Šta je novo?

GeForce GTS 450 thread

• Začetnik teme Začetnik teme peja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da, vidim.
Pazi, ako si uveren da "naši" zarađuju grešiš, mnogo mogu da ti kažem i iz kog izvora dobijam informacije (a možeš i da se raspitaš, ima poneko ko me zna ovde 🙂). Ne želim nikoga da branim ali sami proizvođači određuju cene za pojedine regione. U Americi je vrlo verovatno još jeftinije (ili će biti za par dana kad ga svi oglase).
I još jedan detalj, ja sam pričao o "očekivanim maloprodajnim cenama" to je ono što se nekada zvalo "preporučena mp cena". Koliko će tačno da košta u maloprodajama ostaje da se vidi a cenim da će to biti već krajem ove nedelje. U svakom slučaju biće skuplje nego ono što si našao.

Ako je navedena cena bez PDV-a (vat-a) onda i ne uzimaju...

piše ispod
* Preis inkl.(ovo znači - uključuje(inklusive) pa kako god oni zovu PDV) gesetzl. MwSt. zzgl.
a dobro, ne vredi kukati ništa što se tiče cena, treba se lepo tamo preseliti i živeti ko čovek 😀

"Domaci" test: Gigabyte GV-N450OC-1GI

gts450_1m.jpg
gts450_6m.jpg
gts450_10m.jpg

Testiranje, oc i temperatura

Kao i obično, testiranje smo proveli na rezolucijama 1680x1050 i 1920x1200, uz detalje visoke kvalitete. Standardna metodologija testiranja podrazumijeva ponavljanje testova tri puta, a krajnji rezultat je srednja vrijednost dobivenih rezultata.

Testna konfiguracija:

* Matična ploča: Gigabyte 785G
* Procesori: Athlon II X4 620
* RAM: Mushkin Extreme Performance AM3 Edition 4GB @1333MHz 8-8-8-24
* Grafičke kartice: Radeon HD 5770, Radeon HD 4770 512MB, Sapphire Radeon HD 4870 Toxic 1GB, Gigabyte Radeon HD 5750, Gigabyte GeForce GTS 450
* HDD: WD 500GB SATA-II
* Operativni sistem: Windows 7 Ultimate

Ovaj put smo na listu testova uključili 3DMark Vantage (Performance), Far Cry 2 benchmark, World in Conflict (built-in), Call of Juarez (DirectX Demo), Unreal Tournament 3, S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky, Unigine Tropics Demo, i Resident Evil 5. ..

Poslednja izmena:
Karta se teskom mukom nosi sa 5750, a o 5770 moze samo da masta. Cenom je jaca i od 5770. Dakle cena mora DOLE.

Karta se teskom mukom nosi sa 5750, a o 5770 moze samo da masta. Cenom je jaca i od 5770. Dakle cena mora DOLE.
Odakle ti da je cenom jaca od 5770?:trust:
GTS450
Dakle, 129$, OC modeli 139$ (ASUS na 925Mhz), poneki je skuplji od 139$.

5770
Svega par modela je 139$, ostali su 144, 149$ i vise.

Ja ne vidim ni jedna da se pojavila kod nas u cenovnicima.
Ne znam kakvim se kruskama i krompirima vi ovde frljate...

Ako cena kod nas bude kao ona preprucena maloprodajna koju je navela agencija koja zvanicno zastupa NV na domacem trzistu, mogu reci da cete svi biti iznenadjeni... negativno 😛 Ali sumnjam, stvarno bi bilo previse.

Neko vreme u cenovniku jedne domace firme stoji Leadtek GTS450 za 13k dinara.🙂

E takve informacije su vec korisne.
To nije losa cena za pocetak. Ako bi ubrzo Asusov TOP pao na tu cenu, a ove obicne odu jos malo nize, to bi bila primamljiva kupovina. Pod uslovom da ATI ne mrdne sa cenama. Sto ce se najverovatnije i desiti.

E takve informacije su vec korisne.
To nije losa cena za pocetak. Ako bi ubrzo Asusov TOP pao na tu cenu, a ove obicne odu jos malo nize, to bi bila primamljiva kupovina. Pod uslovom da ATI ne mrdne sa cenama. Sto ce se najverovatnije i desiti.
To je dobra cena, niza od 5770, otprilike kao 5750.

Ono sto se meni ne dopada je cinjenica da je nV nisko klokovala i GTX460 i GTS450, jer recimo ASUS GTS450 TOP radi na cak 925 kada prestize 5770.
Mogli su bar na 850 da je klokuju i opet bi bilo mesta za ubrzanje. 🙂

Ono sto se meni ne dopada je cinjenica da je nV nisko klokovala i GTX460 i GTS450, jer recimo ASUS GTS450 TOP radi na cak 925 kada prestize 5770.

Stvar je u potrosnji, i perf/watt, koji je veoma vazan ukoliko zele da ove cipove ponude OEM-ovima. Procenat cipova koji se prodaju na taj nacin je znacajan vec u ovoj klasi, a jos je daleko veci u onim nizim.

Naravno, pitanje je kakve su im uopste sanse da uspeju na tom trzistu sa ~50% vecim cipom od Junipera, kasnjenjem od 10 meseci i nizim performansama.

Pa to sto je ATI naduo cene 50% od realnih ne znaci da i nV treba isto to da uradi i da se pozicionira na "10% sporije 10% jeftinije" mesto. Kako ce onda da me privuku da kupim tu kartu ?
Ona mora da bude jasan favorit za kupovinu. Tipa: cene 5750, a brza.
Da ne pominjem jos i da joj potrosnja ne ide u prilog. Tako da ce morati malo da popuste, ako misle da privuku bilo koga osim die hard nV fanova.
Naravno, mozda tako i bude za mesec dana, sad je ipak launch. NV je zapocela dobar trend sa 460 kartama, bilo bi pametno da tako nastave i sa 450-icom.

Stvar je u potrosnji, i perf/watt, koji je veoma vazan ukoliko zele da ove cipove ponude OEM-ovima. Procenat cipova koji se prodaju na taj nacin je znacajan vec u ovoj klasi, a jos je daleko veci u onim nizim.
Nisam bas siguran koliko se GTX460 (pa i GTS450) prodaje OEMovim, mislim da se (mnogo) vise proda kao retail proizvod.
Perf/watt ti je isti, povecanjem kloka rastu i performanse, tako da ti dodje na isto.😉

Nisam bas siguran koliko se GTX460 (pa i GTS450) prodaje OEMovim, mislim da se (mnogo) vise proda kao retail proizvod.
Perf/watt ti je isti, povecanjem kloka rastu i performanse, tako da ti dodje na isto.😉

GTX460 i ne, ali sam pricao o GTS450, koji je vec klasa koju OEM-ovi traze, i cesto im je u pitanju i vrh ponude (ni ne nude klasicni high end najcesce).

Sto se potrosnje tice, retko kada prilikom overkloka performanse bas rastu proporcionalno... rezultate bas te karte imas na Techreportu i Guru3D, razlika je i 40W (~35% razlike u potrosnji za procentualno manji skok u performansama). Naravno, veca potrosnja obicno znaci i vece ulaganje u hladjenje, a veci troskovi nisu nesto sto OEM-ovi bas vole 🙂

Za GTX460 mislim da je druga stvar u pitanju, ali sam o tome vec pisao ranije, u toj temi.

GTX460 i ne, ali sam pricao o GTS450, koji je vec klasa koju OEM-ovi traze, i cesto im je u pitanju i vrh ponude (ni ne nude klasicni high end najcesce).

Sto se potrosnje tice, retko kada prilikom overkloka performanse bas rastu proporcionalno... rezultate bas te karte imas na Techreportu i Guru3D, razlika je i 40W (~35% razlike u potrosnji za procentualno manji skok u performansama). Naravno, veca potrosnja obicno znaci i vece ulaganje u hladjenje, a veci troskovi nisu nesto sto OEM-ovi bas vole 🙂

Za GTX460 mislim da je druga stvar u pitanju, ali sam o tome vec pisao ranije, u toj temi.
Traze ali opet mislim da ce se ta karta prodavati vise kao retail nego u nekoj brand name masini (ko kupuje brand name gaming masinu sigurno ce uzeti nesto jace).
Zapravo razlika je 27W. 😉 Sto dodje otprilike 20% vise potrosnje ali i 20% veci takt. 🙂
http://techreport.com/articles.x/19619/11

...ko kupuje brand name gaming masinu sigurno ce uzeti nesto jace...

A sta ako neko nece gaming masinu, vec nesto na cemu moze da se i igra, uz sve ostalo sto radi, i nece da daje novac za skupu graficku kartu u klasicnoj gaming konfiguraciji?

Zapravo razlika je 27W. 😉 Sto dodje otprilike 20% vise potrosnje ali i 20% veci takt. 🙂

Guru3D ima nesto drugacije rezultate, ali to nije ni vazno previse... To je ubrzanje u odnosu na default GTS450, ali kada iste cifre postavis u odnosu na 5770... dobijes slicne performanse, losiji perf/watt i perf/mm2, i na sve to kasnjenje od 10 meseci. Jednostavno, daleko od spektakularnog 😉

A sta ako neko nece gaming masinu, vec nesto na cemu moze da se i igra, uz sve ostalo sto radi, i nece da daje novac za skupu graficku kartu u klasicnoj gaming konfiguraciji?
Obicno takvi ili kupe neku obicnu brand name masinu sa grafickom nize klase ili sami sastavljaju konfiguracije.

Guru3D ima nesto drugacije rezultate, ali to nije ni vazno previse... To je ubrzanje u odnosu na default GTS450, ali kada iste cifre postavis u odnosu na 5770... dobijes slicne performanse, losiji perf/watt i perf/mm2, i na sve to kasnjenje od 10 meseci. Jednostavno, daleko od spektakularnog 😉
Mislim da potencijalni kupci u ovom trenutku ne razmisljaju o tome sto ova karta kasni 10 meseci, pogotovu ih ne interesuje perf/mm2, perf/watt isto retko kome da je toliko bitan, napajanje koje gura 5770 gurace i GTS450, zagrevanje ne verujem da se previse razlikuje.
Niko ne kaze da je spektakularnog, ali sada bar u toj klasi postoji bolji izbor, vise alternativa.🙂

Kupci svakako, ali sam siguran da su ovako niski klokovi, protiv kojih si se i sam "bunio", posledica namere da se cipovi priblize OEM-ovima. Ja stvarno ne vidim drugi razlog za njih, za retail bi im svakako bilo bolje da su brzi od 5770, pa jos i ako su jeftiniji, sjajno.

A za konkurenciju se slazemo, i bilo je krajnje vreme da je bude.

Moguce. Zato ja ne bih preterano gledao stock GTS450 iako ljudi vole da porede def vs def , bice ovde poplave OC modela (i to dobrano overklokovanih). Ne moramo da gledamo krajnje domete kartica ali meni je uvek jedan od pluseva za nV bio dosta prostora za OC i dobro skaliranje pri istom.🙂

Asus gts 450 ima da se kupi za 15 500, u tronu.
Po meni je ovo prevelika cena, bez obzira sto je u nekim testovima jaca od 5770.

GeForce GTS 450 SLI review

Final Words & Conclusion

Very little negative can be said about two GeForce GTS 450 cards setup in SLI. In previous articles we have shown you guys already that the performance scaling of two GPUs is something the GTX 400 series is really good at. It was just that heat, noise and power consumptions became a constant nag. And that's just not the case with the GF106 GPU based GeForce GTS 450 cards.

You have been able to see that with the more GPU stringent resolutions and modern games you can quite easily gain roughly double up performance with two of these cards. Now for the reference GTS 450 cards we expect prices to fall quickly, and as such you will inevitable get a nice chunk of performance for say 225 EUR, it's still far away from one single high-end card though. Even setup in SLI this is not a heap of performance, but the overall scaling is exemplary. Gaming in a monitor resolution up-to 1920x1200 and at say 4xAA / 16 AF will be fine.

Keep in mind, to be able to operate two or more cards in SLI mode you'll need an actual SLI certified motherboard, most X58 motherboards are in fact SLI certified, some P55 motherboards as well. That or an nForce motherboard (which is a dying breed). But carefully make sure and check that out before opting for SLI. Check boxes, but also the ODMs clearly specify this at their websites.

Scaling wise things can not get any better, now there was a good reason for including the R5770 setup in Crossfire in this article, in the end price wise it really is/will become the direct competitor to the GeForce GTS 450. And if we look purely at performance, the Radeon HD 5770 is the overall performance winner. ATI trumped pretty much any scenario when we look at pure and raw unadulterated performance scaling. Two way CrossfireX has gotten so much better and is still getting better and better with each quarter of the year that passes. Especially with the help of the new CrossfireX profile patches scaling really looks much better and games get supported somewhat more quickly. The upper hand of overall driver compatibility however goes to NVIDIA as they have their stuff clearly better supported with user based multi-GPU profiles and driver releases alongside the release of new games. Of course with NVIDIA you get added benefits like PhysX and 3D Surround gaming, soi in the end it's probably a choice of which brand you personally prefer the most.

Hey, it's all about your bucks and personal preference, all we can say is that we enjoyed testing these two cards in SLI. We have not seen any driver issues, no weird stuff and neither did we had to configure anything to get multi-GPU support going. Everything worked straight out of the box with near perfect scaling. As such if you are interested in admirable SLI scaling performance and are gaming with a limited budget, then this might be a fun alternative for 225~250 EUR (and soon hopefully lower) you get to have a decent amount of DX11 compatible gaming performance that will last you a while.

I da stvari budu zanimljivije stigao je Radoje 5770 sa 512MB koji košta koliko i gts450 1GB na default clockovima a fakat je brža 🙂
I sad, ko ne planira overclock ladno će bolje proći sa 5770. Neko bi pomislio da se namerno trude da zamute tržište 🙂

I da stvari budu zanimljivije stigao je Radoje 5770 sa 512MB koji košta koliko i gts450 1GB na default clockovima a fakat je brža 🙂
I sad, ko ne planira overclock ladno će bolje proći sa 5770. Neko bi pomislio da se namerno trude da zamute tržište 🙂
Treba tu uzeti u obzir i tih 512MB kod radeta, to moze da znaci pri AA i AF. 😉

Pa nije sad stigao, ima ga odavno. Ali sto kaze Garson, treba uzeti u obzir tu memoriju. Recimo ko planira jace od 16x10, ne bih mu bas preporucio 512MB karte.

A kakve veze ima sa overklokom sto je 512MB ?

Sta kazete za ovaj zakljucak...

What took AMD four models; the HD 5750, HD 5770, HD 5830 and HD 5850, NVIDIA have really been able to destroy in two, the GTS 450 for the first two, and GTX 460 for the latter two.

The question now? What does AMD do? Drop the price on all models that will be getting replaced by the 6000 series in October and onwards to help everyone get rid of surplus stock. AMD can't make their offerings better; they can only make them cheaper.

TweakTown je OK sajt, ali moram reci da me ovo bas iznenadilo. Mislim da je ovo jedini zakljucak u kome se kaze da GTS450 sahranjuje kompletnu 5700 generaciju.

Nazad
Vrh Dno