Šta je novo?

GeForce GTX480, GTX470 & GTX465 thread

u potpunosti se slazem,ja sam za vrlo kratak period promenio 4-5 grafickih i na kraju shvatio da,apsolutno,nisam imao nikakvu potrebu za tim,jer su sve radile odlicno,samo sam stanjio sebi dzep! :wall: sada imam radeona 5870 i ne planiram da ga menjam dok se ne pojave,zaista zahtevne igre!

Pa ima nesto u tome, a s obzirom da vecina igara prvo izadje za X-kutiju 360 pre bih za tolike novce koje tehnomanijaci planiraju da izdvoje za novog "FELERMIJA" kupio pomenutu X-kutiju i prikacio je na kucni LCD 42" a za ostatak love izveo familiju dve noci za redom na veceru.

Namirisao je Seinfeld nesto, mogu vam reci :)
Prvo da se osvrnem na testove... Razumem ja da je potrebno izvrteti sto vise testova da bi se dobio dobar uvid u to koliko je neka karta jaca od koje. Razliciti tipovi opterecenja itd, sve to stoji.
Ali jedine igre koje su zapravo zanimljive u ovom poredjenju najjacih karata su Kriza i Metro.
Da se pojasnim. Recimo gledas Far Cry 2. Prvo i osnovno zavrsio ga je svako ko je hteo. Nece niko danas da legne 400-500 evra za kartu da bi igrao FC2. Drugo, 5870 ima 85 frejmova, 480 ima 112 a 5970 128 frejmova. Hoce li iko sa 5870 biti nezadovoljan sa 85 frejmova i dodati 150-200 evra za 480 ili 5790 samo da bi imao preko 100 frejmova ?
Sasvim druga prica je sa Krizom (mada su i to vec svi zavrsili) i Metroom, gde se karte lome sa samoj granici igrivosti, pa je itekako vazno da li neka ima 35 a neka 40 (na primer).

Razumem ja i fanboyism i sve to, ali moja prica se moze primeniti i unutar jednog brenda. Ljudi sa 285icom biju 70 frejmova u nekoj igri i zasto bi se apgrejdovali?

Sreca pa se niko nije setio da odradi test sa 470/480 i procesorom tipa c2d 6xxx ili 8xxx kojeg danas ima u daleko vecem procentu nego novih i7 i sl!!! Mene prvoga interesuje sta bih mogao da ocekivam na trenutnoj masini, a ne na onome sto cu imati za 5 god!!!

Sreca pa se niko nije setio da odradi test sa 470/480 i procesorom tipa c2d 6xxx ili 8xxx kojeg danas ima u daleko vecem procentu nego novih i7 i sl!!! Mene prvoga interesuje sta bih mogao da ocekivam na trenutnoj masini, a ne na onome sto cu imati za 5 god!!!

Bas tako, bilo bi interesantno izvesti anketu ovde na benchu ko je na kojem procesoru u 2010.

Ma za jednu gtx 470 ce biti ok. Koliko samo ljudi vozi 5850 na overklokovanim C2D i C2Q procesorima. Evo ja moj q9550 drzim na 3.6ghz, a recimo kad izvrtim Crysis benchmark, iste rezove dobijam kad je proc na 3.2, 3.4 ili 3.6 ghz... eventualno u frejm razlika. Znaci ovaj moj proc je i na 3.2 ghz sasvim dovoljan da prati gtx 285. E sad, predpostavljam da ce trebati nesto jaci proc za gtx 470, ali neki c2d na 3.6 bi trebalo da bude ok, mozda ne sasvim, ali tu je to, ebiga, karte tipa gtx 470 ili 5870 traze jake procesore. Ja se za sebe ne brinem, ovaj Quad ce da joj bude i to joj je to, ne zanima me :D.

