Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

realno moze da cepa danima, nocima i tako npr 2-3 godine, da crkne karta od tolike temperature samo je odnesi u radnju, dace ti novu 10000000%
e sada, druga je stvar dal ti smeta. Meni malo to iskreno smeta, zato se sada igram experimentisem itd. ima i to čar :)

Sent from my SM-N9860 using Tapatalk

@core.graphics
To je sledeca tema kojom cu se pozabavti ako me ne bude mrzelo jer podesavanje krive a da to bude 100% stabilno moze da potraje :p Mene sutinski zanima samo maksimum oc i performanse, samo sto je sa mnogim kartama malo teze da se postigne adekvatan maksimum u performansama jer kada napon ode gore ne mogu da se ohlada dovoljno dobro da bi se doslo do tog maksimuma.

Evo koliko si izgubio u odnosu na moguci maksimum sa tom kartom, ili bilo kojom drugom 370w kartom, mada je ta 366w :p Preslikao sam tvoju krivu kod mene i odradio test u igrama, cisto da imas neki uvid koliko si realno izgubio u odnosu na neki moguci maksimum za kartu tog tipa koja ima hladjenje slicnog kapaciteta.
Ovo su ige koje razlicito drze maks bosto klok, recimo u Assassin's Creed - Odyssey konstatno u testu drzi 2070~2100mhz, ne pada na recimo 1950, dok Shadow of the Tomb Raider najcesce oko 1950mhz, mislim da nigde i ne predje 1950mhz... Samo jos da pomenem da je ovo odradjeno samo za test, ne znam da li je ova kriva stabilna, ja to ne volim tako da radim al aj da pretpostavimo da je upotrebljiva za 24/7.

Prilozi

• ACOdyssey_2020_12_25_21_30_19_898.jpg
    ACOdyssey_2020_12_25_21_30_19_898.jpg
    402.9 KB · Pregleda: 106
  • FarCry5_2020_12_26_06_17_59_943.jpg
    FarCry5_2020_12_26_06_17_59_943.jpg
    357.3 KB · Pregleda: 98
  • ShadowOfWar_2020_12_26_07_16_39_105.jpg
    ShadowOfWar_2020_12_26_07_16_39_105.jpg
    232.3 KB · Pregleda: 88
  • SOTTR_2020_12_26_06_28_55_274.jpg
    SOTTR_2020_12_26_06_28_55_274.jpg
    594.6 KB · Pregleda: 88
Poslednja izmena:
gledaj, ja sam kartu platio ~590e netto!
imam malo kućište, i tražio sam kartu koja to može, a to je upravo XC3 za 1 ili 1.5cm je duža od SC2... znam da je najtoplija, ima preformanse dobre, u odnosu na moju staru duplo bolje!
Ja zarad dizajna i malog kućišta, imam pravo da se pozabavim undervolting-om a sto je najgore i tu mogu da dobijem ok rezultat za takvu kartu i tu cenu! Inače za nCase M1 po mom misljenu jedno od najboljih kućišta ikada (moje zapažanje) naručio sam kablove mnogo kraće jer razmisljam da sve to bacim pod vodu EKWB. jednog dana!

^
Uredu nego prikaz rezultata kaze da je gubitak u FPS-u "zanemraljiv" a dobitak u svakom drugom segmentu daleko veci, temepratura, potrosnja, nivo buke... Najvise se gubi u igrama u kojim bost klok ide oko 2100mhz a najmanje u igrama gde se bost klok vrti oko 1950, u svakom slucaj kada se podvuce crta ako ne moze da se ohladi na adekvatan nacin sta god da je razlog za to bolje je da se undervoltuje jer na kraju perfomanse mogu da budu cak i iste, nize temeprature daju veci bost klok, vise temeprature znacajno obaraju bost klok, tako da gde ima potreba najbolje je potraziti zlatnu sredinu, a ko zeli maksimum mora da pazi sta kupuje :p

Za sad znam da proverno kod 2 karte ne mora da se trazi kompromisno resenje, MSI Suprim 3080 i GIGABYTE AORUS Xtreme, a najbolja karta za pod vodu je EVGA FTW3 Ultra 3080.

eto, meni je palo napamet da se pozabavim mojim kućištem (moja stvar, meni se to dopada) i da trazim kartu koja može unutra da stane... sve sam to nasao probao ovo za sada to deluje ok, ti juris voltaze frekvenicje i to je ok, ja za to mesta nemam i snalazim se. Kao i ovaj sajt i svi testovi na istom svako gelda i trazi ono sto mu odgovara. Oni npr na testu nisu imali ovakva kućišta i "prbleme" i upravo zato se oslanjam na forum. Izvrtecu razne testove i vedeti koliko malo W vuče katra undervtovana te koliko se tu gubi. hahahah to je sada novi test :D

^
Sve sto prikazuju u testovim sto se tice temeprature, ili je laz, ili se testovi rade u neralnim uslovima... Lazu za svaku kartu koja ima malo vece temperature nego sto bi trebalo jer nisu nezavisni, placeni su da prikazu to sto testraju u dobrom svetlu, sigurno niko od vidjenijih testera nece da napise da se karta greje malo vise nego sto bi trebalo, u najmanju ruku nece to naglasiti, a trebalo bi...
Evo neka se javi neko da je negde video neki test gde overklokovan TUF 3080 prelazi temperaturu od 70c pritom ventilatori rade izmedju 70~80%, a kod mene u otvorenom kucistu sa normalnim sobnim temepraturama 79c ventilatori na 100% :d

