Šta je novo?

GeForce GTX480, GTX470 & GTX465 thread

@Alk0
Ja se slazem da anketica nije realna ali ipak govori jedno a to je da se veca Ljubav gaji prema nvidiji nego prema ATI-ju
:D:D:D:D:D:D:D

@Borat

€549 WTF????

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Po anketi je 55:44 procenta za ATI sa sve hajpom oko fermija :)

To je sintetika ;).

P.S. Zamislite iza boratovog avatara nekog chichu od 65-70g. , i da postuje ovakve komentare :d .

kako stvari stoje uskoro gledamo i gameplejove
gtx480.jpg

i da mu ode na 55-60 u idle ....valjda je zatvorio kucu kad mu je osla na 44

Poslednja izmena:
..eno stavio je i temp . za vreme neke igre , ide mu do 71C ... na Boratovom linku...

Eto samo su malo pomerili temperaturni offset za brzinu ventilatora i temperatura ne prelazi 71C, vidi se da se fan vreteo na 80% (kaze da se cuje hujanje vazduh a da nema iritirajuceg zujenja, verovatno je nesto glasine od ATI 5870... ali su i temperature nize malo...)

Kazu da su za sve kartice u prodaji ovako nastelovani biosi, verovatno odrzavaju 70-75C, po meni idealno bi bilo ~85C da bi se malo utisao kuler....

ja sam sad odvrno moj na 80% i nije bucan uopste ... manje se cuje od PS3...a imam devetku preko celog kulera..Eno mu i fur mark na 84C. Kaze bas ovo sto je Zeljko spominjao , smanjice obrtaje u burneru...

Poslednja izmena:
Ne mesaj babe i zabe, turbine na referntnim kartama se vrte na mnogo vecem broju obrtaja nego standardni ventolatori!

@zeljko 80% je i te kako bucno!- (mada ko mora ima da se navikne) 5870 se vrti na mnogo manjem procentu obrtaja i garantujem da je minumum 3x tisi na defaut-u od novog gtx-a, a ne verujem da im se ventovi razlikuju po max broju obrtaja.Jednostavno ne mogu da se kolju po bucnosti kad 480 trosi mnogo vise, i ta toplota mora da se istera sa odredjenom "kubikazom" vazduha, a kod ovakvog tipa hladjenja ne mogu da izmisle toplu vodu, jeste da 480 ima veci hladnjak, ali opet ta toplota mora da se izgura.
Po mom iskustvu glavna stavka hladjenja sa turbinama je da vazduh koji izadje iz karte treba da bude sto blizi temperaturi samog zagrevanja karte, tj. iskoristi zapreminu, koju ugura turbina u kartu, sto bolje.Zdrav razum sam govori da ako dve karte su na istoj temperaturi, sa slicnim kvalitetom hladjenja, a jedna trosi za trecinu vise, ona mora i da "progura" za trecinu vise vazduha! i naravno bude bucnija.Ko ovo ne moze da shvati onda ***...

Poslednja izmena:
Ne mesaj babe i zabe, turbine na referntnim kartama se vrte na mnogo vecem broju obrtaja nego standardni ventolatori!

@zeljko 80% je i te kako bucno! 5870 se vrti na mnogo manjem procentu obrtaja i garantujem da je minumum 3x tisi na defaut-u od novog gtx-a, a ne verujem da im se ventovi razlikuju po max broju obrtaja

A odakle ti to znas, jesi li mozda cuo obe??
Imao si merenja na guru3d razlika je bila samo 2db u korist ATI-a

Vidim da user sa foruma iznosi svoja iskustva mozda je malo okrenut ka NV-u ali ja nevidim da je fermi turbina, cuje se kad je pod loadom ali i 58xx serija se cuje

PS: Do sada je bilo ide do 95C, mozes peci jaja, sad ce biti da izduvava vise vazduha od ATIa, pitam se sta je sledece..... i da ne zaboravimo vecu potrosnju pa i poskupljenje struje, mila majko :p

Poslednja izmena:
a jeste da mali pa se vrti mnogo brze... da zato sam i zamenio onaj mali vent :D, al opet je ok... Kako se pricalo ja sam mislio da to przi ko ludo, a ono temp. ko ovo moja...
Nije mi jasno zasto uopste ususkavaju karte u tu plastiku....

Poslednja izmena:
A odakle ti to znas, jesi li mozda cuo obe??
Imao si merenja na guru3d razlika je bila samo 2db u korist ATI-a

Vidim da user sa foruma iznosi svoja iskustva mozda je malo okrenut ka NV-u ali ja nevidim da je fermi turbina, cuje se kad je pod loadom ali i 58xx serija se cuje

PS: Do sada je bilo ide do 95C, mozes peci jaja, sad ce biti da izduvava vise vazduha od ATIa, pitam se sta je sledece..... i da ne zaboravimo vecu potrosnju pa i poskupljenje struje, mila majko :p

Ja samo pisem ono sto je realno ;), ni za ni protiv :wave:.

Mislim da ce se preveliko zagrevanje resiti sa custom hladjenjem, recimo oni Palit modeli sa dva ventilatora, pa i buka ne bi trebala da bude problem.

Ne kapiram zasto onako rade "benchmark" umesto da lepo pokrenu Tool. U tim okolnostima se uopste ne dobija merodavan min. FPS. Da su lepo pokrenuli propisan benchmark rezultati bi bili mnogo merodavniji. I ne vidim uopste potrebu za AA/AF u Crysis-u. Ovako kada su radili kako jesu, ne znamo uopste kako se koja karta ponasa kada se ukljuci AA/AF i vice versa.

Ovaj thread je jedinstven. Ovoliko komentara o proizvodu a nigde vlasnika ni na vidiku.

Ovaj thread je jedinstven. Ovoliko komentara o proizvodu a nigde vlasnika ni na vidiku.

Polako bice nisu jos u prodaji ,a i nema svako odma pare za sve bice vlasnika vise nego sto mislis samo eto moraju ljudi o necemu cavrljati:D:D:D

Polako bice nisu jos u prodaji ,a i nema svako odma pare za sve bice vlasnika vise nego sto mislis samo eto moraju ljudi o necemu cavrljati:D:D:D

Smetnuo sam sa uma da je ostao jos neki dan do zvanicnog izlaska.

@Alk0
Ja se slazem da anketica nije realna ali ipak govori jedno a to je da se veca Ljubav gaji prema nvidiji nego prema ATI-ju
:D:D:D:D:D:D:D

To je tacno. Al onda jedino sto ima smisla je lepo postaviti anketu "koga vise volite nVidiju, ATI ili roditelje" pa da sve bude jasno, a ne ovako da se prepucavaju preko jadnih karti koje nikom nista nisu krive :D

P.S.
Kladim se da roditelji ne bi nakupili dvocifreni procenat :D

@G@W
prosto je neverovatno koliko ti iskonstruises stvari u pravcu u kojem tebi (ati-ju) odgovara. Ti li si bese rekao da nema sanse da se pojavi mercury engine za Adobe premiere jer bi u tom slucaju Intel morao nesto da preduzme, ili slicno, ne secam se. Odjednom ti smeta teslacija u Dirt2. Posto je to samo Dx9 igra sa nekoliko dx11 efekata. A sta cemo sa cinjenicom sto dirt2 u dx9 na gtx480 radi brze od hd5970? Aaa? Sta s tim. Sad verovatno sledi tvoj odgovor kako dirt2 nije bitan ni u dx9 ni u dx11. A setimo se da je to bila glavna uzdanica na prezentaciji hd5870. Dirt2 engine je vrlo bitan posto se ove godine na bazi tog engine-a ocekuju igre F1 2010, Dirt3 i (mozda)Grid2. Pa ove 2-3 igre ce biti okosnica ovog tipa igara u ovoj godini.

Pa zavisi iz kog ugla gledas ATI-evci vide napredak samo u TDP-u

NV-dijasi vide napredak u novoj arhitekturi koja odlicno skalira, nudi odlicne performanse u teselaciji, DX11 demoima i GPGPU primeni, takodje Fermi arhitektura nudi performanse nesto malo bolje od 5870 u vecini "starih" igara

Za ostale detalje znacemo kad se kartica pojavi u prodaji pa onda mozemo da se prepucavamo za sta je Fermi stvarno bolji a gde ne nudi dobit u odnosu na 5xxx seriju ATI-a

Eh pa sad nije bas sve tako plasticno kao sto si ti objasnio.

Napredak kod ATi-ja je ipak potpuniji posto njihov nov (mada je na trsistu vec prisutan izvesno vreme) proizvod je brzi, hladnij i energetski efikasniji od prethodnog proizvoda (hd5xxx vs hd4xxx).

Napredak kod nVIdia je polovican, gtx4xx je samo brzi od prethodne generacije ali zato trosi vise struje i samim tim je prilicno topliji.

Mada bih ja nVidiji dodao jos jednu osobinu koju do sada nismo vidjali kod grafickih kartica a to je "stelth" tehnologija tj svi su culi ali je niko nije video pa zato moze da se okarakterise kao prekretnica u IT-u.

Zanimljiva je zainteresovanost za GTX4xx seriju..Ljudi bi opet uzeli GTX4xx uprkos ceni i trenutnim karakteristikama..Evo sta kaze mala statistika sa Guru 3D :

Mozete i sami da proverite,dajte svoj glas:p

Ovo je sjajna anketa, ali takodje mogu da zamislim rezultate takodje jedne anktete a koja bi glasila od prilite ovako:
Sta bi voleo da budes kad porastes?
1) Kosmonaut,
2) Sportista,
3) Doktor,
4) Vozac GSP-a.

Garant bi pobedili doktor i vozac GSP-a.

pa vidi 5xxx je 4xxx * 2 + dx11 + 40nm - 2d akceleracija, takodje 5xxx trosi vise od 4xxx serije ali zbog manjeg proizvodnog procesa ta potrosnja nije duplirana

fermi je sasvim nova arhitektura u kojoj nista nije sakaceno, video engin je dogurao do VP4, itd... tacno da je chip ogroman i bas zato je TDP toliko visok... ja sam iskreno vise ocekivao od te arhitekture ali sta je tu je...

A koja je fora sa tom "2d akceleracijom" na 5xxx seriji?

da li moze neko da prokomentarise ovaj skor i temperature ? Jel to ok ili sta? Vidim da mu je min FPs na 20 to je ne igrivo ,a i test na krizi sto je radio min. mu je bio 32 fpsa... a temp mu je dosla do 76C ... to po meni nisu lose temp.. ali mora da se dere onaj mali ventic na 80%...
heaven20tempandbenchmar.jpg

Poslednja izmena:
pa vidi 5xxx je 4xxx * 2 + dx11 + 40nm - 2d akceleracija, takodje 5xxx trosi vise od 4xxx serije ali zbog manjeg proizvodnog procesa ta potrosnja nije duplirana

fermi je sasvim nova arhitektura u kojoj nista nije sakaceno, video engin je dogurao do VP4, itd... tacno da je chip ogroman i bas zato je TDP toliko visok... ja sam iskreno vise ocekivao od te arhitekture ali sta je tu je...

Samo cu kratko da primetim da su i jedni i drugi resili da svoje GPU stampaju u istoj stampariji u istom procesu nebitan broj nm.

E sad i ATi i nVidia su duplirali broj ugradjenih tranzistora a crveni GPU trosi manje nego prethodna generacija GPU za razliku od nVidije cina nova generacija trosi vise od prethodne generacije GPU-a.

Iz ove obzervacije bih zakljucio da je ATi ipak odradio bolji posao i dosao do bolje tehnologije jer sa 50% svega ugradjenog u svoj proizvod nVidia srazmerno tome prednjaci samo u potrosnji i grejanju a u onome sto nas interesuje svega 10-15%.

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh Dno