Šta je novo?

Gaming konfiguracija do 1000€

Vlada87

Cenjen
Učlanjen(a)
01.04.2011
Poena
169
Sada mi treba za svoje potrebe malo jača zver za igranje :banana::banana:

Evo šta sam ja posle 2-3h gledanja i čitanja smislio da je OK i best buy, dakle da iako kupujem relativno skup računar da postavim sebi neku granicu i ona je 100.000 dinara.

U ovu cenu ulazi i monitor, dok mi HDD ne treba.

1. Matična ploča: Asus P8Z68 – V PRO / GEN3

2. Procesor: Intel i7 2600k 3.4ghz 8MB

3. Grafika: Gainward GeForce GTX 560 2GB GDDR5 Phantom - ovo nije finalno, otvoren sam za predloge, više volim nV od Ati ali ako je dokazano da je u sličnom cenovnom rangu ATi bolja znatno onda će biti ATi, LIMIT ZA gpu: 300€

4. Memorija: Kingstone 16GB (4x4GB) 1600MHz DDR3

5. Kućište: COOLER MASTER Storm Enforcer - ovo nije finalno, otvoren sam za predloge i savete.

6. Napajanje: Ja sam računao na neko u cenovnom rangu ~100-130€ koje bi izguralo ova dva dinosaurusa GTX i i7.

7. Monitor: neki koji ima rezoluciju 1680x1050. Igrao sam se i na većim rezolucijama ali nešto mi nije to to, očima mi ne odgovara veliki monitor i za sada bih se zadržao na 20-21" modelima, osim ako mi izričito ne preporučujete i ne obrazložite zašto da uzmem 1920x1200 :)

Mislim da sam sve rekao i napisao, bilo bi mi od velike koristi da me uputite u detalje oko svega ovoga, jer želim da uzmem nešto najbolje za ove pare.

Samo da dodam da kasnije planiram da pazarim neki SSD i zbog toga sam uzeo ovu matičnu ploču jer podržava integraciju i indeksiranja sa SSD-om, kao i encoder jezgro za i7 intel procesor, jer ovaj komp pored igrica ću koristiti i za zahtevniju obradu velikih dimenzija aplikacija za vez i priprema za štampu.

Hvala unapred :)

Poslednja izmena:
Sad si me pogresno razumeo , ja se donekle slazem sa tobom da SSD nije neophjodan gaming konfiguraciji, samo sam hteo da ti kazme da je na primer jednog encoding konfiguraciji jos manje ptoreban ;)
No ja sam davno prestao da se igram tako da nemoj mene slusati oko saveta za gaming konfigarciju vec ove iskusnije ;)

@abacus je lepo sastavio konfu.

Ali... 1000€ ... moralo bi to malo drugacije...

Matica:
Ja bi licno pazario neku ASUS plocu. Po mom misljenju oni prave najbolje ploce.
Mada ova ASRock takodje razbija. Mda sve su one sad vrh...

Processor:
i5-2500K - mnogo ,mnogo... mocan processor.
Ali ako vec dajes toliko para na masinu,kupi i7 2600k.
Nema neke razlike u preformansama ( osim u L3 catche memoriji [ i5 = 6mb a i7 = 8mb + threadovi] ali sto da ne. ***a, 950€ , mozes i tu razliku da das...

Ram memorija:
MUSHKIN - vrh , sam vrh ram + radi na 1866MHz.

4. CPU cooler. Nema potrebe. Za pocetak nema...
Ja posedujem taj i5 2500K sa ASUS plocom i basik hladjenjem.
Temp je izmedju 25°C - 31 °C.
2500k i 2600k - nova arhitektura , nanotehnologija...sve novo...samim tim i slabije se greje.
Naravno ,planiram i ja da pazarim hladjenje ali trenutno za kupovinu nije potrebno.
Ali ako planiras sada da kupis komp i vise nista da ne diras,pazari hladjenje.

5. SSD - bez SSD HDD-a neces osetiti moc hardwera. I ovako softwere ( Windows i Direkt x najvise ) kaska za hardwerom.

Napajanje: Cooler Master...ima li potrebe sta jos reci.
+ masina ce da vuce oko ~ 400W. Taman napajanje za tu masinu.

Kuciste , vrh + cooler master kucista.

Graficka:
GTX560Ti - Po meni definitivno mora serija iznad 570.

A config kuju nudi emmi ( konfa koju je linkovao @ subtractor ) je vrh. Iskoristi je ako mozes...

Eto...opsirno. Sada moras da imas dovoljno za odluku.
Ili sacekaj jos malo, izacice nesto bolje :d

I evo kočano da napišem šta sam planirao da uzmem:

1. i7 2600k - 280€
2. Asus P8Z68 – V PRO / GEN3 - 180€
3. Asus ENGTX580 DCII/2DIS/1536MD5 - 460€
4. 4x4gb HyperX 1600mhz Kingston - 90€
5. CHIEFTEC APS-850C 850W - 110€
6. THERMALTAKE Overseer RX-I VN700M1W2N - 110€
7. Monitor Samsung - 160€

TOTAL: 1390€

DVD, HDD, tastatura, miš, zvučnici, sluške, mikrofon, joypad - to sve već imam.

P.S. Hladnjak ću zeti naknadno za nekih 2-3 meseca, jer do tada 101% neću dizati ništa na CPU-u, a onda ću razmisliti da li uzeti vazduh ili vodu za hlađenje, pa zbog toga ne uzimam sada hladjenje jer mi realno ne treba u ovom trenutku, ako budem uzimao vazduh to će sigurno biti NH - c14, a za vodu ću još videti šta i kako (u kućište mi se extra uklapa oprema za vodu)

***a...ja ko laik procitao samo prvu stranu i bubam tamo...
Vrh ti komp...pazari i ne razmisljaj vise. ;)

I evo kočano da napišem šta sam planirao da uzmem:

1. i7 2600k - 280€
2. Asus P8Z68 – V PRO / GEN3 - 180€
3. Asus ENGTX580 DCII/2DIS/1536MD5 - 460€
4. 4x4gb HyperX 1600mhz Kingston - 90€
5. CHIEFTEC APS-850C 850W - 110€
6. THERMALTAKE Overseer RX-I VN700M1W2N - 110€
7. Monitor Samsung - 160€

TOTAL: 1390€

Predlog za grafiku: bolje uzmi GTX 560 SLI, dakle 2 x GTX 560 koje rade u SLI, jer ces imati bolje rezultate od GTX 580.

Ja koristim SLI, GTX 460. Kada sam kupovao, razmisljao sam da li da uzmem GTX 480, ali analizirajuci prednost SLI, tj. gledajuci i citajuci razne testove na netu, opredelio sam se za SLI.

Evo vidi jedan od testova za SLI 560.
http://www.guru3d.com/article/geforce-gtx-560-sli-review/1

Jel pisi propalo ?
Imao sam neki osecaj da nista nece biti od ovoga. 6th sense ...

Nazad
Vrh Dno