Šta je novo?

game engine

Stvarno ekipi koja je planira da pravi igru zelim sve najbolje i nadam se da cete uspeti u tome ali koliko vidim vama nedostaje ono glavno a to je znanje iz programiranja.Lepo je to sto vi imate ideju, ali ako je pitanje glavnog coveka sa projekta "kako to da povezemo jer mi nemamo blage veza sa svim tim" onda stvarno covek treba da vas uzme za neozbiljne i vise onako klince koji se pale da prave igru a ne ekipu koja se skupila ozbiljno i resila da istera ovu vrlo komplikovanu stvar do kraja.

genuine je napisao(la):
kakva vam pomoc treba? dokumentacija ili ljudi za posao?

za sada dokumentacija... dok se ne uhodamo i vidimo krajnje mogucnosti...

Evo i dokumentacije :

Knjige ( dve koje morate da imate )
*Computer Graphics - Foley,Hughes,Van Dam Feirner
ova knjiga je biblija za racunarsku grafiku, ne zato sto je stara vec zato sto sadrzi osnove koje su vam neophodne

*3D Game Programming with DirectX 9.0 - dobra je i na lak nacin vam pokazuje kako da upregnete Direct3D, DirectSound , DirectInput i DirectPlay..
------
ima i jedna dobra za pocetnike samo ne znam tacno ime mislim da se zvala
*Black art of 3D game programming

ako hocete sa linux-om da se petljate:
* OpenGL Programming for the X Window System - Mark Kilgard ( napravio je glut biblioteku i dosta doprineo razvoju OpenGL-a)

koristan sajt koji vam preporucujem da obavezno pogledate je :
http://rti.etf.bg.ac.yu/rti/ri5rg/
( sajt katedre za racunarsku grafiku na elektrotehnickom fakultetu - ima dosta linkova i materijala )

e sad ako me pitate a gde je tu dokumentacija za Quake3 pa... jednostavno source vam nista ne znaci ako ne znate sta on treba da radi...

Srecno....

Poslednja izmena:
Mislim da dokumentacije nema, ali je u principu većina stvari razumljiva... jedno što je rađeno u C-u i nema objekata pa nije baš toliko prosto na prvi pogled, al za neku totalnu konverziju ti u principu treba samo kako da pustiš nivo i još par sitnica, dakle ne neko budženje i petljanje oko renderinga i fizike (osim ako ne praviš WW2 shooter pa hoćeš da isključiš rocket jump 🙂 )

pa da... to sam i mislio Voodoo NBGD znaci samo blaga modifikacija (ubacivanje klreiranih levela,audio i video fajlova,modela...) nista napredno.samo kako to uraditi (mislim na modifikaciju)???

Pa već rekoh, proučavaj strukturu onih .PK3 (tj zip) fajlova, gledaj gde stoje podaci, vidi postoje li neke skripte ili se podaci zovu direktno iz sourcea, traži odakle itd.
Ili idi na planetquake.com/quake3 i traži uputstva za izradu modova.

za level editing koristi se q3 Radiant,koristio sam ga pre tipa 2 god,pravio neke mape,zezao se,malo je komplikovan (naravno😛) ali kasnije ga izvalish... sretjno :smoke:

a,hvala za koristan link... videcu taj Q3 Radiant...

Sve čekam da kažeš da se samo šališ i da si samo želeo da posmatraš reakciju ljudi.
Ne verujem da si ozbiljan.
Šta rade ti programeri.
Mani se Q3 endžina i ostalih stvari.
Još ste vi zeleni za tako nešto. Mislim u programerskom smislu.
Kreće se od prostijih igara tipa tetris i sl.
Za učenje, veoma koristan link: http://www.devmaster.net/articles.php
Objašeno je kako napraviti prostije igre, kako koristiti neki postojeći engine i kako napraviti svoj.
Ali do toga...

edit:

Da li sam napomenuo da se igre ne pišu u MS VS, nego u Borlandu 😀
Ali o tome malo više kad vidim šta ste radili od jednostavnijih igara tipa tetris, ili intermediate kao što je super Mario :type:

Poslednja izmena:
Pravo mesto odakle programeri treba da krenu je http://www.libsdl.org
SDL je dobar za 2d igre. Veoma je popularan među programerima, a i ima obilje knjiga za njega, što na samom sajtu, što na drugim forumima.

