Šta je novo?

GeForce GTX480, GTX470 & GTX465 thread

Najs...

p-470-1.jpg

http://www.gainward.com/main/edm/GTX470/gw_edm_20100428.html

Gainward's New GTX 470 is a Dead Ringer to ATI's HD 5870

Poslednja izmena:
Bolja kupovina je 5870 od tog GTX470 po sirovoj snazi, 5870 je samo 2000 skuplji od tog GTX470 sto nije neka razlika :), ali nVidia uvek ima nekog aduta, a to su trenutno PhysX i CUDA.

Pozdrav!

Bolja kupovina je 5870 od tog GTX470 po sirovoj snazi, 5870 je samo 2000 skuplji od tog GTX470 sto nije neka razlika :), ali nVidia uvek ima nekog aduta, a to su trenutno PhysX i CUDA.

Pozdrav!

Sirova snaga u cemu u DX11, tesselaciji ili igrama iz 2008-me? :)

PS: zar neki nisu spomenuli malu iskorescenost GPU-a na GTX 470 pri igranju igara... sto samo znaci da ona ima sirove snage dosta vise od 5xxx ali igre jednostavno nemogu da je iskoriste full... jer je Fermi projektovan da bude podjednako naklonjen GPGPU aplikacijama iigrama i tu verovatno gubi 20-30% za igre koje guraju samo DX9

Poslednja izmena:
...

Sirova snaga u cemu u DX11, tesselaciji ili igrama iz 2008-me? :)

PS: zar neki nisu spomenuli malu iskorescenost GPU-a na GTX 470 pri igranju igara... sto samo znaci da ona ima sirove snage dosta vise od 5xxx ali igre jednostavno nemogu da je iskoriste full... jer je Fermi projektovan da bude podjednako naklonjen GPGPU aplikacijama iigrama i tu verovatno gubi 20-30% za igre koje guraju samo DX9

Pola Fermija je zakljucano, jer im je arhitektura veoma losa za proizvodnju. I vidi koja kartica izvlaci vise tflops-a.

Da je stvarno situacija da je GPU iskoriscen manje nego sto treba nVidia bi izbacila drivere za popodne koji bi tu neiskoriscenu snagu iskoristili i oduvali ATI, ali i sam vidis kako izbacuju driver-e :). Inace CUDA tehnologija je primenjena u malo aplikacija ja znam za jednu bitniju a to je Photoshop CS 5. CUDA tehnologija se primenjuje na TESLA sistemima koji mnogo kostaju i koriste se iskljucivo za neka komplikovana proracunavanja :).

Pozdrav!

Pola Fermija je zakljucano, jer im je arhitektura veoma losa za proizvodnju. I vidi koja kartica izvlaci vise tflops-a.

Da je stvarno situacija da je GPU iskoriscen manje nego sto treba nVidia bi izbacila drivere za popodne koji bi tu neiskoriscenu snagu iskoristili i oduvali ATI, ali i sam vidis kako izbacuju driver-e :). Inace CUDA tehnologija je primenjena u malo aplikacija ja znam za jednu bitniju a to je Photoshop CS 5. CUDA tehnologija se primenjuje na TESLA sistemima koji mnogo kostaju i koriste se iskljucivo za neka komplikovana proracunavanja :).

Pozdrav!

Pa da na optimizaciji ce se jos puno raditi, e sad pitanje je koliko moze Fermi koji je dizajniran da krcka GPGPU moze biti preko drivera optimizovan da gura DX9 naslove bez tesselacije i bez DX11...
Mene iskreno vise interesuje koliko ce raditi crysis 2, gothic 4, neka nova tesselation igra, DX11 igra, itd
A takodje me interesuje i GPGPU jer je u tome definitivno buducnost koja vec ima primenu u zahtevnijim aplikacijama (nije to samo CS5... ima tu jos dosta toga)

...

Pa da na optimizaciji ce se jos puno raditi, e sad pitanje je koliko moze Fermi koji je dizajniran da krcka GPGPU moze biti preko drivera optimizovan da gura DX9 naslove bez tesselacije i bez DX11...
Mene iskreno vise interesuje koliko ce raditi crysis 2, gothic 4, neka nova tesselation igra, DX11 igra, itd
A takodje me interesuje i GPGPU jer je u tome definitivno buducnost koja vec ima primenu u zahtevnijim aplikacijama (nije to samo CS5... ima tu jos dosta toga)

Evo ti pogledaj Metro 2033, klasicna igra gde se trazi jaka kartica i dobra obrada DX11, tu nVidia sija u punom sjaju u odnosu na ATI, ali ta igra je kako stvari stoje jako neoptimizovana. Crysis 2 ce kako kazu biti manje zahtevan od Crysis-a i Crysis Warhead-a, posto ide i na konzole :).

