Šta je novo?

Gigabyte GA-P31-DS3L

Volim da umisljam da su moje kritike veoma ozbiljno shvatili i da ovog trenutka tim od 50+ vrhunskih inzenjera i testera radi na otklanjanju problema... I mrmot koji uvija chokoladu je s njima :)

Sto se same ploce tice, sve radi vec nekoliko dana, ali uzdrzavam se od pisanja brojeva.

Mitaruse kardinalno gresis...pssst....ne smes pisati brojeve ni u "moja mašina"...pogledaj kako je kod mene to uradjeno - to ti je garant stabilnosti i postojanosti OC-a na toj ploci. ;)

Mitaruse kardinalno gresis...pssst....ne smes pisati brojeve ni u "moja mašina"...pogledaj kako je kod mene to uradjeno - to ti je garant stabilnosti i postojanosti OC-a na toj ploci. ;)

Editovao sam profil pre sat vremena, nisam znao da se i to racuna. Evo, ispravio sam, sve je kako je i bilo. Valjda ce sve biti u redu :Klanjanje

Editovao sam profil pre sat vremena, nisam znao da se i to racuna. Evo, ispravio sam, sve je kako je i bilo. Valjda ce sve biti u redu :Klanjanje

Hmmm...cek...opet greska u koracima :), ovako editovan profil nateravace plocu da se vraca na default podesavanja jer ti u "moja mašina" pise SAMO Pentium 2160 bez ikakvih informacija i pretenzija o kloku, da bi OC na ovoj ploci bio uspesan moras da ispunis to sa ovim ____ crticama za FSB, Mhz i Voltazu, znaci podrazumeva se da si klokovao ali ne pises koliko nego to ostaje tajna, to ti je kao poker - moras blefirati maticnoj i ici uvek na all-in jer u protivnom ova ploca dobija! Ja uvek rizikujem maximalno, zato mi i procesor radi na _____ Mhz sto se i jasno vidi!

Ovo cudo ne prestaje da me iznenadjuje...

Elem, imam dva modula -> dvostrani Geil od GB i jednostrani TakeMS od 512.

Geil ubodem u prvi slot, TakeMS u treci, pishe "memory runing in flex mode" i pri boot-u dobijem plavi ekran. Probam TakeMS u cetvrtom slotu, isto flex mode, udje u Win, ali brljavi (nestaju ikonice i sl.).

Resio da batalim taj flex i da ih ubodem jednu do druge. Mislio sam da moze posto nisu obe dvostrane. I dobijem ovo :D. Uvek sam mislio da ploca "vidi" RAM ili "ne vidi". Ovo mu dodje nesto izmedju.
TakeMS u 1., a Geil u drugom daje beskonacne restrte bez POSTa.

Na kraju sam geil stavio u 2., a TakeMS u 3. slot i sve radi bez problema. Samo sto se ne da fuks@ iz prve :smash:

E, da... Kada se stavi PCI graficka S3 Virge komp ne moze da se restartuje. Samo se ugasi i nece da se upali. Mora da se iskljuci prekidac na napajanju, da se saceka neki minut, pa onda da se upali. Nije mi bila tu moja PCIe graficka, a zamislite samo instaliranje Windowsa i drajvera uz gore pomenuti postupak :S:

Sto je najgore, pocinjem da volim ovu plocu. Ne znam sta mi je, nisam u S&M fazonu :whip:. Verovatno zbog cene, da sam platio 30ak eura vise onda bih :wall:

Ovo cudo ne prestaje da me iznenadjuje...

Elem, imam dva modula -> dvostrani Geil od GB i jednostrani TakeMS od 512.

Geil ubodem u prvi slot, TakeMS u treci, pishe "memory runing in flex mode" i pri boot-u dobijem plavi ekran. Probam TakeMS u cetvrtom slotu, isto flex mode, udje u Win, ali brljavi (nestaju ikonice i sl.).

