Šta je novo?

GEIL 2x1GB PC2-6400 DDR2 800MHz Ultra, CAS 4-4-4-12

Oduvek sam sumnjicavo gledao na memorijske hladnjake i uvek sam se pitao da li bi mozda bilo cak i bolje bez njih. Npr ja imam Corsair XMS2 i stvarno nisam siguran znace li ti hladnjaci ista sem kao ukras. Poenta hladnjaka je da poveca povrsinu odavanja toplote, sto je u slucaju ovih obicnih hladnjaka(kao na mom Corasiru) vrlo malo povecanje, mozda nekih 30-50% a sa druge strane samo njihovo prisustvo otezava odavanje toplote(imaju neki termicki otpor), e sad kad se ova dva faktora uvaze, pitanje je sta je bolje. Nije ni povrsina samih cipova ista na razlicitim memorijama, razlikuje se, tako da memoriji sa manjim cipovima hladnjak sigurno vise znaci nego onoj koja ima cipove vece povrsine.
Mislim da neko rece da je moguce da cipovi budu hladni a hladnjak vruc, ovo je naravno nemoguce, otpilike je temperatura hladnjaka ista(malo je hladniji) u odnosu na cip, u idealnom slucaju bi bile iste. Tako da je pipanje hladnjaka ipak dobar pokazatelj temperature memorije.

Poslednja izmena:
a koje hladnjake vi savetujete za Geil 2x1GB Ultra 4-4-4-12 na 950mhz 2.2V?

ja ti savetujem da monira 8-cu u blizini modula, ja sam je zaglavio u kablovima i spojio na +7v i lepo hladi 4x 1GB

jel bi mogao neku sliku da postavis da vidim kako izgleda ako nije problem?Jer imam 3 8-ice koje mi stoje i ne koristim

TAKO JE!!!
8mica ili 9vetka zaglavljena kablicima od napajanja koja duva na memorijske module(moze i na 7V). Tako je kod mene i radi super!!!
pozz

nije mi jasno shto se toliko brinete, pa DDR2 radi na znatno manjim voltazama u odnosu na DDR1...neki DDR1 su i na 3V gurali ceo svoj vek..ovi DDR2 se i pri kloku ne greju toliko mnogo..nek imate dobro provetreno kucishte i to vam je dosta, nema potrebe za komplikovanjem...

ja imam chieftec big tower al kad pipnem memoriju posle 1h rada ona vrela ne mogu u ruci da je drzim,zato sam hteo a klokovana je na 950mhz 4-4-4-12 2.2V

normalno da ce da bude vrela..cim radi na 150mhz vecem taktu od propisanog..sta mislis kako je vrela tek kad radi na 1066 ili jos gore na 1100...:D salim se naravno, nista joj nece biti ako ima hladnjake..da im trebaju ventilatori isporuchivali bi ih sa njima...
meni je cors radio na 1066 jedno vreme i grejao se kao lud, ali samo stavish jednu 12cu da izbacuje vreo vazduh i neshto da ubacuje i resheno..dispacija toplote nije problem...
mislim realno tih 150MHz nije neki urnebesan klok da sad treba da se brinesh da ce da se sprzi..

a koje hladnjake vi savetujete za Geil 2x1GB Ultra 4-4-4-12 na 950mhz 2.2V?
Geil ultra ima hladnjake, zasto da ih menjas? Mozes da probas sa ventilatorom - dobar je 80, jos bolji 120 ako staje - koji duva preko modula kao sto ti je napisao zeljko. Ili ako nadjes http://www.thermaltake.com/product/Cooler/VGAnCHIPnMEM/cl-r0023/cl-r0023.asp, http://www.ocztechnology.com/products/cooling_products/ocz_xtc_cooler, http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16835704001. Corsair i TT bili u Imtelu, za OCZ i TT pitaj Alti, mozda imaju nameru da uvezu.

Poslednja izmena:
aha,onda cu da probam za pocetak sa 80-icom da vidim nekako da ih zaglavim ili okacim da izbacuju topao vazduh

Sto se kucnih resenja i modovanja tice, neko je radio mod kucista, aluminijumsku lajsnu je srafio za bay za optiku, na lajsnu zasrafio ventilator i tako ga namestio da duva preko modula. Ima cak i odlicnih slika u toj temi. Cini mi se da je to Spacemaster pa ako ne gresim, on ce biti od pomoci.

aha pa to mi deluje ok,pregledacu dobro temu i da ja drzim memoriju bas odvojenu jer ima 6 mesta za ddr2 4 i 2 za ddr3 i stoje mi jedna u 1 i jedna u 3 (tj 4 posto je izmedju i dd3 modul).A sta mislite koliko max mogu da izguram sa ovim memorijama na 4-4-4-12?

danas sam se malo zanimao oko testiranja memorije i testirao sam svaki ram u jednom slotu pored procesora na kloku 938mhz sa 2.2V i jedan modul je prosao odlicno dok je drugi na svim istim podesavanjima izbacivao errore.Sta misltie sta moze biti do tih erora

Prekjuce sam dosao do nekih para i prolazim bulevaom i ulazim u radnju cisto da vidim sta ima, kad vidim memoriju geil 2x1gb 800 MHz cl4 narandzasti hladnjaci 4900din. Pogledam koliko para imam u dzepu 4920 din :) Kupim ja, dodjem kuci ubacim, nece ni post da digne, samo pisti. Resetujem ja cmos, digne on namesti sam 800 5-5-5-15 ali cim krene windows da ucitava Iskace mi BSOD. Ploca koju koristim je ASUS P5ND2 SLI, koja ne podrzava ddr2 800, ali mi je predhodni supertalent radio na 1000. Stavim ja rucno na 667 4-4-4-12. Sve normalno, Zategnuo sam je jos malo na 3-3-3-9 na 667, ali ne mogu na 800 nikako da namestim.

posle promene modula obe memorije rade na 938mhz 4-4-4-12 sa 2.2V i posle 40 minuta testa mem.test je napisao da je sve ok :)

evo namestio sam jedan chieftec ventilator iznad njih,vezao lepo bakarnom zicom i sada su memorije ladne ko spricer :) Kada malo raspremim kuciste postavicu slike

izvinite,
ali moram ovako na brzinu,
nisam citao celu temu;
danas sam uzeo doticnu memoriju,
geil ddr 2 800 Ultra cl 4-4-4-12
ploca commando fsb 400mhz
memorija na 800 i spd setovan rucno na 4-4-4-12
voltaza rucno na 2.15 i nece da radi kao 6400 nego radi kao 5300 na tim latencijama
tj. ploca prilikom posta prijavi 5300, dok recimo CPUz prijavljulje ddr 800 tj. 6400 sa 4-4-4-12
i sivi ostali programi prijavljuju memoriju kao 533 ili kao 5300 4-4-4-12
kada su latencije 6-6-6-15 memorija onda radi na 800 tj. 6400 i voltaza je 1.9

sta sad, sta sad, ovako na brzinu

Šta kaže MemSet?

postavi rucno frekvenciju/delioc za memoriju u bios-u...
cudno mi to da cpu-z laze ja mislim da je on naj pouzadaniji za takve stvari...

postavi rucno frekvenciju/delioc za memoriju u bios-u...
cudno mi to da cpu-z laze ja mislim da je on naj pouzadaniji za takve stvari...

sve postaavljeno rucno, kao sto sam rekao,
spd 4-4-4-12 voltaza 2.15, fsb 400 odnos 1:1
mislim da je ovo do moje ploce, ili mozda ploca nece da radi na deliocu za 850
idem sada da probam odmah 5-5-5-12 2.2 i da stavim ddr 1000
skinucu n ovi mem test pa da vidim i sta on kaze

@madness99
mogao si doneti tvoju memoriju do mene
pa da je isprobamo da vidimo da li je do ploce ili do modula

EDIT:
sada procitah temu od pocetka,
uglavnom svi pisu postavi rucno tajminge 4-4-4-12 i voltazu na 2.1 i treba da radi
ali....
idem da lupim clear cmos, i da prebacim module u druge slotove

EDIT II:
sada je odradjen clera coms, sve def.
memorija radi kao ddr 800, 6400, ali na 5-5-5-18 2T i odnas fsb : mem. 2 : 3

EDIT III:
sve def
i memorija rucno podesena na 4-4-4-12, voltaza na 2.1
ploca prijavljuje da radi kao 6400, tj ddr 800, CPUz takodje vidi prave tjaminge,
a i 3d mark sada prijavljuje memoriju kao ddr 800, a ne kao pre ddr 533,
ondos i dalje 2 : 3
idem da vidim sta se desava kada se fsb podigne na 400

EDIT IV (smorio sam vise):
kada se stavi fsb na 400,
memorija na 800 tajminzi 4-4-4-12, voltaza 2.1
ploca prilikom posta prijavljuje memoriju kao 4300 tj. 533,
CPUz vidi memoriju kao ddr 800 sa istim tajminzima
a 3d mark vidi memoriju kao ddr 533
WTF?????

Poslednja izmena:
EDIT VI (sada mora novi post, posto nema vise edita :D ) :
cuda mi cuda
cak i kada stavim 5-5-5-15(18) i fsb 400
ploca i tada prijavljuje PC2-4300 kao i 3dmark, CPUz sve kao ql
kada zu dajminzi 6-6-6-18 i fsb 400 ploca ni ne postuje ???
a kada u biosu stavim na mi memorija radi na 1000
ploca prijavljue memoriju kao PC2-5300, tj ddr 667, 5-5-5-15
CPUz vidi memoriju kao ddr 500 tj. 1000 odnos 4:5
a 3dmark naravno vidi memoriju koa 667????
ebe lud zbunjenog :)hump: :d :S: ) ,
odmah da priznam ja sam zbunjen :S:

Poslednja izmena:
nesto ti tu krivo radis, samo pazi na koliko realnih Mhz radi u CPU-Z za**** ti ddr 533, 800 itd.... znaci ako je FSB 400 i ram delioc 1:1 i ako uspe da postuje 100% je OK.... t.j. i memorija radi na 400Mhz (DDR 800) ili ti 6400 necega

nesto ti tu krivo radis, samo pazi na koliko realnih Mhz radi u CPU-Z za**** ti ddr 533, 800 itd.... znaci ako je FSB 400 i ram delioc 1:1 i ako uspe da postuje 100% je OK.... t.j. i memorija radi na 400Mhz (DDR 800) ili ti 6400 necega

ok a zasto onda ploca prijavljuje prilikom posta PC2-4300 ili 5300 u zavisnosti od setovanja

evo sada druge situacije
fsb je 437, ploca prijavi pc2-4300 kao i 3dmark
i uopste cim se namesti fsb 400 ploca prijavljuje pc2-4300
a CPUz, pogledaj te sliku

inace sada sam menjao mesta modulima, prvo su bili u 1 i 3 sada su u 2 i 4
nego moduli su extra topli,
cak i vreli??

P.S.
poslednji bios od ploce tj 1501

Prilozi

• sta sad1.JPG
    sta sad1.JPG
    31.2 KB · Pregleda: 92
  • sta sad2.JPG
    sta sad2.JPG
    43 KB · Pregleda: 86
Poslednja izmena:
ne vredi,
sve sam pokusao sto mi je palo na pamet
prelistao sam i asusov forum sto se tice commanda
i jedino korisno sto sam nasao je da bios v1404 kao radi bolje
nego v1501 kada je u pitanju memorije,
i flesovao sam ja taj v1404 i nista
ne mogu vise,
odoh malo da spavam

Poslednja izmena:
Nesto je cudna ta memorija, i ja koliko god se ubijao ne mogu da nateram da radi na 800MHz. Morao sam da se zadovoljim sa 667 3-3-3-9 na 2.15v

Ta memorija je super odnosno nije losa. Kod mene na P5K radi na 1000MHz sa setovanjima 5-5-5-15, 2T ali preko toga nece no makac!!!
Tako mi je radila i na Gigabyte ploci...
E sada, Memorije DDR2 PC6400 sa niskim setovanjima svoje fabricke vrdnosti beleze u EPP chipu +u SPDu. Ako ploca nema EPP rekogniciju ona prelazi na SPD koji memoriju onda vidi sa nizim vrednostima od deklerisanih odnosno vidi je kao DDR2 PC5300 5-5-5-18 ili slicno... Pozz!!!

nnnn zar ti nisi rekao da ti ploca ne podrzava memorije na 800mhz pa onda ne mozes ocekivati cudo da radi

nnnn zar ti nisi rekao da ti ploca ne podrzava memorije na 800mhz pa onda ne mozes ocekivati cudo da radi

???
ne rekao sam da prosli geil koji sam imao
nije hteo preko 830
pa sam zato menjao memoriju
ali izgleda da je stari geil bolje radio

@Kibla
Pratio sam i tvoje postove u vezi e4300, pa sad i memorija, izgleda da si baksuz ili nesto ne radis kako treba :) sledeci put kad kupujes nesto posalji nekog drugog da ti kupi posto ti ocigledno nemas srece :)
btw imam doticnu memoriju i radi mi stabilno na 920mhz 4-6-6-12 2.1V

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno