Šta je novo?

GeForce GTX480, GTX470 & GTX465 thread

Sve je meni oko ovih GTX4xx karti pod velikom sumnjom..Necu sad da izlazem neke cinjnice koje govore u prilog tome da nebi napravio nv flame war od strasnih fanova..

Pa lepo racinalno i objektivno kazi koje su te zamerke...... svi proizvodi imaju slabe tacke, sto bi i Fermi bio izuzetak.....

Pa lepo racinalno i objektivno kazi koje su te zamerke...... svi proizvodi imaju slabe tacke, sto bi i Fermi bio izuzetak.....

Pa vec sam rekao jos odavno pa me neki napadose..Iz dana u dan primecujem sve vise..A svoje sumnje bih potvrdio testom kada bi imao mogucnosti da probam kartu..Za sad jos nista..

koliko sam ja shvatio iz tvojih postova ti si objektivan bez obzira sto malko vise volis intela i nvidia-u i to je za pohvalu...
ps hvala za pm pa ako bude uspesna trgovina propusticu par testova i steta sto nisi blize da ti dam da je malo "iscedis"

@matrixsu
Hvala tebi na lepom gestu..Nije ni bitno sto je necu probati..U svakom slucaju lepo od tebe..
No ako je uzmes bice mi drago da cujem utiske sa tvoje tacke gledista i da ti izbacis neke testove..
Radujem se tome iskreno..

Pa evo sad sam gledao na newegg-u i tigerdirect-u, i moze da se kupi GTX 470 za preporucenih 349$, a GTX 480 ima od 499-520$ u proseku, sto znaci da je situacija u Americi jos bolja za Fermi. S druge strane 5850 se krece 300-320$ a 5870 400-420$, tako da bih se cak usudio da kazem da je GTX 470 po ovim cenama sweet spot :)

Situacija se poboljsala u kratkom periodu i mislim da nije bilo potrebe za onolikim pljuvanjem :)

mislis, poboljsala se u Americi gde je nVidia uvek imala dobru cenu? super, ajmo svi u Ameriku :banana:

Pa evo sad sam gledao na newegg-u i tigerdirect-u, i moze da se kupi GTX 470 za preporucenih 349$, a GTX 480 ima od 499-520$ u proseku, sto znaci da je situacija u Americi jos bolja za Fermi. S druge strane 5850 se krece 300-320$ a 5870 400-420$, tako da bih se cak usudio da kazem da je GTX 470 po ovim cenama sweet spot :)

Situacija se poboljsala u kratkom periodu i mislim da nije bilo potrebe za onolikim pljuvanjem :)

Cene su taman kakve trebaju da budu... Sem sto je GTX480 preskupa.... Al opet to nema veze sa stanjem kod nas...

mislis, poboljsala se u Americi gde je nVidia uvek imala dobru cenu? super, ajmo svi u Ameriku :banana:

Pa situacija sa dostupnoscu se poboljsala u celom svetu, a u Americi je najbolje stanje, pa su i cene bolje.
Kod nas je i dalje skup i GTX 470, to stoji. Mada moj post je bio usmeren na ono pljuvanje fermija da ce to biti samo vapor ware proizvod, da ce zaziveti kao komercijalan tek sledece godine itd. A vec se vidi da nije tako, cak je i konkurentan...u svetu... :)

Ccc, sad je nv "sweat spot" zato sto je ati poskupeo :d... jedva cekam da vidim sta ce taj gtx465 da donese, sto je najgore najverovatnije da ce da se smesti cenovno izmedju 5850 i 5830, i cene ni makac!:D

metar moga sela Amerika celaaaa...
ovo sa cenama za sada je čisto taktiziranje, kad tad će i ati da padne tako da...
Postaje malo dosadna situacija, već mi je vreme za nove stvari i čavrljanja, predviđanja uz fuka na nekih dvesta strana...Ajmo obojeni idemo dalje....

