Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

Ako ima nekog u Nemackoj moja preporuka je da prati na Mindfactory ponudu, mislim da trenutno izbacuju najpovoljnije cene za oba tabora.
Sto se tice Founder's ed. Notesbookbilliger(de) je generalni zastupnik za de/at ali kako padaju cene pre bih isao na neku AIB opciju. (od Asusa recimo)

3070 FE mi je bombona jer je najkompaktnija 3070, osim možda onog malog Zotaca koji nije ništa bolji, ima ok hlađenje i oba ventilatora na istoj strani...

Na kp 3070 su već 500e a 3080 650-700, a crypto nije ni pukao još. Sačekati treba da 3070 padne na 400e a 3080 na 500e za par meseci. Od septembra će svakako biti prodaje svega ispod cene jer će očajnici prodavati

^ to si u pravu, te cene neće biti ni kad izađe 40xx serija

Množile se, kotile se...

2915311C-E68F-4389-AB28-57F15B1AC519.jpeg

Neka me neko ispravi ako gresim, ali Founders je skup jer su svi modeli non-LHR pa im majneri drze cenu takva kakva je.
Mozda gresim ali founders su valjda imale veci default napon ili mozda power limit. Kao uvek je bilo bolje baciti founders karticu pod vodu, imala bi veci benefit od ekstremnog hladjenja i mogla bi da dohvati vece visine.

Plus, to napajanje nema 12-pin adapter, moraš da nabaviš zasebno.

Skoro svim karticama su pale cene na ~MSRP ili nize. Aorus 3080 Ti Waterforce extreme (sa svojim vodenim hladjenjem da ne bude zabune) je 7500 juana sto mu dodje 1100e. A interesantno je da je ralika u ceni izmedju ovih modela sa vodenim hladjenjem i verzija kao npr. strix ili vision negde oko par stotina juana, 200-300. Najjeftinije od 3080 serije je waterforce extreme WB verzija za 6000 juana. Ali tu vec treba da se ima custom vodeno hladjenje i iscima da se prikljuci ova karta. Takodje su nenormalno pale cene i AMD procesorima i grafickim kartama. 6950XT Toxic u najjacoj izvedbi je 7500 juana. 5950X moze da se nadje za 3100 juana. Nesto se cudno desava.

Pad cena pred nove generacije, možda...
Plus, tržište je preplavljeno polovnim kartama i radnje žele da raščiste inventare pred nove modele.

Pao je i čelik i bakar a i drvo. Nema tražnje. Ali je čudno da je 6950 600 dolara pa bila to i Kina

Pad cena pred nove generacije, možda...
Plus, tržište je preplavljeno polovnim kartama i radnje žele da raščiste inventare pred nove modele.
Pre će biti reset cena pred novu generaciju. Valjda im je jasno da nova generacija ne može da ima cene kao prosla. Vreme je za povratak na staro + inflacija, nažalost, toga, moramo biti svesni.

Pun pogodak bi bio da se kupuje samo nova generacija, ostavimo ove rudarske da trunu - tako će najbrže cene pasti, ako bi nova gen morala da se takmiči i sa max niskom cenom rudarskih.

Ja uzeh Aorus RTX 3070 novu iz shopa, poslednji komad u radnji. Uz 1080p 165Hz monitor i Ryzen 5600x, mislim da sam odabrao sweet spot sto se tice graficke.

Pao je i čelik i bakar a i drvo. Nema tražnje. Ali je čudno da je 6950 600 dolara pa bila to i Kina

7500 juana je Sapphire Toxi vodeno hladjenje. Ostali su manje vise tu negde i to mi je najcudnija stvar sto je razlika u ceni izmedju nekog znj proizvodjaca i najjace karte na svetu fazon 300 juana. Kao da su evri u pitanju. Ili je to samo iz razloga sto smo se svi navikli da gledamo urnebesne cene po prodavnicama pa nam sad ovo sto je zapravo i normalno, izgleda kao neki sci-fi.
1657588344302.png

Imao neku ponudu za dve RTX 3080. Fina je cena bila u pitanju.

Karte vizualno u mint stanju. Lik koji ih prodaje fina i korektna osoba.

1. MSI RTX 3080 Suprim X Full Pack sa zastitnom nalepnicom
2. Zotac Holo Amp 3080 Full Pack, stikera nema, ali mislim da Zotac ni ne lepi te zastitne nalepnice

Epilog:

Prva kartica i sa Gaming i sa Silent bios-om (Suprim X 3080 MSI) ima nerealne temperature:

~ 81-82C za jezgro i oko 95-98C za hotspot pri testiranju u Superposition @ 4k dok je VRAM isao na "skromnih" 102C

Taman kad sam se dogovorio da je eventualno i otvorim i sredim joj padove i pastu posto vlasnik kaze da je majnovao oko ~12 meseci sa fabrickim padovima/pastom ona zabode u RDR2 u Benchmark testu.

Druga kartica Zotac 3080 ramp-upuje ventilatore na 95% posle 25-30 sekundi u Superposition na @ 4k gde je hotspot na oko 102C, VRAM na 90C a jezgro na 80C.

Zahvalio se i rekao da bih kartice preskocio.

E sad; siri se polako prica da su GDDR6X kartice problematicne, pogotovo 3090, zato sto su navodno podlozne degradaciji memorijskih cipova zbog visoke temperature.

Takodje, malo offtopic, ali sve interposer kartice poput Radeon VII ili Vega su takodje losa kupovina, mada opet, to je vec off topic.

Mozda je ovoj 3080 Suprim X degradirao VRAM jer je 102C tokom gejminga prilicno visoka temperatura u provetrenom TD 500 Mesh kucistu, mogu samo da zamislim koliko je isla na ETH-u ako je u gamingu na 1080p rezoluciji nagurala tih 102C za VRAM.

Takodje, nacuo sam da Hynix RTX 3060ti imaju neke probleme sa crkavanjem, ne znam da li je to tacno.

Tako nekako, ako je verovati ljudima koji se razumeju vise nego ja.

Licno mi je kroz ruke proslo solidan broj 3080 kartica, i mogu pouzdano da tvrdim da su vecina bile izostavljene od 24-casovnog majnovanja ETH-a, dok one koje nisu, bile su podvrgnute tretmanu sa kvalitetnijim termalnim padovima i termalnom pastom.

Prvi put sam video da Suprim X od MSI-a ima ovako visoke temperture.

Ko zna kako su sastavljene u fabrici, možda su došle sa kondomom za prste viška kao onaj slučaj 3090FE

Nadam se da ne, ne bi bilo dobro da je to slucaj. Moguce da je ovo usamljena varijanta jer je vlasnik kartice majnovao sa fabrickim termalnim trakama i pastom, gde je VRAM verovatno trotlovao ili bio na konstatno visokoj temperaturi.

Licno nikada nisam voleo preko 98C za GDDR6x za 3080 dok majnuje ETH i to iskljucivo leti.

Ja sam probao novu 3080 SuprimX i imala je ocajnu temp memorije u igrama. Znaci 100c na memoriji.

Vrh Dno