Šta je novo?

GeForce 7600 i 7900

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
$300 po izlasku bi bila neverovatna cena za 7900GT. Ako bude zaista tako to će biti karta koju će kupiti i ljudi koji sad imaju mx4000 zbog svog neverovatnog odnosa cena/performanse. Svojedobno me je jedino 6800GT naterao da izračim više nego što sam planirao zbog atraktivnosti u pogledu cena/performanse.

A Fudo je saznao i da se dobro overklokuju i da sa vazdusnim hladjenjem stizu do 710-720 Mhz. To bi trebalo da znaci da ce gt da ide na barem na 600Mhz.

hm, videcemo. 350e je mnogo realnija cena za Srbiju. cak sta vise, ako bude ispod te cene (350) ja cu se iznenaditi. jel' zna neko da mi odgovori cime ATI planira da tuce ovu zver? ne bih da menjam tabor 😀

Ma kakvi smo nece biti ni 350eu... 🙁
Pa kad je kod nas 6800gt bila 280 neki lik je prichao da je u nemachkoj 200!

DjoleNS je napisao(la):
Ma kakvi smo nece biti ni 350eu... 🙁
Pa kad je kod nas 6800gt bila 280 neki lik je prichao da je u nemachkoj 200!

To nije tačno, 6800GT je uvek držao cenu (i ovde i napolje) do pojave 6800GS. Tek tada se cena spustila na "nešto preko" 200€, o AGP verziji da ne pričam.

Poslednja izmena:
sale prdez je napisao(la):
hm, videcemo. 350e je mnogo realnija cena za Srbiju. cak sta vise, ako bude ispod te cene (350) ja cu se iznenaditi. jel' zna neko da mi odgovori cime ATI planira da tuce ovu zver? ne bih da menjam tabor 😀
A da ne pecemo zeca dok je on jos uvek u shumi!?
Ova rasprava je uzela ovakav tok nakon informacije koje je Fudo napisao u jednoj od njegovih danasnjih vesti. Ali u istoj toj vesti stoji i sledeci text:

POLISH customers can order 7900 GTX, GT and 7600GT cards today. The Gigabyte chaps in Poland jumped the gun and informed its big etailer about its cards.
They listed GeForce 7900 GTX Gigabyte 512MB ViVO & DVI (PCI-E) with a product number, GRGF79GTXGANX79X512VB for 3100 Polish Zloty, approx €821, they listed GeForce 7900 GT Gigabyte 256MB ViVO & DVI (PCI-E) product number GRGF79GTGANX79T256DB for 1449 Zloty including VAT, approximately €384 and the last but not the least GeForce 7600 GT Gigabyte NX76T256DB-RH 256MB TV & DVI (PCI-E) product number GRGF76GTGANX76T256DB for 869 Zloty, some €230.

Prema tome, dok ovo ne sleti u magacine domacih uvoznika, nema smisla planirati investiciju...

naravno da nema, ali sam nesto postao nestrpljiv ovih dana 🙂 jedva cekam taj Cebit i merenje performansi ovih modela i formiranje cena na nasem trzistu.
btw. kaze se "da ne pravimo razanj, dok je zec jos u sumi" 😛

Poslednja izmena:
A kad EVGA napravi 7900GT(X) bice vreme da iskoristim STEP-UP program koji nude 😀

audiofreak je napisao(la):
A kad EVGA napravi 7900GT(X) bice vreme da iskoristim STEP-UP program koji nude 😀
Sasvim slucajno znam 😉 da eVGA vec ima 7900GTX karticu 😉

Nedjo je napisao(la):
Sasvim slucajno znam 😉 da eVGA vec ima 7900GTX karticu 😉

Lepo sto me lozis, ali na sajtu jos nema opcije za upgrade, gledao sam :bottle:

Mozda ce te zanimati, ortak i ja smo uradili forward projekciju na GPU, Originalna single-threaded CPU verzija proracuna kod mene traje na PD@3000MHz 253 sec, kod Lukije na A64@2550MHz traje 282 sec (crackovano da ne trazi GenuineIntel naravno), na 6600GT kod njega traje 132 sec, a na 7800GT kod mene 34 sec!

Dakle, GPU rula u bilo kojoj varijanti! Jos kad bi mogao da se koristi za sve algoritme i Intel i AMD bi mogli samo da zatvore firme ili da ih koristimo kao I/O koprocesore!

Lepo sto me lozis, ali na sajtu jos nema opcije za upgrade, gledao sam :bottle:

Mozda ce te zanimati, ortak i ja smo uradili forward projekciju na GPU, Originalna single-threaded CPU verzija proracuna kod mene traje na PD@3000MHz 253 sec, kod Lukije na A64@2550MHz traje 282 sec (crackovano da ne trazi GenuineIntel naravno), na 6600GT kod njega traje 132 sec, a na 7800GT kod mene 34 sec!

Dakle, GPU rula u bilo kojoj varijanti! Jos kad bi mogao da se koristi za sve algoritme i Intel i AMD bi mogli samo da zatvore firme ili da ih koristimo kao I/O koprocesore!
*** 7.5x brze od P4 D930 na 3Ghz!!! Strasno!!!

Poslednja izmena:
GoranM je napisao(la):
*** 7.5x brze od P4 D930 na 3Ghz!!! Strasno!!!

Da, da... i 8.29x brze od Venice 3000+ svirnutog na 2550MHz (kod je single-threaded pa moze da se poredi) -- both Intel's and AMD's arses are getting seriously :whip: by nVidia :smoke:

I to nije sve, kako ce ih tek razbiti novi GPU-ovi sa unified shaderima ne smem ni da zamislim... :trust:

@audio...
davno na gpgpu sajtu sam procitao da je lik radio simulaciju oblaka i napisao je superoptimizovanu simulaciju sa SSE instrukcijama. Posle je to isto uradio na GPU i dobio je ubrzanje ~70x !!!

yooyo je napisao(la):
@audio...
davno na gpgpu sajtu sam procitao da je lik radio simulaciju oblaka i napisao je superoptimizovanu simulaciju sa SSE instrukcijama. Posle je to isto uradio na GPU i dobio je ubrzanje ~70x !!!

Onda mu ta SSE optimizacija nije mnogo valjala. Mi smo zapoceli rad na projektu u trenutku kada je prethodni programer ostavio neki SSE2 kod i rekao citiram "da to ne moze vise da se optimizuje". Kod je bio skalarni -- ni S od SIMD-a! Da ne pricam o numerickim optimizacijama koje je radio moj ortak i koje su posle pale zajedno sa hand-crafted ASM-om sa moje strane, do sada je ubrzanje u odnosu na tu pocetnu "optimizovanu" verziju bas oko 70x!

7900gtx7ot.jpg

7900GTXSpec.jpg

3dmark2006.jpg

Generic7800gtx je pretpostavljam 256mb verzija.
Prema ovome 7900GTX je brži od X1900XTX u 06? Mada nije rečeno koji CPU je korišten?

Fino je odsecena ova skala da pocinje od 4000 poena i ilustruje visestruku nadmocnost nove karte 😀

1. 7800GTX baca oko 3900 3D mark 2006 poena.
2. 7800GTX 512 baca oko 4650 3D mark 2006 poena.
3. Za kartice koje se razlikuju barem 33% u kloku ta razlika je premala!

Ostatak sami izvedite.

Paradigma je napisao(la):
1. 7800GTX baca oko 3900 3D mark 2006 poena.
2. 7800GTX 512 baca oko 4650 3D mark 2006 poena.
3. Za kartice koje se razlikuju barem 33% u kloku ta razlika je premala!

Ostatak sami izvedite.

El nam to domaci? 😀

Zaboravio si da kazes da taj skor nista ne znaci ako se ne zna koji je bio CPU u masini jer u 2006 CPU je uracunat u skor pa tako ja sa 7800GT imam ~3900 poena zbog DC.

U svakom slucaju, 7900GT(X) je ocigledno samo refresh, a ljudi su ocekivali vise pa se sad razoc(m)arali.

