Šta je novo?

Gaming konfiguracija do 1000€

Vlada87

Cenjen
Učlanjen(a)
01.04.2011
Poena
169
Sada mi treba za svoje potrebe malo jača zver za igranje :banana::banana:

Evo šta sam ja posle 2-3h gledanja i čitanja smislio da je OK i best buy, dakle da iako kupujem relativno skup računar da postavim sebi neku granicu i ona je 100.000 dinara.

U ovu cenu ulazi i monitor, dok mi HDD ne treba.

1. Matična ploča: Asus P8Z68 – V PRO / GEN3

2. Procesor: Intel i7 2600k 3.4ghz 8MB

3. Grafika: Gainward GeForce GTX 560 2GB GDDR5 Phantom - ovo nije finalno, otvoren sam za predloge, više volim nV od Ati ali ako je dokazano da je u sličnom cenovnom rangu ATi bolja znatno onda će biti ATi, LIMIT ZA gpu: 300€

4. Memorija: Kingstone 16GB (4x4GB) 1600MHz DDR3

5. Kućište: COOLER MASTER Storm Enforcer - ovo nije finalno, otvoren sam za predloge i savete.

6. Napajanje: Ja sam računao na neko u cenovnom rangu ~100-130€ koje bi izguralo ova dva dinosaurusa GTX i i7.

7. Monitor: neki koji ima rezoluciju 1680x1050. Igrao sam se i na većim rezolucijama ali nešto mi nije to to, očima mi ne odgovara veliki monitor i za sada bih se zadržao na 20-21" modelima, osim ako mi izričito ne preporučujete i ne obrazložite zašto da uzmem 1920x1200 :)

Mislim da sam sve rekao i napisao, bilo bi mi od velike koristi da me uputite u detalje oko svega ovoga, jer želim da uzmem nešto najbolje za ove pare.

Samo da dodam da kasnije planiram da pazarim neki SSD i zbog toga sam uzeo ovu matičnu ploču jer podržava integraciju i indeksiranja sa SSD-om, kao i encoder jezgro za i7 intel procesor, jer ovaj komp pored igrica ću koristiti i za zahtevniju obradu velikih dimenzija aplikacija za vez i priprema za štampu.

Hvala unapred :)

Poslednja izmena:
Ta je takođe u igri...

Danas sam planirao da uzmem CPU i matičnu, ali su u jednoj prodavnici bili "malo nekorektni" pa sam odustao za danas, sutra tražim najpovoljniju ponudu, baš mi krivo mislio sam da ću danas bar nešto uzeti da razbijem maler :)

Kako ide vreme izgleda da do nove godine neću ništa uzeti...

Našao sam definitivno karticu koja je vrhunska u klasi GTX570 :)

Problem je bio kućište jer kartica je dugačka čitavih 35cm, pa sam morao da vadim HD rack sreća pa mi je kućište podložno totalno menjanju (Aguila TT).

Cela situacija se dosta iskomplikovala od početka, jutros sam zvanično našao šta da kupim, pustio narudzbenicu, i sledeće što mi je usledilo jeste da moram da čekam nedelju dana na grafičku karticu, a i izgleda da sam zapao u onu seriju blokiranih kartica pa mi je MasterCard blokiran, a pošto kupujem na rate moram da čekam minimum 15 dana na izdavanje nove, popizdeo sam načisto, taman sam mislio do nove godine da sredim sve cakum pakum, ali ne leži vraže, nije mi se dalo nikako :(

Javljam kad sve bude stiglo tu i idu slikice naravno ;)

Poz

Evo mog predloga:

1. Asus MAXIMUS IV GENE-Z/GEN3 - 17k
Nekako je grota praviti gaming konfu a ne uzeti rog plocu kada moze da se kupi za 17k a odlicna je + je gen 3
2. Intel Core i5-2500K 3.3GHz - 19k
Nikako ali nikako ti nece biti usko grlo i sa gpu-om od 300e, ima cpu GPU kao i i7 a jeftiniji je od i7 2600k za 8k
3. CPU Cooler Noctua NH-D14 - 6.5k
Bez problema ce hladiti i5 na 4.5Ghz
4. 2x 8 GB DDR3 1600MHz HyperX - 8k
Kod mene na oc i5 radi na 1600 bez problema, mada ne vidim potrebe za gaming uzimati 16gb ali ako zelis sto da ne razlika je 4k
5. DVD djubre - 1.6k
6. Fractal Design Arc Midi Tower - 7k
Ozbiljno razmotri ovo kuciste
3 140mm fana + fan controler, filteri za prasinu + usb3 na prednjem panelu + dovoljno mesta za vodeno hladjenje sto je za midi kuciste velika retkost ... mislim da za 7k neces naci bolje kuciste

