Šta je novo?

GeForce GTX 770 Thread

Ja sam vam rekao da se ne mlatite previse sa tim ASIC-om jer se na kraju opet svodi na sam primerak GPU-a .
1250 Mhz je sasvim odlicna frekvencija za svaki dan ako uopste moze da se posmatra kroz prizmu visine same frekvencije.
Ono sto je nama bitno jeste stabilan OC 24h/7 maksimalno sto karta moze da isporuci a da bude u granicama prihvatljivih karakteristika koje pokazuje tokom rada
kada je rec o naponu i temperaturi shodno samom hladjenju.
Oni koji imaju vodene sisteme te granice se malo pomeraju.

Generalno svi se mi razlikujemo po nasim afinitetima.
Pocev od toga sta ocekujemo od hardvera do toga koliko smo zapravno zahtevni korisnici.
Nekom je 30-40 FPS sasvim prihvatljivo i igrivo dok je meni gotovo nezamisliivo pogotovu sto isti FPS ne donosi istu fluidnost
u svakoj igri tako da je nekad potrebno preci osetno prag od 60 FPS da bi sve teklo glatko i ako je 60 FPS deklarisan kao standard za najbolju fluidnost u igri..

A sto se tice Unigine i dalje tvrdim da je djubre cisto da ostanem dosledan mom kontriranju :D

Mnogo si krenuo da kontriras. I to sve na Nvidia podforumu. A tamo kod crvenih sve med i mleko :). Da ne planiras da promenis tabor uskoro mozda :) ? Ovo za fluidnost se apsolutno slazem. 60fps je smooth gaming. Ja cu radije spustiti detalje u igrici nego da dozivljavam frame drops na 30-40fps. Kad smo vec kod kontriranja, vidi plastikaner tisi citavih 9dbA i jos hladniji od Asus-a?

gam.PNG

Poslednja izmena:
nVidia je djubre i Asus je sr@nje ! AMD here I come .. :D

Sto se tice detalja ako stvarno ima vizuelne promene ipak bih da ostanem na maxed out settings i zato
i obezbedim sebi adekvatan hardver da bih mogao da uzivam u punom sjaju :) Smooth Gaming ;)

Nekako mi sad ovaj AMD primamljiv, 4 kile rama , 512 Bit magistrala ali koliko vidim benchmark je GTX 780 Ti proglasio kao najbolju kartu godine..
U teskoj sam dilemi a ovaj GTX780 me vise ne ispunjava ...

Tisi ? Buka ? Sta je to buka ? Ja sam i onako oguglao :d
Opet ti sa tim tvojim techpowerup ! Pa jesmo li se dogovorili da je guru3d zakon ? :D:p

Poslednja izmena:
Maxed out bas u svakoj igrici malo teze sa single gpu setupom. Ili mozda gresim :)

maxx.PNG

Pitanje je dana kada ce da prizna da zeli medju rudare :D :D :D

^ Pratim ja njegove post-ove. Vidim vec neki ASUS Radeon R9-290X DirectCU II OC x2 u najavi :) :) .

@PCB Pa mora TechPower. Vidis koliko guru kasni. Oni jos nisu ni testirali Asus 780ti.

Maxed out bas u svakoj igrici malo teze sa single gpu setupom. Ili mozda gresim :)

Pogledajte prilog 132554

Mislio sam na detalje a ne na filtraciju..
Meni je Crysis 3 sve na maxed out sa FXAA karta OC-ovana do smrti (provereno sa Unigine :d ) , da vidis kako sve leti :)

P.S.Od uvek sam se lozio na fizicki rad, eto mene u mining-u haha :D

Eeee sad se vec vadis :) :). Pa nije valjda da igras sa FXAA? 4xAA or nothing za 1080p. Cak i sa FXAA, u C3 ti fps ne pada ispod 60fps? Evo Guru3D FXAA prosecan fps:

fxaa.PNG

Poslednja izmena:
FXAA izgleda ogavno u Crysis 3 bolje i da ga nema :)

^ Da. A cak i sa FXAA nema sansi da je fluidan C3 sa sve na max na single GPU. Fluidan = min fps 60.

