Netacno. Kartice u klasi 1050 po pravilu imaju slabije hladjenje od vise klase (470) te nisu ni tise ni hladnije. U slucaju da imaju jace hladjenje nit budu tako male za micro kucista, niti budu tako jeftine.
Ne treba ti zver napajanje ni za jednu, razlika je kao sto sam vec pomenuo 40W. Razlika u ceni napajanja razlike snage od 50W je par evra, maksimum 10.
Ti sto pakuju masine u iTX kucista su totalno nebitni, jer predstavljaju manje od 0.1% vlasnika, te su takvi argumenti totalno nebitni.
1) Zato sto im ne treba bar 2 ventilatora i kilo bakra. Iole krsteno hladjenje sa jednim velikim sporim ventilatorom ce ohladiti kartu na malom (tihom) broju obrtaja, ne trebaju hitpajpovi, samo malo veci aluminijum. Takvi hladnjaci nisu basnoslovno skupi, ne dizu cenu vise od par $. Svakako manje od heatpipe kulera. Sad sto se proizvodjaci ciganisu za svaki cent, ***...
2) Razlika je BAR 75W, ne znam gde nalazis 40W kad se RX470 muci dok ne oplete preko power limita od 150W. Gledas AMD propagandu od 110W TDP ali to otpada samo na cip, a gde je memorija, gubitci u VRM, ventilatori? Sve to ode u toplotu. 1050Ti KOMPLETAN vuce 75W. 1050Ti nema cak ni 6pin, 470 SVE sem Sapphire "referentne" I ASUS Strix imaju 8 pin. Sta ce im, ako je potrosnja 115W kako kazes? 115W trosi R9 270X pa eno sve imaju bar 6pin, a velika vecina 2x 6pin (99%).
Jos ti to pricam kao covek cijih poslednjih 6-7 kartica je AMD (I ova sad isto) jer nisam hteo da placam nvidijin namet za to sto pise NVidia na karti.
3) Ne treba, zaista. Ali je lakse naci gold/platinum/titanium/fanless napajanje manje snage a da ne kosta bubreg, za jaca cena ide eksponencijalno. No to nije toliko ni bitno jer je marginalno, bitno je da 1050Ti mozes prodati I coveku koji ima office masinu staru 3-4 godine (sasvim upotrebljiv i3, i5 recimo) sa napajanjem a-la 450W LC Power I to ce sve da radi super, bez da menja i napajanje (sto onda jos vise baca razliku u ceni u odnosu na AMD). Ja licno ne bih imao jaja da stavim RX 470 na duzi period na takvo napajanje. A koliko imas ovde postova sa pitanjem "da li je moje napajanje dovoljno da podrzi ....", pa se ispostavi da je tu negde - radilo bi, al gledaj da menjas?
4) Mozda je minimalan broj ITX korisnika, ali sto da mi grafika trosi 15W (moja srce mnogo vise, a ekvivalent NVidia tipa 5x manje W) i povremeno pali vent dok gledam film ili surfujem po sajtu sa glupim flesom, kad moze pasivno sve to da radi i da se ne cuje uopste. A da recimo zelis ITX ili recimo SFF (velicine video rikordera nekad), ti sa AMD nema sanse da napravis masinu koja ce prici po performansama ovoj kartici. A uz to ce NVidia biti i tisa jer manje trosi.
Gomila sitnih stvari, ali nakupi se to jedno po jedno. Pazi, ja sam AMDovac, ali NVidia stvarno sad ima bolji proizvod. Na stranu sto su jako bezobrazni, spletkarosi, podmetaci, ucenjivaci itd jos i alavi na pare.
Nije fer da se porede RX 470 i 1050Ti, stoji, ali ne znam sta bih poredio sa RX 460... 4 godine staru 7870? GTX660?
edit:
Opet vi o potrosnji el. energije. Aman, nebitno, ne rudarimo karticama pa da je bitno jel 3 din il 8 din. Ali je bitno sa aspekta da se SVE to raspe u termalnu energiju, treba to ohladiti. Pa onda ulazes u ventilatore, kucista koja imaju mesta za te ventilatore. Cemu?
edit2:
S tim sto cu ja verovatno kupiti RX 470 kad mu malo padne cena (kao i 5 puta do sad AMD), jer ce 1050Ti verovatno biti i skuplji kad budem kupovao; ali mi sve ono gore navedeno ide na zivac kod AMDa.