7. 620W Seasonic SS-620GM - 10k
Takodje ga posedujem, polu modularno napajanje o cijem kvalitetu ne vredi trositi reci a zavrsava ti posao bez problema
8. Gigabyte GV-N570OC-13I - 33k :D
http://www.monitor.rs/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=6647&category_id=77&option=com_virtuemart&Itemid=82

Ovo izadje 102k bez monitora, tako da tvoja zamisao sa i7 otpada, ili moze i7 ali sa box hladjenjem i da zeznes konfu sa losijim komponentama na drugom mestu, tako da bih ja ustedeo na sledecim stavkam da bude full i5 gaming konfa za 100k

4. 8 GB DDR3 1600MHz HyperX - 4k
usteda -4k
8. Asus ENGTX560 TI DCII TOP/2DI/1GD5 - 23k
usteda -10k
5. bez DVD-a posto vidim da ga nisi naveo na pocetku znaci bez njega -1.6k

Znaci 102-15.6=86.4k i imas 13.5k za monitor a tu uzmi sta ti najvise odgovara.
Pozz

Poslednja izmena:
Da ne bude da sam zavlačio ljude i lagao da kupujem... :)

Prvobitno se krenulo da kupim konfiguraciju za ćaleta jer mu treba da odnese komp kod nas u firmu da povežemo sa raznim mašinama (cnc, vez, automati itd itd), onda smo došli na ideju da odnesemo moju mašinu (iz profila sa foruma) a sebi uzmem nešto slično do 500-600€.
Zatim smo klasična priča probili taj budzet na 900 pa na 1000€ :)

Posle par dana smo sklopili celu konfiguraciju i došli na 139.450 dinara (i to bez HDD-a, monitor je 15k) :zgran: i ajde, naručili smo kod jedne firme sve to, komponente su trebale da stignu preključe (30-og) pre podne, kada sam otišao kod njih i hteo da platim, MasterCard nije hteo da mi prodje odbijao je uplate a ja treba da platim to sve na 12 rata.

Ništa ja sam maksimalno ispizdeo izvinio se ljudima na neprijatnosti, i zamolio ih da mi rezervišu te komponente u radnji za nedelju dana dok ne vidim u čemu je problem sa karticom, ljudi su stvarno prijatni i izašli mi u susret i rekli da koliko god mi vremena treba nema nikakvih problema roba će me čekati u radnji.

U banci doživim šok jer mi kažu da od 1500€ koliko imam na kartici samo 800€ može da ide na rate ostalo se skine odmah... :wall::wall: mislim WTF čemu onda kreditna kartica imam debitnu zar kreditna nije upravo to, kredit, a oni pa jeste to tako, ali morate da podnesete "neke-tamo-zahteve" ukoliko planirate da kupujete robu u vrednosti većoj od 100.000 dinara...

Želudac mi se prevrnuo, pa ću da vidim kako to da sredim da mi se poveća *****ski limit za rate da mogu da kupim ko čovek.

Strašno kakve sve gluposti se rade u ovoj zemlji.

I evo kočano da napišem šta sam planirao da uzmem:

1. i7 2600k - 280€
2. Asus P8Z68 – V PRO / GEN3 - 180€
3. Asus ENGTX580 DCII/2DIS/1536MD5 - 460€
4. 4x4gb HyperX 1600mhz Kingston - 90€
5. CHIEFTEC APS-850C 850W - 110€
6. THERMALTAKE Overseer RX-I VN700M1W2N - 110€
7. Monitor Samsung - 160€

TOTAL: 1390€

DVD, HDD, tastatura, miš, zvučnici, sluške, mikrofon, joypad - to sve već imam.