Resio da batalim taj flex i da ih ubodem jednu do druge. Mislio sam da moze posto nisu obe dvostrane. I dobijem ovo :D. Uvek sam mislio da ploca "vidi" RAM ili "ne vidi". Ovo mu dodje nesto izmedju.
TakeMS u 1., a Geil u drugom daje beskonacne restrte bez POSTa.

Na kraju sam geil stavio u 2., a TakeMS u 3. slot i sve radi bez problema. Samo sto se ne da fuks@ iz prve :smash:

Znas li da nije dobro mesati module razlicitih proizvodjaca. Eto resenja, nije ploca kriva...jeste da sve ploce na trzistu danas rade sa razlicitim modulima bez problema ali ovo je OLD SCHOOL ploca!

E, da... Kada se stavi PCI graficka S3 Virge komp ne moze da se restartuje. Samo se ugasi i nece da se upali. Mora da se iskljuci prekidac na napajanju, da se saceka neki minut, pa onda da se upali. Nije mi bila tu moja PCIe graficka, a zamislite samo instaliranje Windowsa i drajvera uz gore pomenuti postupak :S:

Od PCI grafickih savrseno radio S3 TRIO 32/64...NJU STAVI!

Sto je najgore, pocinjem da volim ovu plocu. Ne znam sta mi je, nisam u S&M fazonu :whip:. Verovatno zbog cene, da sam platio 30ak eura vise onda bih :wall:

Slazem se sa tobom. :banana::banana:

Znas li da nije dobro mesati module razlicitih proizvodjaca. Eto resenja, nije ploca kriva...jeste da sve ploce na trzistu danas rade sa razlicitim modulima bez problema ali ovo je OLD SCHOOL ploca!

Ma dobio sam za dz taj Geil, pa sam resio da frikombinujem. Bacicu ga na oglase za neki dan. Pretpostavljao sam da nece da radi iz prve, ali onaj trip gde se ne zna koliko ima RAMa nisam ocekivao...

@ stormwatch153 & mitarus

hahahahahahha:D...ja sam se ipak posluzio crnom magijom africkih voodoo majstora i slobodno cu da napisem, trenutno (nekoliko dana bez problema;)) 3ghz @ 1.36v @ 9x333!!!!
PS. mozda su mi cak i drevni africki majstori otkrili i jednu caku....:d

hahahahahahha:D...ja sam se ipak posluzio crnom magijom africkih voodoo majstora i slobodno cu da napisem, trenutno (nekoliko dana bez problema;)) 3ghz @ 1.36v @ 9x333!!!!

Meni 333x9 radi sa 1.268V na BOXu. Orthos mi je puk'o posle sat vremena na 1.250V, pa sam podigao napon za te tri "stepenice". Rev. procesora M0 i BIOS F6.
Mada bolje nista ne diraj :d

meni bez i jednog problema, na 3GHz @1.3V radi od kada je kupljena, tj. vec dosta meseci.:D

Poslednja izmena:

nisam ovo napisao da bih se pohvalio dobrim primjerkom, vec - prije toga za sve preko fsb 312 poslije duzeg gasenja je vracalo na def fsb...

@ mitarus: u majku mu kakav ti primjerak imas...mozes li okaciti shot orthosa poslije bar nekih sat vremena??? Ne da mi se sad googlati, al' cini mi se da imas jedan od najboljih primjeraka 2160...

edit: meni na manjem vCore od 1.36 puca orthos, npr na 1.34 Vcore je orthos pukao poslije 11h...znaci, tek je na 1.36v orthos stable 24h:smash:

Poslednja izmena:
nisam ovo napisao da bih se pohvalio dobrim primjerkom, vec - prije toga za sve preko fsb 312 poslije duzeg gasenja je vracalo na def fsb...

@ mitarus: u majku mu kakav ti primjerak imas...mozes li okaciti shot orthosa poslije bar nekih sat vremena??? Ne da mi se sad googlati, al' cini mi se da imas jedan od najboljih primjeraka 2160...

edit: meni na manjem vCore od 1.36 puca orthos, npr na 1.34 Vcore je orthos pukao poslije 11h...znaci, tek je na 1.36v orthos stable 24h:smash:

Nemoj da me lozis :d
Ne mogu sad da se patim, cekam Partizan. Sutra cu okaciti :wave:

EDIT: Da napomenem da nisam testirao Orthos-om preko 3h, mozda puca kasnije. Ostavicu ga nocas...