Poslednja izmena:
Eeee sad se vec vadis :) :). Pa nije valjda da igras sa FXAA? 4xAA or nothing za 1080p. Cak i sa FXAA, u C3 ti fps ne pada ispod 60fps? Evo Guru3D FXAA prosecan fps:Pogledajte prilog 132556

Nemoj da trotlujes :) Ipak sam ja precizan u svojim izlaganjima - > "OC-ovana do smrti" ,taj deo si preskocio a i opet iskreno jako je tesko zadrzati tih 60 FPS-a i ako je to uglavnom tu,konkretno
mislim da to bude donji prag posto se krece od 60 do preko 80 FPS-a ali dese se padovi ispod 60 tako da cu definitivno da skocim jos jedan korak napred za single GPU.

FXAA izgleda ogavno u Crysis 3 bolje i da ga nema :)

Nista mu bas ne fali..Probao sam i sa MSAA ,TXAA nije tu neka ogromna razlika koja bi bila vredna da mi skine drasticno FPS i da me oci i glava bole od naprezanja!

Nemoj da trotlujes :) Ipak sam ja precizan u svojim izlaganjima - > "OC-ovana do smrti" ,taj deo si preskocio a i opet iskreno jako je tesko zadrzati tih 60 FPS-a i ako je to uglavnom tu,konkretno
mislim da to bude donji prag posto se krece od 60 do preko 80 FPS-a ali dese se padovi ispod 60 tako da cu definitivno da skocim jos jedan korak napred za single GPU.

Volim kad sam u pravu :) Koliko god overklokovana ne moze biti brza od 780ti vise od 5-10%. A ovo na slici je prosecan FPS u C3 pise lepo sa kojim detaljima i koji lvl je u pitanju. 780Ti 62fps + 10%=68,2fps. Tesko da sa prosecnih 68fps min fps moze biti 60fps. A ovo za MSAA TXAA tu je pitanje od toga sta ocekujemo od hardvera do toga koliko smo zapravno zahtevni korisnici. Ali necu vise da trotlujem, nije mesto ni vreme. A i lepo si objasnio da ides korak napred.

Volim kad sam u pravu :) Koliko god overklokovana ne moze biti brza od 780ti vise od 5-10%. A ovo na slici je prosecan FPS u C3 pise lepo sa kojim detaljima i koji lvl je u pitanju. 780Ti 62fps + 10%=68,2fps. Tesko da sa prosecnih 68fps min fps moze biti 60fps. A ovo za MSAA TXAA tu je pitanje od toga sta ocekujemo od hardvera do toga koliko smo zapravno zahtevni korisnici. Ali necu vise da trotlujem, nije mesto ni vreme. A i lepo si objasnio da ides korak napred.

A sto si dodao tih 10% na GTX 780 Ti ?
A sto se tice filtracije , s vremenom sam naucio da pravim i male kompromise,da se opredelim ka prioritetima u ovom slucaju veci fps sa maksimalnim detaljima i malo losijom nijansom AA.
Koliko me secanje sluzi igra najlepse izgleda sa MSAA dok je FXAA neka zlatna sredina.
U principu ima tu dosta uticaj i sam CPU kao i visina kloka, i to smo davno polemisali ..
Svakako ce me obradovati jedan GTX780 TI DCUII OC , nadam se :) Sta mislis da li cu ga stabilizovati na 1300 Mhz ? ;) Unigine se podrazumeva :d

Poslednja izmena:
Dodao sam jer je neko rekao da je overklokovana referentna (ona koja je na slici sa guru3d) gtx780ti brza 5% od overklokovane gtx780? Neko = Zahebani. Pa rekoh tvoja je debelo klokovana racunam brza je od 780ti referentne na stock klokovima makar 10%? Salu na stranu 780ti giv that. A ne bih se bunio ni za Asus GTX780. Odoh u off previse, izvinjavam se stvarno. Nego jel neko instalirao nove drajvere? 332.21?

@Gavran
Nece nista dobiti sa 780ti... Imao sam nameru da kupim jedan par za sebe bez obzira sto se radi o 5-6% razlike, nego ih nije bilo, mislim nesto tipa lightnig ili DC2. Evo pa neka sam izracuna, mada verujem da je vec video ovo proredjenje...

