Šta je novo?

Gigabyte 6850 blokira komp

Ivke77

Slavan
Učlanjen(a)
07.11.2005
Poena
415
Mislio sam da cu najzad da odigram Crysis kako treba ali ili je karta neispravna ili drajveri jos uvek nisu dobro odradjeni za ovu seriju. Crysis Warhead ambush bench prolazi normalno ali frost i avalanche nema sanse da izvrti do kraja. U sred testa graficka se totalno ugasi, monitor ode u standby kao da sam ugasio komp a zvuk radi normalno jos desetak sekundi dok se ceo sistem ne blokira. Isto to mi se desava u Red Alert 3 ako u opcijama podignem shader detail na high. U menijima igra radi ali cim pokrenem misiju ili skirmish posle par sekundi blokira komp na identican nacin. Probao sam 3dmark Vantage, Unigine Heaven, C&C 3, Borderlands, RE5 i Starcraft 2 i oni za sad rade normalno. Danas mi je drugar doneo 3850 i sa njom mi sve radi normalno na istom Windowsu i Catalystu. Ne znam sta vise da pokusam, probao sam Win7 x32 i x64, DX9 i 10, compatibility modove, patcheve, reinstalirao i Win i igre i drajvere. Da li je jos neko sa 6850 probao ove igre?

Ivke, meni je ista ta kartica stigla danas, mogu da provrtim sutra, pa da ti kažem. Meni je Win totalno razjeban, menjao sam i 5770 cf i 460icu i 5850 i sad ovu ubogu 4350, pa neću da menjam Win, ali kapiram da ako sve bude bilo ok na ovom winu, da će biti i na tvom čistom.
Koja verzija drajvera je u pitanju?

Ja sam pre par dana vrato Saphire 6850 jer kod mene u masini, nije htela uopste da radi, prvo artifekti, zatim blokiranje celog kompjutera pa na kraju bsod.

Ali kad sam odoneo grafiku na reklamaciju, kod njih sve u redu, svi testovi prosli.
Na moje insistiranje, ljudi instaliraju COD MW2, kad i on radi sasvim normalno.

Prvo su hteli da mi vrate karticu nazad, ali ja nisam hteo, uzeo sam drugu uz doplatu.

Nisam vise hteo da se zafrkavam sa Ati-ijem, vec druga kartica koja mi pravi probleme(prva je bila 5770), nego sam lepo uzeo GTX460 koji fercera kao svajcarski satic!

Koja verzija drajvera je u pitanju?

10.10 bez onih hotfix-a. BTW zanimljivo mi je to da Red Alert na Win7 x64 zakuca posle par sekundi a Win7 x86 me pusti da igram par minuta :D. Crysis mi je radio normalno dok nisam dosao do onog dela gde treba da unistim brod. Cim nalete avioni i bace bombu na njega komp zakuca a ako pokrenem igru u DX9 onda prodjem taj deo. Warhead nisam jos igrao osim sto sam probao benchmark pa ne znam kako bi se ponasao ali verovatno isto kao i bench. Najgore je to sto je Crysis dosta bagovit i vidim na forumima da se mnogi zale da zabada komp pa nisam siguran da li je do njega ili do graficke. U radnji ce verovatno da mi kazu da "to tako treba" ili "mora da je do te igre posto ostale rade"...

Sam si reko.
Ali kad sam odoneo grafiku na reklamaciju, kod njih sve u redu, svi testovi prosli.
Na moje insistiranje, ljudi instaliraju COD MW2, kad i on radi sasvim normalno.
Tako da to nema veze sa karticom nego sa sistemom ili drajverom dokle vise to reklamiranje nvidie i gtx460.
Problem je u tvom kompjuteru a ne ukartici.

Odakle ti ta ideja da ja nesto reklamiram?

Godinu dana ja cekam da ATI popravi pucanje drivera u win7 kada je ukljucen aero i na kraju nista, prodam 5770 preko oglasa, jer raklamaciju nece da mi prihvate, "kod njih" kartica radi odlicno.

I pored toga, odem u Bg, i pazarim opet AMD kartu, tj. 6850 i dodjem kuci, kad imam sta da vidim, kartica ni da cuje.

Prvo sam i ja mislio da je nesto pokidano u mom "sistemu" i pre nego sto sam odneo 6850 na reklamaciju, doneo sam 4890-ku od drugara.
2,5 sata smo igrali COD MW2, probali masu testova, ni jednog artifekta nismo imali, ni jednog restarta, nista, sve kao podmazano.

I sad ti meni hoces da kazes da ja nekoga reklamiram ili navijam za jedan tabor.

Nemam ja ni od jednih ni od drugih nista, ne radim uopste u Srbiji, nisam dosao na ovaj podforum da kazem da je AMD njesra a Nvidia najbolja na svetu, jednostavno sam napisao svoje iskustvo.

Pozdrav!

10.10 bez onih hotfix-a. BTW zanimljivo mi je to da Red Alert na Win7 x64 zakuca posle par sekundi a Win7 x86 me pusti da igram par minuta :D. Crysis mi je radio normalno dok nisam dosao do onog dela gde treba da unistim brod. Cim nalete avioni i bace bombu na njega komp zakuca a ako pokrenem igru u DX9 onda prodjem taj deo. Warhead nisam jos igrao osim sto sam probao benchmark pa ne znam kako bi se ponasao ali verovatno isto kao i bench. Najgore je to sto je Crysis dosta bagovit i vidim na forumima da se mnogi zale da zabada komp pa nisam siguran da li je do njega ili do graficke. U radnji ce verovatno da mi kazu da "to tako treba" ili "mora da je do te igre posto ostale rade"...

Evo bodem kartu :) Pucam Krizu i propustiću bench nekih sat vremena.

Heaven i RE 5 rade normalno, a ne mogu danađem "lekić" za Crysis x64. BTW meni nikada Kriza nije pravila probleme, ni na 8600Gt ni na 2600XT ni na 3850 ni na 5770, tako da ne znam o kakvim bagovima pričaš :)
EDIT: Pustio sam ti pp

Koristio sam ove drajvere

http://sites.amd.com/us/game/downloads/Pages/radeon_win7-64.aspx

Rokini karticu u drugi PCIE slot,pa probaj. Lupi novi BIOS,ako već nisi, promeni slotove RAMu, sve može da zeza, a opet možda se samo taj GA i Asusu ne trpe, ili je grafika neispravna.

Poslednja izmena:
Na toj kartici rade samo brizhljivo birani primerci PC-ja:D

Ivke77 :
Corsair CX400 jednostavno nije dovoljno jak da može da se nosi sa Ati 6850 tako da je moje mišljenje da ti treba jače napajanje.

Poslednja izmena:
Ivke77 :
Corsair CX400 jednostavno nije dovoljno jak da može da se nosi sa Ati 6850 tako da je moje mišljenje da ti treba jače napajanje.

:zgran::zgran::zgran:
Ja uopšte nisam gledao koje napjanje imaš! To je problem, kratko i jasno.

Ja razumem decka potpuno jer da neciju mesecnu platu za grafiku koja ne radi na jednom sistemu a na drugom da. I za 30 godina ce nas *****avati jer su grozni i gramzivi i ljigavi jer ih mrzi da naprave software koji valja a svake nedelje izbacuju novi primerak grafike sa ludackim reklamam i meni se gade kome sve radi u kompu. Za sada. Znaci muka mi je od cele industrije komp a pogotovu od ATI-ja. Ja sam se nadao da ce se pojaviti do pre 5 god neko normalan ko ce ******* i Nvidiu i ATI i napraviti nesto sto valja. Treba da kaze *** moj komp je kriv sto ne radi grafika.
Ajde vi kupuite TV pa da nece da radi u vasoj kuci a u komsinoj hoce jer je cistija ili veca ili bolja.
A muka mi je i od nasih casopisa koji isto ludackim recenicama reklamiraju ali *** on i zaradjuju tako za zivot ali ATI bi stvarno mogao da sedne i da svaka 3 meseca izbaci normalan driver, da ima ekipu koja radi na seriji 4xxxx, seriji 5xxxx seriji 6xxx ali gramnzivosti za parama nema kraja.
Da je bar kod Nvidie sve u redu presao bi i ja odavno ali i tamo su *******cije.
Jer uvek ima ljudi koji imaju pare i nece razmisljati nego ce onu od 200e dati detetu da se igra i kupiti drugu od 500e i nece razmisljati do cega je uopste.