Namirisao je Seinfeld nesto, mogu vam reci :)
Prvo da se osvrnem na testove... Razumem ja da je potrebno izvrteti sto vise testova da bi se dobio dobar uvid u to koliko je neka karta jaca od koje. Razliciti tipovi opterecenja itd, sve to stoji.
Ali jedine igre koje su zapravo zanimljive u ovom poredjenju najjacih karata su Kriza i Metro.
Da se pojasnim. Recimo gledas Far Cry 2. Prvo i osnovno zavrsio ga je svako ko je hteo. Nece niko danas da legne 400-500 evra za kartu da bi igrao FC2. Drugo, 5870 ima 85 frejmova, 480 ima 112 a 5970 128 frejmova. Hoce li iko sa 5870 biti nezadovoljan sa 85 frejmova i dodati 150-200 evra za 480 ili 5790 samo da bi imao preko 100 frejmova ?
Sasvim druga prica je sa Krizom (mada su i to vec svi zavrsili) i Metroom, gde se karte lome sa samoj granici igrivosti, pa je itekako vazno da li neka ima 35 a neka 40 (na primer).

Razumem ja i fanboyism i sve to, ali moja prica se moze primeniti i unutar jednog brenda. Ljudi sa 285icom biju 70 frejmova u nekoj igri i zasto bi se apgrejdovali?

Stvar je sve do osoba, ima ko hoce uvek da bude u trendu a ima i ko hoce sto veci min fps. Inace Metro je los test, jako neoptimizovana igra, dok je Crysis i dalje bench za sve i svja.:D Par engine-a treba testirati, Cry, Dunia, U3, Frostbite, EGO i mozda jos neki i to je otprilike to. Sve ostalo je neoptimizovana papazjanija.

Najnormalnije je gledati cime zameniti kad zagusti...meni se ovde cak i ime slaze ..4770=>470

Preorder stanje u Nemačkoj na današnji dan.
Cene su u eurima.

Prilozi

• 470.png
    470.png
    106.3 KB · Pregleda: 140
  • 480.png
    480.png
    103.8 KB · Pregleda: 122
  • 100c.png
    100c.png
    96.2 KB · Pregleda: 96
Vidim kod nas ovakve cene:
~330-350e za GTX470
~540-580e za GTX480

puno para,nekonkurentne su cene,potpuno,a razlika u performansama i nije nesto spektakularno veca!

Mene iskreno interesuje sta ce biti sa derivatima fermija i koliko ce uspeti da optimizuju sam cip za 128-256bit magistralu i ubrzaju megaherce jer duplo manji fermi nece imat puno problema sa grejanjem pogotovo ako ispeglaju dosta toga u narednoj reviziji...

.. nisu ljudi vani odusevljeni ovim preorder cenama , retko ko se hvali da je narucio...
)

U USA i Aziji su zadovoljni, Evropljani nisu zadovoljni isto kao što nisu bili ni kad se pojavio ati 5xxx, pošto je i onda bilo 1$=1e...

ne,ovo stvarno nije za *******ciju,jesam naklonjen , ali ocigledno je da treba preskociti kupovinu do neke revizije. Ima tu potencijala ali sve mi je nekako shaky, cenu na stranu i opet nisam zadovoljan. Promuckati glavom pre upotrebe. A ta spika o dve razlicite arhitekture, od kojih svaka sledeca bude nekih 15% brza od predhodne, vec pocinje da bude prilicno jadno i iritirajuce uvijena u narodno popularnu teoriju zavere.

Mene iskreno interesuje sta ce biti sa derivatima fermija i koliko ce uspeti da optimizuju sam cip za 128-256bit magistralu i ubrzaju megaherce jer duplo manji fermi nece imat puno problema sa grejanjem pogotovo ako ispeglaju dosta toga u narednoj reviziji...

Mislim da ce biti ista stvar kao i sa GF100 ;) Nema tu mnogo mudrosti.

Bice znatno veci, topliji, veci potrosac, nesto brzi i proporcionalno skuplji. Koliku ce zaradu NVidia imati na njima je pitanje koje zavisi direktno od ATI-ja, tj cinjenice kako ce pozicionirati svoje cipove u trenutku kada se derivati pojave. Ako se pojave za 3-4 meseca, kada je najrealnije da ih vidimo, mozda im vise konkurencija ne budu 5770 i 5830, vec 5850 koji ce se spustiti na ispod 200 evra, a 5770 na 90-100, na primer.

Jednostavno, previse kasne, do tada ce ATI prodati najmanje 6-7 miliona Dx11 cipova, oni ce i dalje biti na maksimalno 100.000. Da TSMC nije imao problem sa 40nm, vec sada bi mogli da kazemo da je game over kada je ova generacija u pitanju.

Sto se cena GTX470 i 480 tice, vec neko vreme pricam da ce sve zavisiti od dostupnosti ovih karti, i toga koliko realno mogu da nastancuju cipova. Cene ce biti nize sto ih bude vise na trzistu, ali mislim da je to sto ATI uopste nema nameru da spusta svoje MSRP dobar pokazatelj koliko ce ih (ili nece ;)) biti.

Ovde mozete videti jako lep test :
http://www.hwgurus.com/testovi/grafike-karte/152.html
Radili ga nasi ljudi od poverenja i znanja.
Izmedju GTX480 i 5870 na zalost nvidijasa nisu neke Bog zna sta velike razlike,u nekim igrama i jesu gde GTX480 ima bolje performanse i od 5970 kao npr :

http://www.guru3d.com/article/geforce-gtx-470-480-review/20

http://www.guru3d.com/article/geforce-gtx-470-480-review/23

Fino skaliranje u OC-u :

http://www.guru3d.com/article/geforce-gtx-470-480-review/33

Ovo sto je izbaceno je izbaceno fakticki pod prisilom jer su bili nespremni zbog problema koji ih je zadesio.Jednostavno nisu mogli vise da odlazu,Niko nije bezgresan.Sta da se radi,mozda ce im ovo biti za nauk da se ne opustaju mnogo i da ne zive od stare slave.Imali su najbolje namere ali ih je zadesila greska koja se provukla negde u arhitekturi.Generalno ovo nije prava nvidia i moze se reci da je na neki nacin promasaj ali chip je vredan svakako uz te mane vece temperature i potrosnje.Ono sto bi svaka prava kompanija logicno uradila jeste da skreshu cene toliko da bi karta mogla da se kupuje a ne da ostanu pri toliko nenormalno visokim cenama uz performanse koje nisu bas toliko impresivne koliko su trebale da budu.GTX480 je generalno najjaca Single GPU karta sa ok performansama ali se i dobro greje,trosi,skupa je..E sad nekom je to bitno,nekom ne ali svakako o tome treba razmisljati i cenim da se na toj problematici oko usavrsavanja chipa vec radi.
Dal ce se to srediti kroz 32 nm proces,najverovatnije da da.Vremena nisu imali da kartu prebacu u 32nm vec su morali da je rade u 40nm pod ovakvim uslovima da ce krajnji rezultat doneti vece zagrevanje chipa,potrosnju uz sve to skresane taktove GPU-a zbog kompromisa na arhitekturu chipa i na mizerni klok memorije.Ovo sve govori koliko su zapravo imali problema.Meni opet uliva nadu da je uprskos ovakvim problemima Fermi GTX480 opet pokazao koliko toliko nadmoc,Sta bi bilo da su Chip izbacili onakvim kakav je bio zamisljen ???
Ono sto je jako bitno je sledeca stvar da nvidija mora ubrzano da deluje i da razmislja o trzistu.Sta je to trziste?Sigurno nisu ove dve karte GTX480/GTX470.Sa ovim mogu da se slikaju ako misle da ce od toga da naprave nesto.
Mora se akcenat staviti na midle i low segment trzista,popuniti sve rupe.Ponuditi kupcima solidne kartice sa finim performansama po nekoj atraktivnoj ceni..Naravno sve ovo se podrazumeva da budu derivati Fermi chipa.
Jednostavno se ne moze ziveti od stare slave i G80 koji se vec dugi niz godina proteze,dobro tu je i GT200 ali sada generalno GT300 (Fermi) je na zalost nedovrsen proizvod.Moglo je bolje ali sta je tu je.
Sto tice GTX480 i 5870 generalno razlika nije impresivna ali se vidi recimo boost kada se GTX OC-uje i tu dolazi do izrazaja skaliranje + AA efekti + DX11 i tesalacija gde generalno GTX nosi pobedu sa ne tako malom razlikom.
Sve u svemu GTX480 ce jako tesko da se prodaje pogotovu ne po toj ceni koja je u startu plasirana.Karta jednostavno nije pokazala bas najbolje osobine i cena mora znatno nize.Ja bih se radije koncentrisao na GTX470 kartu za koje ima nade.
Generalno ta kartica se manje greje,ima solidne performanse,mogucnost OC-a uz ne preterane temperature tj podnosljive i ono sto je najzanimljivije jako dobro se drzi sa ATI 5870 skoro da su performanse iste a negde cak i bolje.Ove dve karte su definitivno u istom rangu,segmentu trzista kako po performansama + - tako po ceni.
Ono sto bi bilo potrebno za nvidia-in uspeh jeste sledece.Niza cena GTX kartica za jedno 50$ minimum i bilo bi extra.GTX470 uz novije drivere,ofisijelne dobice siguran sam koliko toliko boost i moze da se desi da i predje performanse ATI 5870 karte.Uz dobru cenu bice joj i dobra konkurencija.
Evo nekih testove gde je GTX470 i brzi od 5870 :