Naravno da ima jos programa, ali po nekim testovima ATI Stream kao ATI GPGPU resenje se bolje pokazalo od nVidia u pojedinim aplikacijama. GPGPU gura samo nVidia, jer je ATI u sklopu AMD-a, pa njih to ne zanima.

Zurim na slavu pa ne mogu vise da pisem :), inace ima tu jos dosta stvari :).

Pozdrav!

Pa onda je logicno zakljuciti da ce igre koje koriste tesselaciju ili GPU za fiziku (nebitno ciju) raditi bolje ili isto na 470ci nego na 5870...
A mislim da je svima vaznije kako rade "prezahtevne" i "neoptimizovane" igre a ne kako pojedina igra umesto 85fps-a daje 93 jer nema ni teselacije ni fizike.....
Takodje jos vazniji je minimum fps i ugrama za koji dosta njih zaboravljaju da je na strani Fermia

Cek, cek jedna stvar mi nije jasna, ako igra podrzava Physx i primera radi na 470ci imas 60-65fps-a zar nije logicno da karta iste snage koja ne podrzava Physx (necu reci ni 5850 ni 5870 jer nije bino za moje pitanje) ima vise fps-a ???

Ne razumem kako moze da se porede performanse u recimo Metro 2033 ili u JC2 kad neke opcije jednostavno ni ne postoje na ati kartama (GPU Water recimo) samim tim igra drugacije izgleda a GPU radi manji posao. Moze li mi to neko objasniti u par recenica, zasto tolika frka oko sirove snage koju ne mozes da upotrebis?

p.s. procitao sam 95% ove teme da ne bude da sam totalni sarlatan ;)

Poslednja izmena:
A i razlika između 470 i 5870 je 4-8%, što je taman tih 2.000 dinara, po ovoj ceni.

Inače malopre sam pozvao ove, pošto sam obezbedio finansijsku konstrukciju i kažu da su rasprodate sve karte iz radnje, kaže da ih je bilo 5 komada...

Poslednja izmena:
Pa onda je logicno zakljuciti da ce igre koje koriste tesselaciju ili GPU za fiziku (nebitno ciju) raditi bolje ili isto na 470ci nego na 5870...
A mislim da je svima vaznije kako rade "prezahtevne" i "neoptimizovane" igre a ne kako pojedina igra umesto 85fps-a daje 93 jer nema ni teselacije ni fizike.....
Takodje jos vazniji je minimum fps i ugrama za koji dosta njih zaboravljaju da je na strani Fermia

Ako neka igra moze da potera na 470 sa telesacijom na 30 fpsa , a na 5870 sa telesacijom ide na 20 fpsa, ja sve jedno moram to da iskljuc. posto mi je malo tih 30 fpsa... Ali kontam kad ja iskljuc. teelsaciju na 470 ide na 55fppsa , a na 5870 ide na 80 fpsa... Cek da vidimo testove ovih sto su uzeli... ali po ovim testovima sto su uradjeni to je to... neko je napisao da na 4xx seriji radi bolje telesacija nego na atiju , ali ne dovoljno dobro da bi bilo lepo igrivo...Ako ostane ova cena od 29k nema smisla cena 5850 od 24k, a i cena 5870 od 33k.. Ko ce to uzeti nego samo ati fanbojevi.. jedino da prepakuju te karte i stave druga imena i prodaju slepcima po toj ceni...to sve ako je 470 na 29k dinari

Poslednja izmena:
Stigla kartica pre par sati. Isto Street Fighter / Resident Evil 5 / Dark Void varijanta.

Ono čega sam se pribojavao obistinilo se - promer rupa na GTX470 je 1cm veći po dijagonali od HD5000 što znači da otpada varijanta vodenog bloka jer su mi na sva tri koja imam sa promerom od 75mm za razliku od ovog na Fermiju od 85mm :(

Posle testiranja ipak ide GTX470 u oglase.

Nije mi jasno sto ste se napalili na tih 30K dinara?Uporedite tu cenu sa onom kad je Bench imao akciju sa 5850 od 18K!(bez konkurencije)Pa ce vam svima,nadam se biti jasno gde smo danas bez prave i realne konkurencije u desktop segmentu.Niko ne spori da 470-ka nije dobra karta.Niko ne spominje anketu na TPU-u ,trzistu gde ove karte imaju najnizu cenu na trzistu!Taj MSI se tamo placa 26K dinara!Iskreno se nadam da ce Nvidia brzo izbaciti nesto sto je konkurentno u segmentu koji nas sve interesuje i vratiti cene koje ce svima biti privlacne.

Zaboravih! Gainward pati za Atijem!To je ocigledno!:D:D:D

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    13.1 KB · Pregleda: 97
Poslednja izmena:
@Uruk lepo je to sto ti kazes :), ali tolika razlika izmedju 5870 i 470 nije, mislim to da 20 fps ima 5870, 30 fps 470, nema sanse, jedino da budu iste po performansama eventualno malo brza 5870, ali ne zaboravi da je GTX470 topliji i vise trosi struje. Ako ukljucis PhysX FPS ce se prepoloviti zarad nekih sitnih detalja, mislis ti da je ATI los, ali veoma mali broj ljudi i kod nas i u svetu kupuje nVidia kartice, jer su lose za onaj novac koji treba izdvojiti za njih, 470 nije losa, ali 480 je precenjena. Inace sa ATI 5850, ako je OC lagano mozes da dostignes nVidia GTX470 :), trenutno je ATI isplativiji od nVidia, mada mislim da bi trebali da spuste cenu 5850 na 20 000, a 5830 oko 18 000.

Pozdrav!

Imam 470GTX i prezadovoljan sam sa njom :) pre toga sam imao 275GTX Twin Frozr i FPS se udvostrucio u BC2,Metro2033 i Just Cause 2(to trenutno igram)
Prvo sam se i ja uplasio pre nego sto sam je kupio posto se pricalo da je bucna i da se greje ali uopste nije taj slucaj.Kartica uopste nije bucna i temperatura neprelazi 80° dok igram a ventilator se vrti sa 2100 obrtaja i necujem je uopste za razliku od stare 275GTX.
U svakom slucaju odlicna kartica,mogla bi da bude malo jeftinija,platio sam je 350€ ali sta je tu je,uglavnom da sam ja zadovoljan i sto je najbitnije radi sve bez problema.
Cak mi se i temperatura Procesora smanjila za 10° kako u idle tako i pod opterecenjem posto je kartica zatvorenog tipa a stara 275GTX je bila otvorena pa je izduvavala vruc vazduh po kucistu i grejala i druge komponente.

http://www.sysprofile.de/id115906

Poslednja izmena:
E moj Gile.Slabo ti pratis trziste..Nvidia karte u svetu su uvek bile vise prodavanije..
Evo ti recimo po steam-u koliko korisnika koristi nvidia-u a koliko ATI :
http://store.steampowered.com/hwsurvey
Da ne pominjem na cemu su se uvek zasnivale Ultimate Gaming Machine ..Zna se..Intel i nVidia,CPU top model,GPU top model i kombinacije sa SLI itd..
Do pojave Fermi karte zakljucno sa GTX2xx serijom nvidia je bila i tehnoloski naprednija i kvalitetniji proizvod u globalu..
Cak je i Fermi GTX470/GTX480 kvalitetan i ima neke tehnoloske inovacije samo sto takav chip nije usavrsen i u odnosu na specifikacije ne daje ono sto bi trebalo kao i malo losije osobine koje nosi..
A video si i sam test u OC-u kako se pokazala serija GTX4xx..Bolje skalira od ATI..Eto jos jedan adut koji nosi prednost..Ima mana ali ima i nekih prednosti,bar toliko..
Kada GTX470 klokujes odrace svaku 5870 lagano..(Za ovo ce se pokazati najbolje non refrentni primerci sa boljim sistemom hladjenja) Ako tako gledas opet imas brzu kartu a potencijal kod nvidije je uvek bio jako velik bez voltage tweaker-a!Dopingovanje voltazom necu ni racunati jer je besmisleno bez vode..
Kada krenu ovi non referentni primerci nemoj misliti da narod nece kupovati karte..Skocice porast prodaje samo tako..Ne gleda svako proizvod kao ja detaljno i ljudima nisu neke stvari bitne da bi se udubljivali u materiju..Oni odu ,kupe,voze i budu srecni kao recimo user gore:laugh:

Poslednja izmena:
Bas tako sam i uradio..otisao kupio ugradio i sve je na svom mestu i radi sve odlicno i tu nema vise sta da se prica i polemise:)

tu nema vise sta da se prica i polemise:)

Naravno da nema, prvo razlike izmedju konkurentnih karti su reda velicine 10-15%, isto tako je i kad se "pojure" sa oc-om, a slag na torti je taj da je nivo tih performansi na trzistu vec vise od 6 meseci, o 5970 i da ne pricamo, tako da voditi neku zucnu raspravu zato sto je neko brzi za 10% a drugi sporiji za 15% je totalno besmisleno i NEaktuelno! drugim recima uzmi sta volis...

Jedino sto bi mene znacajnije nateralo da protrljam oci je malo ozbijlnije komesanje cena...

Kada GTX470 klokujes odrace svaku 5870 lagano..

ne verujem da moze to tako lagano ko sto kazes jer i 5870 moze da se klokuje...
Jedino sto bi mene znacajnije nateralo da protrljam oci je malo ozbijlnije komesanje cena...

...ako ati nesto ne uradi po tom pitanju gubi musterije iz dana u dan. Jeste da se za 6 meseci prednosti navatalo, ali moglo je i bolje...ima puno ljudi koji se sad trenutno kolebaju 470 ili 5870... treba malo nesto tu da prevagne .. mislim da se doda ili oduzme:eyebrows:
Posle testiranja ipak ide GTX470 u oglase.
Sa je bilo , dje ba zapelo?

Poslednja izmena:
Ne pije ti ovaj link vodu, jer ovo vazi samo za one koji su na steam-u. Za nereferentni GTX 470 moras dodati jos novca u odnosu na referentni. Stigne i prestigne OC-ovani GTX470 5870, ali daj OC ti 5870, pa vidi ko ce biti brzi i koliko :). Bolja je karta 5870 od GTX 470, ako se aktivira PhysX u igrama, fps na GTX470 ce biti znacajno manji u odnosu na onaj 5870. ATI trenutno nudi vise za ulozeni novac :). I jos jedna stvar cudi me da iko ubacuje Fermi u laptopove jer trosi duplo vise struje od konkurentskog ATI-ja, a brzi je max 10%.

Pozdrav!

@gile23
Generalizujes previse, GTX 470 je brzi tamo gde bas treba da bude brzi (tesselacija, nove igre, dx11, minimalan fps) i to ko zna da proceni zna sta je kupovina za njega

Sta je nVidia obecavala do sada...

mali off, ali ovo je 0 u poredjenju kakav je fermi trebao da bude, nesto su zaje*ali zesce...

http://www.semiaccurate.com/2010/05/05/nvidia-downgrades-tesla-again/

Sad ce svi, ah Charlie Demerjian, ali nema nista sto nije istinito, samo su izneseni zvanicni PDF fajlovi od strane nVidia-e sa specifikacijama...

kao sto vidite:

2ec2nh1.png

a ovo su sadasnje specifikacije:

2ir2npx.png

Znaci jos su smanjili taktove, a povecali potrosnju...sta im se desilo ne znam.

Fermi danas daje mnogo losije specifikacije kao i performanse nego sto su planirane, i mnogo vecu potrosnju, ali sta je tu je.

Poslednja izmena:
Pa sta, problem u proizvodnji i zeljama NV-a, takodje specifikacije se nikad nisu znale to su samo nagadjanja....... definitvno se racunalo na vece klokove ali pitanje tacno na koje su pucali... sto ipak neznaci da cemo takav proizvod i videti ako ne i bolji, samo je pitanje sta ce ATI uraditi za to vreme

Poslednja izmena:
mali off, ali ovo je 0 u poredjenju kakav je fermi trebao da bude, nesto su zaje*ali zesce...

http://www.semiaccurate.com/2010/05/05/nvidia-downgrades-tesla-again/

Sad ce svi, ah Charlie Demerjian, ali nema nista sto nije istinito, samo su izneseni zvanicni PDF fajlovi od strane nVidia-e sa specifikacijama...

kao sto vidite:

2ec2nh1.png

a ovo su sadasnje specifikacije:

2ir2npx.png

Znaci jos su smanjili taktove, a povecali potrosnju...sta im se desilo ne znam.

Jel mogu ja prvi: ah Charlie Demerjian :)

Nekoliko stvari:

1) Ono sto je Pixell primetio - on i dalje kao dokaze za 'zlog Fermija' navodi svoje linkova i uzima ih kao aksiom...smesno...

2) Naveo je dva dokumenta nVidia-e i to je ok, a gde je onaj treci iz Maja 2009 ? Koliko sam ja pratio, nVidia nikad nije iznela ove specifikacije koje je on naveo za Maj 2009.

3)
Fermi danas daje mnogo losije specifikacije kao i performanse nego sto su planirane, i mnogo vecu potrosnju, ali sta je tu je.

Ovaj Charlijev tekst je o tesli, a ne o GF karticama, eto vidis vec te je izmanipulisao :D
Nikada nije nVidia objavila specifikacije GF kartica, tako da tu ne moze jasno da se govori o tome koliko su specifikacije pale u odnosu na planirane. A pale jesu, samo sto mi, a ni Charli, ne znamo koliko.
Dakle ovaj njegov tekst je o Tesli, a na kraju kaze: "In the end, Nvidia seems to have delivered about half of what it had promised..." - sta je to delivered, pa fermi based tesla jos nije izasla. Bukvalno tera citaca da pomisli na GeForce (GTX 480), a on ipak ima 480 shadera, sto bi opet pokvarilo njegovu racunicu itd...

4) Natrag na teslu, sve sto je nVidia objavila od specifikacija do sada je ovo:

NV_Fermi_castration_PDF.png

a sada imamo ovo na njihovom sajtu:

http://www.nvidia.com/object/product_tesla_C2050_C2070_us.html

Dakle, jeste prisutan pad frekvencija sa 1,25-1,4 (charli je odmah stavio 1,4 kako bi pad bio veci :)), na 1,15. Ali Tesla fermi kartice jos uvek nisu izasle, ono sto stoji sada na sajtu moze lako da se promeni na bolje. A takodje na sajtu stoji Tesla C2050/C2070, znaci dva modela, a specifikacije su samo za jedan - mozda je to za slabiji...mozda je to neka nVidia-ina procena trenutnog stanja, sto moze lako da se promeni.

Zakljucak: stvari nisu onakve kakve ih Charlie prikazuje.

Svima koji slepo veruju Charlijevim pisanjima, svaka cast i puno srece. ;)

Poslednja izmena:
Nije da mu nesto verujem, al dosta stvari je pogodio za Fermi... Mislim vidi se da covek mrzi nVidiu, ali opet...

Evo par slika od mene pomenutog (i rasprodatog) MSI GTX 470 i starog dobrog MSI GTX 280-OC.

Posto sam zbog posla i programa koje koristim i dalje drzao winXP kao sistem, tek moram da nabavim win7 i neke DX11 demoe pa da propustim kartu kroz moderne testove. Ionako sam pretezno igrac RPG/FRP igara, ali volim ponekad da obrnem i neki mod za Crysis. :)
Takodje ciljam i na neki Phenom X6 1055T kad definitvno stignu pa da rezultati budu konkurentniji i sto bolji.

Evo cisto da pokazem bar nesto na ovoj masini, default 3DMark2006 1.20:
AII [email protected] je zaista spor za ovakvu kartu, ali ipak rezultat je bolji za 2k od GTX-a 280. Kad legne tu jedan Thuban bice to kako treba.

Ono sto mogu da potvrdim je to da pri 2D klokovima GTX 470 je potpuno necujan pogotovo ako imate vise fanova u kucistu, (mojih 5 se vrte na 1000rpm) dok u 3D modu tek na 65% fan ciklusa primecuje se zvuk kartice, ali kao blago sustanje. Taj zvuk je sigurno duplo tisi nego zvuk referentnog kulera sa GT200 serije.
Evo i slike MSI Kombustor testa, 93C je dostigao max i fan se vrteo na 69-70%.

Moguce je da nekim korisnicima i to moze da smeta, ali meni nakon GTX 280 ovo je maltene tisina.

Danas cu malo da se poigram sa Afterburnerom pa ako bude kakav lep skor meticu screenshot. :)

Zakljucak: stvari nisu onakve kakve ih Charlie prikazuje.

Svima koji slepo veruju Charlijevim pisanjima, svaka cast i puno srece. ;)

Isto se to moze reci i za nv, posle mahanja sa onim parcetom kartona iz prosle godine...

@kull daj neku sliku u mraku, da vidimo kako sljasti xigmatek!:)

@kull
Odlicna kupovina i neka te lepo sluzi kartica ;)

Sto se tice temperatura jeste da sa tim nekim programima kao sto je Furmark dostigne do 92° ali dok igras nije taj slucaj,kod mene dok igram nepredje 80° i bezcujna je..ja je uglavnom necujem :)

Skoro celu noc sam igrao BC2 i nije preslo 80°,takodje isti slucaj i sa Metro2033 i Just Cause 2
http://img339.imageshack.us/img339/598/543h.png

ja neznam kako to u testovima pise da je idle temperatura 44°,kod mene nije taj slucaj :)

http://img413.imageshack.us/img413/6059/654p.png
Sobna temperatura je bila 25°

Znaci svi koji misle da pazare 470GTX netreba da se plase da ce im kartica pregoreti ili probiti usi:D

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno