verzija' proizvedena bez olova, novi zakon u EU, ne bi trebalo da bude drugih razlika.

Pa mozda bi trebalo da uzmem ovu zelenu ? Ako je ova prva nezdrava :p

Uzeo sam danas ovu plocu i Athlon 3000+ i Transcend 533mhz i jedva cekam da se igram :)

Evo nesto sam probao na brzinu ! Dakle flashovao sam BIOS i stavio F6,i odmah probao da klokujem ! Izgleda da je maximalni clock HTT-a za sada 250,posto nece vise iako cak spustim memoriju na 400. Trenutno je memorija postavljena na 533 i radi na 321mhz , 4 4 4 11 ! Sta vi iskusniji vlasnici mislite o svemu ovome i sta predlazete eventualno ?

da probas sa drugom memorijom ako zelis bolji O\C

Da nebi čitao svih 6 strana interesuje me samo jedno.
Da li ovu ploču stavljati u kompove (prodajem računare) tj da li da naručim 20-tak ovih ploča i da ih stavljam u konfiguracije koje prodajem. Nju bi stavljao sa Sempronom 2800+ i Corsair 533 memorijom (256MB i 512MB), pa me interesuje kakva je grafička koja je integrisana? Vidim da je Aargh dobio bolji skor nego sa 5200 (koji inače ide kao alva) ali me interesuje još jedna stvar. Kad sam pre neki dan sklapao nekog Gigabyte-a za socket 754 PCI-E slot je bio zaključan na 4x i sa x1600Pro sam dobijao jako male rezultete u 3D Mark 03 (nekih 2k) pa me interesuje da li i ova ploča ima zaključan PCI-E na 4x?

Da nebi čitao svih 6 strana interesuje me samo jedno.
Da li ovu ploču stavljati u kompove (prodajem računare) tj da li da naručim 20-tak ovih ploča i da ih stavljam u konfiguracije koje prodajem. Nju bi stavljao sa Sempronom 2800+ i Corsair 533 memorijom (256MB i 512MB), pa me interesuje kakva je grafička koja je integrisana? Vidim da je Aargh dobio bolji skor nego sa 5200 (koji inače ide kao alva) ali me interesuje još jedna stvar. Kad sam pre neki dan sklapao nekog Gigabyte-a za socket 754 PCI-E slot je bio zaključan na 4x i sa x1600Pro sam dobijao jako male rezultete u 3D Mark 03 (nekih 2k) pa me interesuje da li i ova ploča ima zaključan PCI-E na 4x?

Ukoliko je cilj sastavljati sto jeftinije racunare, verovatno ima i boljih izbora. Ova ipak kosta oko 80e u maloprodaji, sto nije malo. Ipak, mislim da stvarno vredi te pare, kada pogledas sta sve dobijas. Vecina se verovatno nece sloziti, ali mislim da nije losiji izbor od Asus M2N-E za one kojima ne treba SLI. Asus je skuplji 20e, a moras da je modujes, ima manje PCI slotova i samo jedan ATA prikljucak.

Integrisana grafika je svakako bolja od 5200, a nesto sporija od 6200TC. Slika je sasvim pristojna, a jedina mana je sto ne postoji TV Out. Sto se igara tice, jasno ti je sta mozes da ocekujes ;) .

Inace, sa PCI-E nema nikakvih problema, tj. dobijam standardne rezultate za moju konfiguraciju (Sempron + 1650Pro).

Ukoliko je ta Corsair memorija sa 64M cipovima, svaki od tih Semprona ce raditi na makar 2.4GHz bez ikakvih problema (ukoliko je to uopste bitno).

Nazad
Vrh Dno