Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

Zadnji pasus sve govori, za tu lovu ima daleko boljih opcija.
Cenim Wizarda, jer je sigurno jedan od najboljih recenzenta ali nazalost zna da bude vrlo subjektivan kada je u pitanju nV i to uopste ne krije.

Na Ampere karticama undervolt je izgleda must, prije nisam vodio previše računa o temperaturama ali od kad uzeh NZXT H1 morao sam nešto preduzeti. Uglavnom, preko 10c spustio temperaturu, tako da sada u igrama imam maksimalnih 73c u odnosu na 83-85c prije, što baš nisam očekivao. :) Buka podnošljiva skroz, ne smeta uopšte, nisam ispratio ali mislim da fanovi ne prelaze 55-60%

Znam ali 73c u high loadu i 37-38c u idle je skroz ok i u atx varijanti kućišta. Mislim čak da su slične temperature bile u H510, doduše tada nisam radio undervolt.

Kad nekom pomenes undervolt odmah pomisle da si stipsa sto se struje tice, ali retko razmisljaju da pomaze kod snizavanja temperatura i/ili buke.
A na karticama od 250W+ postaje ocigledna dobrobit (da ne kazem benefit), mada to zavisi i koliko je adekvatan kuler na kartici...

Undervolt je ok...nemam ništa protiv. I ja sam undervoltovao 1080Ti, i ne stiže do 70 stepeni...

Ma prakticno je obavezan undervolt, pricali smo cim je izasla 3000 serija i kad smo nabavili karte preko kolege *******og..

Ako undervoltujes gubis mozda 2% na performansama a imas mnogo hladniju kartu i trosis npr. 80W manje.

Ubedljivo najgora Ampere kartica je Aorus Master RTX 3070.

Neverovatno koliko masivno izgleda i koliko su temeprature visoke, a nije ni tiha.

Pocele kartice da se pojavljuju sa snizenim cenama, 3070 za 500e. Do kraja meseca ako krene masovnija prodaja, bice to veoma pristupacno.
Jos samo prodavci da se koriguju kako dolikuje.

Jos samo prodavci da se koriguju kako dolikuje.
Ovo je malo nezgodno za mala trzista kao nasa, jer prodavci/distrubiteri ne dobijaju povrat novca, rebate, popuste(druge ekonomske instrumente) na sledece kupovine, i ostale olaksice od AMD/NVidije/Intel-a i mozda i samih partnera. I kad dobijaju opet nije koliko veca trzista. Ovo jedan deo mantre "Premalo smo trziste", koji cesto ostane nespomenut.

Problem je cena po kojoj su oni nabavali. Nezgodno im je da prodaju ispod nje pogotovo drasticno. Zato postoji "javna tajna" da velike kompanije nadoknadjuju efektivne gubitke, samo je pitanje na kojim trzista, i koliko ko dobije toga, i kom obliku xD

Ako je malo ispod, ili je nekako drukcije nadoknadjeno, ponekad je ok, i naravno u zadnjem trenutku kad nema izbora da se samo ratosiljaju. Ali kreativne nadoknade/pomoc od proizvodjaca i dizajnera su uvek najbitniji faktor.

Poslednja izmena:
Ovo je malo nezgodno za mala trzista kao nasa, jer prodavci/distrubiteri ne dobijate povrat novca, rebate, popuste(druge ekonomske instrumente) na sledece kupovine, i ostale olaksice od AMD/NVidije/Intel-a i mozda i saim partnera.

Problem je cena po kojoj su oni nabavali. Nezgodno im je da prodaju ispod nje pogotovo drasticno. Zato postoji "javna tajna" da velike kompanije nadoknadjuju efektivne gubitke, samo je pitanje na kojim trzista, i koliko ko dobije toga, i kom obliku xD
*** kad su ih nabavljali za 30.000, a prodavali za 150.000 nisu se žalili...

*** kad su ih nabavljali za 30.000, a prodavali za 150.000 nisu se žalili...
Jos da su nabavljali za 30 sve xD, nije tako rozikasto bilo ni njima od korone/rata/nestasica/shipping problema. Opet kazem, recimo snizenja za 5600x/5800x/5900x sto su bila pre par meseci, to je AMD direktno davao finansijsku pomoc distrubuterima da spuste (a onda distrubuterima pomagali prodavcima), da se takmice sa Intel-om. Nisi valjda mislio da ce par meseci posto je Intel izasao da distributeri ili cak prodavci sami da spuste na gubitak da prodaju ? xD

Sve firme to rade, tako odavno funkcionise, ne sme da se javno prica zbog shareholder-a i odredjenih zakona.

Poslednja izmena:
Ima, samo moras bolje da gledas.

Gainward Phantom 3070 - 565
Aorus Master 3070 - 575

Pa mozda nestalo, ali ima vise primeraka koji nisu ni blizu predjasnjoj ceni od 100K za nove. Sto je dobro.

pocinje sa 5 :D

Pune se lageri, kopači zatrpali ebay.

Screenshot_20220624-144155.jpg

Nećemo mi da vidimo te cene po našim radnjama...samo KP/eBay...

🤭

Prilozi

• 035A69FE-7A3F-4D99-8E37-8DF3AD84CEB3.jpeg
    035A69FE-7A3F-4D99-8E37-8DF3AD84CEB3.jpeg
    292.9 KB · Pregleda: 162
Jednom u zivotu cu morati da porucim founders edition, pa sta bude...kad dodje vreme za 4000 :D

Nekad su referentne bile krdza, dobra elektronika, ali kuler ne bas. Sad su skroz ok izbor ;)

Nisam imao referentnu od 7800 GTX :D. Prvo bih tu izabrao da ima kod nas, bez dileme.

Je l' uopste moguce da se poruci sa Nvidia sajta? Sumnjam da salju za Srbiju, plus carina...

Na KP Founders kao da je od zlata, a treba da bude najjeftinija od svih.

Neka me neko ispravi ako gresim, ali Founders je skup jer su svi modeli non-LHR pa im majneri drze cenu takva kakva je.

pa dobro, nek majnuju

Founders mi je dobar jer i pola toplote odmah izbaci iz kucista preko svog polu-blowera. Skroz dobar dizajn IMO.

Vrh Dno