ASUS GTX 780 DC2OC GPU-z 1130/1800mhz, bost kloko 1240-1290, sto je niza temperatura karte to je veci bost klok, tako to funkcionise kod ovog modela :p napon do 1.200v sa oscilacijama do 1.087v
Pogledajte prilog 131161

ASUS GTX 780ti GPU-z 1090/1750mhz, bost kloko 1200mhz sa malim oscilacijama, bez podizanja napona jer to je besmislena raboto kod referntnih modela :p
Pogledajte prilog 131160

Ali zato sa jos jednom 780 imas zagarantovan preko 60fps u najzahtevnijim delovima igre sto moze da se zakljuci iz ovog testa gde sam koristio jednu 780ti, a oko 100fps u proseku i to sa 8x aa ;)

Poslednja izmena:
780ti kada se otvori Atačment 131160 u screenshotu za GPU pise GTX770, zar ne bi trbalo 780ti ?

Trebalo bi ali iz nekog razloga 3d mark11 kartu prepoznaje kao 770, sad videh da je i crysis warhead bench vidi kao 770 :p

CrysisW_1200mhz boost.jpg

Ti rezultati nisu nesto u redu! Imas veci FPS sa GTX 780 (OC) od nasviranog GTX 780 Ti u Metro 2033 dok je u Metro LL mala razlika
ali to opet moze da se pripise referentnom modelu i zato sto nije iskoriscen potencijal karte tj testirano bez dodavanja napona i zato sto je memorija na def vrednostima!
OC-van GTX780 non referentan u odnosu na GTX 780 Ti non referentnu takodje OC ima da gubi sa 20% razlike lagano.
Npr :

http://forum.benchmark.rs/showthrea...780ti-Thread&p=3521151&viewfull=1#post3521151
http://forum.benchmark.rs/showthrea...780ti-Thread&p=3521168&viewfull=1#post3521168

Vodeci se primerom koliko se ova nasa DCUII edicija klokuje a da je GTX 780 Ti jos raspoloziviji za OC + uzevsi u obzir takodje non referentni dizajn
i te kako ce da se pravi osetna razlika taman toliko da zadovolji moje standarde ;)

http://www.guru3d.com/articles_pages/evga_geforce_gtx_780_ti_sc_acx_superclock_review,23.html

Poslednja izmena:
Sve je uredu, takav rezultat je pokazala i to je to. Samo je ti kupi pa cemo uporediti rezultate na istim klokovima al pre toga flesni onaj bios sa kojim nema oscilacija u boost kloku pa ces videti koja je relan razlika. Na kraju krajeva izvrti kod sebe par testova sa tim asusom sa recimo boost 1250mhz i na istom kloku sa TI ;) Tih +20% na istom kloku su nedostizni za ti model to ti garantujem, a uverices se i sam, 10% to je vec realnije...

Moj ti je savet da udenes jos jednu 780 i uzivaj, tu sto sada imas treba prodati, a za vise od 45000 ovde na benchu nece da moze, TI ta koju bi voleo kosta ce oko 85000din, razlika 40000, a za 59000 imas jos jednu takvu...

Nije me mrzelo a nesto sam dokon :p pa sam izvrteo 3Dmark 11 na 1202mhz sa ovim biosom gde nema oscilacija u bost kloku. 780ti tokom ovog testa radila je na stabilnih 1207mhz, tu sam i vent malo odvrnu tako da boost klok nije moga da spadne ispod tih 1207mhz, i pratio sam tokom testa klok je bio stabilan, a inace kod referntnih modela bost klok mnogo manje oscilira do temperature od 80c... Ovo sto ovde mozes da vidis to je najrealniji prikaz razlike ove dve karte na istom kloku.

pchx.jpg

Evo nesto i za naseg kolegu @ Gavran znam da uvek voli to da vidi :D Ovaj put SLI 780 vs 770 na istoj masini sa istim bost klokom, cisto da overimo ti +40% u korist 780 :p

wcz8.jpg

Poslednja izmena:
Razlika izmedju referentne GTX 780 Ti i GTX 780 Ti DCII OC je nekih 50-tak eur ..
U Nemackoj moze da se nabavi i za 650 eur!
Ne znam koliko je realan prikaz performansi kroz sintetiku.U igrama i te kako shaderi dolaze do izrazaja a i GTX 780 Ti ima veci OC potencijal.
Znaci maksimalno overklokovana GTX 780 Ti (neki non referentni primerak) u poredjenju sa maksimalno overklokovanom GTX 780 koju sad recimo imam
mora da pravi vecu razliku od tih 10% koje si naveo.
Uostalom pogledaj linkove koje sam ostavio pa sam sracunaj od igre do igre ref GTX780 vs ref GTX780 ..
Sa non referentnim kartama je tek druga prica.