Pa situacija sa dostupnoscu se poboljsala u celom svetu, a u Americi je najbolje stanje, pa su i cene bolje.
Kod nas je i dalje skup i GTX 470, to stoji. Mada moj post je bio usmeren na ono pljuvanje fermija da ce to biti samo vapor ware proizvod, da ce zaziveti kao komercijalan tek sledece godine itd. A vec se vidi da nije tako, cak je i konkurentan...u svetu... :)

nije u svetu nego u Americi :) kao sto rekoh, uvek je tamo nVidia bila povoljna. inace, fermija ima sasvim dovoljno za onoga ko zeli da ga kupi samo sto je malo takvih ljudi...

Poslednja izmena:
Nesto sto mi zapada za oko a nisam primetio da je neko pomenuo je propust kod Display Port-a!Kod gtx4xx serije nema uopste ovaj video izlaz!Sa monitorima koji imaju Display port ovo bi bio extra potez (ja recimo imam to na svom monitoru) ..nVidia cak i ne prati trend u napretku,ATI je stavio Display Port na skoro svim serijama svojih kartica..

jos ces ti postati najveci kriticar fermi-ja sto znaci da si se strasno razocarao u njih :)
ps nije mi se javio jos ovaj tvoj kolega za asus 470 sto mi govori da je prodao

DAS znaš kako, situacija možda jeste bolja nego što je bila pre nedelju-dve ali ja to ne bi nazvao normalnim stanjem. Sve dok ATI ne spusti cene neću biti ubeđen da je situacija sa snadbevanjem GTX400 kartica solidna. Nekako mi je logično da bez nižih cena (trenutno debelo precenjenih 58xx kartica) nema govora o zdravom tržištu grafičkih kartica. Jedino ako ti smatraš da u ATI-ju rade orangutani koji cenu ne bi spustili ni ako bi nV kartice značajno pojeftinile.

Evo ja baš gledah na cene u Evropi i posebno Nemačkoj gde je najjeftiniji dostupan GTX470 10€ jefitiniji od najjeftinijeg HD5870 (332-342€) a GTX480 za 35€ jeftiniji od HD5970 (480-515€).

Situacija nije poboljšana nego je konačno normalna. Poboljšanje ne može nikako da bude to da su kartice konačno dostupne u većim količinama za kupovinu početkom maja za proizvod koji je lansiran krajem marta. Toliko da je Fermi Q1/2010 proizvod, kao što reče nVidia CEO.

Ako imaš neke informacije da se Fermi dobro prodaje, slobodno podeli sa nama.

Nego, hoćemo li mi videti neki user review tih kartica na Benchmarku ili čekamo novu generaciju nVidija grafika?

OK, ja sam samo konstantovao da se situacija sa dostupnoscu popravila, a cene su takodje blago pale. Cene kod nas i u Evropi su i dalje vise nego sto treba. Dakle pricam iskljucivo o GF100 karticama.
I ranije sam rekao da kad bude bilo vise karica, GTX 470 mora da ide ispod 300 evra, a to ce verovatno naterati i Ati da malo spusti cene 5850/5870 kartica. Ali opet ne treba ocekivati neki drastican pad cena.

Mislim da je i ta prica da je Ati toliko povecao cene malo naduvana. Ati je povecao cene za 20$. E sad, to sto je na bench-house-u bila 5850 na akciji za 18300 a sad generalno kosta ~24000 je druga prica. To je bila mozda najbolja akcija ikada i tada je ta kartica verovatno bila najjeftinija u celom svetu. Svaka cast bench-house-u na tome, naravno. Ali nasa je greska sto tu cenu uzimamo za referentnu cenu 5850-ke.

Sorry sto sam ovde ubacio bench-house u pricu, ali eto...
Sve pohvale za rad bench-house-a :)

pazi, cisto sumnjam da se i u svetu otimaju za njih, ali obzirom da ih ima malo svakako ce sve biti rasprodate fanboyevima :)

Neznam zasto neku u USA treba da bude fanboy da bi kupio fermi 470... cak i EU ima dosta onih koji prepoznaju potrebu onog sto NV nudi vise u odnosu na ATI i to su spremni da plate malo vise...

u USA jos i ne mora zbog ok cene ali u EU...pa obzirom da ih ima malo na trzistu i da moze svako da ih kupi kada hoce cisto sumnjam da ima "dosta" onih koji osecaju potrebu da kupe nVidiu kako si ti rekao. i da ovom prilikom demistifikujemo kako ih (fermija na trzistu) ima dosta. ima ih neka mala kolicina koja je dostupna jer ih malo ljudi kupuje.