Poslednja izmena:
Pipl,
stigla mi je upravo iz eu...nka ver. 1.1 sa biosom F9b

I nece ni da makne sa FSBom. Jednostavno ne salje signal sa graficke.
Inace je proc odlicno radio na 945 i na p35.

kad god se bilo sta sejvuje u biosu, po restartu ne salje signal na graficku.
Nego mora da se ugasi na napajanju p saceka, pa tek onda upali.
Kod overkloka ni to ne pomaze.

Podesio sam sve sto mi je palo na pamet u F1 biosu i nista.
I latencije rucno, i pciE na auto / to je htelo da zeza pre kod 945 / i sta sve ne .

Jel ima neko ideju ?
Da , i da nije cudno sto je ploca stigla sa beta biosom ?

Poslednja izmena:
Pipl,
stigla mi je upravo iz eu...nka ver. 1.1 sa biosom F9b

I nece ni da makne sa FSBom. Jednostavno ne salje signal sa graficke.
Inace je proc odlicno radio na 945 i na p35.

kad god se bilo sta sejvuje u biosu, po restartu ne salje signal na graficku.
Nego mora da se ugasi na napajanju p saceka, pa tek onda upali.
Kod overkloka ni to ne pomaze.

Podesio sam sve sto mi je palo na pamet u F1 biosu i nista.
I latencije rucno, i pciE na auto / to je htelo da zeza pre kod 945 / i sta sve ne .

Jel ima neko ideju ?
Da , i da nije cudno sto je ploca stigla sa beta biosom ?

Mnogo je cudnog u vezi sa ovom plocom.
Moja je stigla sa F6 BIOSom.
Koliko si modula RAMa stavio? Nece ni nesto prosto tipa: FSB na 250, RAM na 2.5x 5-5-5-15, napon na procu povecan za 0.05V i napon za RAM na +0.1V? Koje napajanje koristis?

Da se i ja prikljucim paljevini, ovo ovako radi danima :smoke:

Ladno sam mislio da se zayebavas u prethodnom postu, kad ti u zadnjem tvom postu si ladno ozbiljan.

od datuma kupovine koji mozes videti na linku ispod (i testove na dalje)
http://www.bench-market.com/forum/showpost.php?p=1233781&postcount=2

pa do mog poslednjeg posta iznad, ploca radi kao sat @ 334x9, 1.3V

sto se moze i videti po postovima u temi, jer nakon testiranja na pocetku teme (kao prvi od bench-ovaca sa ovom plocom :d) me nije ni bilo da skora jer nisam imao problema, kako je i sada, samo mi cudno da imate takve probleme.

E sad ko veruje, veruje, ko ne prasta mu se.:D

Poslednja izmena:
Dobio sam odgovor od Gigabyte-a u vezi sa tim vracanjem na def. Poslali su mi neki BIOS u attachu, ali ja necu da se bakcem sa time. Iskreno, ne verujem da ce se ista promeniti. Jos su napisali i da kontaktiram svog dilera ako se problemi i dalje javljaju. Zamislite, da trazim reklamaciju zato sto stvar nece da se klokuje kako bi ja 'teo. Kad bi to moglo :smoke:

Nasao sam kome cu da prodam plocu za koliko sam je kupio. DFI evo stizem :D. Ako se to izjalovi, onda cu ipak morati da se patim i dalje...

Evo ga taj BIOS. Samo da upozorim, mnogo sam ih smarao. Moze da se desi da komp explodira posle flashovanja :p. I naravno, radite stvari na sopstvenu odgovornost bla, bla ;)

Don't understand....ja se nikada ne zayebavam sa skupim komponentama...HAHAHAHAHAHAHHAHAH...radilo je to tako i na 3ghz samo ga vraca na glupi default posle svakog resetovanja.

Upravo mi je to i chudno, jer meni vraca na default samo kad se pretera sa nekim parametrima pri OC-u.

Jednostavno nemate srece sa plocom,:d ili jednostavno v1.0 bolje funkcionise nego te vase kasnije verzije.:trust:

Puko sam sinoc. Pre nekoliko dana sam podesio vCore na 1.268V i pustio dva sata Orthos bez problema. CPU-Z mi je ocitavao 1.262V pod opterecenjem.
Sinoc probam, pukne Orthos posle 12s :D. CPU-Z ocitao 1.18V :smash: Znaci, ista setovanja, samo je umesto 2x512 RAMa 1GB+512MB, isti tajminzi i napon.
Probao sam na setovanih 1.3V, ocitanih 1.24V, opet nece. Na ovom setovanju je situacija bila najgora jer je napon "shetao" pod opterecenjem za nesto tipa 0.04V :S:
Ne znam sta je uzrok povecanom padu napona. Orthos na 1.33V setovanih se i dalje vrti...

Prilozi

• orth.JPG
    orth.JPG
    165.2 KB · Pregleda: 83
Upravo mi je to i chudno, jer meni vraca na default samo kad se pretera sa nekim parametrima pri OC-u.

Jednostavno nemate srece sa plocom,:d ili jednostavno v1.0 bolje funkcionise nego te vase kasnije verzije.:trust:

Ma to nije tacno! Nema to veze sa revizijom ploce nego sa pisanjem na benchu na koliko ti radi proc! PROVERENO+DOKAZANO!

Evo da i ja doprinesem diskusiji. Mašina iz potpisa, radi sve na default naponima, uključeni C1T i EIST. Prolazi sve testove stabilnosti, radi mesecima stabilno mesecima (da kucnem u drvo). BTW Revizija ploče 1.0
Kod drugara ista ploča i CPU, i ista setovanja, takođe stabilno, samo što je revizija ploče 1.1 ;)

...momci...molim za kratak odgovor

GA-p31-DS3L
E4500
Sparkle 8600GT
2GB ram-- neki - na 800mhz (ako nadjem posto je trampa u pitanju)
napajanje Codegen Dual 500w

jel ok konfa ? -- prebijanje dugova je u pitanju...staro za novo...tako nesto :)
ili da doplacujem za bolju plocu (tesko da cu vise od 3gb rama da stavljam skoro...a i kad budem stavljao...kupicu i plocu novu :)).

hvala unapred

Poslednja izmena:
...momci...molim za kratak odgovor

GA-p31-DS3L
E4500
Sparkle 8600GT
2GB ram-- neki - na 800mhz (ako nadjem posto je trampa u pitanju)
napajanje Codegen Dual 500w

jel ok konfa ? -- prebijanje dugova je u pitanju...staro za novo...tako nesto :)
ili da doplacujem za bolju plocu (tesko da cu vise od 3gb rama da stavljam skoro...a i kad budem stavljao...kupicu i plocu novu :)).

hvala unapred

DA DA DA DA DA DA DA DA, uzimaj i ne razmisljaj!

@GoxyKG

Uskoro ce ti se racunar poceti buditi na defaultu :D:p

'ajd' sad jedan drugi problemcic...jel' iko uspio natjerati front audio panel da mu radi?

Hmmmmm...tek sto sam stvarno pomislio da nesto nije u redu na astralnom nivou posto je ploca pocela da se vraca na default od momenta kada sam ipak napisao na koliko radi procesor...HAHAHAHAHAH....konacno sam otkrio sta je problem....AZALIA CODEC! Prodao sam Audio karticu i ukljucio Realtec...pogadjate...masina nece da se bootuje na zadanim vrednostima. Elem ovo je problem kod mene 100% jer sam probao jedan SB Live u masini i dize se na koliko hoces...3ghz nije problem postici ni sa 2140, medjutim kada se ukljuci integrisani audio tu pocinje veselje.

Nazad
Vrh Dno