Šta je novo?

GEIL 2x1GB PC2-6400 DDR2 800MHz Ultra, CAS 4-4-4-12

dejobar

Slavan
Učlanjen(a)
02.11.2005
Poena
319
Skoro sam kupio doticnu memoriju. Ono sto me privuklo je CAS 4-4-4-12 za malo novca. I ugradim je u kompijuter. Otvorim Everest i tamo soji da je CAS 5-5-5-18. Moze li neko da mi objasni situaciju.

Prilozi

• ScreenHunter.jpg
    ScreenHunter.jpg
    88.7 KB · Pregleda: 350
Mislim da je bilo rechi o ovome. Greshka u SPD-u memorije izgleda kako se secam.

Ne verujem da je greska. Cesto proizvodjaci memorija, navodno zbog kompatibilnosti, upisuje opustenije latencije u SPD nego sto ih zvanicno deklarisu...

U svakom slucaju, samo ti rucno postavi 4-4-4-12. Mora da radi, ako ne, vracaj je nazad.

To bi trebalo da znaci da je u stvarnosti ipak CAS 4-4-4-12?

nikakva to nije greska, nego je CAS5 citljiv iz SPD-a, dok CAS4 iz EPP-a (Enhanced Performance Profiles)...vidi sta kaze cpu-z za epp vrednost! vidi jos i podesavanja na ploci (tj. probaj tajminge da namestis rucno na 4-4-4-12)...ako je Ultra onda sigurno moze na CL4 @800MHz, a ako je Ultra Plus onda moze i na CL3 @800MHz

Poslednja izmena:
Idi u BIOS i latencije RAM modula odredi manuelno.Stavljeno ti je na "auto" a tada BIOS hoce da daje prilichno visoke vrednosti latencija.Kada odredish na "manual" onda odredi 4-4-4-12.

Poslednja izmena:
tacno tako, neke ploce ne mogu da citaju podatke iz EPP-a i onda stavljaju SPD tajminge koji su labaviji...taj EPP koliko mi se cini uglavnom je podrzan od nForce chipsetova, mada ti tajminzi mogu da rade i na ostalim...

Udjem ja u bios i podesim rucno latencije. F10, izadjem i pri podizanju sistema dobijem sledece upozorenje:

The system BIOS has detected unsuccessful post attempt(s).
Possible causes include recent changes to BIOS performance options or recent hardware changes.
Press ’Y’ to enter BIOS setup or press ’N’ to cansel and atempt to boot with previus settings.

To je ploca Intel XBX2. Mada mi to upozorenje daje i kada hocu da promijenim podesavanja vezana za procesor.

Poslednja izmena:
Imam istu memoriju i setovana je na 4-4-4-12 na 900MHz i radi odlicno jedino sam napon sa def 1.8v digao na 2.15v

Prilozi

• mem.jpg
    mem.jpg
    152.5 KB · Pregleda: 239
Poslednja izmena:
Udjem ja u bios i podesim rucno latencije. F10, izadjem i pri podizanju sistema dobijem sledece upozorenje:

The system BIOS has detected unsuccessful post attempt(s).
Possible causes include recent changes to BIOS performance options or recent hardware changes.
Press ’Y’ to enter BIOS setup or press ’N’ to cansel and atempt to boot with previus settings.

To je ploca Intel XBX2. Mada mi to upozorenje daje i kada hocu da promijenim podesavanja vezana za procesor.
Uh...imash xbx2 plochu...Ja imam xbx1 i uzasno je bagovita pri overkloku...Morash pozvati nekog iskusnog u overkloku i to na njoj!Jer se ni jedna druga ne klokuje kao ona.A ima neke katastrofalne simptome.Ja je imam ali da proveravam shta si podeshavao sve od samog pochetka u BIOS-u nemam volje...mislim da ima @Yoti xbx2 pa ga pitaj...

ja imam kit Corsair 2x1gb 800mhz CL4
meni na Asus P5B deluxe takodje SPD drzi kao 5-5-5-18. I mene je tomalo cudilo ali onda sam namestio rucno na 900 4-4-4-12 i radi ko ludo. znaci druga memorija - ista stvar... verovatno postoji neki razlog ali ne verujem da je to zapravo 5-5-5 memorija nego je verovatno SPD pogresno prijavljuje

Poslednja izmena:
Ista memorija bez problema radila na bad axe ploci. Inace da bi radila na tih 4cl moras joj dati i 2.1v napon :wave:

Uh...imash xbx2 plochu...Ja imam xbx1 i uzasno je bagovita pri overkloku...Morash pozvati nekog iskusnog u overkloku i to na njoj!Jer se ni jedna druga ne klokuje kao ona.A ima neke katastrofalne simptome.Ja je imam ali da proveravam shta si podeshavao sve od samog pochetka u BIOS-u nemam volje...mislim da ima @Yoti xbx2 pa ga pitaj...

Nisam nista podešavo. Sve je na defaultu. Ali kad probam da nesto čačkam oko procesora i memorije, dobijem tu poruku. Moraću se obratiti Yoti-ju.

verovatno postoji neki razlog ali ne verujem da je to zapravo 5-5-5 memorija nego je verovatno SPD pogresno prijavljuje

ne postoji nijedan razlog, vec je to zapravo tako...sve te memorije su deklarisane da rade na tim tajminzima (tj. 5-5-5-18 @800MHz po JEDEC standradu - to vam se iscitava is SPD-a) dok neke imaju i EPP kao sto sam rekao i mogu da rade i na 4-4-4-12 ALI pri vecoj voltazi (za te corsaire cini mi se ~2.1V)...EPP je razvijen od strane nVidie i Corsair-a pa tako i ne dolazi namestanja agresivnijih tajminga na plocama sa Intelovim chipsetom...mislim da je sad jasnije :)

evo primera:
http://www.corsair.com/_datasheets/TWIN2X2048-6400C4.pdf

btw: dok je i CL3 moguc samo na 2.2V (naravno neke odabranije i nose slican naziv samo na kraju umesto C4 pise C3)
uzeo sam primer Corsaira iako je rec o Geil, isti fazon...:D

a evo i konkretno o tvom Geilu
http://www.xbitlabs.com/articles/memory/display/ddr2-800_4.html
i njima izgleda cudno :) ali tako je kako je

Poslednja izmena:
Imam istu memoriju i setovana je na 4-4-4-12 na 900MHz i radi odlicno jedino sam napon sa def 1.8v digao na 2.15v
Tom GeIL-u default napon nije 1.8V, vec 2.1V... a tako je i sa svim iole brzim (DDR2-800) i "low latency" (bar CL4) memorijama...
Nema nijedne memorije koja je za tako nesto deklarisana od strane fabrike na 1.8V (tj. default voltazu za DDR2 memorije).

Pa kako onda ima, kad je Q3? ;)

Mislim da su ove Corsair xms2 6400 i 6400C4 potpuno iste memorije, i na slici su iste. Ova 6400C4 je kao CL4 memorija dok je ova 6400 CL5, medjutim kad se pogleda sta pise u specifikacijama kazu da ova ova 6400 radi na 1.9V dok je ova C4 testirana na 2.1-2.V. Cak ime je i ovo potpuno isto:

"S P D p r o g r amme d a t :
J E D E C s t a n d a r d 5 - 5 - 5 - 1 8 va l u e s a t
8 0 0MH z"

pa naravno da su iste, samo sto u fabrici su testirane i na nizoj latenciji i one koje prodju testove lupaju im bolje nalepnice (sa CL4), ako ne prodju onda im stave CL5...:)...i na x-bitu pise da i one 1000+ memorije su ustvari oc-ovane 800-ke sa povecanom voltazom

@CAR: vazno je da su ih napravili, a nek dodju kad im bude vreme...(tj. kad skupim pare :D)

Poslednja izmena:
evo da potvrdim:
Corsair TwinX 800 PC6400 CL4 radi na 4-4-4-12 800mhz sa 1.9V

CPU-Z ovde prikazuje da je SPD zapravo 4-4-4-12, bios kao 5-5-5-18 mada nisam prckao oko toga osim kad sam uzeo komp tako da ne bih znao vise da kazem o tome. Meni sve lepo radi i zadovoljan sam. Konkretno Corsair Pc6400CL4 moze do preko 1100mhz...ne znam da li to moze i CL5

na 900 mhz radi sa 2.0V..dalje nisam mnogo ni probao pa ne znam.
Ne verujem da bi recimo Corsair samo remarkirao memorije, sigurno postoji razlika.

Poslednja izmena:
ja sam sa tim corsair-om rev. 2.1 izvukao 1126MHz kao makismum na CL5..ostalo preko je nestabilno..

Ja se nisam mnogo igrao sa memorijom. Sa mojom XMS2 CL5 digao sam napon za samo +0.1 probao na nekih 986 i radilo je, probao sam na 1030 i neije hteo da se upali komp, da sam dalje dizao napon verovatno bi hteo i to al nije mi od neke koristi pa nisam ni pokusavao.

koja su ti revizija moduli?

Ebem li ga, ako mi kazes kako da vidim reci cu ti.

Evo sad sam probao da zategnem memoriju, odma sam namestio napon na +0.2 i latencije namestio na 4-4-4-12 na 890MHz(posto je na ovoj frekvenciji inace drzim da bi proc bio na 3GHz), na moje veliko zadovoljstvo proradilo je, na brzinu sam testirao Orthosom i ne zali se.
Nego zanima me kojim programom mogu da pogledam koliki je napon memorije, ja sam stavio +0.2V ali ne znam sta mu je pocetna vrednost, predpostavljam da je 1.8 al sta znam mozda i gresim. Ploca je Gigabyte DS3.

pishe ti na nalepnici koja stoji na modulu, treba da stoji pored oznake ..X2048-6400C5 tipa rev. 2.1 ili rev. 1.2 tim redosledom, samo proveri na nalepnici..

Evo sad sam probao da zategnem memoriju, odma sam namestio napon na +0.2 i latencije namestio na 4-4-4-12 na 890MHz(posto je na ovoj frekvenciji inace drzim da bi proc bio na 3GHz), na moje veliko zadovoljstvo proradilo je, na brzinu sam testirao Orthosom i ne zali se.
Nego zanima me kojim programom mogu da pogledam koliki je napon memorije, ja sam stavio +0.2V ali ne znam sta mu je pocetna vrednost, predpostavljam da je 1.8 al sta znam mozda i gresim. Ploca je Gigabyte DS3.

vidi sa everestom...u preferences->hardware monitoring->sensor icons->voltage values-> stavi da ti prikazuje i DIMM voltage (poslednja stavka)...imam everest ultimate engineer edition 4, a verovatno moze i u obicnim verzijama ;)

Poslednja izmena:
mad_skillz
Neces mi verovati, pise 5.1 verovatno je ovo neka surround verzija memorije :)
Da ne bude zabune, pise ovako
"CM2X1024-6400
XMS6405v5.1"

Poslednja izmena:
@dejobar
Ukljuci "disc write protection" , a iskljuci "failsafe watchdog" u u prvom screen-u configuration moda BIOS-a, setuj nakon toga RAM i CPU kako zelis ploca ce ti poleteti (za O/C obavezno ukljuci "Enhanced Power Slope" u sekciji za O/C CPU-a ) :) , ako li preteras dobices poznatu ti poruku :d
:wave:

Nazad
Vrh Dno