@symbad:
Radio sam (na poslu) na Mac-u pre nego sto je PC dobio bilo kakve prozore i premestanje fajlova i foldera pomocu misa (tj drag'n'drop) mi je postala potpuno normalna stvar. Kada sam kasnije presao na windows i tamo sam nastavio sa drag'n'drop. U zivotu nisam koristio Cut/Copy/Paste za manipulaciju sa fajlovima.
Sta sam hteo da kazem... Prvo, sve je stvar navike, a drugo je da ces naici na nerazumevanje od strane Mac zajednice po ovom pitanju, kao sto Mac useri nailaze na nerazumavanje Windows korisnika u negim drugiom stvarima.
Pitanje je da li je Cut/Copy/Paste zaista potreban?
Ukoliko u toku drag and drop operacije drzis Alt (na PC tastaturi) vrsis izbor da li zelis Move ili Copy.
Ukoliko je struktura foldera u koji zelis da kopiras/premestis file duboka postoje dve varijante.
1. Ako je ciljni folder vec otvoren u drugom prozoru, samo prevuces misa na njega
1.a. Ako je Cilji folder otvoren i zaklonjen nekim drugim prozorom koriste Expose i taster F9 koji ce ti poslagati sve otvorene prozore jedan poder drugog i izaberi onaj koji ti treba. Sve vreme drzis pritisnut taster na misu. Ukoliko ne zelis da koristis F9 za pozivanje Expose-a definisi jedan od coskova ekrana za Expose. Ekvivalend ove operacije u Windowsu je da vuces misa na tab u Taskbaru sacekas da se otvori grupa (ako je ima) i onda pomeris misa na izabrani folder i pustis.
2. Ako je ciljni folder zatvoren, jednostavno vuci misa na slicicu diska, sacekaj trenutak i osx ce otvoriti taj disk pa onda se setaj kroz hierarhiju na isti nacin dok ne dodjes do ciljnog foldera i onda pusti taster na misu.
U svakom slucaju moras doci do ciljnog foldera. U windowsu to radis tako sto Cut/Copy operacijom oznacene fajlove kopiras u "nesto" pa dodjes do ciljnog foldera i onda ih zalepis (paste).
Ovakvo objasnjenje mi je bilo potrebno!!!! Te neke sitne detalje kod drag&drop-a nisam znao. Hvala puno!!!