Poslednja izmena:
jos ces ti postati najveci kriticar fermi-ja sto znaci da si se strasno razocarao u njih :)
ps nije mi se javio jos ovaj tvoj kolega za asus 470 sto mi govori da je prodao

Veliki sam detaljista kako u proceni tako i u radu sa hardverom..Obracam paznju na svaku sitnicu mada je to totalno nesvesno..Dok testiram neki detalji ljudima prosto promaknu ,ja ih zapamtim..
No..Dugogodisnji sam nvidia korisnik koji je cenio da nvidia ima za jedan stepenik vise napredniji gpu kako i kvalitetniji sam finalni proizvod..O software-skoj podrsci da ne pricam..Sve je to bilo ok do pojave Fermi kartica koje su pod prisilom izbacene..Da nisu ovoliko kasnili radili bi oni i dalje na usavrsavanju chipa,nvidia sebi za sigurno nebi dozvolila ovakav propust ,mada mozda i bi kako se ponasaju za neke stvari..
Poslednjih 6 meseci recimo driveri su im katastrofa..Izbacivanje iz 3d aplikacije,BSOD,crash samog drivera..Ej bre..Gledam film i pukne mi driver :''Driver not respoding" ..Ma idi..Da bi se drzao teme evo jos jedan dokaz lose softwareske podrske za GTX4xx seriju gde je momak dobio rezultate koji se kose sa nekim drugim testovima koje sam gledao a iskoriscenje GPU-a je bilo samo 50% ..
Driver ili???

http://www.overclock.net/nvidia/715548-ati-radeon-hd-5870-vs-nvidia.html

Pokusavam zaista da budem optimista..Da gledam sa najpozitvnije strane sta se zapravo desava ( da iznesem sve cinjnice na videlo sa ovom serijom ) GTX4xx ali kako vreme promice i kako se dalje radnja razvija sve implicira da je problem u samoj arhitekturi..
Evo cak ni derivat Fermi-ja ne moze da ima dovoljno dobre karakteristike,vec chip koji je manje povrsine manji shader jedinica,ima manje blokova opet trosi dosta a po svoj prilici i grejace se..O ceni necu ni da pricam..Nvidina poslovna politika i sam menadzment je jednak nuli!ATI im tu mrsi konce samo tako!!!

Mislim da sam dovoljno kompetentan da kazem da nvidiju poznajem jako dobro i da iz ugla gledista mene kao nekog ko ulazi malo dublje u materiju i sam rad sa hardverom tj kartama Fermi na zalost nije ispunio ocekivanja ni najmanje tj ovo je generalno problematican chip!
Ovo nije ni priblizno nvidia kakva je nekad bila!

Poslednja izmena:
pazi, cisto sumnjam da se i u svetu otimaju za njih, ali obzirom da ih ima malo svakako ce sve biti rasprodate fanboyevima :)

Ja mislim da se slabije prodaju zato sto je fermi mnogo kasnio pa su ljudi kupili ati58xx karte i sad je bez veze da uzimaju fermi... Oni koji su zatekli fermi na 8800, 260, 275 bogami kupuju 470 po ovom sto ja citam na stranim forumima , a kupuju i 480... Da nije izasao fermi verovatno bi uzimali ati tako da kontam da ati gubi bar za sad 30% trzista i to u 5870 i 5970...

