Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

Pojavio se evga u Segedinu 3080. Na stanju.

Koja je fora sa madjarskim cenama RTX kartica? U Evropi su vec spustili cene znacajno a u Madjarskoj luduju vise nego kod nas. Sve cekam da vidim RTX 3070 za 215000 HUF ali trenutno najjeftiniji oglas je 252000 HUF.

^ sigurno ih malo ima pa na osnovu toga klepaju, ko hoće neka plati. Uvek je tako i bilo. Verujem da će biti i sa AMD za koji dan isto stanje.

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Big difference between a 1070 TI and a 3080.

I can confirm that 3080 AIB cards with an OC or 3080 FE cards are NOT working with most 750W PSUs.

Jon Gerow aka jonnyguru.

Cak i kvalitetnija napajanja od 750w ne mogu da izdrze spajkove koje Nvidia ima.

Vrlo interesantno je sa multi-rail napajanjima, u zavisnosti od napajanja i grane u tom slucaju sumnjam da je i napajanje od 850w dovoljno.

Poslednja izmena:
Mašala. Ne samo da ti treba mesta u kućištu za 300+mm i 3 slota (bukvalno su se pokakali na 90% ITX kućišta), sad još treba i napajanje od kilovat, povrh 1000+ evra za kartu. Nek se nose, bre...

Ovo je interesantan test, steta sto ne govorim nemacki jezik. Dopadaju mi se brojke koje vidim kada igra Watch Dogs. Ovo drugo smece od igre ide preko 100% TDP.

Zbog same potrošnje koja donosi i grejanje morali su da naprave velike hladnjake, a što se tiče manjih kućišta moraće korisnici menjati pošto i AMD neće imati manje kartice.

Poslednja izmena:
Mašala. Ne samo da ti treba mesta u kućištu za 300+mm i 3 slota (bukvalno su se pokakali na 90% ITX kućišta), sad još treba i napajanje od kilovat, povrh 1000+ evra za kartu. Nek se nose, bre...

Yep, 1kw. Mada neki 850w modeli sa dobrim 12v railom (poput RM850x, SS GX850, cak i moje Fractal) bi trebali da budu dovoljni da izdrze random spajkove.
Kolega koji je uzeo 5900x je uzeo i Corsair ax1000. Kaze da sa Noctuom NHD15 u Guild Wars-u (znaci full load na duzi period) ne moze da ga obori ispod 80c i 100% obrtaja na Noctui u Meshify S2 (+4 nfa14 cc), tako da vec razmislja od 420mm AIO resenju...

Ko hoce 5900x sa 3080(ti) morace da ima i prilicno dobar propratni rig da sve to isprati kako treba. HEDT u svakom smislu.

Heh, a kad sam vam to maltene isto rekao osuli ste drvlje i kamenje po meni i citirali istog ciku Dzonija da je rekao nesto drugo....predomislio se kad je procitao moj post, izgleda :D

Ovo je apsolutno ludilo. Imam 650w Titanium i 750w Platinum najpoznatijih brendova i ispada da ni jedno navodno nije dovoljno za ove kartice. Na stranu sto sam vec kupio novo "SFF" kuciste (dobro, dopalo mi se, priznajem ;) ). Na stranu i cene od 700+ eur za xx4 i 1000 eur za xx2 cip.

I posle se neko cudi sto ljudi ozbiljno razmatraju konzole kao opciju.

Kao što i rekoh u nekim ranijim temama.Ako već imaš ok psu od 750w,sa nekim ryzenom i 650w bi moglo raditi... probaj pre bilo kakve nadogradnje.Neće to nidje...

Послато са Redmi Note 8 Pro помоћу Тапатока

RTX 3070 još i može jer je ustrojena pa ne prelazi 275W. Ali bolje edicije RTX 3080, one vuku i do 450W u pikovima.

Zna Asus zasto od prvog dana preporučuje 850W Gold kao minimum za RTX 3080 Strix.

Bice slično i za AMD ako ne i gore, iako najavljuju nešto nizu potrošnju. Kada je pa AMD kartica iste snage trošila manje?

Kao što i rekoh u nekim ranijim temama.Ako već imaš ok psu od 750w,sa nekim ryzenom i 650w bi moglo raditi... probaj pre bilo kakve nadogradnje.Neće to nidje...

Mozda, pod uslovom da sam spreman da dam ~1000eur za kartu... sto nisam, niti cu ikada ;)

Bice slično i za AMD ako ne i gore, iako najavljuju nešto nizu potrošnju. Kada je pa AMD kartica iste snage trošila manje?

Videcemo, sada imaju prednost proizvodnog procesa, mada su i te karte verovatno poprilicno nategnute (kada su videli da Ampere nije toliko daleko).

I AMD je stavio za kartice koliko je potrebno napajanje. Za 6800 je 750w dok za 6800xt 850w. Oba proizvođača su nategli kartice do samog maksimuma.

Ovo je apsolutno ludilo. Imam 650w Titanium i 750w Platinum najpoznatijih brendova i ispada da ni jedno navodno nije dovoljno za ove kartice. Na stranu sto sam vec kupio novo "SFF" kuciste (dobro, dopalo mi se, priznajem ;) ). Na stranu i cene od 700+ eur za xx4 i 1000 eur za xx2 cip.

I posle se neko cudi sto ljudi ozbiljno razmatraju konzole kao opciju.

Ako si video temu u pitanju su i napajanja koja su imala problema i sa Vegom - Rm750x, SS GX750, Enermax Rev. df850, TT toughpow. gf1 750w gold, NZXT c750 (gold),BQ pp 750w (gold), znaci modeli koji su poznati da imaju problema sa transient load-om na 12v rejlu...
Ako je i Gerow potvrdio znaci da i Corsair ima jos par modela, samo je pitanje koji.

U principu ne bi trebalo da bude problema ni sa 750w ako je napajanje novo. Ali sumnjam da ce neko da stavi 10900k/5900x i 3080/6800xt na neko 750w napajanje nekog losijeg brenda tj platforme, ili pak da koristi sa napajanjem koje je starije.
Ali svakako nije divno znati da sada ko je kupio novo napajanje od 750w-850w ce potencijalno imati problema, tako da mora dobro da se procesljaju recenzije pre kupovine.

Sa druge strane uopste me ne bi cudilo da vidimo i nove modele u 2021 (prilagodjene grafama), jer je EU vec uvela novi zakon o efikasnosti za PSU koji je stupio na snagu u junu/julu (posebno za potrosnju ispod 2% i efikasnost u mirovanju) a Gerow je vec spominjao letos na forumu da je u planu Corsairu da izbace neke nove modele/revizije. Barem sam to procitao kada sam vrsljao za recenzija napajanja od Fractala.

Ona nova napajanja ADATA XPG i Asus ROG serija recimo su prva 2 za koje znam da su radjenja po tom standardu (a inace su bazirana na novoj SS GX platformi), mada su relativno precenjena i bucna.
Corsair RM850x bi trebao da zavrsi posao bez problema za 3080/6800xt, ali generalno i ono je u EU poprilicno skocilo sa cenom (trenutno oko 146e a bilo je ~30e nize)

Poslednja izmena:
Ma cinjenica je da su u Nvidiji znali snagu AMD kartica, pa su nategli svoje karte do maksimuma a to je rezultiralo ogromnom potrosnjom, zrtvovali su potrosnju samo da ostanu ispred AMD-a koliko toliko samo da su brzi, tu je jos i losiji proizvodni proces pa smo dosli do toga da za gaming racunar treba 1Kw napajanje, mogu samo reci jako lose i od AMD-a i Nvidije furune od karticai to sve popraceno 1000€+ cijenama.... bezveze.

Ako si video temu u pitanju su i napajanja koja su imala problema i sa Vegom - Rm750x, SS GX750, Enermax Rev. df850, TT toughpow. gf1 750w gold, NZXT c750 (gold),BQ pp 750w (gold), znaci modeli koji su poznati da imaju problema sa transient load-om na 12v rejlu...
Ako je i Gerow potvrdio znaci da i Corsair ima jos par modela, samo je pitanje koji.

A apsolutno mi ne pada na pamet da pored Seasonic Prime Ultra Titanium 650w i Corsair SF750 uzimam i trece napajanje - posebno sto boljeg od ovog Corsaira u SF formatu nema :( Zbog kucista svaku kartu undervoltujem (kroz voltage/frequency curve), verovatno bi i ovi mogli da izguraju pod tim uslovima, ali cu realno 1000eur radije da potrositi na PS5 za klinca (a i sebe ;) ) plus nesto sa oglasa da zamenim 1060 koja je "privremeno" u racunaru. Cene su previsoke za moj ukus, a kako stoje stvari nece se stvari normalizovati pre Q2 naredne godine.

brz info koga interesuje 3070...

pojavila se tri modela na iponu (u isto vreme) za nesto normalnije pare, kad sam pretocio u evre po racunici poznatog madjara, izadju na oko 660-670e (bilo je kao par puta, prethodnih dana, ali je to jako brzo odlazilo)

u pitanju su:

MSI Ventus 2X OC
EVGA 08G-P5-3751-KR XC3 GAMING
ASUS DUAL-RTX3070-O8G

Meni evga deluje kao najbolja opcija bar zbog tri venta

^ evga nema garancije pa je ne vredi ni uzimati. To mi je fan*ta rekao.

potvrdjujem, ok je karta ali 1000+ € bez garancije je solidan rizik.

Aha... Mora neka zackoljica da bude... Inace, izgleda ih vise nema [emoji1]

Jbni MSI, mogli su 'ladno da produže kartu za 20-30mm i da bude 2 slota, a ne ovako kratku i 2.5 slota, kamo svrhe? Urgh...

Najnovija priča na netu vezano za RTX 3060 Ti jeste da je ekvivalent 2080, te da bi se trebao pojaviti 2 Decembra po ceni ispod 400$.
Nadajmo se da dolazi i obična 3060, te 3050.

Kako nema kad na edig pise 3 godine za evga.

Da, bas sam pogledao ipon opet, pojavile se dve evga 3080, za obe kaze 3 godine...

Poslednja izmena:
Cene...meanwhile :d

7MbUXf.jpg

0dWs8g.jpg

A apsolutno mi ne pada na pamet da pored Seasonic Prime Ultra Titanium 650w i Corsair SF750 uzimam i trece napajanje - posebno sto boljeg od ovog Corsaira u SF formatu nema :( Zbog kucista svaku kartu undervoltujem (kroz voltage/frequency curve), verovatno bi i ovi mogli da izguraju pod tim uslovima, ali cu realno 1000eur radije da potrositi na PS5 za klinca (a i sebe ;) ) plus nesto sa oglasa da zamenim 1060 koja je "privremeno" u racunaru. Cene su previsoke za moj ukus, a kako stoje stvari nece se stvari normalizovati pre Q2 naredne godine.

Pa kada si prioritet dao formi (SFF) nad performansama.:d
I moja se žena mrštila kada sam nabavio Meshify C ali sam je smirio uverivši je da je manje od prethodnog kućišta (CM 690).

Formi nad performansama? SF750 je top napajanje, bez obzita na veličinu. Ima i formu i performanse.

Vrh Dno