Nisam siguran da ce se NV odluciti da spusta cenu GTX 590 u ovakvoj situaciji, jer bi zbog toga morali da koriguju i cene svih slabijih kartica. Broj prodatih primeraka necega ovakvog je toliko mali da im se verovatno ne isplati da to rade.
Ne znam šta podrazumevate pod snižavanjem cena. Ako mislite na izjednačavanje cene sa 6990. Cena u USA je ista, 590 se može naći za 699$ (51.5k), dok je 6990 oko 709$... Druga je stvar politika određenih stranih kompanija prema evru kada se formira početna cena. Ali i to se brzo normalizuje.
Sve shto se ovde pricha o tome kako posluju AMD i Nvidija, izgleda kao neki vic u stilu "Kako Perica shvata poslovanje velikih IT firmi". Realno gledano, AMD je vec duze vreme u zestokim problemima, pa opet zivi, dok je Nvidija tek od pojave 5xxx serije pochela da gubi trzishni udeo. I neshto mi govori da Nvidija, kao jedan od najvecih klijenata TSMC-a, sigurno ima jako dobre cene za proizvodnju svojih chipova. Tako da ne vidim razloga za brigu.
Ne znam šta podrazumevate pod snižavanjem cena. Ako mislite na izjednačavanje cene sa 6990. Cena u USA je ista, 590 se može naći za 699$ (51.5k), dok je 6990 oko 709$... Druga je stvar politika određenih stranih kompanija prema evru kada se formira početna cena. Ali i to se brzo normalizuje.
A ako pričaš o dampiranju cena nvidie sa 460, pa AMD to stalno radi u rati sa intelom, mada pošto ne može da prismrdi intelu još od vremena bartona (za razliku od 460 koji je bio konkurentan proizvod), mora da bude 50% jeftiniji.
Karta je tek izašla, nema dovoljno količina. Ispala je odlična, ljudi pohrlili i pokupovali prve količine. Šta tu nije jasno? Sa svakim boljim proizvodom se to dešava. Vidi recimo kakav je haos sa nestašicom ipad 2, nigde u Evropi se ne može naći par dana posle launch-a.
Karta je tek izašla, nema dovoljno količina. Ispala je odlična, ljudi pohrlili i pokupovali prve količine. Šta tu nije jasno? Sa svakim boljim proizvodom se to dešava. Vidi recimo kakav je haos sa nestašicom ipad 2, nigde u Evropi se ne može naći par dana posle launch-a.
Nema to veze sa popularnocsu GT590!! Jednostavno nVidija ne moze da isporuci veliki broj ovih kartica, kao sto je i davno predvidjeno na ovom forumu. Dok AMDu nije problem da isporuci 6990 u broju koji je potreban 🙂
Svih deset komada? Sama odluka nVidije da za SAD tržište kartice prodaju samo Asus i eVGA dovoljno govori o količini grafičkih procesora koje mogu da isporuče.
Ja ne znam što si sad digao buku? Samo sam rekao činjenično stanje a to je da se ne može kupiti GTX590 za isto ili manje para od HD 6990. Kako u SAD tako ni u ostalom delu sveta.
Jos je gori problem, cak klinickih dimenzija, pisati nebulozne postove u kojima se pominje nekakav GTX560, kao da zaista postoji sad i ovde... u Beogradu, u Srbiji, na svetu 😉
Takodje, ljudi mesaju realni zivot i zivote svojih i tudjih avatara/nickova na forumu! U realnom zivotu je GTX570/580 podjednako lako naci kao i iglu u plastu sena, ali to u virtuelnom zivotu nije nikakav problem, pa ispada da je ima na svakoj trafici po ceni pakle zvaka 😀
A ta karta (gtx 580) se pojavila u tolikim kolicinama da malo malo pa ima da se kupi. 😀
Vec cetvrti dan nema nista na neweggu:
http://www.newegg.com/Product/ProductList.aspx?Submit=ENE&DEPA=0&Order=BESTMATCH&Description=gtx580
Ne kazem da je fantomska karta, ali da je ima na kasicicu je vise nego ocigledno. 😉
Pa nije klasican paper launch svakako, ali nije bas ni wide availability... vecina prodavnica ogranicava kupovinu na 2 komada, sto verovatno ukazuje da stock ipak nije preveliki. Ipak, verujem da ce potrajati do launcha Caymana, kao sto rekoh, sumnjam da ce mnogo ljudi dati 400+ dolara/evra za kartu koja za dve nedelje moze kostati i 100 manje. Mnogo ih se opeklo sa GTX280, tesko da ce dva puta.
Upravo tako. Sve po starom.
...NOT
Ja GTX570 nisam video u našim cenovnicima a koliko vidim i napolju se može na kašičicu naći, baš kao GTX580.
Ovo samo pokazuje koliko je nVidiji bilo potrebno da po svaku cenu izbace GF110 pa makar ga imali po deset komada u svakoj evropskoj državi. Jer da nisu, zna se ko bi imao najbrže dve kartice na svetu 😉
Kartica ima i više nego dovoljno na današnji dan lansiranja, cene su:
HD6950 - 270 EUR
HD6970 - 340 EUR
Najjeftinija konkurencija koja se (ne) može kupiti:
GTX570 - 340 EUR
GTX580 - 465 EUR
Jako lepo....
Maxo kada će test?
Jel se sećaš da je Neđo isto to tvrdio za 580, a zatim i 560 pa podvukao rep i nije se javljao dobrih par nedelja kad smo mu to trljali na nos, kad se potvrdilo da nije tako? 😀
Evo par citata od tada:
A evo i tebe sa istim prognozama:
Post napisan na dan kada sam kupio kod nas 570 za 31k.
Evo pronađeno za par minuta, a ovog ima koliko hoćeš... Ali bitno je da se svi razumeju u ekonomiju i tržište, već postaje patetično...
- Karticu nisi kupio za 31K već za 31.990,00 dinara (BTW ekstra kupovina) i to, čini mi se, na na dan, nego dan nakon mog posta. 😉
Bas bi ti lepo cucnula uz taj dual core E2140😀 a napajanje da ne pominjem:d
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari