nex999/driver - cinični postovi puni vrhunskog humora, stalno skretanje pažnje ostalim učesnicima teme da ne vrte istu priču u krug kao i opaska da je sve rečeno na prvoj strani kao i da je 90% postova u temi beskorisno/nema veze sa temom.
PCBeast/Lucas - deluje zbunjeno, deklariše se kao ljubitelj firme o čijem se proizvodu raspravlja ali nije siguran da li je taj proizvod dobar ili loš. Uključuje defanzivni mod čim neko pretera u kritikovanju mu omiljene firme. Postovi većinom dvosmisleni, često puni nepreciznih informacija koje mogu dovesti do zabune onog koji čita temu.
željko/misteriozna osoba X - analiza svih postova je suvišna, dovoljno je izvući onaj najbitniji deo:
ali takvi vuku covecanstvo napred i ne tapkaju u mesto
Do sada je smo na forumu imali samo jednu osobu koja je (pre)često izgovarala ovu rečenicu. Mislim da nije teško pogoditi o kome se radi.
Zapravo baš taj rečenica me je navela da uporedim dve teme i dva proizvoda. Oba proizvoda su od strane većine okarakterisana kao promašaj, oba proizvoda su skupa u odnosu na ono što nude, oba proizvoda su nepraktična i imaju ograničenja, oba proizvoda su privukla veliku pažnju benchforum zajednice i na posletku oba proizvoda još uvek nisu ugledala svetlost dana u inostranim prodavnicama, o domaćim da ne govorimo. Proizvodi su dve različite firme čiji se CEO slično ponašaju u javnosti, obe firme imaju stav da znaju bolje od svojih korisnika, zvaničnici obe firme izlaze u javnost sa nadmenim stavom i neretko u javnosti o svojim konkurentima pričaju sa omaložavanjam. Obe firme se takođe ne podnose pošto su jako slične.
Meni samo ostaje da se nadam da ova tema neće završiti kao ta druga tema koja je trenutno zaključana.
Što se tiče samog proizvoda o kome se ovde govori, da se ne bih previše ponavljao samo ću još jednom reći da smatram da je promašaj i to sa više aspekata gledano. Onaj meni najzanimljiviji jeste budućnost Fermi arhitekture pošto su se i najokoreliji ziloti (da, konačno ste zaslužili taj epitet) složili da će Fermi biti mnogo bolji za dva-tri meseca (budućnost). Ono što je meni interesantno a tiče se budućnosti Fermija jeste: šta ako se Fermi dobro proda, prođe dobro na tržištu a nVidija takva kakva je, nadmena i prepametna nastavi istim putem? ATI je napravio zaokret od 180 stepeni jer su svi popljuvali 2900XT a i oni sami su bili u lošoj fin. situaciji pa su bili primorani na promenu. Ako tržište ne objasni nV da ne želi skupe, vruće, bučne i karte sa slabim performansama u igrama onda ćemo svakako za dve godine videti GF200 (ili kako ga već nazovu) koji će biti za onoliko vrući, bučniji i slabijih performansi od svog prethodnika (Fermija) koliko je dotična karta u svim tim segmentima lošija od GTX280.
Znači imamo:
- 8800GTX (izuzetne performanse, skup, vruć i ne preterano bučan, izrodio G92 koji je izuzetan čip)
- 280GTX (slabije performanse u odnosu na konkuretna od 8800GTX ali i dalje jako dobre, skup, vreliji i ne preterano bučan, izrodio 260GTX koji je dobar čip ali ne dobar kao 8800GT)
- 480GTX (još slabije performanse u odnosu na konkurenciju, skup, vreo i jako bučan, za sada mainstream karte nema na vidiku i moguće je da je nećemo videti duže vreme)
- 580/680GTX (28nm kod TSMC, kako ide trend sa usitnjavanjem biće joše gora situacija nego sada, čip još veći, vreliji i sama karta bučnija, ako se ovako nastavi biće skuplji i sporiji od duplo jeftinijeg Radeona)
Ja stvarno ne kapiram kako niko ne vidi kojim putem idu nV karte i kako nikome to ne smeta.