Šta je novo?

GeForce GTX 460 thread

Prednost dve GTX 460 u odnosu na 5970 je oc i cena. Na defaultu su u proseku sigurno sporije, ali treba oc-ovati i jedan i drugi sistem pa videti. Vrlo je verovatno da ce nVidia da izbaci dual-GPU kartu sa dva cela GF104 protiv 5970.

Sto se tice cena i dostupnosti, u Evropi ih ima 'kolko oces'. Najnize cene su 179 evra za 768 MB, i 215 evra za 1 GB. Izgleda da je i Ati konacno krenuo da obara cene, ali nesto slabo vidim 5830-ke.

Poredjenje sa GTX 480:

11.jpg

koji je iste duzine kao 5870, a ovaj opet kao 5830.
Zanimljivo da referentni kuper radi bolji posao od nekih nereferentnih.

Ova tabela dobro sumira specifikacije i razlike dva modela:

specstable.jpg

Osim manje memorije, uze magistrale, manje ROP-ova, 768MB verzija ima i manje L2 kesha.

5970 se klokuje skoro kao 5850 ! Za cenu si u pravu, ali ni u ludilu nece dva GTX-a 460 biti bolja od dva punokrvna Cypress-a (5870) od kojih se sastoji 5970 (samo su klokovi kao kod 5850), sem u nekim nVidia naklonjenim igrama da tako kazem.

Ja ne verujem da moze klokovana 460 da se nosi sa klokovanom 5850.

A moji komentari su mozda nekome smesni, ali zaboravim na bukvalce, pa ne naglasim da nisam mislio da je brze u svakom testu:)

Tipicno za fanboy-eve, pogledati test jedne igre i reci da nesto sabija.....

I nemojte sa poredjenjem sa 5850, to je klasa za sebe i karta je mnogo bliza GTX470-ici nego 460-ici (pogotovo 768MB verziji).,

Poslednja izmena:
460 je i po ceni postavljena da bude izmedju 5770 i 5830... poredjenje sa 5850 je nerealno, jer bi Nvidia formirala cenu blize njoj.

@DAS /ignore
Ne posećujem Benchmark da bih se svađao već da bih podelio iskustva i utiske.

@IzNoGood
Slažem se. Zato rekoh da HD5830 tu nema šta da traži pored jeftinijeg modela GTX460. Skuplji model je na pola puta između GTX465 ka HD5850 po performansama ali sa malo boljom cenom u odnosu na oba. To je onaj patern o kojem sam pričao. Nakon tog HD5830 koji je obesmislen, za malo više para se može kupiti malo brža grafika. Kriva eksponencijalno raste.

Najjeftiniji izlistani modeli dostupni za kupovinu od jutros:
GTX460 - 183€
HD5830 - 197€
GTX460 - 215€
GTX465 - 219€
HD5850 - 257€
GTX470 - 292€
HD5870 - 364€
GTX480 - 425€
HD5970 - 534€.

Ima 5830 za 18400 din. kod nas sto dodje ~176 evra...

Mala MSI uz pomoc dizanja voltaze u novom MSI AB-u :p
Overclocked + GPU voltage
Core Clock: 927MHz
Shader Clock: 1854MHz
Memory Clock: 4200MHz
Even with added GPU voltage our core temperature remained under 65 degrees C under load.
Ima 5830 za 18400 din. kod nas sto dodje ~176 evra...
Da ima jos i fiziku bila bi to lepa konkurentna cena.

Poslednja izmena:
5850 je kostao na lansiranju manje od cega?

5850 se pojavio kad je € bio 95-96 i koštao je 19990din od sapphire-a, a u nekim prodavnicama sa nabudženijim cenama je bio max. 215€.
i kad su počeli masovno da ga kupuju zbog perfektnog odnosa uloženo-dobijeno atijevci su bili u manjku sa karticama pa je morao da poskupi na 250€ a 5870 je ostao 300€ tada, a kasnije su i njega digli kad su videli cene od nevidije.

ja nisam fanboy ili neki flejmer, već samo gledam da prođem što jeftinije a da dobijem najbolje za te pare a u to vreme kad sam ja pazario od nvidijie se nije znalo ništa pa čak ni ime nove serije, jer su svi mislili da će biti serija GTX 3xx a ne 4xx.

460-ka je super ali je trebala da se pojavi u januaru, a ove jače još i pre 2010.

Da zanemarim te placene sajtove na obe strane gtx 460 je prva dobra grafa 4xxx serije i vidi se da je fermi suvise rano izbacen .
Sto je dobro ATI konacno ima potsticaj da radi na 6xxx seriji cene preskupe 5800 ce pasti a i konacno i NVIDIA ima jednu grafu koja mi se svidja u ovoj seriji.

GTX460 je "prva dobra kartica" jer tek toliko oslabljen GTX480 daje rezultate, tj nema onih bolesti zbog kojih su 470/480 promasaji.

Femi jeste rano izbacen ali da su cekali jos, razmisli i sam sta bi se desilo, i ovako im ne cvetaju ruze, ako ce celu fermi seriju da spase 460 onda su se nesto preracunali...

Ja neznam gde ste vi zakljucili da je GTX 480 a posebno GTX470 losa kartica i da se slabo prodaje? :)

To sto fermi 100-ka forsira teselaciju i GPGPU kao i profesionalnu obradu videa (CS5, itd..) kao i Tesla verzija iste po vama verovatno neznaci nista jer gledate samo fps u igrama... u kojima cak uopste nije los

Evo sta [H]ard|OCP kaze za GTX 460 SLI

We have decided to go ahead and use the newly released NVIDIA ForceWare drivers as of 7/12/2010. Our first evaluation used the ForceWare 258.80 Beta driver that NVIDIA made available for us during testing. This morning, NVIDIA made their ForceWare 258.96 WHQL-Candidate driver available for the GPU’s launch, so we used the new driver for these tests.
1278976267uLZRFLpqIt_1_1.gif
1278976267uLZRFLpqIt_1_2.gif
1278976267uLZRFLpqIt_1_3.gif

Subjective Perception

Raw performance numbers aside, there were some differences in the character of gameplay that I would like to address here. None of this is uncommon with SLI (or even CrossFireX), but I think it is worth repeating. Though the GTX 460 SLI setup gave us higher framerates across the board than the GTX 480, the GTX 480 in some places we experienced a more fluid gameplay quality. With SLI, there is a certain amount of overhead involved in managing the two video cards, dividing workload, and copying data between them. At the worst of times, this can result in diminished potential. It was most noticeable in Singularity, wherein there was noticeable input lag with the GTX 460 SLI setup. It wasn’t particularly severe, and it did not render that configuration unplayable, but it was there and you could "feel" it. Of course, Singularity had another performance anomaly as shown in our graph above, so it could be related. Metro 2033 and BFBC2 were affected somewhat as well, but it was less severe. Framerates are not the end all be all to performance when playing with SLI and CrossFireX, you truly have to pay attention to fluidity, responsiveness and consistency of the game as you play.

ipak ... sada nastaje problem oko izbora ploce sa podrskom za SLI znaci X58 ili P55... a onda i procesora...
igranka bez prestanka :)

Dali se isplati menjati Vapor 4890 za Palit/XpertVision GeForce GTX 460 Sonic Platinum posto je ova druga po performansama na nivou sa gtx 470 ?

Mislim da bi me razlika (doplata) ispala nekih 90-ak eur.

nek se javi neko strucniji, ali prelazak na DX11 i nova kartica sa garancijom... koja bi ti na 1920x1080 rezoluciju na monitoru legla ko dupe na nosu...

e sada, ti sam najbolje znas da li imas nekih problema sa postojecom karticom, pa da odmah sada menjas ili da sacekas da se kartica uopste kod nas pojavi i da je neko sa foruma dobro istestira :D

Dali se isplati menjati Vapor 4890 za Palit/XpertVision GeForce GTX 460 Sonic Platinum posto je ova druga po performansama na nivou sa gtx 470 ?

Mislim da bi me razlika (doplata) ispala nekih 90-ak eur.

Pa sa 90 evra doplatom sto se tice frejmrejta u igrama se ne isplati, jedino ako bas hoces DX11 i PhysX.... Verovatno ti idu sve igre odlicno i sa 4890 na 1080p...

Poslednja izmena:
Hoce li uskoro biti test na benchu i da li postoji interesovanje da testirate cuda performanse u , recimo:), GPU based ray trace redering engineu? To je sada in:). Ja bih mogao pomoci oko toga ako bude potrebno.

Poz

Bas po tvom ukusu, jednostavna, elegantna crno-bela mat kombinacija. :)

Btw, evo ga u klokovani Palit kod 3dGameMan-a...

[YOUTUBE]<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/cLkP_1Ds854&hl=en_US&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/cLkP_1Ds854&hl=en_US&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>[/YOUTUBE]

http://www.3dgameman.com/reviews/1165/palit-gtx-460-sonic-platinum-1gb-gddr5-video-card

Dopada mi se ovaj Palit, jer neko može da dobru procenu kada možemo da očekujemo ovu kartu na našem tržištu i koliko će koštati?

Mozda krajem meseca, cena 220/250e .

http://images.anandtech.com/doci/3809/460HeatsinkFront.jpg

Koliko vidim ona vec jeste Cyclone fabricki :d :D, tako da po meni MSI ce samo uzeti pare za nereferntni dizajn koji vec jeste referntni :d znaci temperature ne bi trebale biti preterano manje. . .jedino ako ga ne naprave dosta glomaznijeg. . .

Nije fabrički referentni Cyclone, pošto imam 4890 SOC dobro znam razliku. Ova MSI GTX 460 Cyclone ima verziju coolera sa samo 2 heatpipe-a od 8mm, dok na 4890 Cyclone imaš i verziju koja ima dva 8mm i dva 6mm heatpipe-a. Znači ovo je osakaćena verzija Cyclone coolera kojoj nedostaju dva 6mm heatpipe-a, mada mislim da će i ona da završi posao.

Što da bacaju ionako skup bakar ako nema potrebe.

Vrh Dno