Šta je novo?

GeForce GTX480, GTX470 & GTX465 thread

Ovaj GTX 465 ima 5 dizejblovana SM-a...izgleda da su ih dosta nakupili, pa ce da ih prodaju jedno tri meseca i onda izbacuju GTX 460 koji ce da koristi GF104 GPU..moja prognoza ;)

GF104 je bese pola od fulll part-a?, e pa nv ne radi bas rebranding ponovo, ali u mojim usima to 460 zvuci fino i podseca na gtx260:) ali jednostavno to u stvari nije to.Verovatno ce mnogi koji ne znaju da se zalete kad se pojavi.A najverovatnije da ce to ime da nosi, jer su ovoj buducoj nadenuli 465...

Poslednja izmena:
Ovaj GTX 465 ima 5 dizejblovana SM-a...izgleda da su ih dosta nakupili, pa ce da ih prodaju jedno tri meseca i onda izbacuju GTX 460 koji ce da koristi GF104 GPU..moja prognoza ;)

Prakticno je trecina originalnog cipa iskljucena (~31% CC, 33% memorijske magistrale, ko zna sta jos)... "bacena" milijarda tranzistora, i sigurno da ce ih biti jako mnogo. Maltene sam ubedjen da ona brojka od vise stotina hiljada Fermi cipova ukljucuje i GTX465, jer je njen launch za oko dve nedelje i AIB parneri su ih sigurno vec dobili da bi spremili karte (ako budu imali paper launch ovako osakacenog cipa...).

A za GF104 i GTX460 (mozda ce ipak biti GTS460) si u pravu ;). Ako bude imao 384CC i 256bitnu magistralu, bice sigurno brzi od GTX465, jer ce i klokovi biti visi.

@The Bear
Ti meni ne mozes da kazes da tripujem tj nije lepo jer si jos po znanju nedorastao a po iskustvu da ne pominjem!
Jesi li ti kad video u svom zivotu kad GTX295?Jesi li?O cemu ti meni pricas covece crni?
Sad ispade da mi jos i test ne valja,da sam slagao?

P.S.Nije mi ni najmanje tesko da ponovim opet testove i da napravim kratak review ali to necu raditi zbog tebe vec zbog uporedjivanja performansi upravo sa dobijenim GTX470..

@ mmsandi
Po Vantage testu je izmedju 5770 i 5830..Za igre treba sacekati i finalan test kao i driver..Meni za sad ne deluje nesto posebno..Mozda se i pokaze na kraju ko zna..

Poslednja izmena:
Prakticno je trecina originalnog cipa iskljucena (~31% CC, 33% memorijske magistrale, ko zna sta jos)... "bacena" milijarda tranzistora, i sigurno da ce ih biti jako mnogo. Maltene sam ubedjen da ona brojka od vise stotina hiljada Fermi cipova ukljucuje i GTX465, jer je njen launch za oko dve nedelje i AIB parneri su ih sigurno vec dobili da bi spremili karte (ako budu imali paper launch ovako osakacenog cipa...).

A za GF104 i GTX460 (mozda ce ipak biti GTS460) si u pravu ;). Ako bude imao 384CC i 256bitnu magistralu, bice sigurno brzi od GTX465, jer ce i klokovi biti visi.

Vrlo verovatno si u pravu ovo za prodate chipove da ukljucuju i GTX 465 jer je nVidia vec prodala te chipove partnerima.

Tesko da ce GF104 imati 384 core-a, mada bi bilo fino :)

Vrlo verovatno si u pravu ovo za prodate chipove da ukljucuju i GTX 465 jer je nVidia vec prodala te chipove partnerima.

Tesko da ce GF104 imati 384 core-a, mada bi bilo fino :)

Znam da je najavljeno 256, ali sam nesto racunao... nekako mi je 256CC malo ako se ispostavi da je povrsina stvarno kao sto je najavljena, tj ~330mm2. Polovina CUDA Cores, bez kesa, bez DP, jednostavno bi moralo da bude manje, max 280mm2. Ako ih stvarno bude 256, trebace im brzina od najmanje 800/1600MHz da budu blizu performansi GTX465.

Pa sto da ne budu toliki klokovi, za mali chip u 40nm to valjda nije problem.
Ono sto mene nervira kod nVidia-e je sto su zapostalili klokove kod svojih kartica. Jos su pre vise od dve godine stigli na 1836Mhz za shadere (9800GTX+) i bili na lepom putu. A sada, posle toliko vremena nisu ni blizu te cifre. A izgleda da su klokovi kod Fermija bitniji nego bilo sta drugo.

Zato ovaj GF104 u svom segmentu moze da bude dosta uspesan, ako ga naklokuju kolko treba :) A i cilja na segment koji je najslabije pokriven od strane Ati-ja sa 5830.

Nvidia Shipped 400 Thousand Fermi-Class Chips – Analyst.

An independent analyst has confirmed that Nvidia Corp., a leading supplier of graphics and multimedia chips, has shipped hundreds of thousands Fermi-generation graphics processors. According to Jon Peddie, the head of Jon Peddie Research, Nvidia so far has shipped 400 thousand Fermi-generation chips.

“My estimate is Nvidia has shipped over 400 thousand [Fermi processors] as Tesla and Gefore units. The shipment numbers ‘to date’. Nvidia shipped a lot to OEMs, loads of Tesla versions since the announcement in Boston in March,” said Jon Peddie in a conversation with X-bit labs.

Earlier high-ranking Nvidia executives said that the company had shipped hundreds of thousands Fermi-class graphics processors. At present those chips are all based on the code-named GF100 (NV60, GT300) design, which is so complex that many analyst estimated that the yields of such chips was between 20% and 30%. Nvidia claims that its yields were higher than expected.

“Yields of our high-end, Fermi-based GPUs were much higher than expected, leading to good availability of our new GeForce GTX 480 and 470 GPUs and Tesla high-performance computing products,” said David White, chief financial officer of Nvidia, during the latest quarterly conference call with analysts.

Analyst Jon Peddie claims that the problems with yields are over for Nvidia. It has to be noted that in order to achieve those yields, Nvidia had to cut down the number of GF100’s stream processors from 512 to 480 on GeForce GTX 480 graphics board and to 448 on GeForce GTX 470 and Tesla C2050 add-in-cards.

“I think most of Nvidia's problems are behind and they are back on track. You will see a whole slew of derivative products in the next few months,” said Mr. Peddie.

Even though Nvidia celebrates the vast amount of Fermi-class graphics chips shipped, many questions regarding business side of the achievement remain. The GF100 – in both GeForce and Tesla versions – is by any definition a premium product, which drives up revenues, profits and margins. Nevertheless, it does not look that Fermi was actually a breakthrough for the company’s business.

In the first quarter of fiscal 2011 Nvidia posted 2% quarter-over-quarter revenue growth as well as 0.9% gross margin growth. The company recorded net income of $137.6 million, or $0.23 per diluted share, for the Q1 FY2011, compared to $131.1 million, or $0.23 per diluted share, in the Q4 FY2010. The company indicated that during the first quarter if fiscal 2011 the GPU business was flat, Quadro business was on the rise (there are no Fermi-based Quadro at the moment) and Tesla business achieved record revenue.

As it can be observed, despite of shipping around 400 thousand premium GF100 graphics processors, the company did not see any tangible improvements either in profitability or margins. Obviously, Nvidia is losing chipset market share rapidly and throughout the whole Q1 FY2011 it probably has been losing share on the market of discrete graphics processors. As a result, the GF100 chip as well as increasing sales of high-margin Nvidia Quadro solutions helped Nvidia to offset declines in the core-logic and GPU businesses in terms of revenue, however, it does not look like the company managed to earn a lot more than in the previous quarter.

http://www.xbitlabs.com/news/video/...d_400_Thousand_Fermi_Class_Chips_Analyst.html

Taj Dzon Pedi ocigledno ne cita ovaj forum...znao bi da je nV isporucila 10k kartica worldwide:p

Pa ne znam da li mogu da dostignu te vrednosti, kao sto i sam kazes vec dve godine to nisu u stanju. One najave o GF104 navode max 725/1450, i vec tu gube dodatnih 10% performansi.

A to koji segment cilja i koji Radeon ce joj biti direktan konkurent ostaje da se vidi, posto to bez i najmanjeg problema moze biti cak i 5870 - sve zavisi sta ATI odluci.

Taj Dzon Pedi ocigledno ne cita ovaj forum...znao bi da je nV isporucila 10k kartica worldwide:p

:d

Pa ne znam da li mogu da dostignu te vrednosti, kao sto i sam kazes vec dve godine to nisu u stanju. One najave o GF104 navode max 725/1450, i vec tu gube dodatnih 10% performansi.

Pa ok, ne moraju >1800Mhz, i 1600 ce biti dosta za pocetak. A pricalo se o 750/1500 kolko se ja secam :p

na ,vec sada bivsoj mi,9800gtx+ shaderi su mi isli i do 1950mhz,dok na gtx275 nece ni da cuje preko 1600mhz sto mi i nema neke logike pa ako bi neko mogao da pojasni bio bi zahvalan.

Kod 2xx serije sejderi retko kad da idu preko 2x frekfencije gpu-a.

a na vantage je i 480 slabija od 5870, ali u igrama bome nije

To je tacno..Ali tu postoji propust u komunikaciji samog drivera sa engine-om Vantage testa..Najverovatnije ce u vidu nekog hotfix-a za Vantage GTX480 dobiti i bolje rezultate jer se nesto iskreno ne secam da je do sad i jedna karta bila slabija u testu sirove snage tipa Vantage a da u igrama bude brza i to u 90% igara!
Inace nisam probao jos GTX480 da vidim koliko je iskoriscenje GPU-a pa da mi i ta slika bude jasnija..
Treba svakako sacekati kartu..

Poslednja izmena:
To je tacno..Ali tu postoji propust u komunikaciji samog drivera sa engine-om Vantage testa..

Ja i inace slabo razumem tvoje postove, ali ovaj je jedan od zescih :D

Cak i da ima smisla to sto si napisao...kako ti to znas? :d

A inace, ja nisam ni znao da je krenula prodaja Tesla C2050 kartica:

http://www.brightsideofnews.com/news/2010/5/6/nvidia-starts-shipping-tesla-c2050-cards.aspx

I eto, tek sad ona Charlijeva racunica za Tesla kartice ne pije vodu jer C2070 tek treba da izadje.

Ja i inace slabo razumem tvoje postove, ali ovaj je jedan od zescih :D

Cak i da ima smisla to sto si napisao...kako ti to znas? :d

A inace, ja nisam ni znao da je krenula prodaja Tesla C2050 kartica:

http://www.brightsideofnews.com/news/2010/5/6/nvidia-starts-shipping-tesla-c2050-cards.aspx

I eto, tek sad ona Charlijeva racunica za Tesla kartice ne pije vodu jer C2070 tek treba da izadje.

Sta ti tu nije jasno?
Jel recimo GTX295 podbacuje u 3D Mark 2006?Podbacuje..Jesu postojali fixevi za neke ATI kartice da bi mark bio kompatibilniji sa novom generacijom karti?Jesu..Upravo to sam i rekao..Najverovatnije sam test ne funkcionise dobro sa kartom i trebao bi neki fix da bi se taj propust ispravio jer nemoguce je da po sirovoj snazi bude sporiji od ATI 5870 a da u 90% igara bude brzi ,to se jos nije desilo ni jednom!
Ja ne znam,ja samo idem logicki sta moze da se desi tj da bude..

Stvarno ne znam sta je tu nejasno i po cemu ja pisem nerazumljive postove..
Voleo bih da me demantujes u necemu sto sam do sad izneo ,bar u jednom pa da i ja sam sebe razuverim..Ko zna,mozda pricam spanski..Mozda ces ovo bolje razumeti :
Fermi es una mierda :d

A takodje imam problem da kada dignem klok jezgra na 700mhz,desava mi se da u 3dmark06 dodje do pucanja drajvera,a ostali testovi normalno rade,ima neko slican problem ili ja negde gresim? Imam 197,45 ver drajvera.

Hm. Ne znam koliko ti je bitan i merodavan taj 3DMark06 ali ukoliko prolazi davadesetak krugova Crysis benchmarka može se reći da su stabilni klokovi. Ja sam koristio zadnju oficijelnu verziju 197.75 i takvih problema nisam imao. Da li si dirao voltaže?

@overkind

Imao sam istu karticu i isto sam imao problema kada sam je klokovao na 700 Mhz,izgleda da ta kartica nije stvorena za to posto je vec fabricki klokovana ;)

nisam probao crysis,i nisam joj dirao voltazu jer ne moze softmod,a ako nece preko 700mhz,pocupacu je iz kucista i udariti o patos.sad sam uzeo fabricki oc karticu i nikad vise.

nisam probao crysis,i nisam joj dirao voltazu jer ne moze softmod,a ako nece preko 700mhz,pocupacu je iz kucista i udariti o patos.sad sam uzeo fabricki oc karticu i nikad vise.

Kako podesavas voltazu na Twin Frozr? Cuo sam da na 275GTX Lightning radi dizanje voltaze u MSI Afterburneru, ali ne i na Twin Frozr.

Poslednja izmena:
Za lightning ima poseban tool. Slican Afterburneru. Time se moze dizati voltaza na Lightning modelu. Nisam probao, samo sam startovao tool i proverio.

Nema ti to veze sto je fabricki OC, bas nikakve veze... Primerak je takav mozda nece preko 700 i sta ces..... Provrti par loop-ova Warhead-a, 2-3 loop-a obicno je dovoljno da se vidi dal je stabilna, zabosce brzo ako nije u Warhead-u stavi najjaca podesavanja i rezoluciju....

Poslednja izmena:
Vrh Dno