Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

koje napajanje koristiš za tu 3080, ja imam 500w al za to mislim da mora min 750w

I ja ne bih išao ispod 750W. Ok, uz undervolt možda ali opet spajkovi...
3080 je gasila i napajanja od 850-1000W svojevremeno. Sve zavisi koliko je kvalitetno...

Pa moja 3070 vuce 330w na 750w napajanju. 🤣

Nema potrebe za undervoltom,dok je voda ladna 🙂1000027133.jpg

Dual 3090 vlasnik ovde

Koristim ih za AI Workflow u full load-u, na malo starijem napajanju ali legendarnom - FSP Aurum PT 1200W

Aurum PT je toliko over-engineered bio za svoje vreme, da je odlican izbor ako imate limitiran budzet (Kao ja, otisle sve pare na GPU) a da dobijete Platinium rating, siguran PSU za rad sa dual kartama

istom sam loggikom isao za napajanje iako nemam dual 3090 vec samo jedan, al je zato tu i9 14900k koji trosi kao jos jedan 3090. xD
platinum napajanje staro 14 godina (zver u svoje vreme corsair 860i platinum u kombinaciji sa UPS-om (skupe komponente pa da ih ne izgori struja zimi kad je bilo malo kriticnije))
secam se kada ga je tada malo objektivnij linus opisivao i kako je pricao da je overengineered i sta sve ne. reko, ako ikad budem imao prilike uzecu ga, i par godina kasnije i jesam.

Sa napajanjima je neka subjektivna nauka i cak pomalo fanboy-izam iza firmi, materija u koju ne zelim licno da se upustim, jer sam trazeci sebi ispravan PSU procitao vise svadja o napajanjima, nego ostalih vrsta tekstova i forumskih postova.

Naletoh na jako dobar review sa Anandtech foruma od strane korisnika koji je radio za Hydro PTM 1200w gde autor (opet skoro pristrasno) ne moze da prestane da poredi novu generaciju sa Aurum PT, hvaleci prethodnu generaciju vise nego novu

Nasao na KP ispravni Aurum PT 1200w sa radnom garancijom, za 3x manje para nego sto bih dao za Hydro, reko sebi: to je to

Nikad ne bih uzeo polovno napajanje od 1000+ W, to je skoro sigurno rudarilo i guralo nekoliko kartica istovremeno, 24/7. Jedino ako ima propisnu garanciju i da znam od koga je i šta je radilo.
Čak i tad ne bih experimentisao...

FSP sto se mene tice, ima kredit za takve stvari, uzevsi u obzir da mi je prvo brend napajanje ikada bio cuveni FSP SP500-A kupljen ja mislim 2009te, kojem je dusa izvadjena, i dan danas radi u Majkinom desktopu

Aurum PT koji sam uzeo je Production Batch 2018, tako da nije toliko staro, tek izasao iz 7 year warranty koji je FSP davao za Aurum PT serije. Jos kada sam ga uzeo, bio je Mint, nije imalo naznake koriscenja - ili je lik picajzla ili ga je cistio kompresorom 🙂

Sa napajanjima je neka subjektivna nauka i cak pomalo fanboy-izam iza firmi, materija u koju ne zelim licno da se upustim, jer sam trazeci sebi ispravan PSU procitao vise svadja o napajanjima, nego ostalih vrsta tekstova i forumskih postova.

Naletoh na jako dobar review sa Anandtech foruma od strane korisnika koji je radio za Hydro PTM 1200w gde autor (opet skoro pristrasno) ne moze da prestane da poredi novu generaciju sa Aurum PT, hvaleci prethodnu generaciju vise nego novu

Nasao na KP ispravni Aurum PT 1200w sa radnom garancijom, za 3x manje para nego sto bih dao za Hydro, reko sebi: to je to
Treba da bude 33x manje para.Previše matoro napajanje,i nije iz 2018 vec 2014,dakle 12 godina.Neznam na osnovu čega je zakljuceno da je iz 2018,kod fsp to teško ide FSP nema jasno definisan S/N da bi se rastumačilo koji broj šta predstavlja.Aurum se i proizvodio negde do 2018.
Polovno,višestruko jeftinije od novog mozes uzeti ako imas uvid u starost,npr 1-5 god,i da nije otvarano.

Ako je PSU serija izasla 2014, apsolutno ne znaci da je svaka jedinica te serije izasla iskljucivo 2014te godine.

Stiker na PSU ima PN i SN, Deepseek je dosao do zakljucka na osnovu serijskih brojeva da je S4 iz 2014te, gde je S8 (pocetak mog serijskog broja) iz 2018te - moguce da je pogresio, jer kako si i sam rekao nema jasne naznake da je procution year direktno u serijskom broju

Postoji odredjena filozofija kupovine polovnog, i stvar je licne preference.

Prihvatas rizik umanjene ili nikakve garancije, zarad kompromisa u ceni.

Pored toga, za 25+ godina bavljenja PC-jevima, jos nisam doziveo ne meni, nego da mi neko u okolini kaze "e crklo mi napajanje"

Kako rekoh u prethodom postu, ljudi imaju neobjasnjivo striktne stavove po pitanju PSU, gde rasprava ide daleko od korisnog, do tvrdnje kako je to "dusa" PC-a i slicno.

Ponavljam - jos trebam da cujem da je ne meni, nego ikome u mojoj okolini crklo napajanje. A imam drugare koji su daleko vise zagrizeni za hardver od mene, i koji koriste PC-jeve koji vuku i preko 1200W na osnovu hardvera unutra - ne za igre, nego za 3D stampu, renderovanje svega i svacega.

Vec 2 meseca jednom dnevno bar, pustam dual 3090 u full load-u na tom PSU, za Wan Workflow. CPU je 7800X3D, 64 GB RAM-a, nemam vodeno hladjenje, nemam RGB kuciste i ostala svetla i akvarijume razne.

Ako je PSU serija izasla 2014, apsolutno ne znaci da je svaka jedinica te serije izasla iskljucivo 2014te godine.

Stiker na PSU ima PN i SN, Deepseek je dosao do zakljucka na osnovu serijskih brojeva da je S4 iz 2014te, gde je S8 (pocetak mog serijskog broja) iz 2018te - moguce da je pogresio, jer kako si i sam rekao nema jasne naznake da je procution year direktno u serijskom broju

Postoji odredjena filozofija kupovine polovnog, i stvar je licne preference.

Prihvatas rizik umanjene ili nikakve garancije, zarad kompromisa u ceni.

Pored toga, za 25+ godina bavljenja PC-jevima, jos nisam doziveo ne meni, nego da mi neko u okolini kaze "e crklo mi napajanje"

Kako rekoh u prethodom postu, ljudi imaju neobjasnjivo striktne stavove po pitanju PSU, gde rasprava ide daleko od korisnog, do tvrdnje kako je to "dusa" PC-a i slicno.

Ponavljam - jos trebam da cujem da je ne meni, nego ikome u mojoj okolini crklo napajanje. A imam drugare koji su daleko vise zagrizeni za hardver od mene, i koji koriste PC-jeve koji vuku i preko 1200W na osnovu hardvera unutra - ne za igre, nego za 3D stampu, renderovanje svega i svacega.

Vec 2 meseca jednom dnevno bar, pustam dual 3090 u full load-u na tom PSU, za Wan Workflow. CPU je 7800X3D, 64 GB RAM-a, nemam vodeno hladjenje, nemam RGB kuciste i ostala svetla i akvarijume razne.
Deluje uverljivo prvi broj da moze predstavljati godinu,ali nije sigurno,mozda čak ni tačno.
Imamo test sa cybenetics sajta gde je test odradjen 2018 a sn br počinje sa S4,teško da su im poslali 4 god stari lager.To bi se kosilo sa nekim stvarima.
Nemam nista protiv polovnog i dobre kupovine.Samo mislim da aurum nije.

Nakon crkavanja nekoliko polovnih napajanja, koje sam naravno morao da zamenim za novo, o mom trošku, polovno napajanje više ne ulazi u moju kuću, osim ako nije moje, koje sam kupio kao novo i lično koristio

lol, meni polovno radi 10+ godina kao sat..
sto najzesca fora bas mislim da je sa majning riga.

Imam i ja pozitivna iskustva sa polovnim napajanjaima ali ja sam svakako to nikome ne preporucujem kada 250e na ceo rig danas nije neka para. Imao sam fail ove crkao mi ax1600i pa sam jedva usepo posle godinu dana da izvucem zamensko. Masterwatt 1500w mi radi kao sat ali ajde ja sam kupovao to od prevernog coveka i u fabrickoj kutiji plust jos sam patio za tim modelom i jos ono ima neke future sto meni bas znaci npr kada stavis predkidac na OFF odmah se gube svi naponi.

lol, meni polovno radi 10+ godina kao sat..
sto najzesca fora bas mislim da je sa majning riga.
Ja imam zalamana 700w ili 650w kod mene rudario 5godina i kod mene dosao popravljan i ugasen je ispravan ali opet nema potrebe za *******cijom pogotovo sto mogu fantomski problem da budu, moj AX1600i radio dokle god ne pokrenes GPU, neke karte recimo se random gasile neke i po pokretanju teska, tako sam prvo mislio da na 980TI trigeruje OCP kada ono napajanje triguje na sebi OCP.

Odosmo u debeli off,
Ponuda polovnih nije dobra,i rekao bi da ih ima par mesečno kao dobra kupovina,ostalo nije za razmatranje.
Dole mozemo videti na slici i današnji oglas kao neki vid ono sto smatram kao dobru kupovinu, ako je naravno sve u redu sa njim
Nisam siguran dal je dozvoljeno okaciti sliku.

Prilozi

• Screenshot_2026-05-11-19-03-49-583_com.kupujemprodajem.android.jpg
    Screenshot_2026-05-11-19-03-49-583_com.kupujemprodajem.android.jpg
    78 KB · Pregleda: 22
Nazad
Vrh Dno