Jedino si trebao da reinstaliras sistem jer bi ja to prvo uradio pre vadjenja bilo cega sa svojih mesta.
A crysis sam igrao na 4670 agp na 1024 u medijum sa aax2 i athlon 3200+ 64 bit i nikada nigde nije zakocio. Naravno u directx 9.

vlada.j011 šta napriča crni sine? :zgran:

Kakvi drajveri, ovde je očigledno u pitanju napajanje...

vlada.j011 šta napriča crni sine? :zgran:

Kakvi drajveri, ovde je očigledno u pitanju napajanje...

Slazem se da je napajanje moguce da nije izbacijo ni stari drajver ali covek je ocigledno gadljiv na ATI.
A gtx460 se necuje u njegovom kompjuteru dok radi.

Poslednja izmena:
Meni sve zivo radi na klokovanoj 6870 sto sam probao, takodje sam menjao i vise drajvera, ostao sam na 10.10WHQl jer ostali daju losiji rezultat u heaven-u ne znam zasto, u igrama svi drajveri isto rade i 10.10c i 10.10d i 10.10e to sam probao sve misleci da se nesto dobija ali sam se vratio na 10.10WHQL najbolej su se pokazali.

uvek cistim prvo idem u Add or remove u idem Uninstall Catalyst a posle sa Driver Sweaper-om ocistim ono sto ostane i onda restart pa stavim nove drajvere i to je to, nikad nsiam imao problema ni sada sa 6870 ni sa dve 5750 Crossfire ni sa jednom 5750 uvek su sve igre radile.

Ja sam isto prvo posumnjao na napajanje, ali reče da je probao 4890 i da radi kako treba, a on sigurno više troši od 6850.

edit:
Ah, sada vidim da nije Ivke probao 4890... onda je ipak vrlo verovatno napajanje u pitanju.

Poslednja izmena:
Vrlo moguce da je napajanje problem. Malo je napajanje od 400W za takav sistem kao sto imas Ivke. Mada znaju i drajveri da zezaju ako je Win malo stariji. Ja doduse nisam imao takvih problema, a na istom Win-u sam imao GTX 285 prije ove 5850. Uvjek odradim klasicnu uninstalaciju drajvera, pa onda driver sweeper-om iz safe moda precistim ostatake smeca i nakon toga instaliram drajvere. Nikad nisam imao nikakav problem ni sa nvidiom ni sa atijem sto se toga tice.

Hvala na ovako puno odgovora, nisam ocekivao da ce ovoliko ljudi pokusati da mi pomogne. Sto se tice napajanja, i ja sam u pocetku sumnjao na to medjutim posle Linx-a i FurMark-a u extreme burning modu siguran sam da nije napajanje u pitanju. Oba programa pokrenuta u isto vreme rade stabilno i trose MNOGO vise nego Kriza ili budjavi Red Alert 3. A pored toga stoji i cinjenica da sve ostale igre rade. U svakom slucaju sad nosim kartu kod drugara da je probamo, on ima i jace napajanje pa vam javljam posle sta je bilo :D

Pa nisam ja ni mislio da su driveri driveri se promene, drajveri su samo pokazatelj koliko ih mi interesujemo a koliko ih interesujemo kada izbace novu karticu. Tj sa koliko posvecenosti prave drivere. A sa koliko posvecenosti prave reklamu za novu grafiku. Mozda se ja nisam izrazio dobro ali nema sanse da je to driver u pitanju nego postoji 2000 stvari koje moraju da budu kompatibilne pa ni tada nije garancija da neces baciti pare. 100-200-300 evra nebitno.
E sada to za napajanje ja tek sada vidim 400W ja sam za seriju 4600 stavio chietec 500W a ako napisu da je minimalno 500 ja se ne bi usudio da stavim ispod 600W ili najskuplje na svetu od 500W. Ipak treba razmisljati o dosta stvari a napajanje moze ostati i kada se promeni sistem. Ja imam 700W ali vidim da ljudi stvave i po 1000W i to je pametno kada su jake konfiguracije u pitanju. Sta danas sutra promenis maticnu pa promenis procesor na malo bolji pa dodas memoriju i sta ponovo napajanje novo.

Poslednja izmena:
Uzmi ti drugo napajanje tj. probaj od druga. Jeste Corsair al tih 320w tesko da mogu da ti budu dovoljni za B50 i 6850. Pa samo ti proc vuce 150w :eyebrows:

E jesi optimista,pa zar na ovom napajanju, kako si smeo uopste i 4890 da stavis :wave:

Poslednja izmena:
Napajanje bi moralo da bude jache... Ipak je i procesor veliki potroshach, a i ove nove karte iz srednjeg segmenta isto vole da povuku struju.

