Šta je novo?

GeForce GTX 1060 Thread

Izvini ali ti si taj koji lupa gluposti, jer ne razumes nista i mislis da je sve jos uvek u zivotu ona poslovica ako ne znas sta je dobro ti kupi sta je skupo ali izvini ali to vise nije moj moto.

Ja sam prevrnuo hardvera preko ruku više nego što si ti video. Kupi tu najjeftiniju i cepaj. A kad malo odrasteš i pare ti ne budu ograničavajuči faktor, onda ćeš shvatiti zašto se kupuju skuplji modeli.

Ja sam prevrnuo hardvera preko ruku više nego što si ti video. Kupi tu najjeftiniju i cepaj. A kad malo odrasteš i pare ti ne budu ograničavajuči faktor, onda ćeš shvatiti zašto se kupuju skuplji modeli.

Pa ovde se ne postavlja pitanje sta cu ja da kupim, ja vrlo dobro znam sta hocu i sigurno necu kupiti ni najskuplji model ali isto tako necu kupiti ni najjeftiniji nego po starom dobrom obicaju uvek kupujem nesto iz zlatne sredine.

Ali nisi mi idalje odgovorio na pitanje?

Ajde mi samo kazi sta to vise dobijas sa ta dva modela a sto neces dobiti sa nekim jeftinijim modelom? Par decibela vecu buku, par stepeni vecu temperaturu, 10-20 mhz manji klok. Jel to vredno razlike u ceni?

Primera radi da uzmemo da uporedimo ASUS-a i MSI sa Gigabyete Extreme Gaming po cemu se ove dve kartice bolje od ove ili da uzmemo mnogo jeftiniji Palit. Koje su to toliko bitne razlike i da su toliko bitne da moraju da kostaju toliku razliku u ceni naspram ostalih modela? Necemo da ulazimo u raspravu sa jeftinijim modelim ono gore sto sam napisao su sve premium modeli tih proizvodjaca.

Izvini ali ti si taj koji lupa gluposti, jer ne razumes nista i mislis da je sve jos uvek u zivotu ona poslovica ako ne znas sta je dobro ti kupi sta je skupo ali izvini ali to vise nije moj moto.
Kod Asusa ces dobiti za NEKOLIKO klasa kvalitetniji PCB, mosfete, kvalitet lemova svetlosnim godinama bolji nego na jeftinijim modelima, eto sta ces dobiti.

To sto ti mislis da su samo temperature, buka i klok detalji koji odredjuju cenu govori koliko malo poznajes materiju.

Da li vredi razlike u ceni, diskutabilno, prosto zato sto npr kvalitetnija izrada u ovom slucaju ne znaci vece performanse a za sve ostalo tu je garancija, ali reci da je "sve to isto" prosto ne odgovara istini.

^
+1 i ispravka, Svermirskim* :D

Pa nemam šta više da ti odgovrim. MSI Gaming i Strix su i brži i tiši i hladniji imaš hrpu review-ova na netu, ne očekuješ valjda da ti linkujem sve to. Ako nemaš/nećeš da daš više para kupi jeftiniji, ali nemoj prosipati gluposti da nema razlike.

Prešao sam na ovu konfiguraciju sa 775 Xeon konfiguracije koja je vredela kao pola ove grafike. Da li je razlika u performansama između konfiguracija proporcionalna razlici u ceni, naravno da nije. Da li sam mogao da sklopim konfiguraciju ovih performansi koja je bešumna u idle i zadovoljavajuće tiha u igrama, a da potrošim manje para, naravno da nisam. Kad to shvatiš biće ti jasnije. Postoje ljudi kojima je bitno kako mašina radi i ne predstavlja im problem 30-40 evra više.

Bio sam klinac, igrao sam se na Galaxy 7100 koja se čula kao mlazni motor i Pentiumu D koji se grejao kao rerna, ali sam išao u školu, nisam imao više keša i to mi je bilo ok. Ali ako sad mogu sebi da priuštim nešto što mi omogućuje prijatniji rad, naravno da ću da doplatim. Bitna mi je apsolutna tišina dok programiram i kad se igram neću da čujem turbinu ispod stola.

Eto ti jedan review, odslušaj šta čovek ima da kaže kao zaključak, ako kapiraš ok, ako ne opet lepo. Ali sjaši sa ovog trenda da se na Benchu trude da budu najglasniji oni koji imaju najmanje iskustva.

https://youtu.be/OaOiFINgwyM?t=593

Poslednja izmena:
Brzi od koga?

Pazi malo kada si se zeznuo a postoje dve karte koje su bolje od MSI i Asus-a a to su Gigabyte Extreme Gaming i Galax GeForce GTX 1060 HOF GOC EDITION 6GB. Tako da ako vec necemo da gledamo na pare onda prva je jeftinija od MSI i Asusa ali je jaca dok druga je cenovno svetlosnu godinu ispred ova dva modela a po jacini necu ni da komentarisem.

Vidis ni moja konfiguracija nije nesto ultra skupa ali je tiha i nece da poleti ali to je samo znak da sa dobro ulozenim novcem i odabranim komponentama mozes da imas sve a to je snaga i tiho kuciste. Jer ja prvi ne volim da imam u kucistu mlaznjaka koji samo ceka da poleti.

Slikaj kućište da ga vidimo, da naučimo nešto.

Mene kolega jako podseca na famoznog KodMeneJeRadilo...

Svako kupuje sta hoce za svoj novac.Licno mi LED nije bitan,ali imam frenda sa potopljenim kompom gde i ja vise gledam u akvarijum nego u monitor i gde LED fenomenalno deluje,pogotovo nocu bez svetla... o kucistima sa providnim stranicama da ne pricamo...

Ne kazem da sam najpametniji i da znam sve daleko od toga ali neka roba ne opravdava sto je skuplja.

Nekome opravdava nekome ne, nekome je baš gušt da doplati za to što je tebi bacanje para. :)

@Ryo
Koja je tvoja konfiguracija. Nema u potpisu pa zato pitam.

Kako se po vama pokazao ovaj model msi gtx 1060 armor?
Link
http://emmi.rs/grafičke-kartice-(vga)-geforce-gtx1060-msi-armor-6g-ocv1-ddr5.11.html?productId=57576

Mogu je nabaviti za 290 eura na kp sajtu sa 3god garancije pa se lomim da li da je porucim?Kakva je sto se tice buke i svega ostalog u odnosu na ove pobrojane kartice?
Dobro bi bilo kada bi neko odgovorio na ovo pitanje :)
Ipak nas ima dosta koji su sa sličnim budžetom za grafičku.

@Ryo
Koja je tvoja konfiguracija. Nema u potpisu pa zato pitam.

Dobro bi bilo kada bi neko odgovorio na ovo pitanje :)
Ipak nas ima dosta koji su sa sličnim budžetom za grafičku.

Malo su slagali za magistralu na emmi-evom sajtu, mada verovatno su to svi skontali da je greska.

Тај модел се тако показао да га не вреди куповати преко Мађара него код локалних дерикожа... Купио сам више ствари преко северног суседа док је имало смисла, оно што Вам не причају је по кам курсу ће вар рачунати откуп + мало транспорта и не дај Боже да је потребна рекламација = не вреди тренутно купити овај модел код њих (оријентационо изађе 37.000 дин...). Иначе и ја размишљам о овом моделу и такође ме занима како се показао.

Probah konačno i ovaj Windforce, nema Coil Whine, čak ni u meniju od Stalkera gde su ostale ranije pištale kao nenormalne :D, temp u idle oko 33C, u igrama još nije prešla 69C a ventove iz kućišta ne čujem. Ne gase se ventovi čim temp padne na 50C već usporavaju postepeno i ugase se na nešto preko 40C. Nisam ništa klokovao za sad nema potrebe. :)

Znači korektna karta, tako sam i mislio. Treba drugaru da sklapam konfiguraciju pa sam hteo da idem baš na taj 1060 WindForce. Ako može pm gde si kupio i pošto. Znam da je mogla da se nađe na kp za 270 e čak i manje ali nakon toga su cene malo skočile.

Probah konačno i ovaj Windforce, nema Coil Whine, čak ni u meniju od Stalkera gde su ostale ranije pištale kao nenormalne :D, temp u idle oko 33C, u igrama još nije prešla 69C a ventove iz kućišta ne čujem. Ne gase se ventovi čim temp padne na 50C već usporavaju postepeno i ugase se na nešto preko 40C. Nisam ništa klokovao za sad nema potrebe. :)

Fino, fino. :)

Klasičan BW setup, ili imaš koji vent. uperen ka njoj?

Fino, fino. :)

Klasičan BW setup, ili imaš koji vent. uperen ka njoj?

Za sada je klasičan. Doduše sobna temperatura kod mene nije nešto visoka ne volim da sedim u pregrejanim prostorijama.

Strix je fenomenalan a izgleda da moze dobro da se undervoltuje cime se ubija potrosnja a i temperatura, da ne pricam da je kartica vec hladna. Ima na YT par klipova kako se uz pomoc krive u afterburneru moze spustiti napon cak i ispod 0.900v. Generalno od 4ri isprobana strix 1060 modela, jedan je imao osrednji coil whine na 120FPS, jedan jako mali tek posle 400 FPS a dve su bile necujne cak i preko 1000FPS.

Meni stize u utorak strix. I sve to treba da naguram u node 304 :)

Послато са SM-N930F уз помоћ Тапатока

Strix je fenomenalan a izgleda da moze dobro da se undervoltuje cime se ubija potrosnja a i temperatura, da ne pricam da je kartica vec hladna. Ima na YT par klipova kako se uz pomoc krive u afterburneru moze spustiti napon cak i ispod 0.900v. Generalno od 4ri isprobana strix 1060 modela, jedan je imao osrednji coil whine na 120FPS, jedan jako mali tek posle 400 FPS a dve su bile necujne cak i preko 1000FPS.

Koja kartica je najbolja po pitanju Coil Whine-a i hlađenja?

Meni stize u utorak strix. I sve to treba da naguram u node 304 :)

Kod koga i za koliko para?

@nemanja123

Po pitanju hladjenja strix je najbolji, a sto se tice coil whinea jako lose stoji gygabite, medjutim lutrija je to, ali ako mene pitate rekao bih ne vezano za brend da je sansa za whine 50%. Sto se tice cena malo padaju kod nas, bilo je bar do pre neki dan strix 1060 za 44k dinara u jednoj od beogradskih prodavnica.

Hiljadu puta receno - coil whine ne zavisi od modela i proizvodjaca vec od konkretnog primerka karte.

Naravno da postoje odredjeni modeli gde je pojava ucestalija. A moze biti cak i u zavisnosti od modela napajanja.

Pa dobro, ali ima nas nekoliko koji bi uzeli prvenstveno za povezivanje sa TV-om i gledanje UHD materijala (ja bih čak hteo i da ne gasim kompjuter noću zbog torenta), a tu bi whine mnogo smetao.

Zato gledam koji brendovi su lošiji po tom pitanju, a koji su bolji. Da rizik, ako ništa drugo, makar smanjim na minimum.

Coil whine se ne javlja prilikom torrentovanja ili bilo kakvog rada u Windowsu, vec samo u igrama pri visokim fps brojkama. :D

Makar jedna dobra vest :)

Kako to misliš da se javlja pri velikom FPS? Jel to uvek kad se optereti grafika preko X procenta ili samo kod igara koje isporučuju veliki broj FPS (npr, lupam, preko 100fps)?

Ipak bi kod gledanja filmova mnogo smetao kad se podesi madVR i sl. da maksimalno iskoriste grafičku zarad boljeg prikaza slike. Računam da ako se javlja pri velikom opterećenju grafičke u igrama da bi se isto desilo i pri opterećenju u video reprodukciji (ispravite me ako grešim).

Coil whine:

1. Zavisi od proizvodnog procesa grafičke i komponenti koje su ugrađene. Zato su neke serije pogođenije (prošlogodišnji 970 Strix, ili ovogodišnja G1 1060). Ne znači da svi primerci iz serije imaju problema, samo je veća šansa da ima problem u odnosu na druge.
2. Veća šansa je da se coil whine desi na kartama jačih serija 1070/1080 nego na slabijim.
3. Može da bude problem do kombinacije sa napajanjem, da GPU nema problema na jednoj konfiguraciji, ali da ima na drugoj na kojoj je drugo napajanje. Ovo se ređe dešava, ali je moguće.
4. U vezi je sa FPS-om, karta može biti opterećena 90% sa 60 FPS i ne mora biti coil whine-a, ali coil whine može da se javi na 120, 200, 300, 1000 fpsa i istom opterećenju.
5. Na stvarno lošim primercima može da se desi da se whine čuje i u idle. Ovo je dosta retko.

Javlja se uglavnom na 120FPS +1, medjutim ako je neko baksuz a ima slucajeva, moguce ga je primetiti i na <60 FPS-a. Najgore je sto se nekada moze manifestovati samim pomeranjem misa po otvorenom pretrazivacu ili stranici nekog dokumenta. Generalno u igrama se to moze resiti sa vsync ili nekim fps limit programom, medjutim to opet dovodi do input laga i nekih drugih problema... Sto se tice video materijala bilo kog formata mozes da budes spokojan, ne bi trebalo da imas problem sa whineom, osim ako ne upadnes u onu najgoru grupu gde je whine primetan <60FPS.

Poslednja izmena:
Plus treba uzeti u obzir slusne sposobnosti korisnika...
Ja nisam cuo coil na 9800GT dok moj sin (normalno posto je mlad) jeste... puno faktora...

Vrh Dno