Šta je novo?

GeForce GTX 590 Thread

Mislis 590? 😀

Kada se klokne ta GTX560, ima da oduva i 590 i 6990 :d

Interesantno, gde kako GTX590 radi u profesionalnim programima - u Premiere-u je sa GTX470 SLi kod mene sve radilo jedno 2,5 puta brze nego na poslu sa GTX260 (ostatak mashine potpuno isti).

Nisam siguran da ce se NV odluciti da spusta cenu GTX 590 u ovakvoj situaciji, jer bi zbog toga morali da koriguju i cene svih slabijih kartica. Broj prodatih primeraka necega ovakvog je toliko mali da im se verovatno ne isplati da to rade.

Nisam siguran da ce se NV odluciti da spusta cenu GTX 590 u ovakvoj situaciji, jer bi zbog toga morali da koriguju i cene svih slabijih kartica. Broj prodatih primeraka necega ovakvog je toliko mali da im se verovatno ne isplati da to rade.

To bi bilo odlicno. Ako AMD natera nVidia-u da ide u gubitak, to je izvanredno. Samo neka oni snizavaju, nVidia fanovi to u svom slepilu vide kao udarac za AMD, isto kao sto su dampinske cene 460 serije takodje videli kao udarac za AMD, iako i student prve godine ekonomije zna da trzisni ucesnik koji je prisiljen na snizenje cena ne zadaje nego trpi udarac, ali neka im, nek zive u iluzijama. 🙂 AMD ima odlicnu strategiju, konstatno pritiskanje nVidia-e kroz teranje na tracenje resursa na dual GPU resenje, peglanje drivera(za koje sam uveren da nece uslediti), snizavanje cena za 590 chipove koje nVidia izvesno kostaju mnogo skuplje nego Antiles AMD-a, sve to dok AMD vec uveliko radi na 28 nm.

I dalje se ponavlja prica o kvalitetu i drajverima, umesto da se bar pokriju po usima nakon onolikog crkavanja karata samo u jednom danu, zbog IZUZETNOG nekvaliteta naponske i losih drajvera koji nisu aktivirali ni OCP, fanovi bas to dvoje forsiraju kao prednost nVidia-e. Uz otvoreno iznosenje neistina o performansama i potrosnji. Dakle neverovatno.

Ne znam šta podrazumevate pod snižavanjem cena. Ako mislite na izjednačavanje cene sa 6990. Cena u USA je ista, 590 se može naći za 699$ (51.5k), dok je 6990 oko 709$... Druga je stvar politika određenih stranih kompanija prema evru kada se formira početna cena. Ali i to se brzo normalizuje.

A ako pričaš o dampiranju cena nvidie sa 460, pa AMD to stalno radi u rati sa intelom, mada pošto ne može da prismrdi intelu još od vremena bartona (za razliku od 460 koji je bio konkurentan proizvod), mora da bude 50% jeftiniji.

Poslednja izmena:
Ne znam šta podrazumevate pod snižavanjem cena. Ako mislite na izjednačavanje cene sa 6990. Cena u USA je ista, 590 se može naći za 699$ (51.5k), dok je 6990 oko 709$... Druga je stvar politika određenih stranih kompanija prema evru kada se formira početna cena. Ali i to se brzo normalizuje.

Ne znam za druge ali ja sam mislio na situaciju kada dva proizvodjaca forsiraju slicne/identicne cene za svoje karte, a jedan od njih ima solidno nizu cenu kostanja. U tom slucaju, gubitnik je onaj ko trosi resurse kako bi odrzavao vestacku konkurentnost, i cenim da je AMD ovo veoma pametno odigrao, nije projektovao kartu u svrhu maksimiranja sopstvenog profita nego za konstantno iscrpljivanje nVidia-e kroz bavljenje nebitnim stvarima.

Sve shto se ovde pricha o tome kako posluju AMD i Nvidija, izgleda kao neki vic u stilu "Kako Perica shvata poslovanje velikih IT firmi". Realno gledano, AMD je vec duze vreme u zestokim problemima, pa opet zivi, dok je Nvidija tek od pojave 5xxx serije pochela da gubi trzishni udeo. I neshto mi govori da Nvidija, kao jedan od najvecih klijenata TSMC-a, sigurno ima jako dobre cene za proizvodnju svojih chipova. Tako da ne vidim razloga za brigu.

Sve shto se ovde pricha o tome kako posluju AMD i Nvidija, izgleda kao neki vic u stilu "Kako Perica shvata poslovanje velikih IT firmi". Realno gledano, AMD je vec duze vreme u zestokim problemima, pa opet zivi, dok je Nvidija tek od pojave 5xxx serije pochela da gubi trzishni udeo. I neshto mi govori da Nvidija, kao jedan od najvecih klijenata TSMC-a, sigurno ima jako dobre cene za proizvodnju svojih chipova. Tako da ne vidim razloga za brigu.

