Šta je novo?

Gde je CUT?

@symbad:
Radio sam (na poslu) na Mac-u pre nego sto je PC dobio bilo kakve prozore i premestanje fajlova i foldera pomocu misa (tj drag'n'drop) mi je postala potpuno normalna stvar. Kada sam kasnije presao na windows i tamo sam nastavio sa drag'n'drop. U zivotu nisam koristio Cut/Copy/Paste za manipulaciju sa fajlovima.

Sta sam hteo da kazem... Prvo, sve je stvar navike, a drugo je da ces naici na nerazumevanje od strane Mac zajednice po ovom pitanju, kao sto Mac useri nailaze na nerazumavanje Windows korisnika u negim drugiom stvarima.

Pitanje je da li je Cut/Copy/Paste zaista potreban?
Ukoliko u toku drag and drop operacije drzis Alt (na PC tastaturi) vrsis izbor da li zelis Move ili Copy.
Ukoliko je struktura foldera u koji zelis da kopiras/premestis file duboka postoje dve varijante.
1. Ako je ciljni folder vec otvoren u drugom prozoru, samo prevuces misa na njega
1.a. Ako je Cilji folder otvoren i zaklonjen nekim drugim prozorom koriste Expose i taster F9 koji ce ti poslagati sve otvorene prozore jedan poder drugog i izaberi onaj koji ti treba. Sve vreme drzis pritisnut taster na misu. Ukoliko ne zelis da koristis F9 za pozivanje Expose-a definisi jedan od coskova ekrana za Expose. Ekvivalend ove operacije u Windowsu je da vuces misa na tab u Taskbaru sacekas da se otvori grupa (ako je ima) i onda pomeris misa na izabrani folder i pustis.
2. Ako je ciljni folder zatvoren, jednostavno vuci misa na slicicu diska, sacekaj trenutak i osx ce otvoriti taj disk pa onda se setaj kroz hierarhiju na isti nacin dok ne dodjes do ciljnog foldera i onda pusti taster na misu.

U svakom slucaju moras doci do ciljnog foldera. U windowsu to radis tako sto Cut/Copy operacijom oznacene fajlove kopiras u "nesto" pa dodjes do ciljnog foldera i onda ih zalepis (paste).

Ovakvo objasnjenje mi je bilo potrebno!!!! Te neke sitne detalje kod drag&drop-a nisam znao. Hvala puno!!!

Hmm...uvek ista priča. Neko pređe na OS X, vidi da nešto ne radi kako je navikao, oplete po forumu kako je to glupo, jave se oni koji koriste OS X, opletu po njemu i sve se izgubi u moru šuma.

Definiši Hot Corner, spomenuo ga je yooyo, umesto onog F9, mislim da je daleko praktičnije, pogotovo na laptopu, gde će ti primarne fucije F tastera verovatno ostati one multimedijalne, pa da ne pritišćeš Fn+F9. Hot corneri se definišu u System Preferences -> Expose & Spaces -> Expose. Jedan ćošak ti može prikazivati desktop, a drugi sve prozore.

Takođe, ovo što yooyo spomenu za drag&drop, ne moraš čekati onih pola sekunde da ti se neki folder/disk otvore kad prevlačiš fajl u njih, već dok držiš fajl koji prebacuješ iznad ikonice foldera/diska, lupiš Space i folder/disk ispod ti se otvara bez čekanja.

Vremenom ćeš videti da će ti postati normlano da imaš otvorenih nekoliko prozora Findera, te ćeš se naviknuti i na činjenicu da ti je najlakše prebaciti nešto prevlačenjem iz jednog u drugi. Živi bili pa videli :)

Yooyo jos jednom hvala na odgovoru, sada sam happy sa drag&drop, nisam znao za foru da se malo zadrzim na folderu i on se otvara, kao i za foru da kliknem na SPACE i folder se odmah otvara.
Sad samo da skapiram jos za sta sluzi taj EXPOSE i SPACES :)

Expose služi da ti prikaže sve prozore odjednom, što je vrlo korisno jer ne moraš da minimizuješ prozor u kome radiš trenutno, da bi ulovio neki drugi.
Spaces, isto kao i Workspaces u Linuxu, služi za odvajanje radnih površina, pa tako na jednoj možeš imati programe za muziku, na drugom programe za grafiku, na trećem browsere, a Finder recimo da ti bude dostupan na svim. Meni takva filozofija ne odgovara, ali ima ljudi kojima to prija. Stvar ukusa.