Pa mislim da je kompajler najmanja briga...
Koliko se meni cini, najdalje sto moze da se uradi je da naprave nivo za quake III u vec postojecem editoru nivoa... a ostalo... 🙁

ali..
Zasto borlandov kompajler? Koliko sam ja gledao u disasembleru VC++ generise jako dobar kod sto se performansi tice.

a cek, moram da pitam nesto, zivo me zanima, sta ce raditi sa Q3 endzinom, ako ne podrzava dx9 bez neke teske gimnastike (pogotovu s obzirom na neiskustvo).
Mozda je najbolje resenje krenuti s nechim 'manje kabastim' tipa VirTools? Angel moze da vas uputi lepo, on radi sjajne stvari u tom endzinu..

Pa mozda se ljudi odluce da programiraju u OpenGL-u? 😉

Pharos je napisao(la):
Sve čekam da kažeš da se samo šališ i da si samo želeo da posmatraš reakciju ljudi.

ne nisam za to postavljao ovu temu... vec znam kako ljudi (nazalost) reaguju:mani se toga,jos si zelen,nemas pojma...

videcu ove linkove... mislim da si u pravu kada kazes da treba prvo kreirati neke osnovne 2d igre,pa tek one kompleksnije...

Koji bi game engine bio pogodan za rad na igri koja bi se odvijala na velikim prostorima,posto cemo takvu i raditi-malo ce biti misija u zatvorenom prostoru? Mi smo mislili da bi pogodan bio Irrlicht ali ne znamo kakave su njegove mogucnosti. Evo jedan model nase M70 koje je uradio jedan lik iz tima,nije jos uradjen sarzer,samo ne znam da li bi ga engine mogao do kraja iskoristiti>

Prilozi

• m70-4.webp
    m70-4.webp
    9.1 KB · Pregleda: 91
  • m70-2.webp
    m70-2.webp
    6.3 KB · Pregleda: 85
Ova tvoja pitanja više postaju besmislena. Da li si ti programer u tom timu, ili se baviš crtanjem oružja ili čega već? Ako se baviš programiranjem, kreni od nekih prostijih 2d igara da bi shvatio kako igre rade. Tetris nije ni malo naivan za početnika, a sa super mariom recimo već može da se kaže da znaš dosta toga. I posle toga možeš da radiš 3d igre. Da bi napravio svoj engine za igru, trebaće ti godine. Da bi koristio neki postojeći engine, trebaš da imaš znanja onoliko koliko ti je potrebno da sam napraviš taj engine. Komplikovaniji i moćniji engine iziskuje veće znanje. Znači besmisleno je ovde pričati o bilo kom enginu kad vi ne znate kako to da iskoristite. Ako nisi programer, a super ti ide modelovanje ili šta već, nađite druge programere sa 3+ godine iskustva u pravljenju igrica, udružite se i napravite zajedno. Sa vašim načinom razmišljanja nećete napraviti ništa ni za 20 godina. Ne možeš ti sa neke nulte tačke da odmah pređeš na pravljenje engina.
Ili radite nešto 2D, pa postepeno prelazite na nešto komplikovanije ili ako misliš da ti modeliranje ide super i nećeš da se bakćeš sa nekim "glupostima", onda nađi dobre programere s kojima bi mogao da se udružiš. Takvih je zaista jako malo.
Svaka dalja diskusija je besmislena.

Poslednja izmena:
ne razumem zasto tako mislis... samo sam prilozio sliku da neko ne misli da se *****avamo.ja radim grafiku i sve oko grafike sem animacija... ptanje je koji engine koristiti i kako ga modifikovati... dajte neka uputstva,tutorijale pa da malo ljudi to iscitavaju... nista vise ne trazim.

C-H-O-T-Y je napisao(la):
Koji bi game engine bio pogodan za rad na igri koja bi se odvijala na velikim prostorima,posto cemo takvu i raditi-malo ce biti misija u zatvorenom prostoru? Mi smo mislili da bi pogodan bio Irrlicht ali ne znamo kakave su njegove mogucnosti. Evo jedan model nase M70 koje je uradio jedan lik iz tima,nije jos uradjen sarzer,samo ne znam da li bi ga engine mogao do kraja iskoristiti>

BF2, tj mod za isti 🙂

Odgowor Na Sva Vasha Pitanja

NE PRAVIMO MOD!

(exstra porukica za debile)

brate nemoj se uvredis, samo objashnjavam...

Nemoj ni ti da se uvrediš, ali upravo ono što vi pokušavate da uradite je da napravite mod, samo što to još uvek ne znate.

Mirko i Slavko

Mission Loading...

11:00 GMT
Pristina , Kosovo
Final Battle of Code K

Zeljko: "Kako je preterana igra ***"
Darko: "Stvarno su momci dzava, jesi cuo da su bili klosari pre toga nisu znali ni mp3 da puste u Winampu."
Zeljko: "Garant brate... Ne seri."
Darko: "Cuo sam da im je neki lik sa Bencha srao da su slepci 🙂"
Zeljko: "Al su ga *****ali..."
Darko: "Ma lik je shaban eno ga prodaje Code K na trafici."
Zeljko: "Ha ha HA!"

Nastavak u sledecem broju.....

E moram da kazem da mnogo dobro izgleda model oruzja koji ste napravili... Samo mali savet.. kada modelirate u max-u pokusajte ako je moguce da texture koje dodeljujete modelu budu spakovane u jedan jpg ili koji fajl( svi graficki sistemi mnogo bolje rade sa jednom vecom teksturom nego gomilom manjih)... ako je to previse tesko onda kao obavezno je da model ima samo jedan materijal dodeljen njemu. Materijal birate da je tipa submaterijal ili multimaterijal ( ne znam vise kako ste u cemu sta zove ). Isto pazite na broj trouglova koje vas model ima... veliki broj sitnih trouglica pravi problem pri transformacijama temena a mali broj velikih pri kasnijoj rasterizaciji.. u svakom slucaju sto manje to bolje... isto pokusajte da napravite iste modele sa razlicitim nivoima detalja ( za blizu , srednje udaljene i velike razdaljine ) ...
takodje je korisno da imate za svaki model i jedan grub model istog bez teksture ( znaci samo vertexi i normale) koji bi se koristio za generisanje senki )

pozdrav..

uradili smo inace ceo Zastavin program (mislim na fabriku oruzja "Zastava" u Kragujevcu) samo ja nisma hteo sve da okacim... ako imas volje,ajde objasni malo detaljnije to pakovanje manjih tekstura u jednu vecu.

jel imate vi nekog project leader-a? ili nekoga ko ce to da izigrava?

I WANNA ROCK! :guitar:
Ljudi owako stoje stvari.
Treba nam pomoc za owu igru. Sve sto mozete da skupite, posaljete ili licno da pomognete dobro bi nam doslo...

Poslednja izmena:
jox je napisao(la):
jel imate vi nekog project leader-a? ili nekoga ko ce to da izigrava?
Leader je Marko. :-devil-: (tj. ja ali koristim CHOTY-jev user jer nemam moj)

Poslednja izmena:
sa takvim stawom nece taj user dugo da opstane (dogovorite se ko ima tako zadrt i nabedjen stav)...
Tako da, ne znam odakle ti ideja da nazivas sve koje su gledali thread debilima i davali komentare na ideju (bilo kakve, nekome ce i koristiti), takve stvari na ovom forumu nisu dozvoljene, pise lepo u vodicu za postavljanje tema - stavka 5

Nazad
Vrh Dno