Poslednja izmena:
Veliki sam detaljista kako u proceni tako i u radu sa hardverom..Obracam paznju na svaku sitnicu mada je to totalno nesvesno..Dok testiram neki detalji ljudima prosto promaknu ,ja ih zapamtim..
No..Dugogodisnji sam nvidia korisnik koji je cenio da nvidia ima za jedan stepenik vise napredniji gpu kako i kvalitetniji sam finalni proizvod..O software-skoj podrsci da ne pricam..Sve je to bilo ok do pojave Fermi kartica koje su pod prisilom izbacene..Da nisu ovoliko kasnili radili bi oni i dalje na usavrsavanju chipa,nvidia sebi za sigurno nebi dozvolila ovakav propust ,mada mozda i bi kako se ponasaju za neke stvari..
Poslednjih 6 meseci recimo driveri su im katastrofa..Izbacivanje iz 3d aplikacije,BSOD,crash samog drivera..Ej bre..Gledam film i pukne mi driver :''Driver not respoding" ..Ma idi..Da bi se drzao teme evo jos jedan dokaz lose softwareske podrske za GTX4xx seriju gde je momak dobio rezultate koji se kose sa nekim drugim testovima koje sam gledao a iskoriscenje GPU-a je bilo samo 50% ..
Driver ili???

http://www.overclock.net/nvidia/715548-ati-radeon-hd-5870-vs-nvidia.html

Pokusavam zaista da budem optimista..Da gledam sa najpozitvnije strane sta se zapravo desava ( da iznesem sve cinjnice na videlo sa ovom serijom ) GTX4xx ali kako vreme promice i kako se dalje radnja razvija sve implicira da je problem u samoj arhitekturi..
Evo cak ni derivat Fermi-ja ne moze da ima dovoljno dobre karakteristike,vec chip koji je manje povrsine manji shader jedinica,ima manje blokova opet trosi dosta a po svoj prilici i grejace se..O ceni necu ni da pricam..Nvidina poslovna politika i sam menadzment je jednak nuli!ATI im tu mrsi konce samo tako!!!

Mislim da sam dovoljno kompetentan da kazem da nvidiju poznajem jako dobro i da iz ugla gledista mene kao nekog ko ulazi malo dublje u materiju i sam rad sa hardverom tj kartama Fermi na zalost nije ispunio ocekivanja ni najmanje tj ovo je generalno problematican chip!
Ovo nije ni priblizno nvidia kakva je nekad bila!

Mislim da malo zuris sa zakljucivanjem stvari...., znamo da je fermi delom ishitren zbog problema u proizvodnom procesu.... i ranijih godina i ATi i NV imali su manjih i vecih padova, nevidim da je Fermi izuzetak iz te price i da je promasaj iz koga se ocekuje jos veci ponor...
Po meni ostaje jedino nepoznanica u segmentu performance/watt..., jos je rano zakljucivati o performansama derivata fermi-a jer za sada ni neznamo da li ce GTX 465 biti full fermi od skart primeraka ili redizjaniran chip manje povrsine....

Sto se tice drivera ja nisam primetio probleme ali znam da neke kombinacije prave probleme e sad da li je sad tih problema vise ili manje u odnosu na pre godinu dana to nemogu zakljuciti

Moj prethodni post je bio upucen G@W-u, ali kad sam hteo da ga editujem nestalo je struje :)

Ovaj GTX 460/465 ce verovatno biti pozicioniran izmedju 5830 i 5850 i kostati oko 250$, jer koliko vidim nVidia za sada ni jedan Fermi proizvod ne stavlja direktno protiv ekvivalentnog Ati-ja, vec izmadju dva Ati modela.

Ima kod nas 470 za 32000 i nesto dinara, oces da ti posaljem? :)

da ne ispadne da ti se nisam javio...ponudio sam tom klincu inno3d 470 ali on nece ni da cuje za "nepoznatu" firmu jer kako ce da se pohvali u skoli i kako ce da to proda nekom drugaru za 6 meseci(menja deo hw na skoro svakih 6 meseci)...sad prodaje 285 koju je uzeo pre 6-7 meseci i hoce fermi-ja(e da sam ja imao takvog caleta)

da menja pribliznu u tom vremenskom periodu...sta ces kad ima takvog tatu,a mozda tata hoce da ga skine sa vrata pa mu na taj nacin udovoljava(ili ga samo jako voli)...do sada je uvek imao samo nvidia-u...moracu da poradim na tom planu malo pa mu "napunim" glavu da pokusa sa nekim ati-jem i spasim njegovog oca(mojeg dobrog prijatelja) velikom otvaranu "bidjelara"

da ne ispadne da ti se nisam javio...ponudio sam tom klincu inno3d 470 ali on nece ni da cuje za "nepoznatu" firmu jer kako ce da se pohvali u skoli i kako ce da to proda nekom drugaru za 6 meseci(menja deo hw na skoro svakih 6 meseci)...sad prodaje 285 koju je uzeo pre 6-7 meseci i hoce fermi-ja(e da sam ja imao takvog caleta)