Colin McRae: Dirt 2 (DX11/DX9)

http://www.pcgameshardware.com/aid,...-Fermi-performance-benchmarks/Reviews/?page=9

Benchmark WoW: Wrath of the Lich King

http://www.pcgameshardware.com/aid,...Fermi-performance-benchmarks/Reviews/?page=15

Battleforge :

http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3783&p=11

Metro 2033

http://www.pcgameshardware.com/aid,...Fermi-performance-benchmarks/Reviews/?page=13

Need for Speed: Shift

http://www.pcgameshardware.com/aid,...Fermi-performance-benchmarks/Reviews/?page=14

Unigine Heaven 2.0 with Extreme Tessellation

http://www.pcgameshardware.com/aid,...Fermi-performance-benchmarks/Reviews/?page=16

Generalno ova kartica GTX470 je koliko toliko zanimljiva i moze se od nje ocekivati nesto..Pristupacna cena i mogucnost boljih performansi uz podrzane drajvere bice to ok.

kolko ja vidim,necu jos neko vreme menjati ovu moju :smoke:

Nema 32nm procesa, otkazan je na veliku NVidijinu zalost, posto su verovatno na njega racunali. Prvi sledeci je 28nm, a cipove izradjene u njemu ne treba ocekivati jos gotovo godinu dana. Pod uslovom da ne kasni, i ne bude jos gori od 40nm, sto nije nemoguce.

Preracunali su se sa dizajnom za TSMC 40nm, i pravili cip koji realno nije moguce proizvesti (ne mislim u bukvalnom smislu ;)) - najbolji dokaz za to je GTX480, koji nema aktivne sve delove. Uopste vise nema dileme da li je to tako ili ne, da li neko spinuje, mrzi ili sta vec.

Jedino sto NVidia moze da uradi je respin cipa, da poveca yieldove, jer bez toga ne treba ocekivati velike kolicine desktop kartica. Najveci yield koji smo do sada culi od NVidiji naklonjenog sajta je 25%, a i da je sada, dva meseca kasnije veci za 15%, svaki "ispravan" GF100 sam po sebi kosta vise od 120 dolara, a treba na to dodati testiranje. Karta je uz to skuplja i kasnije za proizvodnju - sira memorijska magistrala i samim tim veci broj cipova znace komplikovaniji PCB, a tu je i skuplje hladjenje. Poredjenja radi, za te pare AMD moze da proizvede maltene 5970 (svaki Cypress cip prema dostupnim informacijama kosta oko 50 dolara, dok je Juniper na ispod 20).

Dok cipova ne bude vise, sigurno im se ne isplati da ih prodaju u kartama od 350 dolara i jos dele zaradu sa AIB partnerima - cuvace ih za Quadro/Tesla, koje ce musterije kupovati maltene direktno od njih i zaradjivace mnogo vise - Tesla sa identicnim cipom kao u GTX470 kostace najmanje 2200 dolara, a Quadro makar 1500.

bogami 5870 kod nas kad se pojavio koštao je 40000(39999), kad je € bio 92-3. ASUS-ov model, nedelju dana posle došao Sapphire po ceni 28999, a prva 5850 kod nas je koštala 19999 pošto se nije odmah pojavila nego smo je čekali neko vreme. kasnije su cene išle samo gore što je u srbiji i običaj

Nema 32nm procesa, otkazan je na veliku NVidijinu zalost, posto su verovatno na njega racunali. Prvi sledeci je 28nm, a cipove izradjene u njemu ne treba ocekivati jos gotovo godinu dana. Pod uslovom da ne kasni, i ne bude jos gori od 40nm, sto nije nemoguce.