Linkovi mi ne trebaju kada sam imao prilike da pretestiram oba dve karte, a imam i uslikane rezultate... Naveo sam na istom kloko, a ne max klok koji mogu da postignu za svaki dan. Mislim da su ti ocekivanja neralna vezano za oc potencijal, ali to cemo tek videti kad je neko od nas bude imao. Mogu i TR da postavim videces da je razlika ista, isto tako i MetroLL, na istom kloku to je to... Crysis 3 pokazuje i manju razliku samo to ne mogu da izmerim jer nema benchmark programa za tu namenu, znam neke scene koliko imaju frejmova kada udjes igru, ono na pocetku prvi ekran... Ne znam koju jos igru da uzmem u obzir koja ce eventualno pokazati vecu razliku...

Sad sam nesto gledao, pogresno sam naveo klok na slici gore, 780ti model je radio na 1230mhz, na 1207 spadne kad temperatura karte prebaci 80c a u tom testu temperatura je uvek bila ispod 80, ne vise od 74-5c. 1202mhz je minimalni bost a 1230 maksimalni, zavisi od toga koliko se karta ugreje tokom rada....

Ja sam isto za to da kupi jos jednu gtx780. Ako ima uslova naravno a vidim da ima, 1kw napajanje i tako to :). Ovako prodace 780ku za ~400e, za 780ti +250e to je neralno mnogo. Performance per $ gtx780 je trenutno bolja karta. Mada lepo je imati trenutno najbrzu single gpu kartu na svetu, 780ti. PCB vidim ja zavrsice ta tvoja 780ka kod mene do kraja. Samo ako nije bucna :) A ovo 40% i tako to, pa ajde screenshotuj crysis 3 sa single 780kom prvi level na primer odmah na pocetku kad pratis onog lika sa ovim podesavanjima ako te ne mrzi da vidimo tih 40%:

c3.jpg

Ne mrzi me ni najmanje, samo mislim da crysis3 nece pokazati tako veliku razliku, to misljenje je zasnovano upravo na osnovu testova sa stranih sajtova gde upravo ta igra pokazuje najmanju razliku medju kartama, ali nema veze, ucinicu to za tebe :) Isto to sam primetio kada sam anlizirao 780 i 780ti...

Driveri 331.93, 1254/1750mhz driveri default, podesi da ti krata bostuje na taj klok pa da vidimo sta kaze :) Ovo sto vidis varira od 53 do 55fps. Inace kao sto vidis ja nisam neverni toma, ali ti bogami jesi posto si verovatno mislio ako prvo postavis rezultat da cu ga namerno podesiti da bude veci za 40%, gavrane gavrane, pa nismo deca :D Ne znam da li si izabrao bas dobro mesto za poredjenje posto svi kazu da je taj deo ne optimizovan ili sta vec, ali nema veze...

Crysis3_2014_01_08_09_15_40_402.jpg

Poslednja izmena:
Nisam neverni toma, vidi vreme kada sam postavio poruku. Radim od 9h, vec sam kasnio na posao. Vidis kako ishitreno donosis zakljucke. Evo mogu da se slikam sada na poslu pa da ti okacim sliku da ti dokazem da je to razlog zasto nisam okacio screenshot, na pamet mi nije palo to sto si napisao :) Hvala ti sto si okacio, razlika u C3 definitivno nije 40% zbog lose optimizacije engine-a ili cega vec. Cilj mi nije bio da dokazem da li je razlika izmedju 770 i 780 30%, 40% ili 50% nego da ipak strani reviewi proverenih sajtova imaju nekog smisla i koliko je to moguce realni su. Iskreno ne mogu da prihvatim da oc club ili guru3d fakeuje rezultate. A i sto bi, koji im je interes? Na oc clubu lepo su okacili review sa nekim max realnim klokovima, razlika je negde 40%, negde malo manja a negde i veca. Kao sto ti kazes zavisi od optimizacije samog enginea, dajvera, kloka cpua itd. Ako si koristio ona podesavanja nema sta da kacim na tom prvom lvlu fps sa onim podesavanjima sigurno nije 39fps. Moze bilo ko da okaci i sa nizim klokovima fps sigurno nece biti 39.

Poslednja izmena:
Nevericu si pokazao jos onda kada sam postavi 3dMark13 kada si mi trazi da to uradim u fullu, al nema veze zezam se malo sa tobom :p
Nema potrebe da se opterecujes oko toga kad sve mozemo lepo da uporedimo i da znas kakva je realna razlika klok za klok, kazi sta hoces da provrtim od testova i na kom kloku, uradicu nije problem, i imas jasnu sliku, mada je imas i sad.

Nisi mi jasan sa tim sajtovima sto ih pominjes kad u ovom slucaju nema potreba da se bavimo njihovim rezultatima jer mozemo da napravimo sasvim validno poredjnje. Budi siguran da vecina njih kada porede kartice sigurno to ne rade sa 10 karti istovremneo kao sto navode vec prepisuju ranije dobojene rezultate i samo dodaju nove koje naprave sa kartom koju trestiraju, tako da je ono sto bi smo ja i ti dobili poredjenjem koje napravimo na hardverski istim sistemima, a sa razlicitim kartam, daleko je validnije od toga sto oni dobiju.

Evo i sad pitas ako sam koristio ona podesavanja, pa naravno da sam koristio, boze gavrane al si nepoverljiv :p To je prva scena kada se ucita nivo bez pomeranja, ali nije uvek isto, gleda u istom pravcu, ali nekad bude malo gore dole levo desno od ovoga sto sam postavio, pa gledaj da nekak ubodes bas ovako kako je kod mene jer fps varira ako je drugacije. Kod mene je od 5 testova koje sam provrteo svih 5 pokazalo +40% u korist 780, cak je heavn pokazao i vecu reazliku u sli 54% u korist 780

Ova dva rezultata sam dobio na istoj masini 10mhz razlika u koloku u korist 770. Sa x58 i7 970, 4 meseca ranije heaven nije hteo uopste da radi, pa sam ga izvrteo kada sam sklopio novu masinu zajedno sa ostalim testovima da bi uporedio koja je razlika izmedju x58 i x79 sistema i to bas nakon sto si mi dao sugestiju da instaliram gen3 sa nvidia sajta... Vezano za to, razlike nije bilo sa x2 ali sa x3 ima neznatne razlike u sli.
U 1240-1800mhz v+0 pow 152 gpu +309 me+596  Vent MAX 70 3%.jpg

Poslednja izmena:
Pa ti si gore prvi pomenuo stane sajtove "Ne mrzi me ni najmanje, samo mislim da crysis3 nece pokazati tako veliku razliku, to misljenje je zasnovano upravo na osnovu testova sa stranih sajtova gde upravo ta igra pokazuje najmanju razliku medju kartama" ja sam se samo nadovezao. Za 3dmark, pa zezao sam se covece. A za podesavanja, msm nesto mi je malo 54fps zato sam pitao. Auh pa ja za sve moram da se pravdam :). PCB ajde probudi se pa nastavite raspravu o isplativosti 780ti :) :). Evo Heaven 4.0 i razliku izmedju gtx770 gtx780 necu vise pominjati, obecavam. pce2.0->3.0 na single kartici treba da je razlika 1% max 2%. SLi je toliko koliko kazes.
edit: evo jos jedan razlog zasto sam rekao "ako si koristio ta podesavanja" :) :)

http://forum.benchmark.rs/showthrea...X-780-Thread&p=3523267&viewfull=1#post3523267

Poslednja izmena:
^
Ma sve ok, radi tamo ne zabusavaj hahahah :p pce2.0->3.0 jest razlika 1-2%, sli 1-4% u poredjenju x58 sa x79, svakako nije vredno pomena inace bih vec nesto napisao o tome, ali je gaming fluidniji :p Vidi uslikaj ovo ovako kako je kod mene kad nadjes vremena cisti da uporedimo razliku, a ako ti jos nesto padne na pamet javi da pa da probamo i to :p Za sada je razlika u 3DMark 11, 3DMark13, Heaven Benchmark 4.0, Metro2033, MetroLL, TombRaider, ok 40% 780 vs 770 na istom kloku.

Evo isto podesavanje kao kod njega, isti klok karte, potpuno isti fps ista scna... Jako je bitno da bude ista scena, isti kadar :p
fxa.jpg

Ovo je sa x1
x1.jpg

klok 1254 x1, ovo bi trebao da uslikas jer ce i tebi kada udjes u igru verovatno bas ovaj kadar da ucita...
1254mhz x1.jpg

Pokusao sam da uslikam najveci fps koji se pokaze posto varira za 2-3fps-a, tako i ti uradi...

Poslednja izmena:
Vrh Dno