Šta je novo?

GeForce GTX 680 Thread

Dobra je ova Zotac kartica, ali nije raspoložena za overklok, GPU je kloknut na samo 1130 MHz, dakle samo za 2 % više, a memorija 14 % više. Da li je to samo greška u prikazu ili mu nisu podizali napon na Techpowerup-u ?

P.S. Možda je to zbog toga što EVGA PrecisionX 3.02 još uvek ne podržava podizanje napona GPU-a preko 1.175 V. Da li Msi Afterburner 2.20 final podržava podizanje napona na bilo kojoj GTX 680 ?

Poslednja izmena:
Ne znam da li je neko već postavio, ali evo: http://news.softpedia.com/news/EVGA-Presents-Two-GeForce-GTX-680-FTW-Video-Cards-268405.shtml

Quality video card manufacturer EVGA has just launched its GeForce GTX 680 FTW Edition graphics cards, on its official website. FTW is short for “for the win,” and it seems to be a statement from the manufacturer that the boards are different from the plain GTX 680 cards out now.

The series includes two variants, a 2 GB variant (with the 02G-P4-3686-KR product number) and a 4 GB one (with the 04G-P4-3687-KR product number).

The 2 GB version comes with overclocked memory. This is the only GTX 680 that comes with pre-overclocked memory that we can think of this instant.

This 2 GB GTX 680 GTW card features clock speeds of 1,110 MHz for the core base, 1,176 MHz when the boost is activated and 6.20 GHz effective memory frequency.

The 4 GB version comes with a Backplate that will offer more structural integrity to the card and default reference clock speeds for the memory and GPU.

Both cards utilize EVGA's Signature board design.

The 4 GB variant, on the other hand, will also have the clock speeds of 1,110 MHz for the core base, 1,176 MHz when the boost is activated. That’s also higher than the reference default, but the memory clock speed is left untouched, at 6.00 GHz.

Both cards draw power from 6-pin + 8-pin power connectors.

The EVGA GTX 680 FTW 2 GB is priced at 569.99 USD, while the EVGA GTX 680 FTW 4 GB w/backplate costs 629.99 USD.

That means 438 EUR for the European buyers as far as the 2 GB is concerned and 484 EUR for the 4 GB card with the backplate, although we anticipate the expected overcharge the Europeans are used to and we believe the prices will be closer to the 450 EUR and 650 EUR marks.

Zasta uopste sluze Backplate-ovi kod kartica? Ja se secam da sam imao jednu 7800GTX kojoj je to sluzilo da hladi memoriju, sto je mozda i ovde slucaj posto 4GB tesko da moze sa samo jedne strane da se postavi, ali nisam siguran da je to i ovde slucaj, sta vi mislite?

Zasta uopste sluze Backplate-ovi kod kartica? Ja se secam da sam imao jednu 7800GTX kojoj je to sluzilo da hladi memoriju, sto je mozda i ovde slucaj posto 4GB tesko da moze sa samo jedne strane da se postavi, ali nisam siguran da je to i ovde slucaj, sta vi mislite?

Pa nema tu šta mnogo da se mudruje, EVGA je to i objasnila na sajtu a i piše u samom tekstu koga sam postavio, nisi obratio pažnju. Evo: The 4 GB version comes with a Backplate that will offer more structural integrity to the card and default reference clock speeds for the memory and GPU.

Da, memorija ne može da stane samo sa jedne strane, jer su čipovi nedovoljne gustine. Već sigurno preko godinu dana vlada VELIKA stagnacija u procesu proizvodnje GDDR5 memorije, zato i nema čipova većih gustina, jer da ima 4 GB bi bez muke stalo na jednoj strani.

Što je najgore, ranije se pominjalo da će 2012 godine brzina GDDR5 memorije dostići 7.2 GHz, ali to je ostao samo pusti san, jedva su dostignuli 6 GHz. Nadam se da će se to promeniti do kraja godine.

Jednostavno, da se nebi krivila pod opterećenjem težine kulera...