Thumbs Up! :eyebrows:

A ako pričaš o dampiranju cena nvidie sa 460, pa AMD to stalno radi u rati sa intelom, mada pošto ne može da prismrdi intelu još od vremena bartona (za razliku od 460 koji je bio konkurentan proizvod), mora da bude 50% jeftiniji.

Cene HD 6990 i GTX 590 nisu iste u prodaji (znam da im je isti MSRP). GTX 590 se ne može kupiti za manje para od HD 6990. Čak ni u USA koja je veliko tržište i koja štiti svoj brend. Sa svim ostalim tržištima (Azija, Evropa) HD 6990 je daleko povoljniji od GTX 590.

O dampiranju cena nemam šta da pričam. Čak i da je bilo dampiranja cena GTX460 opet je bolje napraviti bilo kakav money back i otplatiti R&D i proizvodnje troškove nego scrap-ovati sve i krenuti iz početka.

A za CPU segment, zaboravljaš K8 arhitekturu kojoj NetBurst-u nije mogao da "prismrdi" 😉

Asus GTX 590 se može naći za 699$ (otišla je po toj ceni na newegg-u), EVGA GTX 590 Classified Edition za 729$ direktno sa Evga-inog sajta sa besplatnom poštarinom na celoj teritoriji USA. A to što cena nije uglavnom po MSRP, je što količinne još uvek nisu dovoljne...

Poslednja izmena:
Rekao sam GTX 590 se ne može kupiti za manje para od HD 6990.

Kartice koje pominješ su OUT OF STOCK - nema ih na stanju dok HD 6990 nude sedam proizvođača i od svakog ih ima na stanju.

Poslednja izmena:
Karta je tek izašla, nema dovoljno količina. Ispala je odlična, ljudi pohrlili i pokupovali prve količine. Šta tu nije jasno? Sa svakim boljim proizvodom se to dešava. Vidi recimo kakav je haos sa nestašicom ipad 2, nigde u Evropi se ne može naći par dana posle launch-a.

Poslednja izmena:
Karta je tek izašla, nema dovoljno količina. Ispala je odlična, ljudi pohrlili i pokupovali prve količine. Šta tu nije jasno? Sa svakim boljim proizvodom se to dešava. Vidi recimo kakav je haos sa nestašicom ipad 2, nigde u Evropi se ne može naći par dana posle launch-a.

Nema to veze sa popularnocsu GT590!! Jednostavno nVidija ne moze da isporuci veliki broj ovih kartica, kao sto je i davno predvidjeno na ovom forumu. Dok AMDu nije problem da isporuci 6990 u broju koji je potreban 🙂

Hoćeš da kopiram postove ovde iz vremena kad se pojavio GTX 570/580, kad su neki ovde isto tako tvrdili da je paper launch u pitanju, da ga neće biti nigde, a posle zaćutali kad se kroz par dana pojavio u altiju i to u isto vreme kad je bila priča da ga nema nigde? 🙂

Poslednja izmena:

Svih deset komada? Sama odluka nVidije da za SAD tržište kartice prodaju samo Asus i eVGA dovoljno govori o količini grafičkih procesora koje mogu da isporuče.

Ja ne znam što si sad digao buku? Samo sam rekao činjenično stanje a to je da se ne može kupiti GTX590 za isto ili manje para od HD 6990. Kako u SAD tako ni u ostalom delu sveta.

Poslednja izmena:
Nema to veze sa popularnocsu GT590!! Jednostavno nVidija ne moze da isporuci veliki broj ovih kartica, kao sto je i davno predvidjeno na ovom forumu. Dok AMDu nije problem da isporuci 6990 u broju koji je potreban 🙂

Nije mozda da ne moze, nego jednostavno bas i nece, jer se mnogo vise isplati prodati full gf110 kroz gtx580, nego dva kroz 590.

Svih deset komada? Sama odluka nVidije da za SAD tržište kartice prodaju samo Asus i eVGA dovoljno govori o količini grafičkih procesora koje mogu da isporuče.

Ja ne znam što si sad digao buku? Samo sam rekao činjenično stanje a to je da se ne može kupiti GTX590 za isto ili manje para od HD 6990. Kako u SAD tako ni u ostalom delu sveta.

Jel se sećaš da je Neđo isto to tvrdio za 580, a zatim i 560 pa podvukao rep i nije se javljao dobrih par nedelja kad smo mu to trljali na nos, kad se potvrdilo da nije tako? 😀

Evo par citata od tada:

Jos je gori problem, cak klinickih dimenzija, pisati nebulozne postove u kojima se pominje nekakav GTX560, kao da zaista postoji sad i ovde... u Beogradu, u Srbiji, na svetu 😉

Takodje, ljudi mesaju realni zivot i zivote svojih i tudjih avatara/nickova na forumu! U realnom zivotu je GTX570/580 podjednako lako naci kao i iglu u plastu sena, ali to u virtuelnom zivotu nije nikakav problem, pa ispada da je ima na svakoj trafici po ceni pakle zvaka 😀

A ta karta (gtx 580) se pojavila u tolikim kolicinama da malo malo pa ima da se kupi. 😀
Vec cetvrti dan nema nista na neweggu:
http://www.newegg.com/Product/ProductList.aspx?Submit=ENE&DEPA=0&Order=BESTMATCH&Description=gtx580
Ne kazem da je fantomska karta, ali da je ima na kasicicu je vise nego ocigledno. 😉

Pa nije klasican paper launch svakako, ali nije bas ni wide availability... vecina prodavnica ogranicava kupovinu na 2 komada, sto verovatno ukazuje da stock ipak nije preveliki. Ipak, verujem da ce potrajati do launcha Caymana, kao sto rekoh, sumnjam da ce mnogo ljudi dati 400+ dolara/evra za kartu koja za dve nedelje moze kostati i 100 manje. Mnogo ih se opeklo sa GTX280, tesko da ce dva puta.

A evo i tebe sa istim prognozama:

Upravo tako. Sve po starom.

...NOT

Ja GTX570 nisam video u našim cenovnicima a koliko vidim i napolju se može na kašičicu naći, baš kao GTX580.
Ovo samo pokazuje koliko je nVidiji bilo potrebno da po svaku cenu izbace GF110 pa makar ga imali po deset komada u svakoj evropskoj državi. Jer da nisu, zna se ko bi imao najbrže dve kartice na svetu 😉

Post napisan na dan kada sam kupio kod nas 570 za 31k.

Kartica ima i više nego dovoljno na današnji dan lansiranja, cene su:

HD6950 - 270 EUR
HD6970 - 340 EUR

Najjeftinija konkurencija koja se (ne) može kupiti:

GTX570 - 340 EUR
GTX580 - 465 EUR

Jako lepo....

Maxo kada će test?

Evo pronađeno za par minuta, a ovog ima koliko hoćeš... Ali bitno je da se svi razumeju u ekonomiju i tržište, već postaje patetično...

Poslednja izmena:
Jel se sećaš da je Neđo isto to tvrdio za 580, a zatim i 560 pa podvukao rep i nije se javljao dobrih par nedelja kad smo mu to trljali na nos, kad se potvrdilo da nije tako? 😀

Evo par citata od tada:
A evo i tebe sa istim prognozama:

Post napisan na dan kada sam kupio kod nas 570 za 31k.

Evo pronađeno za par minuta, a ovog ima koliko hoćeš... Ali bitno je da se svi razumeju u ekonomiju i tržište, već postaje patetično...

Citiraš Nedju a ukazuješ na mene? Odluči se koga "u usta stavljaš".
Nedju "volim" isto koliko i starac-a 🙂

Da krenemo:

- Nikakve prognoze nisam pravio za GF110.

- U mom postu (koji si BTW izvukao iz HD6970 teme???) govorim o dostupnosti kartica baziranih na Cayman čipu na dan njihovog predstavljanja i upoređujem sa količinom GF110 kartica koje su bile već nedelju dana na tržištu. Pri tom aludiram na to da Cayman kartica ima više na dan predstavljanja nego proizvoda koji je tada bio već nedelju dana na tržištu i bojažljivo se pojavljivo po cenovnicima (ono ne u zagradi iz ne može).

Dokaz za to imam, prvo, kolegu iz Nemačke (Aachen) koji je čekao dan izlaska GF110 da bi naručio svoj primerak GTX580 pa potom čekao četiri nedelje za isporuku jer se tek tada ispruka GD110 kartica ustalila i krenula u normalnim količinama, i drugo, samog sebe koji sam tada hteo da kupim GTX570 iz te iste Nemačke ali nije bilo moguće doći do primerka nedelju dana nakon zvaničnog lansiranja.

- Karticu nisi kupio za 31K već za 31.990,00 dinara (BTW ekstra kupovina) i to, čini mi se, na na dan, nego dan nakon mog posta. 😉

Mislim da je svaki moj post bio dovoljno jasan.

I opet, ne predviđam ništa već samo konstatujem da se trenutno GTX590 ne može naći za isto ili manje para od HD6990. Ni u SAD a pogotovo ne u ostalim delovima sveta. Ovde bih završio sa kometarima.

Poslednja izmena:
@ Rama
Vidim da si i mene citirao kao "dokaz" da smo svi (z)gresili, iako nisam ni napisao da je bio paper launch. U trenutku kada je napisan taj post jeste postojalo ogranicenje kod svih etailer-a na dve GTX 580 karte po kupcu. To znaci da nisu zeleli da rizikuju da dodju u situaciju da kartica nema dovoljno... a ti razmisli sta moze biti razlog 😉

Sto se GTX590 tice, karte nema u prodaji u USA za cenu po kojoj mozes da pronadjes 6990... u stvari, nema je uopste ni na Newegg-u ni na TigerDirectu, ali zato ima GTX 580 koliko hoces za ~500$.

^
Citirao sam te zbog tadašnjeg naklapanja, koje se ponavlja i sada. Ne možeš ni ipad 2 sad da nađeš po bilo kojoj ceni, pa šta? Kad se normalizuje tržište, biće. Kao što se tada desliko sa 570/580. Zar nedelju/deset dana pravi neku veliku razliku oko koje će da se pravi drama??? A kad bude po toj ceni u USA, onda će krenuti priča kakve mi koristi imamo od toga, ali zato to nije nikakav problem kada stručnjaci ovde krenu da razmatraju poslovanje nvidia-e kad ovde svi krenu da procenjuju koliko gube, manje zarađuju, kako atiju odgovara kada dampiraju cene, kao što je bilo sa 460.

- Karticu nisi kupio za 31K već za 31.990,00 dinara (BTW ekstra kupovina) i to, čini mi se, na na dan, nego dan nakon mog posta. 😉

Kao član sekire dobio sam 5% popusta u novosadskom winwin-u. Ajd neka to nije bitno nek bude 32k 🙂

Btw, nije mi cilj da ratujem, ili stvaram lošu krv ovde, samo obična rasprava, nemojte shvatati lično. Mnoge od vas itekako cenim, pogotovo tebe 😉

Poslednja izmena:
Naklapanje? GTX 580 kosta 500, a 590 700 dolara, pa nije naklapanje ako zakljucim sta se NV vise isplati da prodaje... to je zdrav razum. Mislim, i isporucene kolicine kartica to potvrdjuju - Fudo kaze da ih je bilo par hiljada.

@rAMA: Aj budi realan! nVidija mora da koristi probrane cipove za 590...a probranih cipova ne moze da bude mnogo, jer je u pitanju kompleksna arhitektura na bangavom 40nm procesu. Oni i da hoce ne mogu da isporuce velike kolicine 590ice, jer je to jednostavno nemoguce. A i AMD ih je zeznuo sa cenovnim pozicioniranjem 6990, ipak je ista samo 100e skuplja od 580 🙂 Pa se nVidiji ni ne isplati da prodaje 590 za male pare, i pored male kolicine probranih cipova.

Poslednja izmena:
Realno gledano, vecina ljudi kupuje maximum GTX570 (ne samo kod nas, vec i na zapadu), tako da nvidija nece mnogo izgubiti ako ne bude imala dovoljno GTX590.

Pa upravo to 🙂 i napolju gledaju da ustede 🙂 Kao sto smo i razglabali kada je bila prica da ce i nVidija i AMD izbaciti dvoglave karte... Jednostavno je bilo takmicenje u "kome je duzi" 😀

Koje zlo, eto čemu služi ova dvoglava aždaja 🙂

Igranje na projektoru sa podrshkom 3D vision je odlichna stvar - kao prvo rezolucija projektora je 1280x720, shto znachi da na slabijoj karti moze da se odvrne sve do maximuma, kao drugo ekran moze da bude ogroman. Kod nas u firmi smo se igrali na jednom ovakvom projektoru koji je davao sliku od 3,5 metra shirine - efekat u Prince of Persia: Forgotten Sands je bio :shock:

Setup kao u ovom videu je prava stvar za 3D vision surround.

GeForce GTX 590 Quad SLI Review / Expreview

quadsli.png

GTX 590 Quad SLI Efficiency Test :

http://en.expreview.com/2011/03/31/geforce-gtx-590-quad-sli-review/15791.html/5

Review :

http://en.expreview.com/2011/03/31/geforce-gtx-590-quad-sli-review/15791.html

Bas bi ti lepo cucnula uz taj dual core E2140😀 a napajanje da ne pominjem:d

Baš glupo što čoveka spuštaš na taj način. Nebitno da li on ima ili ne mogućnosti za najnovijim HW-om, u generalnoj diskusiji ne vidim kako to igra ulogu? Još si nacrtao smajlije kao da se šališ. Tužno.

Nazad
Vrh Dno