Expose služi da ti prikaže sve prozore odjednom, što je vrlo korisno jer ne moraš da minimizuješ prozor u kome radiš trenutno, da bi ulovio neki drugi.
Spaces, isto kao i Workspaces u Linuxu, služi za odvajanje radnih površina, pa tako na jednoj možeš imati programe za muziku, na drugom programe za grafiku, na trećem browsere, a Finder recimo da ti bude dostupan na svim. Meni takva filozofija ne odgovara, ali ima ljudi kojima to prija. Stvar ukusa.
Expose sam podesio i super je stvar, ali spaces ne kapiram jos uvek :smash:

Šta ti tačno nije jasno? Poenta toga ili kako radi? :)
Poenta je imati uredniji desktop, u smislu manje raznovrsnih programa vidljivih na jednom desktopu.
A radi se tako što ispodešavaš tamo u Sys Prefs koliko spejsova ćeš da imaš, koji programi će se pojavljivati na kom spejsu i tako to, a onda se šetaš između spejsova i kao imaš uredan elektronski život :d

Stavio sam neke programe u space 1, neke u space 2 itd.... kada menjam spaces, uvek mi je sve isto na desktopu, stalno stoje isti programi :) enable-ovao sam sve.

Posalji screenshot podesavanja Spaces, da vidim sta ni mogla biti greska :)

Stavio sam neke programe u space 1, neke u space 2 itd.... kada menjam spaces, uvek mi je sve isto na desktopu, stalno stoje isti programi :) enable-ovao sam sve.

Opet imam blagi osecaj da nisi shvatio. Desktop, kao takav, ce uvek biti isti na svim SPACES-ovima. Tacno je da mozes predefinisati koji programi ce se otvarati u kom SPACE-u ali poenta je druga. Manipulacija samim prozorima (vec otvorenim) je vrhunska. Upravo za te varijante prebacivanja file-va/folder-a ili npr. zelis da posaljes neku sliku/mp3 putem SKYPE-a, mozes vrlo lako, pomocu SPACES/EXPOSE varijante da dodjes do zeljenog fila i isto tako brzo da se vratis na SKYPE.
Nadam se da sam bio jasan. A ako sam pogresio i ispravku molim :wave:

Sad i ja vidim, na osnovu ovog što je Osa citirao, šta te možda buni.

Desktop kao desktop uvek ostaje isti. Ikonice konkretno. Ne znam da li možeš da menjaš wallpapere po spejsovima. Mislim da možeš. Ako ne out-of-the-box, onda sigurno nekim dodatnim programom.

Sama poenta je ovo što je Osa rekao, manipulacija već otvorenim programima, tj. njihovim prozorima. Tako jedne prozore ćeš imati uvek na jednom spejsu, a neke druge ne drugom, pa je to već manje gužve po ekranu, jer umesto da ih minimizuješ i loviš koji je koji, ovako možeš napraviti jasnu granicu između prozora za, recimo, posao i prozora/programa koji su ti otvreni za sezu, surf i muziku. Kad si na spejsu za posao, iako ti je iTunes upaljen i nije minimizovan, ne vidi ti se i ne smeta. Kad hoćeš da skočiš na iTunes ili browser, samo preletiš na drugi spejs i ti programi su ti otvoreni na njemu.

Ako ti i dalje nije jasno, svakako je najbolje da na YouTube nađeš demonstraciju ove tehnike, sigurno će ti biti jasna poenta kad vidiš na takvom primeru.

Nisam radio na Mac-u nikada, ali ovo bi me sigurno užasno iznerviralo. Doduše, ja bih u startu našao neki pandan Total Commander-u. Drag & Drop se za manipulisanje fajlovima kod mene nikada nije primio, kao ni miš uostalom.

za ovakvo stanje stvari je kriv Microsoft koji je u Windowsu implementirao drag&drop "do pola".

Na Mac OS X drag&drop radi u svim mogucim situacija, sa svim mogucim objetikma u UI (poslednje sto smo mogli da pricitamo ovde na forumu je da se iz Safarijevog "Activity" prozora mogu kopirati .flv, ,swf.... fajlovi na harddisk).

Na Windowsu je i meni neophodan TC samo zato sto je sam Windows UI posvadjan sa Drag&Drop-om :D

Npr, iPhoto, koja glupost, ako imam slike na HDDu i importujem ih u iPhoto to je dupliranje zauzetog prostora, u mom slucaju 20GB slika!!!!! Itd. Mada verovatno jos nisam otkrio neke programe koji bi resili ovo sto meni smeta.
Poenta je da sve slike držiš samo u iPhoto - nema potrebe da ih držiš još jednom na harddisku (kao što reče Mario).

Ako radiš neke izmene na fotografiji (kropuješ, skidaš red-eye, menjaš kolorit...) - iPhoto će ti uvek sačuvati original i moći ćeš da uradiš "Undo" i posle 3 godine.

ako ti trebaju slike iz iPhotoa na USB memory styck-u, na CD ili možda u PhotoShopu - možeš ih prebaciti jednostavnim Drag&Drop-om ;)

---

kad smo već kod Drag&Drop-a - već u par navrata sam pisao da je prednost Adobe programa na Mac-u što nemaju sivu pozadinu. Ovo u mnogome olakšava Drag&Drop elemenata između npr. PhotoShopa i Illustratora ili npr. slika sa Web-a (Safari, FireFox) i PhotoShopa...

sećam se da je Bojan Stojanović (ako se ne varam) u PC Pressu jednom prilikom napisao kako je prednost PhotoShopa na Windows-u što ima sivu pozadinu; ka bih rekao da je to neka relikvija još iz doba Amiginog Workbencha gde je stvarno imalo smisla da svaki program u potpunosti zauzme ceo ekran zbog nekih tehničkih mogućnost iz 1985. ;)

ovo je i ujedno jako lep primer razlike u filozofiji rada GUI-a na Windowsu i Mac-u.

evo jedan link da potkrepi moje kilometarsko izlaganje :)

Mac vs. Windows Design Philosophy Examples (youtube.com)

---

i za sve koji su novi na Mac OS X-u, topla preporuka za utility programe:
Default Folder X i xGesture (u mnogome ubrzavaju rad sa OS-om ;))

vezano za Yooyo-ov odgovor: zgodno je ako postavite Expose All i Expose Desktop na dodatne dugmiće na mišu tako da ne morate da jurite F9 kada prevlačite fajlove ili nešto drugo ... ;)

Hoćeš li sada da prodaš? :D

lol! :D

Poslednja izmena:
zgodno je ako postavite Expose All i Expose Desktop na dodatne dugmiće na mišu tako da ne morate da jurite F9 kada prevlačite fajlove ili nešto drugo ... ;)

Ne, ne, dugmići se mapiraju za neke druge stvari, poput ovih dole na slici, a za Exposé su najbolji hot-corneri :p

32793900661408567a58576.jpg

Poslednja izmena:
Pa dobro, ti shareware xGestures, a ja free Logitech Control Center, i imamo sličnu funkcionalnost, s tim da mi trebaju samo akcije samih dugmića, ne i gestovi kao u Operi :)
A i lenj sam da probavam sad i xGestures. Mada, za tu cenu od $5, mora da vrede, možda i probam.

Skapirao sam spaces, ono sto nisam znao je da programi u stvari moraju da budu pokrenuti i onda se ide iz jednog space u drugi, u sustini nema potrebe nista minimizovati, vec se samo seta iz space-a u space. Interesantna stvar, ali kako ja koristim malo programa, onda sam samo 3 space aktivirao, nije lose :wave:

LOL, "samo" 3 :D
Ja se ni sa dva ne snalazim, a uvek imam otvoreno 10 programa :)

Na you tube-u sto sam video klipove i tutorial, likovi imaju po 6+ space-ova, ali ja sam sa 3 ipak presao na 2 :)

poslednje sto smo mogli da pricitamo ovde na forumu je da se iz Safarijevog "Activity" prozora mogu kopirati .flv, ,swf.... fajlovi na harddisk

cekaj - kakve ovo veze ima sa drag and dropom? (inace funkcija je VRH!! neverovatno korisna za youtube itd...) - ali meni ne radi drag and drop ovde...? nego dvoklik pa krene automatski dw?

Cmd+Alt+A i Cmd+Alt+L za Activity i Downloads, a onda prevučeš sa Activity na Dloads.

kad smo već kod Drag&Drop-a - već u par navrata sam pisao da je prednost Adobe programa na Mac-u što nemaju sivu pozadinu. Ovo u mnogome olakšava Drag&Drop elemenata između npr. PhotoShopa i Illustratora ili npr. slika sa Web-a (Safari, FireFox) i PhotoShopa...

sećam se da je Bojan Stojanović (ako se ne varam) u PC Pressu jednom prilikom napisao kako je prednost PhotoShopa na Windows-u što ima sivu pozadinu; ka bih rekao da je to neka relikvija još iz doba Amiginog Workbencha gde je stvarno imalo smisla da svaki program u potpunosti zauzme ceo ekran zbog nekih tehničkih mogućnost iz 1985. ;)

gresis. prvo siva pozadina je NEVEROVANTO korisna ako se bavis obradom slika - jer ti ne smeta dekstop prozori ispod ikonice itd...
a drugo - ps na meku ima I sivu pozadinu :D :d (pritisnes V). dakle em je vr za d&d em ima i sivo :p :p

kul je jabuka.

Pa ne greši, jer nije rekao da je pozadina nepotrebna, već samo logika kojom je ona default :)
A ko ne zna da upali različite podloge, tome PS ni ne treba :d

vezano za Yooyo-ov odgovor: zgodno je ako postavite Expose All i Expose Desktop na dodatne dugmiće na mišu tako da ne morate da jurite F9 kada prevlačite fajlove ili nešto drugo ... ;)

meni je tako... na mx620 oni front i back dugmici su u stvari spaces i expose, a search je desktop. ovo mi je btw i prodalo osx pre svega ostalog :D

@voyager -- pa kako ne gresi ako je prednost psa u winu sto ima sivu pozadinu, kad ima i mek? mislim gde je prednost :d

Pardon, ne radi d&d, ideš Cmd+C sa Activityja, a Cmd+V na Dloads :)

pa laksi je dvoklik :p al tnx ;D

Poslednja izmena:
Jednom je prednost neznanje da ista postoji i na Macu, a Kovaču prednost da ista nije po defaultu uključena (i da pri tom PS nije razvučen na ceo ekran).

Dvoklik ne radi posao jer nove verzije Safarija ne mogu da sačuvaju MP3, a moguže i druge vrste fajlova, iako ga mogu strimovati ;)

:laugh: :zgran:

ko što rekoh: xGestures! :eyebrows:

blah nesto mi je komplikovan.. kako da ga obrisem?

Jednom je prednost neznanje da ista postoji i na Macu, a Kovaču prednost da ista nije po defaultu uključena (i da pri tom PS nije razvučen na ceo ekran).

Dvoklik ne radi posao jer nove verzije Safarija ne mogu da sačuvaju MP3, a moguže i druge vrste fajlova, iako ga mogu strimovati ;)

jel? bzv.

btw meni je 4 spejsa - posto lepo popunjavaju ekran (kvadratno...)
inace retko ih sve iskoristim....

blah odoh :D

Poslednja izmena:
Ako je xGestures Preferences pane, onda desni klik, pa remove :)
Ili navigiraj do Library/PreferencePanes pa ga od tamo obriši (ili vidi da li ga prevlačenje odatle na neki AppZapper i sl. alat uklanjaju još temeljnije).

merci. isao na remove... a drag i drop ne radi u settings prozoru

Nazad
Vrh Dno