Šta je novo?

Garmin Mobile XT for Symbian S60 3rd Edition software version 5.00.00

Pojedine mape imaju problema sa graničnim prelazima kojise ne gađaju. Ovo je jedna baš iritirajuća glupost i ne kontam kako ne mogu to da reše sa ovim developerima što rade mape?!?

Jedino što možete da učinite je da kada idete na dalji put, prvo kao cilj zadate granični prelaz, pa kada pređete granicu, zadate konačno odredište.

Na ovo nije imun ni iGo.

Gresis,NS. To odlicno radi na iGO ako je isti set mapa tj sve su mape od istog provajdera.
Krajem januara sam isao u Germany,stavio set mapa od istog provajdera i istog datuma (kvartala) izdavanja i odvede me tacno na kucnu adresu u Franfurtu.
Kolega se pravio pametan kad je isao za Madjarsku i osvezio samo madjare nekom najnovijom mapom ne gledajuci odakle je i brljala mu je na granici.Kad smo mu sledeci put stavili komplet set bez problema je otisao do Budimpeste i nazad.

Istu taktiku sam primenio i na Garmina,ali bez uspeha...

Pozz :wave:

Garmin je u pitanju, Nokia 5800 XM ako je bitno.

Na šta da namestim Route Preference : Faster Time ili Shorter Distance?

faster time. Shorter distance te vodi kroz ulicice i nije optimalna ruta.

Shorter Distance me vodio kroz pešačku zonu sad za Prvomajske praznike u jednom malom gradu:wall: .
A namešteno mi je Calculate Routes For Car/Motorcycle tako da nije tu greška.

Ostaje mi da testiram Faster Time.

cheers

Kao sto mu ime kaze "shorter distance" trazi najkraci put, nevezano kuda vodi. Ako je manje mesto moze da se desi sto i tebi da ne zna da je pesacka zona ili sl. Ta opcija je korisna za pesake.
Za kola ti je bolja opcija faster time jer te vodi najbrzim putem-po nekim njihovim kriterijumima o prohodnosti ulica(tj. prioritetom). Ici 5km autoputem i 5km ulicicama sa skretanjem i stajanjem na svakih 50m sigurno nije isto ;)
Generalno navigacija nezna kada i gde su guzve u spicu pa tu sam treba da odredis da li ces zaobici neku deonicu.

To je totalno glupo,jer čemu onda podešavanja motor,kola,bus,kamion,hitna,taxi kad sve isto navodi???
Testriaću Faster Time pa ću da vidim ima li razlike :wave:

To je totalno glupo,jer čemu onda podešavanja motor,kola,bus,kamion,hitna,taxi kad sve isto navodi???
Testriaću Faster Time pa ću da vidim ima li razlike :wave:
Mozda se nismo razumeli, pricam samo o podesavanima za kola(car/motor). Za svaki izbor prevoza/pesaka ima te dve opcije, ali ja samo koristim za kola i eventualno nekad za pesake. Meni zavrsava kola-faster time, pesak-shortest route :wave:

PS
skoro sam se vracao sa zimovanja i ostalo je shortest route od pesaka, kad sam krenuo samo sam prebacio na kola....Kuku-lele jedva se izvuce sa nekog groblja :)

Oggy razumeli smo se ,) .
Kola - Faster Time.
Nisam baš (pre)zadovoljan Garminom,čini mi se da iGO bolje navodi.
:wave:

jel ima neki garmin koji provereno radi na s60v5 i da li neko moze da mi da link?

Oggy razumeli smo se ,) .
Kola - Faster Time.
Nisam baš (pre)zadovoljan Garminom,čini mi se da iGO bolje navodi.
:wave:

Garmin mape nisu dobro updateovane za srbiju, igo su dosta bolje ali kad sam video da najnovije mape za grcku nisu tacne na nekim glavnim pravcima zakljucio sam da mi je najtacniji i najbolji copilot....
Ovo ti pisem cisto da znas da ni igo za android nije najsrecnije resenje .

jel zna kako se koristi garmin u inostranstvu? kad sam u srbiji koristi internet mobilnog operatera kako bi brze nahvatao satelit,jer bez toga mu treba citava vecnost...ali kakva je situacija u inostranstvu? da li opet moram da trosim kredit i to jos u romingu ili je tamo bolja pokrivenost signalom?

Ja sam mu zabranio da ide na net, jeste da mu treba nekad i po 5 - 6 minuta da se skonta, al jeftinije je. Koristio sam ga i u Austriji i Madjarskoj, isto mu vremena treba da nadje satelite, a kad uhvati signal radi bez problema

ja garmin koristim na mobilnom i u beogradu nekad nadje satelite odmah,a nekad mu treba bas dosta,dok kad mu upalim net nalazi uvek,cak i u kuci...da li si ti koristio garmin na navigaciji ili na mobilnom? znacio bi mi garmin kad odem u austriju na leto,a ne bih bas da trosim pare na roming

Koristim garmin na mobilnom - nokia e72 je u pitanju. Radi perfektno, ne koristi net uopste, samo treba sacekati dok ne skonta satelite

jel zna kako se koristi garmin u inostranstvu?
Koristis ga isto kao i ovde samo mu zabranis da se kaci na net. Sto se tice lociranja satelita bez neta(skidanja njihovih pozicija sa servera) samo ne mrdaj telefon dok ne nadje fix-minut dva...ako ga pomeras ili se kreces onda mu treba vecnost ;)

Negde sam vec spomenuo, e sad kako za koji telefon, NOKIA Maps imaju pokrivenu Evropu do kucnog broja. Austriju sam koristio radi savrseno.
Prednosti su sto softver radi mnogo bolje(ne baguje) i mnogo brze(zumiranje i skrolovanje mape), a baterija MNOGO-MNOGO duze(Garmin je pojede za 8h do gasenja, Nokia Maps ceo dan skine 2-3linije od 7 ,) ). Softver je besplatan i ne treba nikakvo budzenje. Meni je u 5800 vec bio instaliran samo sam ubacio novu verziju i mape-sa Nokia sajta. Mape moze preko WiFi ili Nokia PC suit, opet dzabe... A da, ima i POI, pa ako hocete klopu Mek ili Burger, restoran, kafic sve ima...

jel ima neki garmin koji provereno radi na s60v5 i da li neko moze da mi da link?
https://buy.garmin.com/shop/store/d...roduct=010-10844-00&cID=138&pID=11413&ra=true
(Link je za legalan softver sa zvanicnog sajta ne uklanjajte link kao prosli put-ovo nema veze sa krekom i slicno!!!)

5.00.50 poslednja verzija, ima podrsku za tuchscreen i rotaciju ekrana. Ostale verzije su neke tajvanske budzevine.
Treba ti i "Additional Software" koji je ispod, bazna mapa sveta i dodaci(srpski jezik, slova i tako to...)

Garmin mape nisu dobro updateovane za srbiju
Pa sad skoro izasao novi SCG Route v2.6NT :D

Poslednja izmena:
U instranstvu, ako več imate Nokiju, apsolutna preporuka je korišćenje Nokia Ovi mapa. Softver radi jako dobro, mnogo bolje od Garmina, mape su Navteq (dakle, baza ista kao i u Garminu, bar za EU). Jedina mana je što nema Srbije (al' pričamo o korišćenju napolju, jel'?) i što u toj mapi ima jako malo POI tj. POI su na spoljnem serveru pa je preporuka da se POI koje nas zanimaju pronađu pre puta i ubace u favorites. Tada ostaju u memoriji.

Imao sam i Garmina na 5800 i to je bre Lada u odnosu na OVI (koji mu tada dođe možda ne baš RR, ali ajde bar, recimo, Opel). :d

ovi mape me stalno zezaju,jer mi puca veza kad ih skidam i stalno krecu iz pocetka :/ jel ovi mape mogu da rade bez internet konekcije,posto kad ih god upalim trazi internet....kad iskuljucim da ga trazi u podesavanjima ne moze da nadje satelite....doduse mozda je to tako jer sam u srbiji

Ako sam vas ja dobro shvatio kod nas koristiti Garmin a kad se putuje preko Nokia Ovi Maps .

Da

ovi mape me stalno zezaju,jer mi puca veza kad ih skidam i stalno krecu iz pocetka :/ jel ovi mape mogu da rade bez internet konekcije,posto kad ih god upalim trazi internet....kad iskuljucim da ga trazi u podesavanjima ne moze da nadje satelite....doduse mozda je to tako jer sam u srbiji

Da, rade bez internet konekcije. Moraš negde u setinzima podesiti da rade off line (ili tako nekako).

Traženje satelita nema veze sa time u kojoj zemlji se nalaziš. Isto ih nađe i u Srbiji i u Švajcarskoj. Za brzinu traženja je bitno da ti je uključen assisted GPS a to je setting koji je van Navigacionog softvera i podešava se za ceo telefon. Njega nije ni greda držati stalno uključen jer je protok za njega jako mali. Ali i to se može isključiti ako ste napolju. Kada fiksira satelite, drži signal sasvim korektno. Na brznu nalaženja utiče i koliko ste se udaljli od lokacije gde ste poslednji put isključili navigaciju, i koliko je vremena prošlo od tada. Ako odletite avionom daleko, traži satelite jako dugo. Ako ste svratili u šoping uz auto put, nađe ih odmah.

Što se tiče skidanja mapa, e to jeste sporo. WiFi obavezan a najmanje sporo je kroz računar i OVI Suite. Meni je nekoliko država u okruženju, Francusku, Italiju i Grčku skidao jedno 45min.

Ne znam šta zeza kod tebe.

evo sad sam i ja preko nokia suite skinuo i moglo je :)
trebaju mi mape slovacke,madjarske i austrije,a lakse mi je da ih koristim ovde,jer ne znam kako na garmin da ubacim mnogo mapa,a i neko je rekao da je ovi bolji za inostranstvo ;)

Sto rece NShappy, za skidanje mapa obavezno WiFi (ili 3G ako je flat tj.dzabe) ili PC, mapa za Srbiju je 26MB samo glavni putevi, glas srpski 4.9MB. Vece evropske zemlje su oko 100-250MB, Austrija 158MB npr.

Sto se tice internet konekcije, za aGPS se podesava u setovanjima telefona pod navigacija, ima: GPS, aGPS-to iskljuciti, network based i WiFi\Network. U Nokia maps se stavi rezim offline i nece nista skidati a i ako hoce pitace za konekciju (podesavanja(nacrtan kljuc)\Internet\Connection- staviti offline), mada moze i online a u "network destination" staviti WiFi. U istim podesavanjima ima i "roaming warning"-obavezno ukljuciti, za nedajboze ;)

sta predstavlja gps,a sta agps...posto znam da sam u tutorijalu za garmin video da je neki lik rekao da se ukljuce oba :/

GPS ti je integrisan u telefon(moze se aktivirati automatski ili manuelno-zavisi od telefona), a ako ima GPS neki modeli imaju i aGPS ili A-GPS (Assisted GPS), to je dodatak u vidu podataka koje skida sa servera o polozaju satelita, onda mu treba MNOGO manje da ih nadje, jel vec zna gde su, te samo treba da odredi svoj polozaj u odnosu na njih. Fix nadje za par sekundi, kolicina podataka koju skida je reda 4-5KB ;)

NAPOMENA!
U roamingu se internet zaokruzuje na 100KB koji kostaju nekih 80-120rsd

Planiram put u Grcku, pa bi mi GPS dobro dosao prilikom putovanja. Imam instaliram Garmin XT na Nokiji E 71, ali nemam detaljnu mapu Grcke, tj. imam samo par vecih saobracajnica, i to ne kompletnih, a o ulicama po gradovima da ne govorim. Instalirane su mi mape SCG Route 1.70 i Adria Roure 2.00. Sta mi je potrebno da bi imao i Grcku na Garminu, nisam detaljno upucen u ovu tematiku pa bi mi svaka pomoc dobrodosla.

Nadji svežu mapu Grčke za Garmin i ubaci je zajedno sa mapama SFRJ i Albanije. Usput i apdejtuj AdriaROUTE, najnovija verzija je 4.00.

Poslednja izmena:
instalacija na tel bez sd kartice

Bez problema sam instalirao Garmin na vise tel na SD karticu. E sad treba da instaliram na N95 8gb bez SD kartice(samo interna mem),da li je postupak isti? Postoji li neka specificnost?

Da, postupak je isti. Kada priključiš tel. na komp, reci mu da se poveže u mass storage režimu i to je to. Dalje k'o na karticu.

Kokorajko, najbolje je da nabaviš Garmin CityNavigator Europe, što noviji to bolje. U njemu imaš jako dobro odrađenu Grčku kao i sve zemlje EU, Hrvatsku i Sloveniju jako dobro (dakle skoro isto što i Adrija) a tu je i Srbija dosta dobro odrađena, mada slabije nego kod SCG Route. U principu, ta Evropa + SCG je sve što ti treba. Naravno, i dalje postoji problem sa graničnim prelazima između SCG i Evrope, ali kada se to ima na umu ne može se zalutati.

Nazad
Vrh Dno