Veliki sam detaljista kako u proceni tako i u radu sa hardverom..Obracam paznju na svaku sitnicu mada je to totalno nesvesno..Dok testiram neki detalji ljudima prosto promaknu ,ja ih zapamtim..
No..Dugogodisnji sam nvidia korisnik koji je cenio da nvidia ima za jedan stepenik vise napredniji gpu kako i kvalitetniji sam finalni proizvod..O software-skoj podrsci da ne pricam..Sve je to bilo ok do pojave Fermi kartica koje su pod prisilom izbacene..Da nisu ovoliko kasnili radili bi oni i dalje na usavrsavanju chipa,nvidia sebi za sigurno nebi dozvolila ovakav propust ,mada mozda i bi kako se ponasaju za neke stvari..
Poslednjih 6 meseci recimo driveri su im katastrofa..Izbacivanje iz 3d aplikacije,BSOD,crash samog drivera..Ej bre..Gledam film i pukne mi driver :''Driver not respoding" ..Ma idi..Da bi se drzao teme evo jos jedan dokaz lose softwareske podrske za GTX4xx seriju gde je momak dobio rezultate koji se kose sa nekim drugim testovima koje sam gledao a iskoriscenje GPU-a je bilo samo 50% ..
Driver ili???
http://www.overclock.net/nvidia/715548-ati-radeon-hd-5870-vs-nvidia.html
Pokusavam zaista da budem optimista..Da gledam sa najpozitvnije strane sta se zapravo desava ( da iznesem sve cinjnice na videlo sa ovom serijom ) GTX4xx ali kako vreme promice i kako se dalje radnja razvija sve implicira da je problem u samoj arhitekturi..
Evo cak ni derivat Fermi-ja ne moze da ima dovoljno dobre karakteristike,vec chip koji je manje povrsine manji shader jedinica,ima manje blokova opet trosi dosta a po svoj prilici i grejace se..O ceni necu ni da pricam..Nvidina poslovna politika i sam menadzment je jednak nuli!ATI im tu mrsi konce samo tako!!!
Mislim da sam dovoljno kompetentan da kazem da nvidiju poznajem jako dobro i da iz ugla gledista mene kao nekog ko ulazi malo dublje u materiju i sam rad sa hardverom tj kartama Fermi na zalost nije ispunio ocekivanja ni najmanje tj ovo je generalno problematican chip!
Ovo nije ni priblizno nvidia kakva je nekad bila!