@fingon82
1) E, bravo, takav primer je super, posto je isti kuler na 470 I 1050Ti. Po Guru3D 1050Ti u full loadu ide
33dB, 470
37dB. Mala razlika, ali postoji i moze se cuti. Na stranu sto je
470 pakleno vruca karta (ne GPU), a
1050Ti poprilicno hladnija. Koja ce duze trajati, tj. sa kojom se ocekuje manje iznenadnih problema? Realno, u korisnom zivotnom veku od par godina je svejedno; ali opet prethodnu grafiku sam koristio 3 godine I koristice jos neko iza mene ko zna koliko.
2) Alal ti cufte ako je 130-75=40

. Pre ce biti 55W, nije duplo, zaista, ali je blizu. 470 koristi 175% energije za 130% performansi. Bravo

.
3) Uopste nije ezoterija, davno je proslo vreme napajanja kojima ventilator sve vreme radi na punoj brzini. Iole krsteno napajanje ce usporiti ventilator dok god nije previse optereceno u cilju snizenja buke. Full pasivna su kad bas ne znas sta ces sa sobom, posto ovo prethodno navedeno savrseno dobro radi posao. A prosto je postignuto - efikasnost napajanja sve veca, disipacija manja, pa je potreban i manji protok tj buka. Druga stvar, preko dana mi stvarno ne smeta racunar, ali ga cujem. Ali nocu kad sve utihne, a kad zaista mogu da sednem malo da se opustim se ventilatori cuju I te kako. A prozor mi je ka J. Gagarina, koja je bucna ulica sama po sebi - zalecu se kolima, motorima, brundaju tramvaji, kamioni, avioni (dobro, ne po ulici, ali blizu sam koridora za Surcinski aerodrom). Prozori, inace, dihtuju jako dobro, nije do toga.
4) Mozda se ja onda samo sa ludacima druzim, ali relativno veliki broj ljudi mi se pozalilo da su uzeli laptop. Na pitanje koliko cesto ga iznose, 95% vremena je odgovor "nikad". Kupljeno jer ne znaju gde bi sa kucistem i monitorom itd, uz opasku da je realno kuciste najveci problem. Monitor moze na zid, tastatura i mis mogu bezzicni, ali uvek je tu neka poveca kutija na podu. Ili klincima za igrice, pa je eto moralo ovakvo kuciste. A pricamo o ljudima koji su racunovodje, administratori (za unos podataka, ne sistemasi

), direktori, pekari, mesari, zidari, apotekari... A za video rikorder ili kucni bioskop se niko nikad nije zalio da zauzima mesto. Cusnes negde uz TV I ne pipas dok god radi. A midi tower ces malo teze da cusnes.
A razlika u ceni od 20-30e ce se (mislim) malo povecati, u korist NVidia-e, seti se da je u pocetku RX 470 suludo kostao, pa se sleglo posle mesec-dva. Mozda ce I ostati 20-30 samo ce ta razlika postati procentualno veca kako obema budu padale cene...
Mislim, necu da se svadjam, stvarno ima pametnijih stvari da se radi, samo kazem da sam razocaran AMD hipijem za ovu generaciju i da mi se po svim aspektima sem cene vise doima nevidija. Pa do skora sam imao potpis "NVidia, the way its meant to be paid!", valjda govori koliko ih "volim" inace.