OK je, nije to moja karta samo sam hteo da ti pomognem, karta je nova i ima je u radnji u kojoj radim. Ako nije cuo za Inno3D, onda plati par hiljada vise i ima Asus ;)

Mislim da malo zuris sa zakljucivanjem stvari...., znamo da je fermi delom ishitren zbog problema u proizvodnom procesu.... i ranijih godina i ATi i NV imali su manjih i vecih padova, nevidim da je Fermi izuzetak iz te price i da je promasaj iz koga se ocekuje jos veci ponor...

Po meni ostaje jedino nepoznanica u segmentu performance/watt..., jos je rano zakljucivati o performansama derivata fermi-a jer za sada ni neznamo da li ce GTX 465 biti full fermi od skart primeraka ili redizjaniran chip manje povrsine....

S obzirom da 465 izlazi u junu najverovatnije ce biti skart od gf100, jer em izlazi ubrzo i plus ga imaju dosta.Mozda kad se skart rasproda stvarno i dodje native 3/4 chip, ali sa dotegnutom arhitekturom buducih pravih derivata gts450 itd.
Nesto ce da urade to je sigurno, i sigurno je da nece ici jos u veci ponor!

Iskreno da kazem, ne znam koji su to problemi sa nvidija drajverima osim onog debakla shto je przio G92 pre nekoliko meseci. Od kako sam stavio nvidije u sve kompove na poslu i kod kuce, zaboravio sam na probleme sa drajverima. A imam zaista budzevine od grafichkih podsistema - na poslu svi kompovi imaju GTX260+GT240 da bi mogli da se voze po 3 monitora i sve to radi bez greshke vec nekoliko meseci.
Kada sam instalirao SLi kod kuce, sve je odmah proradilo ali me je smarao Comodo, pa sam reinstalirao sistem (nisam ga menjao kada sam stavio novu plochu i procesor + prvu GTX470 pa se malo shlogirao posle :d). Sada sve radi odlichno. Ne zanimam se overclockingom tako da ne znam koliko bi sve bilo stabilno posle muchenja sistema...

Ne zelim da pricham kakve sam probleme imao sa Radeonom 4870 i kakve probleme ima moj drugar koji je istu karticu uzeo od mene da isproba i vratio se posle nekoliko dana na 8800GT...

Sada jedva chekam nove drajvere za GTX470 :)

Problemi su tog tipa da se izgubilo na kvalitetu istog..Na stabilnosti,na pouzdanosti u performansama..Desvajau se BSOD-i,crash-evi,iskakanje iz 3d aplikacije ('ajde,ovo sad moze biti i do nekih drugih stvari) ,gubitak na performansama..
E sad..Napomenucu da se ovo desava kroz operativne sisteme Windows 7 (32 bit/64 bit)
U XP-u su driveri izuzetno stabilni,cak bez greske..
Neko ko se ne bavi cesto gamingom tesko da moze da uoci ove probleme ali ako recimo gledati film i prsne sve iz cista mira ne mozete da sedite skrstenih ruku i kazete ma sve je u redu..
Inace moje iskustvo sa sve losijim i nestabilnijim driverima moze da potvrdi nekolicina mojih kolega koji su imali ili slicno ili isto iskustvo kao ja..Zbog drivera sam u iskusenju da se vratim na XP !
Koliko sam mogao da primetim vec je dve serije drivera izaslo za GTX4xx i nije se pomaklo u porastu performansi u odnosu na beta drivere.Jel to kao u redu?Sve je kako treba.Definitivno se nesto desava i problem postoji..Mozda su promenili programere,kvalitet vise nije isti..
@zerbah
Ti si se nama druze previse opustio..Daj ti nama testove umesto nam udaras ceznju sa tim kartama..Jedini ti ih imas a nigde nista od rezultata..Mislim da nismo to zasluzili:S:

Vrh Dno