Overclocking Roundup

Malo sam istrazivao overclock potencijal i poredio sa ATI 7970.
Po ovom ispade da GTX 680 cak u proseku ima i veci OC potencijal.
Razlog zasto sam potrazio rezultate jeste jer se u poslednje vreme mnogo prica o tome
kako je hendikep Kepler generacije jer ima dosta manji OC potencijal od ATI 7xxx.
Pa evo sta kazu brojke nakon testiranih primeraka ..

30didy0.jpg

Poslednja izmena:
1165MHz max za GPU kod 7970??!!
Ma daj kako možeš ozbiljno shvatiti te rezultate, kad skoro svaka fabrička ide do 1200-1225MHz a pojedini primerci i više! A 1625MHz za memoriju, a idu i do 1700-1750MHz..
Makar nađi realnije testove za kačenje ;)

Kako nisi kad jesi! :d
Tj. nisi ti testirao, ali jesi ti odlučio šta da okačiš, i vide li datum? December 22, 2011!! Stoga verovatno jedna te ista sempl karta koja se vrtela po testovima, ili ne finalni primerak...
A da ima drugih skorova po netu (i svežijih i od usera) ima itekako!! ;)

Poslednja izmena:
Stari trik, kacena je ta tabela vec, a bice kacena jos oho-ho puta, mdm-samo prati ekipu, mozes ti sto puta da okacis vlastite screenshotove sa 7970, dzabe te tarabe, odmah ide link gde-ne moze :D

Razlog zasto se to linkuje je sto tada nije bila podrzana promena napona kroz Afterburner, pa je u pitanju zapravo overklok koji se dostize na default naponu. No ta "sitnica" naravno nece biti pomenuta nikad kad se postavi ta tabelica. ;)

Zasto prozivanje bez potrebe.Smanjite malo strasti.
Kakvi su ovde trikovi kad je sve regularno testirano i rezultati su ti.
Napon kod mnogih GTX-a nije isto tako bio upotrebljiv.
Kakve veze ima koji je datum kada se radi o referentnim kartama.
Sempl/finalni primerak :D To ima neke razlike :D :D :D

Okacite vi tabelu novijeg izdanja,ja nemam apsolutno nista protiv samo koliki god da je oc ,GTX680 sa frekvencijama ide vise,
non referentni primerci idu i do 1400 Mhz na vazduh stabilno prema tome Kepler je elasticniji chip.

Znaci, 4GB ce biti modeli sa najvise rama?
I to samo 680?

Poslednja izmena:
Podržavam da treba memorije! Evo juče sam igrao Crysis WARHEAD koji je stari naslov, na mojoj rezoluciji i sve na high 2660MB!!! :zgran::smash:
Šta će biti kada probam nešto novije?

classified.jpg

Connectors there are 8pin+8pin+EVbot for some extreme tweaking.
Next to that is the connector dedicated for hooking up probes to a voltmeter or multimeter.

All powered by a 14 Phase PWM, with 4096MB of GDDR5 memory.

Point of View GeForce GTX 680 EXO Edition

GeForce® GTX 680 EXO Specifications:

* Graphics Engine : GTX680
* Interface : PCI-Express 3.0
* Video memory : 2048 MB DDR5
* Base clock : 1110 Mhz
* Boost clock : 1176 Mhz
* Memory clock : 6008 Mhz
* CUDA cores : 1536
* Memory bus : 256 bit
* DVI-I : 2x dual link
* HDMI : 1x mini-HDMI
* DisplayPort : 1x

Zu5Os.jpg

Dobri klokovi ali mi je karta ruzna..
Inace neverovatno koliko modela u ovoj seriji i to za kratko vreme ;)

Poslednja izmena:
Koga briga za izgled "donje" strane, ako je lepo ohlađena...

Kod Gigabyte ništa nije dobro (ili teško) :d
Ljudima brljave ploče, grafiče... I to oduvek. Nema mušičavije firme, iako im proizvodi "izgledaju" dobro..

Koliko li će poživeti ove grafe ovako spakovane kao sardine?

Bloweri guraju vazduh pod jakim pritiskom + sve izbacuju van kucista. Koliko se to dere - to je pitanje. I koliko je jak microstuttering? (mnogo i mnogo :))

Microstuttering kod nVidia-e je izrazen u najmanjoj meri..Kod GTX690 skoro da je skroz eliminisan.
Tri karte su opet veliki zalogaj,za mene promasena investicija i ako cenim visinu takvog standarda u entuzijazmu.
Ipak dve karte su sasvim dovoljne za sve danasnje uslove..
Sto se tice zagrevanja ,nema tu karte sta da zagreva,blower izbacuje sav vazduh napolje kroz
2mzawwm.jpg

Nikakve tu nisu specijalne temperature da bi uticalo na rad samog chipa.Smesno je i pominjati.
Drugo Fermi arhitektura je atestirana na visoke temperature i karte su poprilicno izdrzljive u tim okolnostima,verujem
da je i sa Keplerom isti slucaj!

Kako da nije... 690 radi isto kao 590, samo trenutno nema igre da je uspori dovoljno, pa se manje primeti.

To bi onda znacilo da i GTX295 radi isto..
Totalno netacno!Sve tri karte rade,funkcionisu razlicito!
Svako ko je testirao GTX590 izrazio je zapzanje da je microsttutering skoro neprimetan a za GTX690
tek nema primedbi ..GTX295 licno nisam primetio da je negde zastucalo..
MS ne zavisi samo od hardverske konstrukcije nego i od drivera tako da generalizacija na tom nivou ne pije vodu.

:trust:

MS ne zavisi samo od hardverske konstrukcije nego i od drivera tako da generalizacija na tom nivou ne pije vodu.

SLI hardverski nije menjan od G80.
Drajveri su isti za sve od GeForce 6.

Svako ko je testirao GTX590 izrazio je zapzanje da je microsttutering skoro neprimetan a za GTX690
tek nema primedbi

Nije tacno. Procitao si svaki test obe karte na internetu???

SLi jeste hardverski menjan. Ranije su (kad je dualchip karta u pitanju) dva cipa bila "povezana" sa NF200, a sad je to PLX .

The real star of this show is the PLX chip sitting between the two GPUs. On past dual GPU cards, NVIDIA used their own NF200 bridge but it was only compatible with a PCI-E 2.0 interface. The PLX PEX 8747 meanwhile is equipped with 48 PCI-E 3.0 lanes, making it a perfect way for NVIDIA to squeeze every last drop of performance out of this design. Of those 48 lanes, 36 are split between the two graphics cores while the remaining 18 are used for the primary interconnect between the GTX 690 and the motherboard’s PCI-E bus.

http://www.hardwarecanucks.com/foru...ws/53901-nvidia-geforce-gtx-690-review-3.html

Zatim, tu je (odranije) softverski frame metering koji vec godinama cackaju, sredjuju

Koliko novi chip i frame metering pomazu? GTX690 vs GTX680SLi - http://www.computerbase.de/artikel/grafikkarten/2012/test-nvidia-geforce-gtx-690/8/

Microstutter ce svakako postojati, ali se trude da ga eliminisu ili da ga ucine manje osetnim...

Poslednja izmena:
Da, PLX je nov.

U vezi computerbase.de testa - Nesto se tu ne slaze. Kako mogu da nacrtaju 680 i 690 na isti grafik (jedno preko drugog), kad ne mogu imati isti frame time, sli/cf treba duplo brze da iscrtava (y-osa). Po tom grafiku i 680 i 690 i 7970CF imaju oko 30 fps.
Razlika izmedju 690 i dve karte u sli/cf je zbog Z68. U Nemacku izgleda nije stigao X79 i PCIE 3.0

Ovde se jasnije vidi - http://www.pcgameshardware.de/aid,881163/Test-Geforce-GTX-690-Die-schnellste-Grafikkarte-der-Welt/Grafikkarte/Test/?page=3

Poslednja izmena:
Vrh Dno