Evo jeda SF prikaz tuf karte, 63c ventilatori opusteno na 72%, sve uredno overklokovan PL na maksimum 110%, ma vazi :d

gledaj, ja sam za evgu XC3 procitao na hiljadu foruma ili egg ili amazon da je 80C+
kupio sam iz inata, mala cena a luda glava!
hocu da vidim sta tu moze, ako ne može... neka cvrči! sta da radim... nemam izbor. Ovo sa undervolt-om je super, ja sam impresioniran s obzirom na cenu, da sam platio 1050eur smucilo bi mi se...ali mi prija taj "pad" preformasni .. ipak.

ja tuf-ove, ventuse itd ne smem da pogledam... to ne staje u kućište, ali opet kazem ako to nekom nije bitno zasto se svaki dan vrte testovi najnovijeg hardwarea u takvim kućištima.....i o tome treba pričati, a ne, kako je neko zadovoljan gromadom do kućišta u syebanoj sobi ali ima sina/ćerku sa dragom ženom i cvetaju mu ruže. DNO DNA! govorimo o raznim grafičkim kartama!
forum treba da nam pomogne, i zato u njega verujem vec 15 godina.

Poslednja izmena:
Nailazim na vesti o raznim verzijama 3k serije - 3060 sa 12gb, 3080 sa 20gb, itd. Što me navodi da će definitivno u Q2/Q3 biti mnogo bolji izbor, a verujem i cene.
to su još uvek nepotvrđene glasine. znaće se više sredinom januara.

Opet 4k serija se najavljuje 'uskoro', ...
to 'uskoro' verovatno neće pre 2022., tj. tek su smislili ime za 4000 seriju :D
https://videocardz.com/newz/nvidia-rumored-to-introduce-gpu-architecture-named-after-ada-lovelace
https://www.benchmark.rs/vesti/nvid...m_gpu_arhitekturu_kodnog_imena_lovelace-86370
uglavnom, najave nove serije su za posebnu temu u trendovima

Nego su opet u$rali imenovanje u 3060 kao sa 1060. Ovde pre da su 3050 nazvali 3030 a ostavili kako je inicijalno bilo 3060 i 3050Ti.
ovo nisam najbolje razumeo. 3030 bi bila grafička strogo za mlatimudiju, tj. da se ne pomisli na igranje. a po najavama, deluje da će 3050 biti solidna za igranje u 1080p

ja sam hteo da probam taj TUF ra zbudžim u moje kuciste, al me mrzelo. Inache ova Evga XC3 Ultra je sjajna kartica (posebno za tu lovu), bas lepo radi. Malo je toplija, ali kad bolje razmislim mislim da je najmanja na trzistu... manja cak i od founders edition.
kolega neka je sa srećom :))

Nije manja od foundersa, XC3 je referentni PCB, malcice duzi samo. Isto kao Zotac Trinity npr.
Manje su Galax, Palit i ostale ref karte.

^
Neces mnogo da dobijes sa vodenim al svakako ces da izvuces maksimum iz te karte, ako te ne mrzi da se cimas oko svega toga i planiras taj sistem da zadrzis barem 3god, onda zasto da ne... Kad stigne voda pojuri maksimum, batali tu undervolt krivu :p

većina EK, oni su za ovo kućište dizajnirali da pumpa stoji pozadi a tu imaju 2 proizvodjaca pa dvoumim, nekada je bila pumpa i rezervoar koji su bili unutra ali je uzimalo mnogo mesta.

Ako si narucio preko EK sajta, daj mi zadnje 4 cifre ordera da im kazem da daju tvom orderu prioritet.

nisam isao direkt preko njih, nego preko drugara iz Bratislave. On je isto takvo kuciste sredio, sto od EKWB sto od Alphacool delova pa zna sve sta treba. Firma je Tichepc.sk... ja tamo u slovackoj uzimam ponekad ili ipon.hu preko Fant. Sada sam grafiku uzeo u firmi Ingram.sk jako lepe cene su imali za grafike... Hvala ti u svakom slucaju, jedva čekam da krenem s tim da se bakćem. Ako mi bude nesto zafalilo javljam se da ubrzamo.

Poslednja izmena:
Ja ga sracunah na 65 :)

A ne, ipak 66, 4x13 i 2x7 :)

Poslednja izmena:
Lepo piše da se pravi tako da nije sve gotovo na slici.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Znači kada kompletira sistem trošiće nekih 26 kilovata. Nekih 19 megavat časova mesečno.

Cena investicije 60 hiljada evra samo za grafičke, račun za struju bi kod nas bio (sigurno je to u nekoj zemlji sa daleko jeftinijom strujom) oko 3 hiljade evra mesečno.

Dobro drugovi rudari, koliko je vreme povratka investicije za ovako nešto?

Poslednja izmena:
Pojavila se relativno dobra ponuda u odnosu na trenutnu situaciju za MSI 3080 Gaming X Trio za ispod 1000e na KP, pa kome treba neka potrazi...

Vido, skupo :d... mislim da ce posle praznika, odnosno od druge polovine januara da to padne na nesto normalnije cene...

^
Po onome sto znam mislim da hoce, postoje zvanicne najave zato se ovi nasi nisu ni cimali oko uvoza u ovom trenutku i proteklih mesec dana... Kada su se pojavile bilo je nesto malo karti i cene su bile relativno normalne, sad su malo zastali jer znaju da se trziste "zasitilo", da su vec iskupovali karte kupci koji ne mare mnogo za cenu, ostali su oni koji hoce da je kupe ali po normalnoj ceni... Sta se ti sekiras, ako oces da cekas do 3080ti ceka te ovaj moj tufko tako da ces jos bolje da prodjes nego da je kupis u radnji :p Salim se malo, mada nije nemoguce da ce bas tako da bude :p

Kad vidim cene, 1000+ evra za 3080.. i bolje da majnuje po 80 komada nego da bude preplacena iskr.

Sent from my GM1910 using Tapatalk

Vrh Dno