El nam to domaci? 😀

Zaboravio si da kazes da taj skor nista ne znaci ako se ne zna koji je bio CPU u masini jer u 2006 CPU je uracunat u skor pa tako ja sa 7800GT imam ~3900 poena zbog DC.

U svakom slucaju, 7900GT(X) je ocigledno samo refresh, a ljudi su ocekivali vise pa se sad razoc(m)arali.

Procesor je A64 FX-55, a drajveri 81.98.

Ja sam takođe više očekivao jer mi je bilo logično da će iskoristiti sitniju štampu u arhitektonskom, a ne samo u ekonomskom smislu. No deluje mi da su se odlučili za ovo drugo. Biće to ipak moćne i prilično jeftine kartice ovako.

Pa od kada ja pricam da G71 nikada nije zamisljen kao GPU sa drugacijom arhitekturom?!
No, sto kaze Paradigma, bez obzira, bice to brze kartice, a najbolje je sto ce povuci cene HighEnda na dole:

http://www.behardware.com/news/imprimer/8015/

Nedjo je napisao(la):
Pa od kada ja pricam da G71 nikada nije zamisljen kao GPU sa drugacijom arhitekturom?!
No, sto kaze Paradigma, bez obzira, bice to brze kartice, a najbolje je sto ce povuci cene HighEnda na dole:

http://www.behardware.com/news/imprimer/8015/

THERE IS GOD 😀 X1900XT HERE I COME....gulp....soon...i...hope :wall:

Mene vise interesuje cena i perf. 7600tke nego ovog high end monstera.Ispade da ce ova karta biti (za Nvidia-u) odlican potez,sa cenom "priced to kill"(konkurenciju😀).Mada vise volim Ati-jev pristup sa X1900,izgleda da ce Nvidia prodati puno ovih karti.A kad padne cena X1600XT-u,here I come :d(osim ako 7600xx ne bude bas toliki "ubica")

Bit će ipak da ima promjena!?

attachment.php

attachment.php

48 ALU`s?!
24 pajpa, 2 ALU jedinice po pajpu,pretpostavljam.

Ali 186mm2 die size??Pa to je duplo manje od R580,i malo veće od RV530.

Poslednja izmena:
Ako je tako mali die, nVidia i dalje može da spušta cenu najjačih modela, mada sumnjam da će se to desiti, pošto nema razloga. G71 će biti "tu negde" u rangu sa R580... Za mali broj ljudi koji imaju Dual Core procesore, nVidia je ipak daleko bolji izbor, bar za sada - ForceWare profitira od drugog jezgra i igre umeju da budu i 25-35% brže, dok kod poslednjih Catalysta to i dalje nije slučaj (osim ako sama igra ne ume da iskoristi oba jezgra, a broj takvih igara nije veliki).

@audiofreak

Pretpostavio sam to,medjutim verujem da ce biti i jeftinija par desetina evra(video sam da ce Ati da sece cene zbog novih Nvidia karti,Nedjo je dao neki link koliko se secam).Ako x1600xt bude u rangu 160-180e(kod nas),bice dobra kupovina(trenutno je malo precenjena 🙂).
E sad jos da vidimo taj 7600GT,pa ako bude bas toliko jaci,nisam gadljiv :d

Poslednja izmena:
Na the inquirer-u Fudo je postavio sliku EVGA 7600gt co. Karta radi na 600/1580 sto su i ocekivane vrednosti za overklokovane modele. Ono sto nije ocekivano je "....It seems to use the 256-bit memory interface". Ne znam na osnovu cega je to zakljucio ali voleo bih da je tako.

@ivanbo2003:
Cini mi se da ce X1600XT biti slabiji od 7600GT.

X1600XT/Pro ce da zavrse kao low-end karte, s obzirom na specifikacije.
Mnogo su i ATi i nVidia poceli da zabusavaju kod mainstream karata, sve daju nesto na kasicicu, verovatno guraju prodaju high-end karata, jer ulazu velike pare u razvoj.

I 7600GT ce da bude slab. Niko nece da izbaci 'pola' high-end karte sa 256-bitnom magistralom i jeftinom sporijom memorijom.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno