Šta je novo?

Gigabyte M55plus-S3G utisci ?

F12

Evo izmene, sad dal je samo tekstualna ili su dodate stavke, neznam, mrzi me da se samo zbog toga vracam na F11. Isprobacu ga par dana...

2001631117037935036_rs.jpg

Da li koristite CPU SMART FAN CONTROL?
Kod mene kad je iskljucena opcija BOX coller se vrti na 3000rpm.

2001686546681692854_rs.jpg

Jel OC i dalje isti ?
Vidim neke nove postavke za memoriju, pitaj Boga za što je to.

CPU smart FAN koristim opciju, dobra je ako imaš dobar cooler. Moj HyperTX ne ide pod load-om preko 800-900 rpm (mod Voltage), a temperature su za CPU dobre, load oko 40-42°C (iz jezgri).
Dapače, imam i System Fan uključen - vent koji je na HDD-u, vrti se na ~50% konstantno.

Ja isto koristim smart cpu fan sa box coolerom i nikad mi nije presao 2400rpm ni temp cpu od 42...zato i ne cujem cooler...

@ djwibe

Jesi isprobao OC-ati? Ide li HTT malo dalje ?

I da, tko god da je prije pitao kako se matična OC-a sa 4 sticka. OC-a se isto, naravno, prema mogućnostima stickova. Ja furam 2x512MB GoodRAM-a i 2x1GB Cruciala i ide isto kao i prije. Boota do nekih 270-ak Mhz.
Čak mi nije bilo potrebno niti povećavati napon na procu za isti OC sa više stickova (što se prije spominjalo jer je mem. kontroler u procu).

Nisam probao, a i danas sam se vratio na F11. Ladno sa F12 nemogu da ugasim komp. Kad roknem Shutdown Windows odradi save i bla bla i ugasi se zajedno sa monitorom, dok komp i danje radi, tj. kuciste , cpu, ploca rade. isto je i kad ga ugasim preko POWER dugmeta na tastaturi. Jedino moze rucno da se ugasi. Uzmem i vratim nazad na F11 i sve OK.

Ne znam ona cetiri parametra cemu sluze, i bas bi bilo lepo da neko stavi F12 da vidim sta mu stoji za ona cetiri TRFC-a. U stvari svaki TRFC je parametar za po jedan memorijski slot, ali mi chudno kako ima razlike, prvi DIMM 105ns a drugi 75ns kad su oba modula KINGMAX-800 doduse sa razlicito BRAND-iranim chipovima (jer nisu kupljene zajedno u isto vreme), dok su im parametri isti.

sto se tice OC-a ista prica .... a nova podesavanja za memoriju , hm , izgleda da mora biti 105 i 75ns , kod mene sa 2 ista kingstona (bar u dual channel modu , single nisam probao) ... namestio sam 75 i 75 za oba dimm-a , i morao clear CMOS ... a kod mene se normalno gasi komp ...

koje drivere za plocu koristite ? nForce drivere ? ja sa original CD-a , ako neko ima bolja nek kaze :)

@ djwibe

Jesi isprobao OC-ati? Ide li HTT malo dalje ?

I da, tko god da je prije pitao kako se matična OC-a sa 4 sticka. OC-a se isto, naravno, prema mogućnostima stickova. Ja furam 2x512MB GoodRAM-a i 2x1GB Cruciala i ide isto kao i prije. Boota do nekih 270-ak Mhz.
Čak mi nije bilo potrebno niti povećavati napon na procu za isti OC sa više stickova (što se prije spominjalo jer je mem. kontroler u procu).

Koji bios koristis za overclock sa tim crucial-om? Meni je jos uvek f6 i ide do nekih 270 fsb.

koje drivere za plocu koristite ? nForce drivere ? ja sa original CD-a , ako neko ima bolja nek kaze :)
Isto trenutne sa CD-a dobivenog uz matičnu. Driveri za MBO, ako rade - ne mjenjaj :)
Koji bios koristis za overclock sa tim crucial-om? Meni je jos uvek f6 i ide do nekih 270 fsb.
F11 koji je isti F6 po kvaliteti.

Crucial ide i sa F11 do 270Mhz, ali neće bootat na 280Mhz, barem ne kada odma prebacim sa 270 na 280. Koliko sam skužio, treba ići 2Mhz po 2 i onda se dobije veći FSB na matičnoj.

Da li pri instalaciji heat pipe kulera na ovoj ploci mora da se skida bracket? Kod mene je on pricvrscen nekim plasticnim srafovima da li oni mogu ponovo da se prisrafe na plocu ili ne?

Ovisi o cooleru. Ako je neki veći, sigurno ima stražnji lim.

Previše je generalizirano sa ovim heatpipe coolerima, jer ih ima svakakvih. Freezer64 (PRO) i npr. Hyper TX koji su izrađeni na principu heatpipe-a se kopčaju kao box cooler, znači nikakav bracket - poluga i to je to.

No velika većina većih coolera zahtijeva da se barem pri prvoj instalaciji vadi van matična, skida bracket i stavlja od coolera novoga.

Ako se dobro sjećam, ti plastični se samo stisnu na jednom kraju i onda ih se može izvaditi, pa ih nije problem vratiti...

Kako da update-ujem bios na ovoj ploci?

Instaliraj @BIOS programcic sa CD-a, skini sa sajta najnoviju verziju BIOSa (aktuelna je F12), restartuj racunar, ucitaj BIOS defaults vrednosti i sacuvaj ih, kada udjes u Win pokreni @BIOS (preporucujem da ugasis antivirus i slicne programcice), odaberi F12 fajl i sacekaj. Posle restarta ponovo podesi parametre BIOS-a (OC i slicno) i to je to.

P.S. Postoje i drugi nacini, ovaj je za flesovanje iz Win-a, sto je verovatno i najjednostavnije.

Ja sam ucitao default vrednosti i pojavio mi se jos jedan pci uredjaj za koga ne moze da pronadje drajver. Je l` treba nesto specijalno da se podesi? Inace kad ga overklokujem nece dalje od biosa.

Poslednja izmena:
to je neki uredjaj koji nije bio aktivan pri instalaciji WIN-a ! posle flasha ga ugasi ponovo !

ovo ne razumem bas !

Iskljucio sam integrisanu zvucnu karticu. Ostalo je sve na default-u.

Sa proslim biosom nisam mogao da overklokujem. Kad sam malo povecao magistralu nesto mi je prijavio kad izbroji memoriju. Sad sam povecao magistralu na 210 cisto da vidim da l` ce da radi. Ne znam da li ima svrhe da overklokujem Athlon 64 3500+?

Poslednja izmena:
Iskljucio sam integrisanu zvucnu karticu. Ostalo je sve na default-u.

Sa proslim biosom nisam mogao da overklokujem. Kad sam malo povecao magistralu nesto mi je prijavio kad izbroji memoriju. Sad sam povecao magistralu na 210 cisto da vidim da l` ce da radi. Ne znam da li ima svrhe da overklokujem Athlon 64 3500+?

zavisi od memorije ... ja sam ATHLONA 3200+ klokovo na 3800+ (2.0 def , 2.4 klok) i memoruju sa def 667mhz 5-5-5-15 1T na 800mhz 4-4-4-11 1T ... prezadovoljan sam ... da mi memorija dozvoljava (blesavi KINGSTON 667) , isao bih dalje , jer su postizani rezultati 3ghz + ...

Zasto kada stavim fsb na 220 mhz dobijam poruku da je kompjuter u safe modu i da treba da vratim podesavanja na default u biosu? Na 214 mi radi. Probao sam da HT stavim na 4 ali opet isto.

Do koje brzine bi mogao da ide Athlon 64 3500+ sa box kulerom?

Poslednja izmena:
Možda ti memorije ne ide dalje na tom djelitelju na kojem je, možda ti proc ne ide dalje...

Dodatne opcije dobivaš sa CTRL+F1, pod advanced menu koji će ti se pojaviti imaš opcije za memoriju i tamo imaš djelitelje.

A pitaj Boga koliko ide 3500+, ne diži mu previše napon na box-u, a ovisno o sreći sa primjerkom može ići daleko, a može i ne ići.

To ti i jesu djelitelji.

DDR2 800 je FSB:MEM=1:2

DDR2 400 je FSB:MEM=1:1

A 533 i 667 su neš između. Skni si AM2tools za kalkulaciju brzine memorije...

Namestio sam FSB na 236 mhz, a memoriju na DDR 667. Da li treba da pcie rucno namestim na 100 mhz ili da ostavim auto? Kad namestim u biosu DDR 533 nece da sacuva, a i da bi se priblizio DDR 800 memoriji trebao bi mi FSB od 300 mhz.

Blokirao je. Spustio sam fsb na 230 i pokrenuo prime95. Kako se izracunava brzina pcie magistrale?

Nikako se ne izračunava. Koliko postaviš u BIOS-u, takva i bude. Stavi na 100Mhz, to je defolt.
Što se djelitelja tiče, neće svaki raditi dobro, tako da moraš vidjeti s kojim memorija radi dobro, a s kojim ne.

Stavi CLK Power Down mode na Enabled (kod postavki memorija, di su i djelitelji memorijski), sve Spread Spectrume stavi na disabled, HT na 4x. Pazi na latencije memorije da ne budu preniske.

P.S. Koji BIOS imaš ? Preporuka je F6 ili najnoviji, oba rade odlično.

Stavi CLK Power Down mode na Enabled (kod postavki memorija, di su i djelitelji memorijski), sve Spread Spectrume stavi na disabled, HT na 4x. Pazi na latencije memorije da ne budu preniske.

P.S. Koji BIOS imaš ? Preporuka je F6 ili najnoviji, oba rade odlično.

Sta rade ove opcije? U latencije memorije se ne razumem i necu da ih diram.

Imam najnoviji bios.

Je l` si overklokovao svoj x2 3600+?

CLK je meni pomogao oko stabilnijeg OC-a i rijeđe mi se pojavljuju one "safe mode" poruke. Ima veze sa nekim naponom na memoriji, šta ja znam. Ima neš o tome na google-u, pa ako ti je užitak, čitaj :)

Nemaš se kaj ne razumjet u latencije, što niže to bolje u pravilu. Ako ništa drugo, mjenjaj barem ona 4-5 osnovna šta CPU-Z pokazuje :)

Jesam, OC-ao sam svoj 3600+, ali matična neće preko 282 iz BIOS-a. Ide do 2700Mhz sa 1.4V, max. benchabilno (Super Pi 1M) malo manje od 2900Mhz na 1.55V.

Eh, za 24/7 nije Clockgen ^^

Nije to to kao kad bootaš iz BIOS-a :)

Nego, pitanjce - kako vidjeti temperaturu HDD-a u Everestu na Visti 32bit ? Sve je uključeno, na XP-u je Everest lijepo to pokazivao, ali na Visti jok.

Pretpostavljam da trebam neke drivere dodatne za SATA instalirat, right ?

Nazad
Vrh Dno