Nece command + X da CUT-uje. Naravno da mi treba CUT, jer drag and drop je nemoguc u vecini slucajeva!
Šta će mi jedan isti fajl na 15 lokacija na jednom fizičkom HDDu? Koji deo rečenice nisi razumeo, "postoji Move opcija"?Hoćeš da kažeš da je logičnije da se fajl fizički izmešta na drugo mesto na disku umesto da se samo zameni indeks u tabeli fajl sistema?
Samo mi je bezveze da taj famozni Mac OS koji je navodno uvek bio superioran nema tako prostu stvar u osnovnom kontekst meniju. Move je jedna od bazičnih opcija i ja je češće koristim od copy.
Ti si prvi pomenuo nepostojanje 10GB praznog prostora, pa je to posredno impliciralo da smatraš da je to nepotrebno kopiranje na neki način legitiman način rada.Šta će mi jedan isti fajl na 15 lokacija na jednom fizičkom HDDu? Koji deo rečenice nisi razumeo, "postoji Move opcija"?
Zato što se svaki novi Windows poredi sa njim. Win i Mac fanboy-evi se prepucavaju po netu od njegovog nastanka "čiji je lepši & bolji", a Mac je uvek bio neki nazovi ideal u dizajnu i funkcionalnosti GUI-a. Kako onda da ne bude famozan?Zašto ga nazivaš famoznim? Pre nego što pobrišem ovaj offtopic, zašto uopšte komentarišeš o stvarima koje nisi koristio?
Zapravo, kreni od poruke #9, i pročitaj šta si napisao. Tebi nije jasno zašto samo ne promeni index poziciju itd itd. A ja ti odgovaram da je meni i ljudima koji imaju podatke, za koje ako ih izgube mogu samo da sednu i plaču, je Copy opcija mnogo bolje rešenje. Stvarno me mrzi da idem za nekim ko se našao prozvan i da mu sad objašnjavam "Šta je pisac hteo da kaže" kada sam sve napisao i objasnio, ali neka. I ovaj put...Ti si prvi pomenuo nepostojanje 10GB praznog prostora, pa je to posredno impliciralo da smatraš da je to nepotrebno kopiranje na neki način legitiman način rada.
Nisam radio na Mac-u nikada, ali ovo bi me sigurno užasno iznerviralo.
Zar je ovde neko pokrenuo prepucavanje? Ušao si u temu i počeo da širiš nezadovoljstvo, zbog nečega što i ne koristiš, uzgred budi rečeno. Ne znam kako da ti objasnim da me ne interesuje to čiji je lepši i bolji, a još manje da li je famozan ili nije.Zato što se svaki novi Windows poredi sa njim. Win i Mac fanboy-evi se prepucavaju po netu od njegovog nastanka "čiji je lepši & bolji", a Mac je uvek bio neki nazovi ideal u dizajnu i funkcionalnosti GUI-a. Kako onda da ne bude famozan?
Ovo mi apsolutno nije jasno.Komentarišem jer sam prepoznao u reakciji čoveka sebe.
Da sam se ja našao u toj situaciji isto bih imao WTF momenat i zapitao bih se o čemu su dizajneri mislili kada su to tako napravili.
Da se razumemo, Windows ima sasvim pristojnu kolekciju sopstvenih gluposti čak i u ovoj najnovijoj inkarnaciji, koje se isto daju zaobići relativno lako ali čovek mora da se zapita zašto uopšte postoje.
Pa bilo koji move ili cut/paste i radi tako što radi copy, pa onda tek obriše izvorni fajl ako se operacija uspešno završi. Ovo važi kada se move obavlja između dva različita diska ili particije. U slučaju da je ista particija u pitanju ništa se ne kopira niti se bilo gde mrdaju podaci već se samo promeni indeks.Zapravo, kreni od poruke #9, i pročitaj šta si napisao. Tebi nije jasno zašto samo ne promeni index poziciju itd itd. A ja ti odgovaram da je meni i ljudima koji imaju podatke, za koje ako ih izgube mogu samo da sednu i plaču, je Copy opcija mnogo bolje rešenje.
Ne vidim šta ti nije jasno? Ja bih isto bio zbunjen jer jedna od osnovnih kontekstnih opcija ne postoji tamo gde bih je očekivao na osnovu iskustva iz Windows-a. Doduše ja bih verovatno izguglao rešenje umesto da pitam ovde.Ovo mi apsolutno nije jasno.
Jesam li ja nešto slagao?Nemanja nemoj vise da branis Mac molim te. Kako ga ti opisa ispade da nema ni graficko okruzenje i da radi otprilike samo sredom![]()
Zapravo, kreni od poruke #9, i pročitaj šta si napisao. Tebi nije jasno zašto samo ne promeni index poziciju itd itd. A ja ti odgovaram da je meni i ljudima koji imaju podatke, za koje ako ih izgube mogu samo da sednu i plaču, je Copy opcija mnogo bolje rešenje. Stvarno me mrzi da idem za nekim ko se našao prozvan i da mu sad objašnjavam "Šta je pisac hteo da kaže" kada sam sve napisao i objasnio, ali neka. I ovaj put...
Dakle opcija MOVE (Cut) postoji. Jedan od mogućih problema osobama koje prelaze na Maca je možda ta opcija Cut, odnono ne toliko sama opcija, koliko je to ustvari kombinacija tastera Ctlr+X koja im nedostaje.
Zar je ovde neko pokrenuo prepucavanje? Ušao si u temu i počeo da širiš nezadovoljstvo, zbog nečega što i ne koristiš, uzgred budi rečeno. Ne znam kako da ti objasnim da me ne interesuje to čiji je lepši i bolji, a još manje da li je famozan ili nije.
Znači, dečko je pitao gde je opcija, objašnjeno mu je, i gde su prečice i kako se koriste. Ne može da se navikne, pa dobro Bože moj.
Ovo mi apsolutno nije jasno.
Već odgovreno i kraj priče.
Ja prilažem i aplikaciju koju možeš da instaliraš i koja ti nudi Ctrl+X odnosno Cmd+X.
http://www.mactipper.com/2008/09/cutpaste-in-finderapp.html
Selektivno?Dandy, na selektivno citiranje i komentarisanje, nemam šta da dodam.
Skinuo sam finder.cut.service.scpt i instalirao kako je objasnjeno i resetovao sam mac-a i relaunch-ovao fider i opet ne radi.Šta si tačno skinuo? Meni funkcioniše.
Npr, iPhoto, koja glupost, ako imam slike na HDDu i importujem ih u iPhoto to je dupliranje zauzetog prostora, u mom slucaju 20GB slika!!!!! Itd. Mada verovatno jos nisam otkrio neke programe koji bi resili ovo sto meni smeta.
Skinuo sam finder.cut.service.scpt i instalirao kako je objasnjeno i resetovao sam mac-a i relaunch-ovao fider i opet ne radi.
Ko bi rekao da ce od onako prostog pitanja nastati ovakva diskusija
Ja koristim mac veoma kratko, stabilnost i brzina sistema ne mogu da se porede sa Windows-om, ali da ima nekih sitnih stvari koje nerviraju ima i to mnogo![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari