Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

Nece AMD izbaciti konkurenta RTX 3080 nemaju jednostavno takvu kartu, bar ne za sada.

Quadro je quadro i to kupuju ozbiljni igrači. Njih cena nešto ne tangira. A 3090 se gura kao gaming zato što je nvidia videla koliko ima zaludjenika koji "vole da ga mere". Eno po netu već su je stavili u SLI i vrte Quake II RTX. Šta reći.

Pa u svakom slucaju ce biti brza od Quadro RTX 6000, a tri puta je jeftinija!
I 20gb na 3080 ce imati svoju svrhu u programima za Augment reality , vise memorije vece teksture!

3080 sa 20GB bi bila dobra za rendering KAD bi imala NVlink. Ali bi to onda znacilo da bi za cenu jedne 3090 (kad bi cene bile kao sto nisu) mogla da se sastavi skoro 50% brza rendering opcija sa 67% vise memorije. Drugim recima, sami sebe bi uneredili. A posto nisu *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau*i vec znaju jako dobro kako se dere koza od jarca, onda smo dobili to sto smo dobili. Mozda, MOZDA ta 3080 sa 20GB bude imala NVlink pa cu da pojedem sam svoje g**** ali mi instikt kaze da je veca sansa da Srbija uzme svetsko u fudbalu nego da NV isporuci ovako nesto.

^ pitanje kad ce se naci na lageru i za koje pare[emoji3]. Gde god pitas niko nema odgovor kad ce stanje postati normalno.

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Sozbirom da je 110k rsd msi ventus koji je tier 2 3080 sve je jasno,btw ko zeli doticnu 3080 Exceed je ima na stanju,mada ja ne bih preporucio njih jer ne postuju 14 dana rok za vracanje,al eto nije da ih nema kod nas

^ Zapravo ih nemaju na stanju već im daš broj telefona pa te zovu kad stignu kartice :D Zvao sam da se raspitam, ali mislim da je to preskupo za karticu koja nije ništa posebno, recenzije takođe nisu oduševile. Kome ne treba odmah, bolje sačekati da se pojavi prava stvar ili kod uvoznika ili kod švercera.

Sobzirom da za Eagle madjari traze 1200eur koja je isti rang manje vise ovo je jos i dobra cena sa domacom garancijom

^ sto je rekao @johnnyNT nema ih nigde na stanju. Isto je stanje kod madjara kao i kod nas. Zato mogu i klepati cene koje hoce.

Sobzirom da za Eagle madjari traze 1200eur koja je isti rang manje vise ovo je jos i dobra cena sa domacom garancijom

Potpuno je nebitno da li švercer prodaje za 1200e ili lokal za 800e- kartica NEMA ni ovde ni tamo!
Ispod su podaci norveške Proshop radnje (sa reddita), ovim tempom ni do nove godine ne mogu da zatvore postojeće porudžbine.

b4v29x9wj8s51.png

Očigledna kriza ponude, a ne preterana tražnja kako reče Jensen. Videćemo ditribuciju RTX 3070 i posle Big Navi.

Pojavljuju se na Iponu samo odmah nestanu,znam po auto notify,samo izlaze eagle,vision,strix,i evga ftw3 ultra,IMA samo ono..

^ sto je rekao @johnnyNT nema ih nigde na stanju. Isto je stanje kod madjara kao i kod nas. Zato mogu i klepati cene koje hoce.

nije samo kod nas i u Svajcarskoj dizu cene kako hoce

^ ne znam koje su cene u Svajcarskoj ali znam da kod nas ili Madjara necemo proci ispod 1k evra za tipa strix model koji ja hocu.

Nema grafika na celom svetu, ja ne znam kako su oni objavili ove grafiku a nisu spremili daj boze 100000 komada na lageru. Prosto neverovatno.

^Pitam se dal su spremili 10k, a ne 100k [emoji1]
Potpuno je nebitno da li švercer prodaje za 1200e ili lokal za 800e- kartica NEMA ni ovde ni tamo!
Ispod su podaci norveške Proshop radnje (sa reddita), ovim tempom ni do nove godine ne mogu da zatvore postojeće porudžbine.

Pogledajte prilog 290925

Očigledna kriza ponude, a ne preterana tražnja kako reče Jensen. Videćemo ditribuciju RTX 3070 i posle Big Navi.
Bilo bi ovih narudzbina mnogo vise da ih ima na stanju, jer cenim da se mnogi ni ne zalecu sa kupovinom znajuci situaciju... Evo ja prvi ne pokusavam, niti bih pokusavao da je posto poto narucujem cak i da ne cekam AMDovu ponudu.

^ pitanje kad ce se naci na lageru i za koje pare[emoji3]. Gde god pitas niko nema odgovor kad ce stanje postati normalno.

Decembar Januar nista pre normalizacija
Narucis i cekas ili pratis svaki dan da se pojave na lageru tako sam ja uzeo ovu Vision
Strix 0 jos uvek cekam

^ po meni je ovo 3090, ima sli dok 3080 nema[emoji3]

Decembar Januar nista pre normalizacija
Narucis i cekas ili pratis svaki dan da se pojave na lageru tako sam ja uzeo ovu Vision
Strix 0 jos uvek cekam

Kod nas nažalost ne postoji pre-order opcija (kao na OCUK recimo), već lokalne radnje upišu tvoj telefon ko u prošlom veku pa te zovu kad stigne. Isto rade i prodavci sa KP, odnosno truba pre januara.

Kod nas nažalost ne postoji pre-order opcija (kao na OCUK recimo), već lokalne radnje upišu tvoj telefon ko u prošlom veku pa te zovu kad stigne. Isto rade i prodavci sa KP, odnosno truba pre januara.
Ma ovde se preprodaju za skoro duplu cenu
Strix Ftw Aorus preprodajna cena se krece do 1500 franaka

Biće tako dok ima *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau**mjau* koje su spremne da daju te pare. Ako neko misli da RTX 3080 vredi toliko, onda i treba da je kupi po toj ceni.

Ne znam da li je vec bilo okaceno ali ovaj scenario mi uopste ne deluje nemoguce.

Report suggests Nvidia could launch improved RTX 3000 GPUs produced on TSMC's 7 nm node in 2021

Nvidia’s RTX 3000 gaming GPUs are produced on Samsung’s 8 nm nodes that are not seeing great yields right now, which is clearly limiting the supply. Nvidia has made it clear that the RTX 3000 shortages are going to last until at least early 2021, but team green is not just sitting idly waiting for the supply to catch up to demand. A new Chinese report now suggests that Nvidia could be ditching Samsung for TSMC in 2021, yet it is not clear if this switch will benefit the RTX 3000-series or if it is planned for some intermediary generation in between Ampere and the next gen “Hopper” GPUs.

According to DigiTimes, Nvidia has already booked significant production capacity on TSMC’s 7 nm nodes for 2021, as TSMC recently lowered the prices on the 7 nm wafers. Additionally, Nvidia is looking to diversify risk seeing that TSMC’s 7 nm nodes are superior to Samsung’s 8 nm ones when it comes to yields. This suggests that Nvidia may actually release improved versions of the RTX 3000 GPUs with lower TGPs and slightly increased performance. The report also notes that Nvidia is expected to be one of TSMC’s key clients contributing to the high utilization rate of the 7 nm nodes throughout 2021.

Previous reports pointed out that Nvidia also booked 5 nm production capacity at TSMC and this is probably meant for the upcoming "Hopper" GPUs rumored to release exactly 1 year after the Ampere models. The 2-year release schedule appears to have been reduced to 1 year, since AMD is strongly signaling that it is ready to match Nvidia’s gaming GPUs this year. Team red already has plans to release Navi 21’s successor produced on the 5 nm TSMC nodes at the end of 2021, and Nvidia is most likely not willing to give the competition a head start.

Ostaje samo pitanje kada se provale serije/modeli TSMC-a koliko ce isti da kostaju na slobodnom trzistu.

+edit vezano za poslednji pasus
Da ne bude i ova Ampere serija "prvi macici" za nesretne beta testere... :d

Poslednja izmena:
Po ovom grafiku sa reddita, ko je narucio Gigu 3080 Gaming, dobio je plus je ostala koja karta viska :)

Verovatno sam sad u debeli off ali da pitam, zna li se šta će biti sa GTX serijom :) Hoće li postojati? Dobro bi bilo da se daju opet neke jače grafičke bez RT-a, 1660 serija je bila odlična.

pričali smo skoro o sudbini 3050. bilo je nekih najava de će biti što znači da 99% nema GTX a ja pretpostavljam da će da urade kao što su uradili sa prethodnom generacijom (GTX 1660 umesto RTX 2050)

Više iz znatiželje na jednom Bugarskom sajtu naručim Gainward GeForce RTX 3080 Phoenix za 875e stavim preuzimanje u radnji. Danas me zovu na viber kazu možete doći sutra po kartu. Da li da idem da je uzmem iskreno ne sviđa mi se uopšte. Put bi mi izašao još oko 50e i majanje.

U međuvremenu su cenu podigli za 100e vise. Ali mislim da bi meni dali po ceni po kojoj sam je poručio.

Poslednja izmena:
Tesko da ces je prije NG igdje naci po nizoj cijeni.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Uzmes i prodas ovde za 1000 ko iz topa.

Sent from my CPH1951 using Tapatalk

Mislite da bi ovde neko uzeo Gainward prakticno bez garancije i to za 1000e ?

Vrh Dno