Preracunali su se sa dizajnom za TSMC 40nm, i pravili cip koji realno nije moguce proizvesti (ne mislim u bukvalnom smislu ;)) - najbolji dokaz za to je GTX480, koji nema aktivne sve delove. Uopste vise nema dileme da li je to tako ili ne, da li neko spinuje, mrzi ili sta vec.

Jedino sto NVidia moze da uradi je respin cipa, da poveca yieldove, jer bez toga ne treba ocekivati velike kolicine desktop kartica. Najveci yield koji smo do sada culi od NVidiji naklonjenog sajta je 25%, a i da je sada, dva meseca kasnije veci za 15%, svaki "ispravan" GF100 sam po sebi kosta vise od 120 dolara, a treba na to dodati testiranje. Karta je uz to skuplja i kasnije za proizvodnju - sira memorijska magistrala i samim tim veci broj cipova znace komplikovaniji PCB, a tu je i skuplje hladjenje. Poredjenja radi, za te pare AMD moze da proizvede maltene 5970 (svaki Cypress cip prema dostupnim informacijama kosta oko 50 dolara, dok je Juniper na ispod 20).

Dok cipova ne bude vise, sigurno im se ne isplati da ih prodaju u kartama od 350 dolara i jos dele zaradu sa AIB partnerima - cuvace ih za Quadro/Tesla, koje ce musterije kupovati maltene direktno od njih i zaradjivace mnogo vise - Tesla sa identicnim cipom kao u GTX470 kostace najmanje 2200 dolara, a Quadro makar 1500.
Kako to da oni nisu dobro napravili racunicu? Zasto su se i upustali u 470 i 480 ? Sta ce im to? Da se brukaju? to ispada onda kao poslovno samoubistvo...Amateri... ostavljaju nas na milost i nemilost atiju...ako je tako ko da ih nema vise... zasto ih prodaju po 350 kad im se ne isplati? Ko njima odrdjuje cenu cipa od 120? Nek mu spuste cenu...Kome ce da proda ako ne njima...

Poslednja izmena:
Hocete da se igrate?
Evo kako se ponasaju kartice u realnim igrackim situacijama:
http://www.hardocp.com/article/2010/03/26/nvidia_fermi_gtx_470_480_sli_review/1
Obavezno pogledajte i poslusajte video klipove. Samo gluv covek bi ono mogao da kupi i stavi u komp. :D
Sve u svemu totalni promasaj.
Sta bi uzeo 5850 za 230 ili 470 za 260?
5850 za 260 kao sto je Powercolor HD 5850 PCS+, hladna i necujna.

Poslednja izmena:
Pa u stvari je veoma jednostavno... cenu kartice samo formalno odredjuje onaj ko je prodaje. Direktno, cena mora biti odgovarajuca performansama koje proizvod nudi, ili se nece prodavati. Nisu oni formirali cenu od 350 zato sto im odgovara, vec iskljucivo zbog toga sto ne mogu da dobiju vise, jer ATI kosta koliko kosta.

Problem za njih je sto ATI ima prostora da spusti cenu 5850 na 200 dolara (mozda cak i manje) i da i dalje zaradjuje, sto se NVidiji nikako ne isplati da prati, posebno sto nemaju dovoljno cipova. Nama kao korisnicima bi to odgovaralo, ali eto... proizvodi su predstavljeni, bice ih koliko ce ih biti (a nece ih biti mnogo), dok ce NVidia zaradjivati u drugim segmentima. Nema konkurencije ako jedan od konkurentskih proizvoda i ne mozes da kupis, nebitno koliko kosta. Ako cena 5870 padne na 270 evra, GTX480 ce formalno kostati 320-350 jer toliko vredi, ali je veliko pitanje da li ces moci da ga kupis.

Sto se onih cena tice, normalno niko van uskog kruga ne moze reci da su tacno takve, ali odnosi jesu takvi, i u ovom trenutku za cenu jednog GF100 ATI pravi najmanje dva Cypressa (verovatno je odnos negde 2 GF100 = 5 Cypress). Zna se koliko kosta 300mm wafer, koliko pojedinih cipova se moze dobiti sa njega, i otprilike yield ispravnih cipova - odatle je sve cista matematika. Da, cena moze biti nesto niza od toga ukoliko TSMC odobri dodatni popust, sto se verovatno i desava, ali se situacija drasticno ne menja.

Kako to da oni nisu dobro napravili racunicu? Zasto su se i upustali u 470 i 480 ? Sta ce im to? Da se brukaju? to ispada onda kao poslovno samoubistvo...Amateri... ostavljaju nas na milost i nemilost atiju...ako je tako ko da ih nema vise... zasto ih prodaju po 350 kad im se ne isplati? Ko njima odrdjuje cenu cipa od 120? Nek mu spuste cenu...Kome ce da proda ako ne njima...nece valjda amde da kupuje fermi..

Pa cenu im odredjuje realnost.
Imas silicijumski vafer na koji litografijom nabacujes metal i pravis tranzistore na silicijumskom podlogi. Onda taj vafer iseces i komadas ga na kriske koje kasnije pakujes na chipove. Sto vise ispravnih kriski vise chipova sa povoljnijom cenom sto manje neispravnih kriskica (jezgra) to manje ispravnih chipova i to po visokoj ceni. Zanimljiva stvar je da i ATi i nVidia rade jezgra na istom mestu i to u 40nm procesru ali nemaju isti problem oko neispravnih jezgara. ATi ima ~2B traznistora za razliku od nVidije koja ima ~3B tranzistora pa je sasvim normalno da ima daleko vise neispravnih posto je jezgro fizicki vece za nekih 50% do ATi-jevog. Kad se na sve to doda sira mem. magistrala (skuplji pcb), vise memorije te po meni (turbine vise nisu za ovako tople GPU-ove) lose hladjenje dobijes skup proizvod koji se moze svrstati u klasu multipraktika posto mozes i jajca da przis na njemu.

Hocete da se igrate?
Evo kako se ponasaju kartice u realnim igrackim situacijama:
http://www.hardocp.com/article/2010/03/26/nvidia_fermi_gtx_470_480_sli_review/1
Obavezno pogledajte i poslusajte video klipove. Samo gluv covek bi ono mogao da kupi i stavi u komp. :D
Sve u svemu totalni promasaj.
Sta bi uzeo 5850 za 230 ili 470 za 260?
5850 za 260 kao sto je Powercolor HD 5850 PCS+, hladna i necujna.

Video, poslusao ... ne verujem da moze da ispostuje garanciju od godinu dana onako da se vrti ... samo sam cekao da nesto pukne tamo na video klipu...vent izleti i zabode se nekom u celo...au , al su ga ugasili...a i mi sa njima...valjda ati nece reagovati na ovo...mislim stvarno njihove cene mogu sad ladno^^^
..u stvari nadam se da je to ati znao pre par meseci kad je podigao cenu 5850...

Poslednja izmena:
Uh, ono je strasno kako se vrti :( Za one koji igraju 10h dnevno ne znam dali bi vent mesec dana izdrzao ovako.
Definitnivno karte nisu konkurentne. Mogu srediti i drivere i biti jos par % brze i cena moze pasti malo za mesec i po recimo ali ova buka je nepodnosljiva.

Pa sta je ovo sa ovom bukom, povratak u dve hiljaditu? Dzaba im performanse, dzaba im tehnologije...u bundle bi trebali da stavljaju one "slusalice" protiv buke, ko za gradiliste

Iskreno, uopste mi ih nije zao...toliko su alavi bili, toliko su nadmeni, toliko su neposlovni u odnosu sa medijima, zelim im puno skarta. Sve ovo meni lici na KK Sledeca sezona...

Toliko su zaostali da su morali po svaku cenu brzu kartu. Iskreno, mnogo sam vise ocekivao. Ocekivao sam da ce makar krenuti cene a padaju ali vidim da konkurecije i dalje nema tako nije frka, kupice se Ati a nV neka se snalazi kako zna i ume. Ono cudo mi u masinu ne ulazi sve i dzaba da mi je daju. Hvala ali neka hvala

Vrh Dno