P.S. Hladnjak ću zeti naknadno za nekih 2-3 meseca, jer do tada 101% neću dizati ništa na CPU-u, a onda ću razmisliti da li uzeti vazduh ili vodu za hlađenje, pa zbog toga ne uzimam sada hladjenje jer mi realno ne treba u ovom trenutku, ako budem uzimao vazduh to će sigurno biti NH - c14, a za vodu ću još videti šta i kako (u kućište mi se extra uklapa oprema za vodu)

Poslednja izmena:
Sada mi treba za svoje potrebe malo jača zver za igranje :banana::banana:

Evo šta sam ja posle 2-3h gledanja i čitanja smislio da je OK i best buy, dakle da iako kupujem relativno skup računar da postavim sebi neku granicu i ona je 100.000 dinara.

U ovu cenu ulazi i monitor, dok mi HDD ne treba.

1. Matična ploča: Asus P8Z68 – V PRO / GEN3

2. Procesor: Intel i7 2600k 3.4ghz 8MB

3. Grafika: Gainward GeForce GTX 560 2GB GDDR5 Phantom - ovo nije finalno, otvoren sam za predloge, više volim nV od Ati ali ako je dokazano da je u sličnom cenovnom rangu ATi bolja znatno onda će biti ATi, LIMIT ZA gpu: 300€

4. Memorija: Kingstone 16GB (4x4GB) 1600MHz DDR3

5. Kućište: COOLER MASTER Storm Enforcer - ovo nije finalno, otvoren sam za predloge i savete.

6. Napajanje: Ja sam računao na neko u cenovnom rangu ~100-130€ koje bi izguralo ova dva dinosaurusa GTX i i7.

7. Monitor: neki koji ima rezoluciju 1680x1050. Igrao sam se i na većim rezolucijama ali nešto mi nije to to, očima mi ne odgovara veliki monitor i za sada bih se zadržao na 20-21" modelima, osim ako mi izričito ne preporučujete i ne obrazložite zašto da uzmem 1920x1200 :)

Mislim da sam sve rekao i napisao, bilo bi mi od velike koristi da me uputite u detalje oko svega ovoga, jer želim da uzmem nešto najbolje za ove pare.

Samo da dodam da kasnije planiram da pazarim neki SSD i zbog toga sam uzeo ovu matičnu ploču jer podržava integraciju i indeksiranja sa SSD-om, kao i encoder jezgro za i7 intel procesor, jer ovaj komp pored igrica ću koristiti i za zahtevniju obradu velikih dimenzija aplikacija za vez i priprema za štampu.

Hvala unapred :)

Bez ssd-a ja ne bih uopste ni razmisljao o konfi za 1k eur :) Makar on bio i 60GB.

Dakle, cpu, mb i ram si izabrao a moja preporuka ide za ovu grafiku i ovo kuciste.

Sa ovom grafikom i i7 ces se naigrati jos jako dugo pa cak i kad ubacis jos jednu ovakvu onda kad budes planirao. Kuciste sam gledao i za malo kupio za sebe prije par dana. Odavno kod nas nisam vidio tako dobro odradjeno kuciste.

Napajanje bih uzeo ovo ili ovo. 5 godina garancije i miran san.

Nisam sabirao sa cijenama onog sto si do sada izabrao, stavi na papir sve i vidi da li se uklapa u budzet.

^^ živeo sam do sada bez SSD-a a najverovatnije ću uspeti da prežim još neko vreme :)

Nemam ja tolike zahteve za tom vrstom HDD-a, pogotovu u ovim vremenima kada je cena isith otišla x3 i totalno je nerealna. Kao što rekoh, za sada mi ne treba ali sam i ploču isplanirao zarad buduće kupovine jer ploča podržava opciju keširanja fajlova sa SSD-om i povezivanje direknto sa običnim HDD-om, kao što i ti kažeš biće mi dovoljan i taj od 64gb kada se upari sa hdd od 800gb, to će fino raditi.

Kućište: ja sam veliki fan (ne ventilator :D ) Thermaltake... ;)

560ti neću uzimati zasigurno, jer kartica polako stari i polako izlaze kartice koje su i brže neko sama ta kartica u SLI, prosto.

@IvaNftw gledao sam tu karticu, medjutim u tim radnjama u kojima se prodaje niko ne daje plaćanje na kredit (MC karticom), tako da je otpala kupovina.

Poslednja izmena:
1. Ako kinta nije problem...
2. OK
3. Vredi sacekati 7970
4. OK
5. Bolje CFT serija, ili jos bolje Seasonic
....
Ponovicu sta su rekli i ostali, SSD je must have. Ako ti on ne treba, onda ti uopste i nisi "zavisan" od brzine i odziva racunara - u prevodu bacas velike pare ni zbog cega.

Al ste se uvatili SSD-a kao da je on srce računara bog te mazo :)

Dobro kupiću SSD samo da ne kukate više :)

Što se tiče 7970.... ja nešto ne mirišem ATi i AMD (to što imam trenutno AMD, prinuđen sam bio da ga kupim), ja sam ti više za kombinaciju Intel + nVidia = satisfakcija :)

Al ste se uvatili SSD-a kao da je on srce računara bog te mazo :)

Dobro kupiću SSD samo da ne kukate više :)

Što se tiče 7970.... ja nešto ne mirišem ATi i AMD (to što imam trenutno AMD, prinuđen sam bio da ga kupim), ja sam ti više za kombinaciju Intel + nVidia = satisfakcija :)

Cini mi se da malo ne znas sta bi, uhvatio si se nekih stvari kao pjan plota sto bi rekli :)

Vidi se da ssd nisi ni koristio ni vidio kako radi. Ako mislis ds ti to nije potrebno u masini od soma eura onda go for it kupi maxtorovinu od 5200 rpm i uzivaj kao i do sada.

Stvarno mi nisi jasan, ispasce sad jos da te bijemo po usima zbog ssd-a...posle kad nesto ne bude valjalo bice kriv neko odavde.

Uzivaj u kupovini

Za gejming ssd je upotrebljiv samo kod ucitavanja nivoa. I Kod butovanja sistema, i kod kopiranja fajlova, raspakivanja nekih arhiviranih podataka i sl. Dakle, ako je do gejminga, nema potrebe da kupujes ssd. Samo ako radis sa racunarom ima smisla kupiti ssd. Pogotovo sad kad su cene kakve jesu ...

Pa upravo to ja i pričam, JA nemam potrebu za SSD-om jer mi NE TREBA. To što imam računar od 1400€ ne mora da znači da moram da pokupujem i još gomilu gluposti, jer eto nije u fazonu na komp od toliko para staviti jelte budjavi običan praistorijski HDD od 500gb SATA2 na 7200rpm... ma da to je ultra ne popularno u informatičkom društvu.

Jednostavno ovo je komp za igranje, ne za raspakivanje 18 miliona bajtova pojedinačno poređanih na klasteru nekog medijskog prostora, kao ni za enkodovanje i renderovanje BR filmova sa sve DST zvkovima, aman bre lljudi!

Kao što je napisao @dulsrules SSD ima smisla samo ako se baviš gorenapisanim poslovima, uostalom ja ne patim od toga da mi se komp butuje za 16ms umesto za 20s koliko mu treba sada, jer isti komp ne isključujem danima pa me baš briga za vreme boot-a i da li će Login screen da mi traje sekundu ili 5, "big deal" (za mene).

I da, koristio sam i dalje koristim i SSD (na poslu) i SCSI disk i to sam SCSI koristio davne 1998 godine, prema tome nemoj da se prepiremo kao mala deca

zato priču oko SSD-a bar na ovoj temi preskočite jer me ista ne zanima, ako želite da date konstruktivan savet MIMO SSD-a i neophodnosti za njim i kako će svet prestati da funkcioniše bez njega, peskočite, radije mi dajte savet za grafiku jer će mi po svemu sudeći otići 2/3 cene ukupnog računara... pa šta je tu bestbuy u odnosu na cene i preformanse, ali imajte u vidu za dalju budućnost dakle grafika koja i u budućnosti će nešto značiti i imati, neku cenu, težinu i reputaciju, a ne neki krš koji je trenutno TOp a već posle 3 meseca nije ni za kantu...

Tnx ;)

Poslednja izmena:
Pa kad vec insistiras recicu ti da vise koristi od ssd-a ce biti pri gamingu nego pri encodovanju Br filmova sa DTS zvukom , aman bre covec
nhf ;)

Nazad
Vrh Dno