Dakle, probaj prvo neko jache napajanje (mozesh da pozajmish od druga da proverish), pa tek onda vidi da li josh neshto pravi problem.

[offtopic]
Shto se drajvera tiche, moje iskustvo je da su skoro svi Ati-jevi drajveri krsh. Ali, da ne greshim dushu, bash sam pre nekoliko dana imao sluchaj sa nvidija drajverom - nisam uradio uninstall starog drajvera i krenuo da stavim novi. Posle gashenja monitora (obichno to radi tako pri instalaciji drajvera za grafichku), isti se nije ponovo upalio... Usledilo je resetovanje kompa, driver sweeper iz Safe mode-a i ponovna instalacija drajvera sa nekoliko restarta (sve je bilo OK, ali je smaranje).
Tako da nije sve idealno ni kod AMD-a, ni kod Nvidije (nvidija je chak imala nekoliko velikih kikseva sa drajverima u poslednje vreme - setite se Starcraft 2 i G92 baga sa ventilatorom!).
[/offtopic]

Upravo se vratih i evo da prenesem utiske. On ima napajanje od 560W i stari Athlon X2 koji manje trosi i Crysis zakucava i kod njega identicno kao i kod mene. Red Alert 3 sam odigrao kratki skirmish do kraja ali mi to nije merodavno posto on koristi Win7 x86 a na njemu i kod mene ponekad radi a ponekad ne. Jedino sto je preostalo je da ili karta ne radi kako treba ili drajveri ne valjaju. Napominjem da mi ambush radi uvek i ne blokira nikad a avalanche i frost prolaze samo na performance.

@Ateluv - nisi pazio na casu, ovo napajanje ima 400W a ne 320 i nisam ja probao 4890, toliko lud nisam :D

Najcesci pokazatelj da napajanje ne moze da istera konfiguraciju, a najcesce zbog dodatne potrosnje graficke uigricama je da se komp prosto resetuje, izuzetno retko smrzne. Zato definitivno ti ili imas konflikt na relaciji graficka-drajveri ili na relaciji graficka-komp.

Sve u svemu...najverovatnije je da je problem sa drajverima, posto sam na vise mesta procitao da ljudi sirom sveta imaju ove probleme sa serijom 6850, sto me brine jer sam ja prodao svoj 280 gtx i uzeo nju ali je jos nisam pokrenuo :bottle:

Poslednja izmena:
Meni sve frcera. I Kriza i RE5 i Unigine i Vantage... Ne znam šta da ti kažem, ako ti ne radi ni kod drugara reklamacija.... :(

Danas probah jos 4-5 igara i sve mi radi, samo me zeza Kriza i Red Alert 3. Jel moze neko sa 6850 da proba Warhead bench (avalanche, DX10, enthusiast) na Win7?

Danas probah jos 4-5 igara i sve mi radi, samo me zeza Kriza i Red Alert 3. Jel moze neko sa 6850 da proba Warhead bench (avalanche, DX10, enthusiast) na Win7?

Radi kod mene na matorom Windowsu 7.

Meni od prvog dana kada sam je stavio 5850 radi korektno. Nikada problemi sa driverima, nikada crn ekran ili smrzavanje masine. Ali sam joj pripremio ciste Windowse i novo , mogo jace napajanje od onog koje treba.

A možda je do igara problem? Pretpostavljam da nemaš originale. Potraži druge verzije pa probaj sa njima.

Predlozite coveku koje napajanje da kupi. Jer ima sanse da proba sa drugim napajanjem grafiku probaj to stvarno ako mozes. Mislim da bi sa cistim Winows sistemom lepo podesenim i napajanjem od 600w radilo sve.
Ja kada sam kupovao Gigabyte 4670 agp odmah su me pitali koje napajanje imam kada sam rekao 300 W neko No Name napajanje covek mi je rekao meni je cilj da ti prodam graficku ali je ne kupuj ako nemas 500W. I uzeo sam, Chieftec neko od 500W. Radilo bi i sa 400W.

Sta se u stvari desava kada je napajanje slabo restartuje racunar ili...

Nazad
Vrh Dno